Beräkna arbetsgivaravgift – Så mycket kostar en anställd

Beräkna arbetsgivaravgift kalkylator

I Sverige måste alla företag betala in en arbetsgivaravgift varje gång de betalar ut en lön. Arbetsgivaravgiften beräknas på bruttolönen och läggs som ett påslag. Hur stor arbetsgivaravgiften är varierar beroende på hur gammal löntagaren är.

Följande avgift gäller från och med 1 juni 2016:

  • Normal – de allra flesta anställda: 31,42%
  • Pensionär – de som fyllt 65 år vid årets ingång: 16,36%
  • Äldre – personer födda år 1937 eller tidigare: 6,15%

Det är alltså betydligt billigare att anställa en äldre människa än en ung vuxen.
För anställda som är födda 1937 och tidigare betalas från och med den 1 januari 2016 en särskild löneskatt på 6,15%.

Tips
Hos Unionen.se kan du försäkra din inkomst för att slippa obehagliga överraskningar om du blir av med jobbet eller liknande. Unionen funkar oavsett om du är vanlig anställd, student, chef eller egenföretagare. Kika in vad Unionen.se kan göra för dig.

Arbetsgivaravgift = skatt

Även om det heter arbetsgivaravgift så kan man i princip räkna det som en statlig skatt. Staten redovisar nämligen avgifterna tillsammans med andra skatter i statsbudgeten. Arbetsgivaravgifter ingår i en grupp avgifter och skatter som också kallas för sociala avgifter.

Få ränta och avkastning på dina eller företagets pengar

Agera bank och låna ut din pengar mot ränta
Lendify.se är en plattform på nätet som gör att du kan agera bank och låna ut dina eller ditt företags pengar mot ränta. Plattformen sprider dina pengar på massor av olika låntagare vilket ger minskad risk. Du kan starta ett konto privat eller på ditt företag, sätta in pengar och börja tjäna ränteintäkter. Det kostar inget att starta eller att ha ett konto hos Lendify.se. Minsta insättning är 500 kr och du kan investera både privat eller via ditt företag.

Investera i en rad olika typer av lån och krediter
Savelend.se investerar du i lån till företag, privatpersoner, inkassoportföljer & fakturaköp. Du får en hög avkastning & en bra riskspridning. Minsta insättning är 500 kr och du kan investera på privat eller via ditt företag.

Investera på börsen
Visste du att du kan investera företagets pengar i aktier och fonder på börsen? Faktum är att du kan starta en vanlig företags-kapitalförsäkring hos Nordnet.se eller Avanza.se och sätta in företagets pengar där. Det fungerar då som en helt vanlig kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Sätter du in pengarna där så kan du investera fritt på börsen precis som du kan göra privat.

Det kostar inget att starta en kapitalförsäkring hos varken Nordnet.se eller Avanza.se så du har inget att förlora på att öppna en kapitalförsäkring och sätta in lite av de pengar som ligger och skräpar på företagets konto.

Följ resultaten av våra olika investeringar
Vi som driver Ekonomifokus har konton både privat och i företaget och ränteintäkterna trillar in hela tiden vilket ger ett fint kassaflöde. Du kan se utvecklingen för våra olika investeringar här:
https://ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik