Beräkna moms – kalkylator

På denna sida erbjuder vi vår kalkylator där du kan räkna moms. Du kan både lägga till och dra av momsen i kalkylatorn.

När ett svenskt företag köper en tjänst eller varor av ett annat svenskt företag så lägger man vanligtvis på moms på priset.
Moms är en skatt som även kallas för mervärdesskatt.
Moms/mervärdesskatt betalar både företag och privatpersoner till staten vid köp eller försäljning av varor och tjänster.

  • Inklusive moms = momsen är redan inräknad i priset
  • Exklusive moms = momsen är inte inräknad i priset

De vanligaste momssatserna i Sverige är:

  • 25% Den vanligaste momssatsen. Den gäller för det mesta.
  • 12% Gäller för livsmedel, mat och dryck.
  • 6% Gäller för böcker, tidningar, persontransporter till exempel.
  • 0% Inom tex sjukvård, utbildning, bank och försäkring råder momsfrihet.

Ingående och utgående moms

När ett företag köper en vara eller en tjänst av ett annat företag så har man lagt på moms på priset som står i fakturan. Denna moms får företagaren sedan tillbaka eftersom ett företag får dra av all ingående moms i sin momsdeklaration.

Om företaget istället säljer en vara eller tjänst så får företaget in utgående moms på sitt konto. Den utgående momsen räknas sedan av från den ingående momsen och den summa som blir kvar skall företaget antingen betala eller få tillbaka av Skatteverket.

Exempel med 25% i moms:
Köpta varor eller tjänster för 1 000 kr = ingående moms 250 kr
Sålda varor eller tjänster för 2 000 kr = utgående moms 500 kr
Summa: 250 kr mer i utgående moms
Företaget skall betala 250 kr till skatteverket.
Om det vore omvänt hade företaget fått tillbaka 250 kr av Skatteverket.

Få ränta på dina eller ditt företags pengar

Lendify.se och Brocc.se är plattformar på nätet som gör att du kan agera bank och låna ut dina eller ditt företags pengar mot ränta. Plattformarna sprider dina pengar på massor av olika låntagare vilket ger minskad risk. Du kan starta ett konto privat eller på ditt företag, sätta in pengar och börja tjäna ränteintäkter. Det kostar inget att starta eller att ha ett konto hos Lendify.se eller Brocc.se.
Vi som driver Ekonomifokus har konton både privat och i företaget och ränteintäkterna trillar in hela tiden vilket ger ett fint kassaflöde.

Investera företagets pengar i andra företag

Det kostar inget att starta en kapitalförsäkring hos varken Nordnet.se eller Avanza.se så du har inget att förlora på att öppna en kapitalförsäkring och sätta in lite av de pengar som ligger och skräpar på företagets konto.

Visste du att du kan investera företagets pengar i aktier och fonder på börsen?
Faktum är att du kan starta en vanlig företags-kapitalförsäkring hos Nordnet.se eller Avanza.se och sätta in företagets pengar där. Det fungerar då som en helt vanlig kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto. Sätter du in pengarna där så kan du investera fritt på börsen precis som du kan göra privat.