Beräkna skatt på ISK – kalkylator

Vi har byggt en kalkylator som beräknar hur mycket skatt du får betala varje år på ditt ISK/investeringssparkonto. Använd för att se vad du får betala i skatt och se om det är mer värt för dig att ha en vanlig depå eller om ISK är det bästa alternativet.

Längst ner i artikeln kan du läsa mer om hur man räknar, formler osv.
Kalkylatorn gör dock allt jobbet åt dig.

Kalkylator

kr
%
år
%
ÅrIngående värdeInsättningarVärdeökningKapitalunderlagSkattUtgående värde

Bästa nätmäklarna för ISK-konton

Nordnet.se och Avanza.se är de absolut bästa plattformarna för att spara och investera pengar. Ett tips är att starta ett konto hos båda aktörerna. Det är helt gratis att starta och att ha konto hos båda. Eftersom du kan handla courtagefritt hos båda aktörerna upp till ett visst belopp så kan du handla dubbelt så mycket courtagefritt om du delar upp dina pengar. Du kan även få bättre tilldelning i nyintroduktioner och nyemmisioner om du har två olika konton att ansöka via. Kika in på Nordnet.se och Avanza.se.

1. Beräkna ditt kapitalunderlag

Först och främst måste du beräkna ditt kapitalunderlag:

Plussa ihop värdet på ditt ISK-konto den 1:a dagen i varje kvartal (1/1, 1/4, 1/7, 1/10) med samtliga insättningar du gjort under året. Summan delas sedan med 4. Du har nu räknat fram ditt kapitalunderlag.

Exempel:
När du öppnade ditt ISK i februari så satte du in 40 000 kronor. I augusti satte du in ytterligare 20 000 kronor. Beräkningen blir då:

2. Räkna ut schablonintäkten

Kapitalunderlaget multipliceras sedan med statslåneräntan.
Räntan hämtas från 30:e november året före beskattningsåret +1 procentenhet. som minimum kan schablonintäkten vara 1,25 procent av kapitalunderlaget.
För 2018 gäller istället 1,49 procent.

Exempel:
Kapitalunderlaget 53 000 kronor multipliceras med 1,49 procent = 789,7 kr.

Schablonintäkten är förtryckt i din deklaration och beskattas automatiskt med 30 %. Den räknas som intäkt av kapital. Den kan kvittas mot utgifter i samma inkomstslag, tex ränteutgifter.

Exempel:
30 % av schablonintäkten på 789,7 kr = 236,9 kronor. Du betalar alltså 236,9 kronor i skatt på ditt ISK-sparande.