Räkna ut skatt på ISK – kalkylator

Skatt på ISK konto kalkylator

Skatten på ISK konton:
År 2020 & 2021 = 0,375 %

Vi har byggt en kalkylator som beräknar hur mycket skatt du får betala varje år på ditt ISK/investeringssparkonto. Använd för att se vad du får betala i skatt och se om det är mer värt för dig att ha en vanlig depå eller om ISK är det bästa alternativet.

Längre ner i artikeln kan du läsa mer om hur du räknar, formler osv.
Kalkylatorn gör dock allt jobbet åt dig.

Kalkylator

kr
%
år
%

* Scrolla höger i tabellen (gäller i mobilläget) för att se alla värden

År Ingående värde Insättningar Värdeökning Kapitalunderlag Skatt Utgående värde

Statslåneräntan 2020 är -0,09 %

Bästa nätmäklarna för ISK-konton
Nordnet.se
och Avanza.se är de absolut bästa plattformarna för att spara och investera pengar. Ett tips är att starta ett konto hos båda aktörerna. Det är helt gratis att starta och att ha konto hos båda. Eftersom du kan handla courtagefritt hos båda aktörerna upp till ett visst belopp så kan du handla dubbelt så mycket courtagefritt om du delar upp dina pengar. Kika in på Nordnet.se och Avanza.se.

Hur du räknar ut skatten på ditt investeringssparkonto (ISK)

1. Beräkna ditt kapitalunderlag

Först och främst måste du beräkna ditt kapitalunderlag:

Plussa ihop värdet på ditt ISK-konto den 1:a dagen i varje kvartal (1/1, 1/4, 1/7, 1/10) med samtliga insättningar du gjort under året. Summan delas sedan med 4. Du har nu räknat fram ditt kapitalunderlag.

Exempel:
När du öppnade ditt ISK i februari så satte du in 40 000 kronor. I augusti satte du in ytterligare 20 000 kronor. Beräkningen blir då:

Värdet på kontot 1:a kvartalet 1/1+ 0 kr
Värdet på kontot 2:a kvartalet 1/4+ 42 000 kr
Värdet på kontot 3:a kvartalet 1/7+ 44 000 kr
Värdet på kontot 4:a kvartalet 1/10+ 66 000 kr
Insättningar under året+ 60 000 kr
Total summa av värdet & insättningar= 212 000 kr
Kapitalunderlaget blir 212 000 kr delat med 453 000 kr

2. Räkna ut schablonintäkten

Kapitalunderlaget multipliceras sedan med schablonintäkten (statslåneräntan + 1 procentenhet). Statslåneräntan hämtas från den 30:e november året före beskattningsåret + 1 procentenhet.

Som minimum kan schablonintäkten vara 1,25 procent och det är just denna minimumnivå som gäller för år 2020 och 2021 eftersom statslåneräntan är så låg just nu.

Exempel:
Kapitalunderlaget 53 000 kronor multipliceras med 1,25 procent = 662,5 kr.

Schablonintäkten är förtryckt i din deklaration och beskattas automatiskt med 30 %. Den räknas som intäkt av kapital. Den kan kvittas mot utgifter i samma inkomstslag, tex ränteutgifter.

Exempel:
30 % av schablonintäkten på 662,5 kr = 198,75 kronor.
Du betalar alltså 198,75 kronor i skatt på ditt ISK-konto.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat). Etoro erbjuder även handel i kryptovalutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång. De erbjuder även så kallad ”copytrading” där du kan se hur andra framgångsrika traders handlar och automatiskt kopiera deras affärer.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna investeringar hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa vår utveckling via vår portfölj.