2017-02-02 – Fingerprint

Foto: fingerprints.com/en/newsroom/image-archive

Fingerprint, aktien som varit på allas läppar de senaste åren.

Aktien har i skrivande stund tappat ca 64% från toppen som sattes i 2015.
Den stora frågan nu är:
Skall man köpa ? Svaret är förmodligen nej!
När en aktie faller på detta dramatiska sätt så är det extremt svårt att pricka en exakt botten. Fundamentalt så ser aktien mycket billig ut. Det är ett bolag som växer bra, tjänar bra och har ett lågt P/E-tal. När marknaden trots detta fortsätter att sälja ner aktien så skall man vara försiktig. Förmodligen finns det faktorer som vi privatpersoner har missat.
Är aktien stendöd och konkursen är nära ? Förmodligen inte. Med största sannolikhet så kommer det snart att infinna sig en botten som kommer att stå sig i många år framöver. Fingerprint är ett fint bolag med bra produkter och en ljus framtid (som det ser ut).

Hur skall man då veta när man skall köpa ?

Mitt råd är att då använda sig av teknisk analys. Fingerprint är i en stigande trend på lång sikt vilket innebär att aktien förmodligen faller i ett A-B-C mönster. Det är alltså en rekyl i rådande upptrend.
Ett vanligt förekommande mönster är att den totala nedgången blir ca 50%, 61% eller ca 76% av den uppgång som skett innan. Dessutom är det ganska vanligt att C-vågen blir ca 1,5 gånger så lång som B-vågen. Man landar då runt 35 kr/aktie.
Man vill gärna se att nedgången tar fart rejält och går spikrakt ner mot runt 35 kr. Då är sannolikheten stor att det är en det sista ”vattenfallet” innan dess att botten sitter. Ännu tycker jag mig inte ha sett det fallet. OM och när aktien börjar närma sig 35 kr så är det dags att börja studera beteendet i marknaden och se om det är en vändning på G.
Optimalt vore om vi når dessa nivåer under mars månad.
Då har vi isåfall 15 månaders nedgång vilket stämmer väl in i börsens ofta förekommande 15, 30 och 45 månaders cykler.

När uppgången tog fart i början av 2015 så skapades en trendbotten (blå linje) som kan ge oss en eventuell liten ledtråd om vart botten kommer att sitta i nedgången.

Rådet är alltså att avvakta med ett köp. Den tålmodige inväntar 35-36 kr innan köp.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here