2017-02-27 – Köp råvaran Uran

8

Köp råvaran Uran
Detta tips fick jag först då jag lyssnade på den eminenta Börspodden och har sedan dess kikat lite närmare på Uranpriset. Uran kostade ca 136 dollar när det var som dyrast i juni år 2007. Nu står uranpriset i ca 23 dollar.
Priset har rasat under 10 år på grund av överutbud av uran från bland annat gamla kärnvapen som nedmonterats och även en minskad tro på kärnkraft.
Nu verkar det dock ske ett skifte bland annat i asien där man börjar satsa mer på kärnkraft. Just nu så förbrukas det mer uran än vad som utvinns. Det tar ca 10 år att starta upp en ny uran-”gruva”. Det innebär att när överutbudet tar slut så kommer priset förmodligen att dra iväg uppåt. Hur lång tid det tar innan överutbudet tar slut vet man dock inte men de cykler som ofta återkommer i råvarorna (90-månadder och 120-månader) pekar på att det finns god möjlighet att uranpriset vänder upp under detta år.
I juni 2017 är det alltså 120 månader sedan uran toppade i pris. Det kan dock vara lite svårt att förvara Uran hemma och det är inget jag rekommenderar för den med svagt hjärta. För att exponera sig mot uran på bästa sätt så köper man en ETF som heter Global X uran ETF (URA). Denna står i 16,55 dollar i skrivande stund.

En ETF är en fond men med skillnaden att den handlas direkt på börsen.
Dvs du kan sälja och köpa när du vill samt se priset i realtid.
Denna ETF Global X uran ETF investerar i en rad olika uranbolag vilket gör att den har en lägre risk än om man bara köper ett separat bolag. Den försiktige bestämmer ett belopp som man tänkt köpa för och delar sedan upp köpet i två delar. Köp 50% nu och köp sedan resterande 50% i juli/augusti 2017. Den mer våghalsige köper allt nu.

För att kunna handla denna fond på ditt konto kommer du behöva godkänna vissa avtal hos din mäklare/bank.

ÖVERSIKT
Potential
Risk
Rek. storlek på position
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

8 KOMMENTARER

  • Hej JOnte.
   Vad roligt att höra att du följer våra rekomendationer.
   Just denna rekomendation för Uran har jag en mycket stor tro på.
   Mycket tyder på at Uran-priset har bottnat för en lång tid framöver.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Ja det var roligt att höra.
   Ola Rollén nämner att man inom Hexagon (företaget som han är VD på) ser en ökad efterfrågan på de produkter som Hexagon säljer inom kärnkraftsbranschen. Ola säger även att han tror på en ökad använding av kärnkraft framöver i världen.
   Detta är mycket positivt för vår position i Uran.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here