2017-07-12 – Spekulativt köp i SARSYS

Sarsys

SARSYS är ett litet bolag som ligger i topp internationellt inom sin bransch.
Man sysslar med mätinstrument för att mäta friktionen på bland annat flygplatser och även vanliga vägar. När ett flygplan skall landa så behöver man mäta friktionen för att veta att planet kan landa säkert. Dessa mätinstrument implementeras i bilar och släpkärror.

SARSYS har ett totalt börsvärde på endast 43,5 miljoner kr vid dagens börskurs på 6,60 kr. Bolaget har funnits sedan 1998 och är en avknoppning från SAAB från början.
SARSYS noterades på börsen nu i mars 2017. Aktien ligger på listan Nordic MTF.

Sarsys flerårsöversikt

 

 

 

Som ni kan se så har SARSYS inte haft en imponerande resa de senaste åren. Det finns ingen tillväxt alls i princip. Företaget gör dock vinst och känns faktiskt stabilt trots att det är såpass litet. Enligt VD:n så växer marknaden för säkerhet på flygplatser generellt.
Företaget har skulder på totalt ca 4,4 miljoner kr vilket inte är särskilt blodigt.

Orderboken

Det som gör SARSYS intressant är deras orderbok. Nu under 2017 har dom helt plötsligt fått ordrar till ett totalt värde på 31,9 miljoner kr. Det innebär att orderboken är fylld med två normala årsomsättningar redan efter halva 2017. Är det en kraftig omsättningsökning på gång eller är det bara tillfälligt? Det är den stora frågan. Fortsätter ordrarna att trilla in i detta tempo så kommer orderboken att landa på 60-70 miljoner kr i år. Det är inte så troligt men även om den endast når upp till 40 miljoner kr så är orderboken lika stor som hela börsvärdet. Ordrarna kommer dessutom från stora flygplatser och även vårt svenska FMV (Försvarets Materielverk) lade i år en order på uppemot 20 miljoner kronor.
Dessa ordrar visar att SARSYS har bra produkter som står sig i konkurrensen.

SARSYS håller på och bygger ut sin produktionskapacitet. Den skall dubblas till december 2017. Detta tyder på att företaget ser en ökad produktion och därmed en ökad försäljning framöver.

Om SARSYS når en omsättning på 40 miljoner kr och en rörelsemarginal på 10% (vilket är företagets mål i år) så innebär det en vinst på 4 miljoner kr.
Det innebär en värdering på P/E 10 på dagens börskurs. Med den tillväxt som i så fall infinner sig så lär värderingen blåsas upp till bra mycket högre nivåer än så.
Eftersom SARSYS har en lång historik och en befintlig omsättning + vinst så gör det att SARSYS värderas på faktiska siffror och inte bara på luft och förhoppningar.
Om tillväxt under lönsamhet håller i sig under några kvartal så kan detta bli en mångdubblare och en långsiktig investering.

Jag ser ett case där det finns möjlighet till en fin tillväxt i ett bolag som tidigare helt saknat tillväxt. Detta case är såklart hög risk. Om ordrarna inte fortsätter att trilla in så kommer marknaden att straffa aktiekursen. Ingen tycker att bolaget är värt 40 miljoner kr om det visar sig att detta med hög orderingång var tillfälligt och att omsättningen ser ut att gå tillbaka till de klassiska 15 miljonerna per år.
Kom ihåg att, på en omsättning som ligger still runt 15 miljoner kr per år så är 40 miljoner kr i börsvärde allt annat än billigt även om man når sitt mål på 10% i vinstmarginal.

På en omsättning på 15 miljoner och en vinst på 1,5 miljoner så får man ett P/E-tal på ca 26 om börsvärdet är 40 miljoner. Ingen betalar P/E 26 på ett bolag som inte växer.

Handla aktier med gratis courtage

Avanza.se erbjuder nu sina kunder gratis courtage vid handel med aktier. Kika in hos Avanza och se vilka villkor som gäller och starta ett konto helt kostnadsfritt.
För dig som bara vill testa aktiehandel eller för dig som har sämre villkor än gratis hos någon annan nätmäklare är detta ett ypperligt tillfälle att starta ett konto hos Avanza.se och testa deras hemsida och tjänster helt gratis.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

2 KOMMENTARER

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here