2018-12-08 Investera i kärnkraft och uran (uppdatering)

investera i kärnkraft och uran

Tidigare här i börsbloggen har jag rekommenderat att man skall investera långsiktigt i priset på Uran. Den första gången var i februari 2017. Då stod spot-priset på Uran i ca 23 dollar. Sedan skrev jag en uppföljning i december 2017 och då stod uranet i 24 dollar.
Dessa analyser finner ni här:
Analys februari 2017
Analys december 2017

Priset på Uran idag

Per dagens datum har priset på uran stigit till ca 29 dollar. Det ser alltså ut som att en långsiktig bulltrend är påbörjad. Man kan mer och mer läsa i tidningar och på nätet om att det råder el-brist, att nuvarande klimatmål är omöjliga att nå utan kärnkraft och att fler och fler länder börjar bygga ut sin kärnkraft. Att efterfrågan på kärnkraft och uran är på uppgång råder det ingen tvekan om.

Exponering mot uranpriset och utbyggnad av kärnkraften

Tidigare har vi rekommenderat att man skall köpa ETF:en Global X Ura med efter det att den fonden/ETF:en ändrat sina förutsättningar så är den inte längre optimal som investering om man vill exponera sig mot det stigande uranpriset.
Vår rekommendation är istället att man byter ut sin Global X Ura mot en korg med följande bolag:

 • Cameco – Världens största uranproducent
 • Denison mines – Familjen Lundins uranbolag
 • Rio tinto
 • Uranium eneregy corp
 • Energy fuels

Samtliga bolag ovan är noterade på börsen i Kanada och USA.
Vilken bör man väljer spelar ingen roll. Välj att ha ca 30-40% av de pengar du tänkt investera i Cameco och fördela resten jämt på övriga bolag ovan.

Amerikanska och Kanadensiska bolag kan du handla via Avanza.se och Nordnet.se.
Både hos Nordnet och Avanza är det helt gratis att öppna en ny depå och det kostar ingen årsavgift eller liknande att ha en depå. Det enda som kostar pengar är när du gör affärer. Då betalar du ett så kallat courtage (en avgift för själva transaktionen).
Om du har en mindre summa pengar på din depå så är dessutom courtaget gratis på alla svenska aktier så ett tips är att öppna en depå både hos Nordnet.se och Avanza.se och dela upp dina pengar på de båda aktörerna för att minska/bli av med kostnaderna för courtage. Det är ju gratis så varför inte.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

5 KOMMENTARER

 1. Hej,

  Jag ser att inlägget är mer än ett år gammalt så jag ursäktar den sena kommentaren. Jag kikade på Global X Uran och det verkar som att en ganska stor del av innehållet utgörs av bolaget Kazatoprom (19% att jämföra med Cameco som utgör ca 21 % av fondens fördelning). Jag vet inte hur fördelningen såg ut när inlägget skrevs men kan det vara värt att investera i fonden för att få med detta bolag i portföljen eller skulle du fortfarande rekommendera att köpa aktierna som nämns i posten istället (och isåfall varför)?

  Vänliga hälsningar,

  • Hej Måns.

   I samband med att Global X uran valde att byta index som den följde så blev den mindre inriktad på uran.
   Jag valde själv då att köpa in de aktierna jag nämner i artikeln. Jag ville ha en renare exponering mot uranpriset och då var aktierna ett mycket bättre alternativ än Global X.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej Andreas!
  Två frågor:
  1. Det går numera inte att handla amerikanska/kanadickiska ETF:er i Sverige. Har du andra alternativ? Jag har inte kunnat hitta något.
  2. Om man i stället köper de enskilda aktierna istället för ETF:en (om det nu finns att köpa), hur många aktier bör man ha i portföljen. Det är kanske en dum fråga, men man vill ju trots allt ha en bred portfölj med tanke på inriktning, jurisdiktion mm.
  Jag tänkte köpa:
  – Ur particp
  – Nexgen
  – Denison
  – Energy Fuels
  – Ur Particip
  – Fission Ur
  – Ur-energy
  – Iso-energy
  – Encore
  – Global A tomic
  – UEX
  – Goviex
  – Laramide
  – Azarga
  – Uranium Royalty

  Vad anser du om upplägget?

  Tacksam för svar!

  MVH
  Niklas

  • Hej Niklas.

   1. Nej jag har inget bra alternativ där tyvärr.
   2. Om du vill ha en exponering mot priset på uran och undvika att ta för mycket bolagsrisk så är det ju ett väldigt bra alternativ att köpa de bolag du nämner ovan.
   Hur många aktier du skall köpa beror ju på hur mycket pengar du vill investera. Men en ide är ju att fördela pengarna jämt mellan alla de olika bolagen du nämner.

   Själv har jag valt att köpa de aktier som nämns i artikeln och det känns som en bra exponering mot uranpriset.

   mvh admin på Ekonomifokus

 3. $URNM
  $HURA
  Är renodlade URAN ETF er men det är väl så klart samma med dem att det inte går att köpa.
  Jag rekomenderar dig av välj ut 5-10 bolag som du tror på och som passar din risk profil och köper dessa.
  Så har jag gjort men var lite tidig i denna bull cyklen som verkar börja nu.. Men jag har minnet av den Bull cyklen som pågick första halvan av år 2000 så jag väntar tålmodigt!

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here