2018-12-08 Investera i kärnkraft och uran (uppdatering)

0
investera i kärnkraft och uran

Tidigare här i börsbloggen har jag rekommenderat att man skall investera långsiktigt i priset på Uran. Den första gången var i februari 2017. Då stod spot-priset på Uran i ca 23 dollar. Sedan skrev jag en uppföljning i december 2017 och då stod uranet i 24 dollar.
Dessa analyser finner ni här:
Analys februari 2017
Analys december 2017

Priset på Uran idag

Per dagens datum har priset på uran stigit till ca 29 dollar. Det ser alltså ut som att en långsiktig bulltrend är påbörjad. Man kan mer och mer läsa i tidningar och på nätet om att det råder el-brist, att nuvarande klimatmål är omöjliga att nå utan kärnkraft och att fler och fler länder börjar bygga ut sin kärnkraft. Att efterfrågan på kärnkraft och uran är på uppgång råder det ingen tvekan om.

Exponering mot uranpriset och utbyggnad av kärnkraften

Tidigare har vi rekommenderat att man skall köpa ETF:en Global X Ura med efter det att den fonden/ETF:en ändrat sina förutsättningar så är den inte längre optimal som investering om man vill exponera sig mot det stigande uranpriset.
Vår rekommendation är istället att man byter ut sin Global X Ura mot en korg med följande bolag:

  • Cameco – Världens största uranproducent
  • Denison mines – Familjen Lundins uranbolag
  • Rio tinto
  • Uranium eneregy corp
  • Energy fuels

Samtliga bolag ovan är noterade på börsen i Kanada och USA.
Vilken bör man väljer spelar ingen roll. Välj att ha ca 30-40% av de pengar du tänkt investera i Cameco och fördela resten jämt på övriga bolag ovan.

Amerikanska och Kanadensiska bolag kan du handla via Avanza.se och Nordnet.se.
Både hos Nordnet och Avanza är det helt gratis att öppna en ny depå och det kostar ingen årsavgift eller liknande att ha en depå. Det enda som kostar pengar är när du gör affärer. Då betalar du ett så kallat courtage (en avgift för själva transaktionen).
Om du har en mindre summa pengar på din depå så är dessutom courtaget gratis på alla svenska aktier så ett tips är att öppna en depå både hos Nordnet.se och Avanza.se och dela upp dina pengar på de båda aktörerna för att minska/bli av med kostnaderna för courtage. Det är ju gratis så varför inte.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here