Den inre reparationsfonden är bostadsrättens egna fond för renoveringar i bostadsrätten, tex byte av spis, renovering av badrum osv.
Den yttre underhållsfonden är bostadsrättsföreningens fond för yttre underhåll, dvs föreningens ansvarområden, som att byta tak eller fasad exempelvis.
Artikelns innehåll:
1. Inre reparationsfond
2. Yttre underhållssfond
Klicka för att gå direkt till önskad rubrik
Inre reparationsfond
Varje månad dras en liten del av den månadsavgift du betalar till bostadsrättsföreningen och läggs i en inre reparationsfond. Denna fond är knuten till din specifika bostadsrätt. Dessa pengar kan du som bostadsrättshavare ta ut om du vill renovera i din bostadsrätt.
Alla typer av renoveringar i bostaden är godkända så länge du har ett kvitto på kostnaden att visa upp som ”bevis”. Kvitton får vara max 1 år gamla för att pengar skall kunna plockas ut ur den inre fonden.
Genom att be föreningen om ett utdrag ur lägenhetsregistret kan du se hur mycket du har i din inre fond.
Idag är det få föreningar som sätter av pengar till inre reparationsfonder eftersom administrationen av fonderna kostar pengar och det är bättre att varje bostadsrättsägare har ett eget sparande för framtida renoveringar.
Exempel på renoveringar den inre fonden kan användas till:
- Byta ut vitvaror
- Måla om
- Byta golv
- Renovera badrum
- Renovera kök
- Byta lister
- Installation av garderober
- Alla typer av renoveringar av bostadsrätten
Så får ut pengarna ur den inre fonden
Steg 1. Renovera
Steg 2. Skriv en skriftlig begäran till styrelsen och bifoga kvitton på renoveringarna. Ange vilket konto du vill ha in pengarna på om du inte vill ha en utbetalningsavi på posten. Skriv datum och signera din ansökan samt spara en kopia.
Den inre reparationsfonden vid försäljning
Den inre fonden hör till bostadsrätten och följer därför med bostadsrätten vid en försäljning om du inte tömmer den på pengar innan du säljer. Se till att tömma fonden innan du säljer bostaden, helst innan du påbörjar försäljningen, annars riskerar du att bli återbetalningsskyldig.
Av egen erfarenhet har vi märkt att de flesta köpare inte tänker på att det finns en inre fond i bostadsrätten de köper. Det tyder på att du förmodligen tjänar på att ta ut pengarna innan du säljer om du har möjlighet.
Den inre reparationsfonden vid deklaration av försäljningen
När du deklarerar försäljning av bostadsrätt får du göra avdrag om din inre fond har ökat under tiden du ägt bostaden. Du gör avdrag för skillnaden i den inre fonden, dvs summan som fanns i fonden när du sålde bostadsrätten minus summan som fanns där när du köpte den.
Summan i fonden när du säljer – summan i fonden när du köpte = det avdragsgilla beloppet
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Yttre underhållssfond
Den yttre underhållsfonden är en fond som skall ”finansiera” föreningens yttre underhåll, dvs underhåll av föreningens fastighet. Det inkluderar byte av tak, dörrar, fasad, fönster, dränering, målning av trapphus osv.
Det finns inga pengar i den yttre underhållsfonden vilket de flesta tror. Det är endast en bokföringsteknisk åtgärd som flyttar en del av det balanserade resultatet till den yttre underhållsfonden i balansräkningen. Man flyttar medel från det fria kapitalet till det bundna kapitalet.
Exempel:
Brf Snipan har 1 000 000 kr avsatt i den yttre underhållsfonden. Föreningen behöver måla om fasaden för 200 000 kr men har endast 50 000 kr i sin kassa. Föreningen behöver därför ta ett lån på 150 000 kr för att kunna betala för målningen. Det finns alltså aldrig några pengar i den yttre fonden.
Vanlig missuppfattning att det finns riktiga pengar i den yttre fonden
De flesta tror att det finns pengar i fonden som kan användas av föreningen för att renovera men det stämmer inte. Om du skall köpa en bostadsrätt kan du alltså inte titta på den yttre underhållsfonden för att se så att föreningen har pengar till framtida renoveringar.
Istället får du titta på hur mycket pengar och eventuella andra tillgångar som föreningen har utöver den egna fastigheten. De flesta föreningar tar lån när de behöver renovera eller göra större underhåll så föreningens skuldsättningsgrad är en viktig del att titta på innan du köper.
Vissa föreningar har pengar investerade i värdepapper eller andra tillgångar som kan säljas för att få in pengar till renoveringar. Andra äger outnyttjade utrymmen, exempelvis vindsutrymmen, som kan byggas om till lägenheter och säljas för att finansiera stora renoveringar.
Exempel på vad föreningens yttre underhållsfond kan användas till:
- Renovera eller byta tak & fasad
- Byte av fönster
- Byte av ytterdörrar
- Målning av trapphus
- Dränering av föreningens fastighet
- Alla renoveringar som föreningen behöver genomföra
Varför det vore dumt att ha riktiga pengar i en yttre fond
Det finns oftast ingen anledning för en bostadsrättsförening att ha pengar sittandes på ett konto. Då är det bättre att pengarna används för att amortera på föreningens lån vilket ger medlemmarna maximalt med kapitaltillskott vid en framtida försäljning.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Lånekoll.se – jämför räntor på lånelöften, bolån & privatlån hos ett stort antal banker med en enda ansökan.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda och du förbinder dig inte till något när du skickar in en ansökan.
Vanliga frågor och svar
Nej, det blir vanligare och vanligare att föreningarna slutar spara i inre reparationsfonder.
Kontakta föreningen och fråga.
Alla renoveringar och förbättringar i bostadsrätten som du har kvitton på.
Ja, enligt vår erfarenhet tjänar man på att ta ut pengarna istället för att låta de följa med bostadsrätten vid en försäljning.
Nej, det är bara en bokföringsteknisk åtgärd. Det finns inga pengar i en yttre fond. Bostadsrättsföreningar bör inte ha stora belopp liggandes i kassan.
Hej. Jag bor i en pajas förening som tycker att vi ska göra vid utsidan av lägenheten, vi ska alltså klättra som en apa och fixa det själv. Föreningen jämför med en villa där vi ska fixa allt själva, är detta rätt.
Hej Ulf.
Om majoriteten i föreningen vill det så gäller det. I en bostadsrättsförening skall man göra det som majoriteten vill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån
Upprepar varför ha en sk yttre reparationsfond. Är det en gammal kvarleva fr förr när det föreskrevs stadgarna att tex en procent av taxvärdet skulle flyttas till fonden. Verkar helt idiotiskt. Har frågat många, inget vet.
Hej Hans.
Jag vet inte heller varför man använder sig av en yttre fond i redovisningen. Det finns säkert någon bra förklaring men jag känner inte till den tyvärr.
Skulle du få ett bra svar av någon får du gärna kommentera igen och dela med dig av det svaret.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om man tillämpar K3 metoden. Drar man av kostnader för byte av ytterdörrar i en bostadsrätt, mot fonden för yttre underhåll eller som investering och skrivs av över nyttjande tiden.
Vi har lite olika meningar om detta i styrelsen.
Mvh
Eva Svensson
Hej Eva.
Det vet jag inte tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus