Amortera eller investera

Investera eller amortera

Skall man amortera på sina lån eller skall man investera pengarna istället?
Det beror på tre saker:

 1. din skuldkvot
 2. din ränta
 3. din ålder

Om du har bolån betalar du förmodligen en låg ränta. Idag ligger räntan på bolånen under 2% för de flesta. Det innebär att det är väldigt billigt att låna pengar och det innebär att man förmodligen kan få en årlig avkastning på investeringar som överstiger räntan. På börsen har man till exempel fått ca 8% per år i genomsnittlig avkastning över de senaste 100 åren.

Om du betalar 2% i ränta och får 8% i avkastning på dina investeringar så har du ju tjänat 6% varje år.

Tips
Skapar du konto både hos Nordnet.se och Avanza.se så kan du utnyttja bägge deras erbjudanden om avgiftsfri handel upp till en viss summa. Delar du upp dina pengar på två konton så kan du alltså handla med 0 kr i courtage (avgift) på en nästan dubbelt så stor totalsumma. Det är gratis att öppna konton både hos Nordnet och Avanza.

1. Din skuldkvot

Om du har en skuldkvot som överstiger 5 gånger så bör du amortera. Din skuldkvot är storleken på dina lån dividerat med din årsinkomst. Du kan använda vår kalkylator nedan för att räkna ut din skuldkvot.

2. Din ränta

Betalar du en hög ränta på dina lån blir det svårt att få en avkastning som överstiger räntan utan att behöva ta för mycket risk. Betalar du 5-6 % eller mer i ränta på dina lån så kan det nog vara klokt att amortera istället för att investera.

Lånekoll.se får du hjälp med att försöka pressa räntan på dina bolån och privatlån helt gratis och med en enda ansökan. Du förbinder dig inte till något när du använder deras tjänst och den är helt gratis.

3. Din ålder

Detta är en viktig sak att ta hänsyn till. Om du är ung eller medelålders och har en investeringshorisont på 10-30 år så skall du investera. Ju längre tidshorisont du ha desto större är sannolikheten att dina investeringar levererar en bra avkastning.

Investeringar i till exempel fonder och aktier kan röra sig upp och ner i värde kraftigt men i det långa loppet stiger värdet. Det är därför viktigt att man har en lång investeringshorisont så att man inte tvingas sälja av sina investeringar vid en tidpunkt då värdet har gått ner. Har man gott om tid kan man vänta tills investeringarna har stigit i värde igen innan man säljer.

Närmar du dig pensionen och avser att spendera pengarna inom 10 år så bör du istället ta det säkra alternativet och amortera på dina lån.

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Skapa konto hos bägge två och handla avgiftsfritt (utan courtage) på ett större belopp.

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Kameo.se investerar du i lån till olika fastighetsprojekt som du själv väljer ut och erhåller en hög ränta.
Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar

Vi på Ekonomifokus har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

8 KOMMENTARER

 1. God kväll

  Har alltid haft som mål att vara skuldfri, att helt enkelt inte behöva ta några lån överhuvudtaget. Har intalat mig själv att det skulle vara det klokaste. Skall i skrivande stund köpa hus. Kommer kunna få köpa loss huset för 1600000. Dessa pengarna har jag på sparkonto, och efter att jag har köpt huset har jag kvar ca 1500000. Vad är mest strategiskt och smartast, att ta bolån och använda hela sparpotten (minus insats lagfart etc) till att investera, eller att köpa huset utan lån, vara lånfri, och investera de resterande pengarna på börsen? Jag är 30 år.

  Mvh

  Sarah

  • Hej Sarah.

   Hade jag varit du så hade jag tagit ett bolån och köpt huset.
   Pengarna du har på kontot hade jag investerat i aktier, aktiefonder- och indexfonder men då är det extremt viktigt att du har minst 10-15 års sparhorisont!
   Börserna kan svänga kraftigt så du får inte paniksälja om det går ner och du måste ha tålamod.
   Detta är dock bara vad jag hade gjort. Vad du skall göra vågar jag inte ge några råd om.

   Är du osäker på investeringar tycker jag att du skall ta hjälp av din bank eftersom det handlar om såpas stora pengar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Har lån på 1539000kr. Jag ärver 800000 kr ska jag amortera eller spara pengarna? Har en ränta på 1,65% så det skulle bli ca 1200kr billigare i månaden om jag amorterar av på lånet. Huset är värt ca 2,5-3 miljoner.

  • Hej Joakim.

   Är du ung så tycker jag att du skall investera pengarna i aktie- och indexfonder istället för att amortera.
   Är du 55+ så gör du nog bäst i att amortera.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Finns det någon investering som skulle löna sig bättre än att amortera vid fyllda 64 år och några hundratusen kvar i bolån?
  Eller är det bättre att bara spara på ett bankkonto med lite ränta än att amortera?

  • Hej Maria.

   Eftersom du får så låg ränta på bankkonton idag så är det bättre att amortera.
   Eftersom du är 64 år så tror jag att amortering är det klokaste valet för dig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Men har ni räknat med vinst efter skatt på investeringar? Är det inte bättre att amortera då med tanke på vinstskatten på investeringar?

  • Hej Åsa.

   Nej även om man räknar med vinstskatt kan man tänka på samma sätt.
   Är du ung och betalar en låg ränta på bolånet så är det bättre att investera än att amortera.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here