Bostadspriser under 2019 – 2020

6
Bildkälla: https://www.maklarstatistik.se

Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige ligger idag på 37 764 kr per kvadratmeter. Det är extremt högt om man kikar historiskt.

När man läser om bostadspriser och bostadsmarknaden på nätet så är 8 av 10 artiklar skrivna av en journalist som inte har någon direkt koll på varken priser eller bostadsmarknaden. Journalisten kontaktar därför en eller flera fastighetsmäklare, alternativt en VD/ägare på någon av de större mäklarbyråerna för att få deras bild av bostadsmarknaden och bostadspriserna.
I 95 % av dessa artiklar säger mäklaren att det ser stabilt ut på bostadsmarknaden. ”Fortsatt god efterfrågan på bostäder” är en klyscha som ofta dyker upp.
Givetvis kan inte mäklarna säga hur de verkligen ser på marknaden och priserna om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det sänker i sin tur mäklarnas inkomster.

3 månader (snittpris för bostadsrätter i Sverige)

37 764 kr/kvm

Vi skall i denna artikel istället försöka ge en riktigt bild av bostadspriserna.
Jag som skriver artikeln arbetar som mäklare och har gjort det i snart 10 år.
När jag började som mäklare var det trögt på marknaden. Man fick jaga in köpare till bostäderna. Ingen ville köpa. Men så kom bostadsfesten!
Priserna steg kraftigt under ca 4-5 år (mellan ca 2012 och 2017) och helt plötsligt ville alla köpa bostäder. Folk började spekulera i begagnade och nyproducerade bostäder och tjänade enorma summor pengar. Man kunde köpa en bostad, för att sedan sälja den 1 år senare för ett 30 % högre pris. Ett extremt exempel som jag såg själv var då en kund till mig gjorde 100 % i vinst på sin bostad på ett enda år 2012-2013 i en kommun nära Göteborg. Det var en riktigt bostadshausse helt enkelt. Förmodligen den kraftigaste haussen som vår generation någonsin kommer att se. Den eldades på av rekordlåga räntor som bara blev lägre och lägre. Som vi alla vet så ger låga räntor låga boendekostnader. Det gör att priserna stiger på bostäder.

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu

Bostadspriserna ser ut att ha toppat under hösten 2017. Sedan dess har det varit betydligt trögare på marknaden och priserna har gått ner på de flesta håll.
En stor anledning är att det byggs rekordmycket nya bostäder runt om i landet.
Den stora mängden nyproduktion ger ett överutbud på marknaden vilket ligger som en våt filt över bostadspriserna. Spekulanterna förväntar sig dessutom stigande räntor framöver på bolånen. Just räntan är det som påverkar bostadspriserna absolut mest.
Att tidningarna skriver om fallande priser gör inte saken bättre och det skapar en allmän oro på marknaden. Priset på villor och fastigheter står sig bättre än bostadsrätter. Det beror förmodligen på att överutbudet på bostadsrätter har påverkat bostadsrätternas priser negativt.

Det har tidigare pratats om att en bostadsbrist trycker upp priserna på bostäder.
Det stämmer inte. Vart är den bostadsbristen nu? Har alla redan hittat bostad? Knappast! Det råder bostadsbrist men det är billiga hyresbostäder som det råder brist på.

Som mäklare märker man att antalet spekulanter minskat från 15-20 spekulanter per visning ner till 1-5 spekulanter per visning. Dessutom är det extremt mycket svårare att få in bud efter visningarna. När man väl får bud så är det oftast underbud.

Faktorer som gör att bostadspriserna går ner:

 • Marknaden förväntar sig stigande räntor framöver
 • Stort överutbud på nyproducerade bostäder
 • Amorteringskraven som införts
 • Allmän oro för fallande bostadspriser som smittar av sig

Prognos/förväntad utveckling under kommande 1-2 år

Jag som skriver denna artikel ser inget realistiskt scenario som kan göra att bostadspriserna skall gå upp igen på 1-2 års sikt. Räntorna lär stiga lite i takt med att inflationen blir högre, överutbudet på marknaden är såpass kraftigt att det inte försvinner inom kort och bostadspriserna ligger idag på en rimlig nivå med dagens räntor.

Min bedömning är alltså att priserna lär ligga på dagens nivå alternativt sjunka 10-15 % ytterligare under de kommande 1-2 åren om räntan stiger. Om räntan stannar på dagens nivå tror jag på stillastående priser. Vid en stigande ränta lär bostadspriserna med största sannolikhet justeras ned med minst 10-15 %.

Bostadspriserna har gått upp i snart 30 år (sedan ca 1992). En sådan uppgångsfas tar inte endast ett år att korrigera. Det kan ta många år innan vi är tillbaka på toppnivåerna igen,
hur många år det tar vet ingen. Den som lever får se helt enkelt.

Passa på att sälja?

Om du äger en bostad idag och har möjlighet att flytta till en hyresbostad eller till en billigare bostad så tror jag att det är klokt att göra det. Om du tex köpt nyproduktion på spekulation så är mitt råd att du säljer den så fort du för möjlighet.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Genom att göra en gratis ansökan så får du offerter från mäklaren och väljer sedan själv om du vill anlita någon av mäklarna. Du kan även använda offerterna till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklarna.
Du förbinder dig inte till något när du använder Hittamäklare.se och det är som sagt helt gratis.

6 KOMMENTARER

 1. Först och främst vill jag säga att jag jobbat och varit registrerad mäklare innan och efter fastighetskrisen hösten 1992 och fram till 2015.
  Min fråga är hur man ska kunna bygga nya bostäder som vanligt folk ska ha råd att bo i utan att avgifter/ hyror tar större delen av inkomsterna.
  För människor med höga inkomster och bra utbildning är det knappast några problem varken i lågkonjunktur eller högkonjunktur. Dagens nya regering är ju dessutom helt bakbunden genom att de knappast kommer få igenom några lättnader för svaga hushåll.
  Höjda räntor, minskade avdrag och höjda amorteringskrav kommer ju medverka till att förstärka lågkonjunkturen. Samtidigt som motsatta åtgärder inte är möjligt i ett sv världens mest skuldsatta hushållsekonomier. Fundera på detta och ge mig ett svar.

  • Hej Karl-Gustav.

   Ja du det är en bra fråga.
   Jag har tyvärr inget bra svar på den.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Kan du hålla med om att Malmö är ett undantag? stigande bostadspriser har varit ett stort problem över hela landet men Malmö har varit under rimliga nivåer. Du kan få 3:a 75 KVM i centrala Malmö för runt 24000 kvmpris, om du inte letar i Malmös exklusivaste områden självklart.

  • Hej Robert.

   Jag hävdar att marknaden är effektiv. Dvs prissättningen i hela områden är korrekta baserat på rådande utbud och efterfrågan.
   Därför anser jag att man inte kan säga att Malmö är ett undantag.
   Malmö har stigit så mycket som det förtjänat på samma sätt som Stockholm och Göteborg.
   Anledningen till att Stockholm och Göteborg är dyrare är för att efterfrågan är högre där.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej jag har funderat på att bygga nytt hus. Men grumlar över priserna. Hur ser det ut på ny byggen kan man vänta sig en pris nedgång även i den kategorin om exempelvis nått eller så.

  / Romeo

  • Hej Romeo.

   I nuläget är det dyrt att bygga eftersom det är svårt för byggbolagen att få tag i personal.
   Det råder högkonjunktur och låg ränta samtidigt vilket eldar på bostadsbyggandet.
   Jag tror att byggkostnaderna kommer att sjunka framöver om räntan stiger och/eller konjunkturen viker ner.
   Byggbolagen ser inte ut att ha jättegoda tider framöver vilket borde kunna pressa priserna lite på nybyggnationen.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here