Bostadspriser under 2019 – 2020

161
Bildkälla: https://www.maklarstatistik.se

Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige ligger idag på 40 104 kr per kvadratmeter. Det är extremt högt om man kikar historiskt.

När man läser om bostadspriser och bostadsmarknaden på nätet så är 8 av 10 artiklar skrivna av en journalist som inte har någon direkt koll på varken priser eller bostadsmarknaden. Journalisten kontaktar därför en eller flera fastighetsmäklare, alternativt en VD/ägare på någon av de större mäklarbyråerna för att få deras bild av bostadsmarknaden och bostadspriserna.
I 95 % av dessa artiklar säger mäklaren att det ser stabilt ut på bostadsmarknaden. “Fortsatt god efterfrågan på bostäder” är en klyscha som ofta dyker upp.
Givetvis kan inte mäklarna säga hur de verkligen ser på marknaden och priserna om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det sänker i sin tur mäklarnas inkomster.

Snittpris (senaste 3 mån) för bostadsrätter i Sverige

40 104 kr/kvm

Vi skall i denna artikel istället försöka ge en riktigt bild av bostadspriserna.
Jag som skriver artikeln arbetar som mäklare och har gjort det i snart 10 år.
När jag började som mäklare var det trögt på marknaden. Man fick jaga in köpare till bostäderna. Ingen ville köpa. Men så kom bostadsfesten!
Priserna steg kraftigt under ca 4-5 år (mellan ca 2012 och 2017) och helt plötsligt ville alla köpa bostäder. Folk började spekulera i begagnade och nyproducerade bostäder och tjänade enorma summor pengar. Man kunde köpa en bostad, för att sedan sälja den 1 år senare för ett 30 % högre pris. Ett extremt exempel som jag såg själv var då en kund till mig gjorde 100 % i vinst på sin bostad på ett enda år 2012-2013 i en kommun nära Göteborg. Det var en riktigt bostadshausse helt enkelt. Förmodligen den kraftigaste haussen som vår generation någonsin kommer att se. Den eldades på av rekordlåga räntor som bara blev lägre och lägre. Som vi alla vet så ger låga räntor låga boendekostnader. Det gör att priserna stiger på bostäder.

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu

Bostadspriserna ser ut att ha toppat under hösten 2017. Sedan dess har det varit betydligt trögare på marknaden och priserna har gått ner på de flesta håll.
En stor anledning är att det byggs rekordmycket nya bostäder runt om i landet.
Den stora mängden nyproduktion ger ett överutbud på marknaden vilket ligger som en våt filt över bostadspriserna. Spekulanterna förväntar sig dessutom stigande räntor framöver på bolånen. Just räntan är det som påverkar bostadspriserna absolut mest.
Att tidningarna skriver om fallande priser gör inte saken bättre och det skapar en allmän oro på marknaden. Priset på villor och fastigheter står sig bättre än bostadsrätter. Det beror förmodligen på att överutbudet på bostadsrätter har påverkat bostadsrätternas priser negativt.

Det har tidigare pratats om att en bostadsbrist trycker upp priserna på bostäder.
Det stämmer inte. Vart är den bostadsbristen nu? Har alla redan hittat bostad? Knappast! Det råder bostadsbrist men det är billiga hyresbostäder som det råder brist på.

Som mäklare märker man att antalet spekulanter minskat från 15-20 spekulanter per visning ner till 1-5 spekulanter per visning. Dessutom är det extremt mycket svårare att få in bud efter visningarna. När man väl får bud så är det oftast underbud.

Faktorer som gör att bostadspriserna går ner:

 • Marknaden förväntar sig stigande räntor framöver
 • Stort överutbud på nyproducerade bostäder
 • Amorteringskraven som införts
 • Allmän oro för fallande bostadspriser som smittar av sig

Prognos/förväntad utveckling under kommande 1-2 år

Jag som skriver denna artikel ser inget realistiskt scenario som kan göra att bostadspriserna skall gå upp igen på 1-2 års sikt. Räntorna lär stiga lite i takt med att inflationen blir högre, överutbudet på marknaden är såpass kraftigt att det inte försvinner inom kort och bostadspriserna ligger idag på en rimlig nivå med dagens räntor.

Min bedömning är alltså att priserna lär ligga på dagens nivå alternativt sjunka 10-15 % ytterligare under de kommande 1-2 åren om räntan stiger. Om räntan stannar på dagens nivå tror jag på stillastående priser. Vid en stigande ränta lär bostadspriserna med största sannolikhet justeras ned med minst 10-15 %.

Bostadspriserna har gått upp i snart 30 år (sedan ca 1992). En sådan uppgångsfas tar inte endast ett år att korrigera. Det kan ta många år innan vi är tillbaka på toppnivåerna igen,
hur många år det tar vet ingen. Den som lever får se helt enkelt.

Passa på att sälja?

Om du äger en bostad idag och har möjlighet att flytta till en hyresbostad eller till en billigare bostad så tror jag att det är klokt att göra det. Om du tex köpt nyproduktion på spekulation så är mitt råd att du säljer den så fort du för möjlighet.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Genom att göra en gratis ansökan så får du offerter från mäklaren och väljer sedan själv om du vill anlita någon av mäklarna. Du kan även använda offerterna till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklarna.
Du förbinder dig inte till något när du använder Hittamäklare.se och det är som sagt helt gratis.

Om du ändå vill köpa bostad

Om du ändå vill eller måste köpa en bostad så kan du åtminstone se till att få riktigt låga räntor på bolånet. Hemsidan Consector.se jämför upp till ca 30 st banker för att ordna de lägsta räntorna till sina kunder. Ända ner till 1,09 % har de lyckats ordna i vissa fall.

Ansök om lånelöfte eller jämför dina befintliga lån helt kostnadsfritt hos Consector.se.
Det kostar inget att gör a en ansökan och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Beräkna den totala kostnaden för boendet

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

161 KOMMENTARER

 1. Först och främst vill jag säga att jag jobbat och varit registrerad mäklare innan och efter fastighetskrisen hösten 1992 och fram till 2015.
  Min fråga är hur man ska kunna bygga nya bostäder som vanligt folk ska ha råd att bo i utan att avgifter/ hyror tar större delen av inkomsterna.
  För människor med höga inkomster och bra utbildning är det knappast några problem varken i lågkonjunktur eller högkonjunktur. Dagens nya regering är ju dessutom helt bakbunden genom att de knappast kommer få igenom några lättnader för svaga hushåll.
  Höjda räntor, minskade avdrag och höjda amorteringskrav kommer ju medverka till att förstärka lågkonjunkturen. Samtidigt som motsatta åtgärder inte är möjligt i ett sv världens mest skuldsatta hushållsekonomier. Fundera på detta och ge mig ett svar.

  • Hej Karl-Gustav.

   Ja du det är en bra fråga.
   Jag har tyvärr inget bra svar på den.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej!
    Jag tänker på att köpa lägenhet i Södermalm i Stockholm och hitta en lägenhet på byggnaden byggd 1949 låg skuld förening med 2 tusen hyran/mån men exakt nära SÖS för 3,7 million 51 km. Frågan kommer jag att jobba på sjh och behöver bostad om jag köper en bostad med hyran 5 tusen eller hyra med 12 tusen? Dina råd !
    Tack på förhand!

    • Hej Banaz.

     Jag vet inte med säkerhet vad som är rätt eller fel.
     Men jag tycker att:
     – Om du tänkt äga lägenheten i minst 5 år så tycker jag att du kan köpa.
     – Om du endast planerar att äga lägenheten i 1-2 år så tycker jag istället att du skall hyra en lägenhet.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Kan du hålla med om att Malmö är ett undantag? stigande bostadspriser har varit ett stort problem över hela landet men Malmö har varit under rimliga nivåer. Du kan få 3:a 75 KVM i centrala Malmö för runt 24000 kvmpris, om du inte letar i Malmös exklusivaste områden självklart.

  • Hej Robert.

   Jag hävdar att marknaden är effektiv. Dvs prissättningen i hela områden är korrekta baserat på rådande utbud och efterfrågan.
   Därför anser jag att man inte kan säga att Malmö är ett undantag.
   Malmö har stigit så mycket som det förtjänat på samma sätt som Stockholm och Göteborg.
   Anledningen till att Stockholm och Göteborg är dyrare är för att efterfrågan är högre där.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej jag har funderat på att bygga nytt hus. Men grumlar över priserna. Hur ser det ut på ny byggen kan man vänta sig en pris nedgång även i den kategorin om exempelvis nått eller så.

  / Romeo

  • Hej Romeo.

   I nuläget är det dyrt att bygga eftersom det är svårt för byggbolagen att få tag i personal.
   Det råder högkonjunktur och låg ränta samtidigt vilket eldar på bostadsbyggandet.
   Jag tror att byggkostnaderna kommer att sjunka framöver om räntan stiger och/eller konjunkturen viker ner.
   Byggbolagen ser inte ut att ha jättegoda tider framöver vilket borde kunna pressa priserna lite på nybyggnationen.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Jag har en liten lägenhet och vill köpa en större. Sälja först och köpa sedan. Båda lägenheterna ligger i Stockholms innerstad. Jag planerar att bo i den nya större lägenheten länge, men det innebär också ett större lån. Är det en god idé att göra det nu? Tacksam för svar snart.
   Vänliga hälsningar
   Pia

 4. Tack for en bra artikel!
  Vi funderar pa att salja vart hus till sommaren eller eventuellt vanta till nasta var. Vad tror du om priserna, tror du det star still eller hade du salt nu i sommar?
  Huset ligger utanfor Lund.

  Tusen tack!

  • Hej Pernilla.

   Jag hade nog sålt nu i sommar för att vara på säkra sidan.
   Man vet ju aldrig vad som händer framöver men att priset på ert hus skall stiga fram till sommaren 2020 ser jag inte som särskilt sannolikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Tack Andreas, Men tror du att det finns chans att det stannar pa samma?
  Vi hyr ut det sa vi far inkomst under tiden 🙂
  Tack pa forhand.

  • Hej igen Pernilla.

   Jag är övertygad om att det hänger på räntorna.
   Stillastående ränta så kommer priserna på villorna stå kvar på dagens nivåer.
   Höjda räntor så kommer priserna att gå ner.

   Mvh admin på EKonomiofkus

 6. Hej,
  Jag funderar på att flytta från min relativt billiga hyresrätt och istället köpa en bostadsrätt i Göteborg. Jag måste inte flytta, men tänkte att det är en bra investering på långsikt att äga sitt boende. Det låter dock på artikeln som om detta kanske inte längre stämmer? MVH Susanna

  • Hej Susanna.

   Jag sitter i exakt samma sits som dig.
   Att äga sin bostad är alltid en god investering på sikt.
   Jag tror dock att man kan komma in på betydligt lägre nivåer om 2-3 år vilket gör att jag avvaktar med att köpa.
   Jag tror att vi med billiga hyresrätter kommer att bli vinnarna under kommande 2-3 år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,
  Jag hamnar ofta i diskussioner med personer 1 eller 2 generationer över mig angående det här med att äga sin bostad. Jag själv är 28 år och är i tanken om att snart köpa en bostad men har börjat fundera på om alla dessa “råd” man får av 50+, 70+ personer är helt relevanta för oss. Min erfarenhet är att ett bostadsköp ofta har varit en mycket lönsam affär (alltså att boendepriserna har stigit många miljoner under tiden de har ägt sina bostäder vilket ofta handlar om 20-30 års tid). Min förståelse är att eftersom att vi idag kan låna pengar till väldigt låg ränta så är det möjligt att köpa boenden som är dyra men vi borde ju snart nå en gräns där vi faktiskt inte har råd längre (eftersom att löneutvecklingen knappast följer bostadspriserna). Vad är din bild av framtida bostadprisutveckling? Kan man verkligen se på ett bostadsköp som en vinstaffär eller långsiktigt sparande liknande man kunde för 20/30 år sedan? Inser att detta är en svår fråga med många faktorer som spelar in, men vore kul att få någon annans syn på det hela!
  Vänligen,
  Linda

  • Hej Linda.

   Du tänker nog rätt tror jag.
   Bara för att bostadspriserna har utvecklats bra i 30 år betyder inte det att de kommer att göra det under kommande 10 år.
   Det stämmer att det är bra att äga sin bostad på lång sikt men på kort och mellanlång sikt kan det vara en dålig affär om man har otur.
   I Japan tog det till exempel 20 år för de som köpte bostad på toppen under sent 80-tal och tidigt 90-tal innan de fick tillbaka pengarna, dvs gick plus minus noll på sin investering.

   Jag tror inte att svenska bostäder kommer att vara en bra investering under kommande 5 år.
   Jag tror alltså att man kommer att kunna kliva in på bostadsmarknaden på betydligt lägre nivåer inom några år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej,

  Tack för en lärorik sida!
  Jag har en fråga till dig om bostadsköp. Jag är student och tar CSN-lån, jag funderar på att köpa en lägenhet med 85%-bolån med mina föräldrar som borgenärer. Jag förstår att marknaden är osäker och att många tror den kommer gå ner framöver, men är det trots allt inte ekonomiskt fördelaktigt att köpa en lägenhet så tidigt som möjligt och amortera ner under åren?
  Jag kommer studera i 5 år framöver och om jag bor kvar i min hyresrätt så kommer jag ju lägga ca 50 000/år i hyra som “kastas i sjön”?

  Tack på förhand!

  • Om du hyr en lägenhet för 50.000 kr per år kommer du att ha förlorat 250.000 kr i boendekostnader på 5 år.
   Om du istället köper en bostadsrätt som har en månadsavgift på 2500 kr så har du betalat 30.000 kr per år i månadsavgifter.
   Det blir 150.000 kr på 5 år.
   Utöver det tillkommer räntekostnaden. Om vi leker med tanken att du köper en bostadsrätt för 1.000.000 kr.
   Då får du en räntekostnad på ca 9100 kr per år (räknat med en boränta på 1,3% och ränteavdraget inräknat) allt annat lika.

   Din totala boendekostnad för bostadsrätten blir då 39.100 kr per år.
   Det blir 195.500 kr på 5 år.
   Detta innebär att du bott billigare i din bostadsrätt. Men om priset på din bostadsrätt sjunker med ca 5% så ligger du ungefär på +-0.
   Går bostadspriserna ner med 10% så har du bott billigare i hyresrätten.

   Det hela mynnar ut i din tro på bostadspriserna och utvecklingen i räntan.
   Om du tror på lägre bostadspriser och högre räntor så kommer du att bo billigare i din hyresrätt.
   Om du inte tror på sjunkande priser och stigande räntor så kommer du att bo billigare i din bostadsrätt.

   Det finns en del andra parametrar att ta hänsyn till såsom eventuella förlustavdrag om du säljer bostaden med förlust, försäljningskostnader osv men du förstår hela tankesättet. Går priserna ner så blir det väldigt snabbt stora summor som man förlorar på sin bostadsrätt.

   Jag säger inte vad som är rätt eller fel för det kan man aldrig veta. Jag väljer dock själv att bo kvar i min hyresrätt ett tag till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Skall man inte tänka in inflation i kalkylen också? Om vi håller 2% inflation under 5 år ger det att 1000000kr är då värt ca 900.000kr.

    • Hej Martin.

     Bostäder fungerar bra som ett skydd mot inflation.
     Jag förstår inte riktigt din fråga så du får gärna utveckla.

     Mvh admin på EKonomifokus

 9. Vad ska vi göra?
  Vi är en familj med 3 barn, bor i Lund där det inte är jättelätt att få tag i en bostad ( hyresrätt).
  Vi har en villa som vi byggt och i genomsnitt kommer vi väl tjäna 2 mil om vi säljer.
  Jag vill sälja pga bostadsmarknaden är lite osäker men samtidigt bo kvar i området för barnens skull. Men som jag skrev är det inga hyreslägenheter i området som är lediga, finns knappt några 4 rok.. Men jag vill ju såklart tjäna en slant på mitt hus.
  Ska jag verkligen sälja nu? Eller är det ok att man avvaktar? Och om man då avvaktar är risken att man inte får lika nycket för huset sen?

  • Hej KM.

   Om du har hus och familj tycker jag inte du skall försöka dig på att tajma marknaden.
   Det låter ju dessutom som om att du har en relativt låg belåning på huset.
   Du kommer att få betala en massa vinstskatt osv om du säljer. Det blir helt enkelt inte värt besväret om det inte kommer en jättekrasch på bostadsmarknaden.
   Mitt råd är: bo kvar i huset och strunta i priserna rör sig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej Kim !
  Jag förstår hur du tänker men ändå inte! Själv har jag alltid förlorat massor av pengar på mina hyreslägenheter. Jag har aldrig fått tillbaka en krona! Kommer man bara in på bostadsrättsmarknaden så med tiden o amorteringar får man ju ett billigare boende .. när jag sålt mina bostadsrätter så har jag alltid räknat på o fått tillbaka hela hyran. Räntan kommer aldrig o höjas så mycket att det skulle bli katastrofläge för landet. Inflation räknar jag med är 6 %. Inflation äter upp lånen oavsett. Är det billigare o köpa så får man kanske inte lika mycket för sin lägenhet eller hus men p andra sidan så skulle jag hellre sälja mitt hus till ett lägre pris o slippa höga budgivningar o rundor .. Jag rekommenderar alla att så fort dem kan köpa sig en bostadsrätt. Jag har lyssnat på människor år ut o år in om att de ska vänta köpa för priserna kommer o gå ner …. men det gör dem aldrig… de går upp minst 100000 varje år nästan …

 11. Hej,

  Vi har precis sålt vår lägenhet och söker större eftersom vi nu ska bli tre (i juli). Vi står mellan att köpa radhus eller hyra i 2 år för att avvakta lite och se hur priserna utvecklas. Vi får höra att det är “bra” att sälja och köpa i samma marknad men vi har svårt att se utvecklingen av bostadspriser kommer utvecklas just nu.

  Radhus eller hyra i 2 år…

  • Hej Rinas.

   Jag tycker inte ni skall chansa och stå utanför marknaden i två år när ni har familjen.
   Jag tycker ni skall sälja och köpa på samma marknad eftersom ni redan är “inne i marknaden”.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej Andreas,
  Tack för din lärorik artikel. En smart analysering på bostadmarknaden som man kan få bättre åsikt på ämnet.
  Jag skulle vilja säga att det finns folk liksom mig som vet ingenting om det här marknadanalysen och de göra sina äffarer oavsett att veta exackt vad kommer att hända på framtiden. Jag skulle köpa en bostadrätt i stockholm län under de tre senaste månader men nästan alltid var många spekulanter därför fler av objekter fick säljas mellan 25-30% dyrare än utgångpriset och det påverker på andra sätt på marknaden utanför de fakturer som du har koll på med din analys.
  På andra sidan, jag är otur och kunde inte sälja min helt renoverade lägenhet i kronoberg län.
  Jag tror mäklaren jobbade inte bra och har påverkat negativ på affären. Nu jag vet inte vad ska jag göra. Det går inte och prova med en annan mäklare eftersom min lägenhet har redan blivit kände i en liten stad.
  Vad tycker du…vad kan jag göra nu att lösa problemet?
  Tack!

  • Hej Charly.

   Om du väntar några månader så kommer marknaden att ha glömt av din lägenhet.
   Då är det bara att byta mäklare och testa en ny försäljning. Dessutom brukar en prissänkning ge resultat.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej,

  I mitten av 2017 separerade jag och min fru och jag blev då tvungen att köpa en bostadsrätt (3:a) och priserna var då på absoluta toppen. Min fru bodde kvar i vår hyreslägenhet (4:a) då detta var bäst för barnen. Nu har vi hittat tillbaka till varann och jag vill därför flytta dit igen.
  Mitt dilemma nu är att priserna sjunkt med ca 10% och jag vet inte om jag ska sälja eller hyra ut min bostad? Jag vill gärna bli av med den för att slippa bekymmer men samtidigt vill jag inte förlora så mycket pengar. Vad är era tankar kring detta?

  Tack på förhand!

  • Hej Henrik.

   Endast du kan ta det beslutet.
   Om du tror på stigande priser framöver skall du såklart behålla lägenheten och hyra ut den.
   Om du tror på fallande priser så bör du förmodligen sälja lägenheten.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej. Jag och mitt ex äger en bostadsrätt tillsammans, en 5a i Uppsala. Vi ska sälja så fort jag fått en hyreslgh.
  Priserna har gått ner ganska mkt i området. Tänker om det är bättre att bo kvar ett tag till eller sälja snarast? Är rädd att priserna går ner väldigt mkt mer, vad tror du?

 15. Det är inte bara i Sverige (särskild Stockholm och Göteborg) att man har haft en helt tokig utveckling på prisen på bostäder pga. låge räntor och väldigt lite krav på avmotering.

  Bara kolla Sydney, Melbourne, Toronto, Vancouver.. Just nu ser vi en nergång på bostadspriser i sydney som är ganska signifikant. Bara en fråga innan Canada drabbas också. Flera andra storstäder globalt har haft samma utveckling. Vi är ved att nå gränsen för vad ett globalt kredit marked (billiga penga) kan hantera.

  Detta kan bli en global snöbolls effekt. Det är inte bara bostadsmarknaden som är “doppat”… Globale aktiemarknader har haft “fest” pga “cheap money”, men statsobligationer värde stämmer inte med verkligheten,, och pensionsfonde globalt kan drabbas också i nästa globala finanskris.

  Nästa kris kommer att bli mycket värre än 2008 krisen. VI har inte löst problemen som var orsakerna till krisen.

  • Hej Anders.

   Mycket riktigt.
   Det har eldats på ordentligt med låga räntor och stimulanser i nästan hela västvärlden. Det är ett experiment och vart det slutar återstår att se.

   Mvh admin Ekonomifokus

 16. Hej Åsa, du har rätt i att det varit så tidigare men nu har vinden vänt och räntorna kommer inte gå ner på mycket länge, har man köpt och sålt mellan typ 2005 och 2015 så har man i många fall om inte dom flesta gjort ett klipp men den tiden är förbi.

 17. Hej,

  Tror du det är en dum idé att köpa en bostadsrätt i Göteborg om man planerar att bo kvar där i ca 5 år? Tror du att man kommer att göra en vinst eller kan du tänka dig att priserna kommer sjunka ända fram tills dess?

  • Hej Karolina.

   Jättesvårt att gissa på 5 års sikt.
   Jag vågar tyvärr inte säga varken bu eller bä men jag tycker inte du skall fokusera för mycket på att göra en bra affär.
   Skaffa dig en lägenhet som du trivs i eftersom du ändå skall bo där i 5 år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hej och tack för en intressant artikel. Jag bor i en stor och billig hyresrätt som jag vill bo kvar i och har just ärvt en bostadsrätt på 1,5 rum i Stockholms innerstad med en hyra på ca 1500 kr/mån. Den har inga lån.

  Jag undrar om du skulle rekommendera mig antingen att ha kvar lägenheten för att hyra ut i andra hand och därmed tjäna lite pengar på den eller sälja utan att köpa något nytt direkt och då vänta några år tills jag vill lägga in pengarna i ett villaköp.

  • Hej Lisa.

   Jag tycker du skall hyra ut den om du kan (och får för bostadsrättsföreningen)

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Hej, Andreas!
  Tack för dina tidigare svar, det är väldigt intressant att läsa dem, tillsammans med frågorna som folk ställer!
  Jag har en fråga angående köp av bodstad utan lån. Vi i familjen har nu möjlighet att köpa en bostad utan att låna pengar från banken,vilket gör att vi slipper allt som har med amortering och ränta att göra. Tror du att det är klokt att göra det i nuläget, eller skulle du ändå vänta ett tag och bo kvar i hyresrätt för 5000-6000kr i månaden? Jag tänker även på att det kanske ändå är en god investering, eftersom inflationen ändå kommer att äta upp en stor del av pengarna på sikt.

  • Hej Anton.

   Om du skall se det som en investering så får du göra bedömningen om du tror att bostadsmarknaden kommer gå upp eller inte samt hur mycket avkastning du kan få på pengarna i någon annan investering samt hur mycket boendekostnaden blir på huset kontra hyreslägenheten.
   Det är väldigt svårt att säga vad som är rätt och fel tyvärr.

   Mvh admin på EKonomifokus

   • Anders
    Är ytterst förvånad att köpare ”svalt” betet att betala så fruktansvärt mycket när det egentligen bara handlar om en bostadsrätt!
    Att skuldsätta sig så hårt och sedan vara helt utelämnad i vad en BR- styrelse hittar på…

    Historiskt har BR- lägenheter prissatts med en rejäl rabatt pga att detta egentligen inte är ägda bostader utan andelar i en förening som då ofta är skuldsatt och som bslutar om du får hyra ut ”din” bostad eller ej
    Själv skulle jag aldrig drömma om att betala flera miljoner för bara en bostadsrätt
    Tex en villafastighet gör mig åtskilligt tryggare

    Mvh
    Anders

    • Hej Anders

     Tack för din kommentar. Det ligger säkerligen en hel del i det du säger.

     Mvh admin på EKonomifokus

 20. Hej, vi har köpt en nyproduktion när bostadsmarknaden var som topp, vår/höst 2017. Nu måste vi tyvärr flytta utomlands och går i tankar på att sälja eller hyra ut bostaden i 2:a hand. Har haft visningar men inga bud. Vad är bäst att göra tycker du?

  • Hej Mia.

   Det är bara ni själva som kan bedöma vad som är bäst utefter er ekonomi.
   Om ni har möjlighet att hyra ut bostaden i över 5 år eller liknande så är det nog en god ide men att hyra ut den 1-2 år tror jag inte kommer att hjälpa er särskilt mycket. Att priserna skall gå upp på 1-2 års sikt ser jag inte som särskilt sannolikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej Andreas
  Jag har fått en snabbt ändrad familje- och ekonomisk situation där jag nu är ensamstående på heltid med min dotter. Äger idag en bostadsrätt 2,5 rum i Hägersten söder om Sthlm men har planer att flytta till Gbg där jag kan få ett mer praktiskt boende för pengarna och en enklare vardag. Eftersom det blir tuffare att klara av den ekonomiska delen ensam blir jag så osäker hur jag ska göra. Det handlar alltså om att sälja bostadsrätten i Sthlm och istället köpa ett mindre radhus/hus utanför Gbg. Det blir både att byta från bostadsrätt till radhus/villa och marknad från Sthlm till Gbg. Då köper man och säljer på olika typ av marknader, och i och med att villor stått sig bättre än bostadsrätter är det helt fel läge tro? Och att byta mellan Sthlm och Gbg? Vore intressant att höra din syn på det.
  Vänligen Hanna

  • Hej Hanna.

   Jag tror inte det spelar någon större roll.
   Storstäderna rör sig oftast ganska lika prismässigt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 22. Tjena Andreas,

  Bostadsrättspriserna stiger i Malmö “as we speak”. I centrala Malmö +5% senaste 12mån. Kommentar till det?

  • Hej Janne.

   Priser rör sig aldrig spikrakt ner eller spikrakt upp.
   Enligt min bedömning ligger priserna i hela landet i en nedåtgående trend men att högt prissatta nyproduktionsprojekt och tillfälliga mindre fluktuationer kan få statistiken att se tillfälligt positiv ut.

   Mvh admin på EKonomifokus

 23. Hej Andreas.
  Vi bor i en hyresrätt med en hyra på 7000 kr per månad. Vi letar efter en 2/3 rummare bostadsrätt i Kungälv, två mil norr om Göteborg. Kungälv har precis fått en stor galleria med ca 70 butiker. Inflyttningen har ökat in till Kungälv de sista 2 åren. Jag har jämfört priser på de adresser vi kikar på mellan 2016-2019.
  Priserna verkar ha gått ner ca 10 % sen 2018. Nu till min fråga, tror du det är en bra ide att köpa bostadsrätt om det går att pruta ytterligare 7-10%? Fråga 2, ska man köpa med låg avgift och högre pris eller högre avgift å lägre pris.
  Tack på förhand Jens

  • Hej Jens.

   Det stämmer att priserna på bostadsrätter i Kungälv har gått ner med ca 10% sedan toppen under hösten 2017.
   Tack vare det stora utbudet av nyproduktion så har Kungälvs bostadspriser pressats lite extra.
   Vissa områden har fått lite extra stryk även om de inte förtjänat det.
   De områden där husen är lite äldre har fått mer stryk än nybyggda områden.

   Om du har en lång tidshorisont på ditt boende så kan det säkert vara en god idé att köpa en bostad som ligger 15-20% under prisnivåerna som vi såg 2017.
   Sikta på att köpa i en förening med låg skuldsättning så blir du en vinnare på sikt.
   Oftast är låga avgifter och högt pris bäst då det ofta tyder på en låg skuldsättning i föreningen.
   Var försiktig med nyproducerade föreningar bara för de har oftast ganska stora skulder.
   Om räntorna stiger kommer de nybyggda föreningarna förmodligen att tvingas höja sina avgifter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej Andreas.
  I dagens marknadsläge ska man köpa bostadsrätt med hög avgift å låg pris eller låg avgift och högre pris. Tanken är att bo minst 8 år.
  Mvh Jens

  • Hej Jens.

   Jag hade siktat på att köpa i en bostadsrättsförening med låg skuldsättning och äldre hus.
   Låg skuldsättning i föreningen innebär oftast låga avgifter och höga priser.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej Andreas.
  I dagens marknadsläge ska man köpa bostadsrätt med hög avgift å låg pris eller låg avgift och högre pris. Tanken är att bo minst 8 år.
  Mvh Jens

  • Hej David.

   Jag hade siktat på att köpa i en bostadsrättsförening med låg skuldsättning och äldre hus.
   Låg skuldsättning i föreningen innebär oftast låga avgifter och höga priser.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej Andreas. Vi har köpt en nyproduktion för ok pris i centrala Stockholm. Vi tyckte det priset var ok för vad vi fick. 4.9 msek för 82m2 med balkong och sjöglimt i Liljeholmskajen, hyra 4.5 ksek/mån väldigt bra kommunikationer – mycket pengar ja men jämfört med andra lägenheter i Stockholm så OK. Inflytt slutet av september. Nu är det april och vi har senaste veckorna försökt sälja vår lägenhet utan lyckas, har fått ett underbud. Vi behöver sälja för att kunna betala kontantinsatsen på det nya. JM som bygger det nya har ett trygghetspaket där man kan flytta fram tillträde i upp till 12 månader om man inte lyckas sälja. Vi börjar få magsår här hemma – tänk så får vi inte sålt – vad gör vi då? Vi har skrivit på upplåtelseavtal till det nya.. hur ska vi tänka, vi börjar få lite panik. Det finns dock tid kvar för att sälja menar riktigt stressad ändå. Hur ser du på detta? Gjorde vi fel som skrev på det nya innan vi sålde? Men hur skulle vi annars gjort – vi kan inte stå utan boende heller om vi inte hade hittat något efter att vi sålde? Tack för svar!!!!!!!!