Bostadspriser under 2019 – 2020

131
Bildkälla: https://www.maklarstatistik.se

Snittpriset på en bostadsrätt i Sverige ligger idag på 38 874 kr per kvadratmeter. Det är extremt högt om man kikar historiskt.

När man läser om bostadspriser och bostadsmarknaden på nätet så är 8 av 10 artiklar skrivna av en journalist som inte har någon direkt koll på varken priser eller bostadsmarknaden. Journalisten kontaktar därför en eller flera fastighetsmäklare, alternativt en VD/ägare på någon av de större mäklarbyråerna för att få deras bild av bostadsmarknaden och bostadspriserna.
I 95 % av dessa artiklar säger mäklaren att det ser stabilt ut på bostadsmarknaden. ”Fortsatt god efterfrågan på bostäder” är en klyscha som ofta dyker upp.
Givetvis kan inte mäklarna säga hur de verkligen ser på marknaden och priserna om de tycker att det ser mörkt ut på marknaden. Det skulle försvåra mäklarnas försäljningar och det sänker i sin tur mäklarnas inkomster.

3 månader (snittpris för bostadsrätter i Sverige)

38 874 kr/kvm

Vi skall i denna artikel istället försöka ge en riktigt bild av bostadspriserna.
Jag som skriver artikeln arbetar som mäklare och har gjort det i snart 10 år.
När jag började som mäklare var det trögt på marknaden. Man fick jaga in köpare till bostäderna. Ingen ville köpa. Men så kom bostadsfesten!
Priserna steg kraftigt under ca 4-5 år (mellan ca 2012 och 2017) och helt plötsligt ville alla köpa bostäder. Folk började spekulera i begagnade och nyproducerade bostäder och tjänade enorma summor pengar. Man kunde köpa en bostad, för att sedan sälja den 1 år senare för ett 30 % högre pris. Ett extremt exempel som jag såg själv var då en kund till mig gjorde 100 % i vinst på sin bostad på ett enda år 2012-2013 i en kommun nära Göteborg. Det var en riktigt bostadshausse helt enkelt. Förmodligen den kraftigaste haussen som vår generation någonsin kommer att se. Den eldades på av rekordlåga räntor som bara blev lägre och lägre. Som vi alla vet så ger låga räntor låga boendekostnader. Det gör att priserna stiger på bostäder.

Bostadsmarknaden och bostadspriser – läget just nu

Bostadspriserna ser ut att ha toppat under hösten 2017. Sedan dess har det varit betydligt trögare på marknaden och priserna har gått ner på de flesta håll.
En stor anledning är att det byggs rekordmycket nya bostäder runt om i landet.
Den stora mängden nyproduktion ger ett överutbud på marknaden vilket ligger som en våt filt över bostadspriserna. Spekulanterna förväntar sig dessutom stigande räntor framöver på bolånen. Just räntan är det som påverkar bostadspriserna absolut mest.
Att tidningarna skriver om fallande priser gör inte saken bättre och det skapar en allmän oro på marknaden. Priset på villor och fastigheter står sig bättre än bostadsrätter. Det beror förmodligen på att överutbudet på bostadsrätter har påverkat bostadsrätternas priser negativt.

Det har tidigare pratats om att en bostadsbrist trycker upp priserna på bostäder.
Det stämmer inte. Vart är den bostadsbristen nu? Har alla redan hittat bostad? Knappast! Det råder bostadsbrist men det är billiga hyresbostäder som det råder brist på.

Som mäklare märker man att antalet spekulanter minskat från 15-20 spekulanter per visning ner till 1-5 spekulanter per visning. Dessutom är det extremt mycket svårare att få in bud efter visningarna. När man väl får bud så är det oftast underbud.

Faktorer som gör att bostadspriserna går ner:

 • Marknaden förväntar sig stigande räntor framöver
 • Stort överutbud på nyproducerade bostäder
 • Amorteringskraven som införts
 • Allmän oro för fallande bostadspriser som smittar av sig

Prognos/förväntad utveckling under kommande 1-2 år

Jag som skriver denna artikel ser inget realistiskt scenario som kan göra att bostadspriserna skall gå upp igen på 1-2 års sikt. Räntorna lär stiga lite i takt med att inflationen blir högre, överutbudet på marknaden är såpass kraftigt att det inte försvinner inom kort och bostadspriserna ligger idag på en rimlig nivå med dagens räntor.

Min bedömning är alltså att priserna lär ligga på dagens nivå alternativt sjunka 10-15 % ytterligare under de kommande 1-2 åren om räntan stiger. Om räntan stannar på dagens nivå tror jag på stillastående priser. Vid en stigande ränta lär bostadspriserna med största sannolikhet justeras ned med minst 10-15 %.

Bostadspriserna har gått upp i snart 30 år (sedan ca 1992). En sådan uppgångsfas tar inte endast ett år att korrigera. Det kan ta många år innan vi är tillbaka på toppnivåerna igen,
hur många år det tar vet ingen. Den som lever får se helt enkelt.

Passa på att sälja?

Om du äger en bostad idag och har möjlighet att flytta till en hyresbostad eller till en billigare bostad så tror jag att det är klokt att göra det. Om du tex köpt nyproduktion på spekulation så är mitt råd att du säljer den så fort du för möjlighet.

Använd den helt kostnadsfria hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i just ditt område. Genom att göra en gratis ansökan så får du offerter från mäklaren och väljer sedan själv om du vill anlita någon av mäklarna. Du kan även använda offerterna till din fördel när du förhandlar om arvodet med mäklarna.
Du förbinder dig inte till något när du använder Hittamäklare.se och det är som sagt helt gratis.

Om du ändå vill köpa bostad

Om du ändå vill eller måste köpa en bostad så kan du åtminstone se till att få riktigt låga räntor på bolånet. Hemsidan Consector.se jämför upp till ca 30 st banker för att ordna de lägsta räntorna till sina kunder. Ända ner till 1,09 % har de lyckats ordna i vissa fall.

Ansök om lånelöfte eller jämför dina befintliga lån helt kostnadsfritt hos Consector.se.
Det kostar inget att gör a en ansökan och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

131 KOMMENTARER

 1. Först och främst vill jag säga att jag jobbat och varit registrerad mäklare innan och efter fastighetskrisen hösten 1992 och fram till 2015.
  Min fråga är hur man ska kunna bygga nya bostäder som vanligt folk ska ha råd att bo i utan att avgifter/ hyror tar större delen av inkomsterna.
  För människor med höga inkomster och bra utbildning är det knappast några problem varken i lågkonjunktur eller högkonjunktur. Dagens nya regering är ju dessutom helt bakbunden genom att de knappast kommer få igenom några lättnader för svaga hushåll.
  Höjda räntor, minskade avdrag och höjda amorteringskrav kommer ju medverka till att förstärka lågkonjunkturen. Samtidigt som motsatta åtgärder inte är möjligt i ett sv världens mest skuldsatta hushållsekonomier. Fundera på detta och ge mig ett svar.

  • Hej Karl-Gustav.

   Ja du det är en bra fråga.
   Jag har tyvärr inget bra svar på den.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Hej!
    Jag tänker på att köpa lägenhet i Södermalm i Stockholm och hitta en lägenhet på byggnaden byggd 1949 låg skuld förening med 2 tusen hyran/mån men exakt nära SÖS för 3,7 million 51 km. Frågan kommer jag att jobba på sjh och behöver bostad om jag köper en bostad med hyran 5 tusen eller hyra med 12 tusen? Dina råd !
    Tack på förhand!

    • Hej Banaz.

     Jag vet inte med säkerhet vad som är rätt eller fel.
     Men jag tycker att:
     – Om du tänkt äga lägenheten i minst 5 år så tycker jag att du kan köpa.
     – Om du endast planerar att äga lägenheten i 1-2 år så tycker jag istället att du skall hyra en lägenhet.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Kan du hålla med om att Malmö är ett undantag? stigande bostadspriser har varit ett stort problem över hela landet men Malmö har varit under rimliga nivåer. Du kan få 3:a 75 KVM i centrala Malmö för runt 24000 kvmpris, om du inte letar i Malmös exklusivaste områden självklart.

  • Hej Robert.

   Jag hävdar att marknaden är effektiv. Dvs prissättningen i hela områden är korrekta baserat på rådande utbud och efterfrågan.
   Därför anser jag att man inte kan säga att Malmö är ett undantag.
   Malmö har stigit så mycket som det förtjänat på samma sätt som Stockholm och Göteborg.
   Anledningen till att Stockholm och Göteborg är dyrare är för att efterfrågan är högre där.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej jag har funderat på att bygga nytt hus. Men grumlar över priserna. Hur ser det ut på ny byggen kan man vänta sig en pris nedgång även i den kategorin om exempelvis nått eller så.

  / Romeo

  • Hej Romeo.

   I nuläget är det dyrt att bygga eftersom det är svårt för byggbolagen att få tag i personal.
   Det råder högkonjunktur och låg ränta samtidigt vilket eldar på bostadsbyggandet.
   Jag tror att byggkostnaderna kommer att sjunka framöver om räntan stiger och/eller konjunkturen viker ner.
   Byggbolagen ser inte ut att ha jättegoda tider framöver vilket borde kunna pressa priserna lite på nybyggnationen.

   Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Jag har en liten lägenhet och vill köpa en större. Sälja först och köpa sedan. Båda lägenheterna ligger i Stockholms innerstad. Jag planerar att bo i den nya större lägenheten länge, men det innebär också ett större lån. Är det en god idé att göra det nu? Tacksam för svar snart.
   Vänliga hälsningar
   Pia

 4. Tack for en bra artikel!
  Vi funderar pa att salja vart hus till sommaren eller eventuellt vanta till nasta var. Vad tror du om priserna, tror du det star still eller hade du salt nu i sommar?
  Huset ligger utanfor Lund.

  Tusen tack!

  • Hej Pernilla.

   Jag hade nog sålt nu i sommar för att vara på säkra sidan.
   Man vet ju aldrig vad som händer framöver men att priset på ert hus skall stiga fram till sommaren 2020 ser jag inte som särskilt sannolikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Tack Andreas, Men tror du att det finns chans att det stannar pa samma?
  Vi hyr ut det sa vi far inkomst under tiden 🙂
  Tack pa forhand.

  • Hej igen Pernilla.

   Jag är övertygad om att det hänger på räntorna.
   Stillastående ränta så kommer priserna på villorna stå kvar på dagens nivåer.
   Höjda räntor så kommer priserna att gå ner.

   Mvh admin på EKonomiofkus

 6. Hej,
  Jag funderar på att flytta från min relativt billiga hyresrätt och istället köpa en bostadsrätt i Göteborg. Jag måste inte flytta, men tänkte att det är en bra investering på långsikt att äga sitt boende. Det låter dock på artikeln som om detta kanske inte längre stämmer? MVH Susanna

  • Hej Susanna.

   Jag sitter i exakt samma sits som dig.
   Att äga sin bostad är alltid en god investering på sikt.
   Jag tror dock att man kan komma in på betydligt lägre nivåer om 2-3 år vilket gör att jag avvaktar med att köpa.
   Jag tror att vi med billiga hyresrätter kommer att bli vinnarna under kommande 2-3 år.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej,
  Jag hamnar ofta i diskussioner med personer 1 eller 2 generationer över mig angående det här med att äga sin bostad. Jag själv är 28 år och är i tanken om att snart köpa en bostad men har börjat fundera på om alla dessa ”råd” man får av 50+, 70+ personer är helt relevanta för oss. Min erfarenhet är att ett bostadsköp ofta har varit en mycket lönsam affär (alltså att boendepriserna har stigit många miljoner under tiden de har ägt sina bostäder vilket ofta handlar om 20-30 års tid). Min förståelse är att eftersom att vi idag kan låna pengar till väldigt låg ränta så är det möjligt att köpa boenden som är dyra men vi borde ju snart nå en gräns där vi faktiskt inte har råd längre (eftersom att löneutvecklingen knappast följer bostadspriserna). Vad är din bild av framtida bostadprisutveckling? Kan man verkligen se på ett bostadsköp som en vinstaffär eller långsiktigt sparande liknande man kunde för 20/30 år sedan? Inser att detta är en svår fråga med många faktorer som spelar in, men vore kul att få någon annans syn på det hela!
  Vänligen,
  Linda

  • Hej Linda.

   Du tänker nog rätt tror jag.
   Bara för att bostadspriserna har utvecklats bra i 30 år betyder inte det att de kommer att göra det under kommande 10 år.
   Det stämmer att det är bra att äga sin bostad på lång sikt men på kort och mellanlång sikt kan det vara en dålig affär om man har otur.
   I Japan tog det till exempel 20 år för de som köpte bostad på toppen under sent 80-tal och tidigt 90-tal innan de fick tillbaka pengarna, dvs gick plus minus noll på sin investering.

   Jag tror inte att svenska bostäder kommer att vara en bra investering under kommande 5 år.
   Jag tror alltså att man kommer att kunna kliva in på bostadsmarknaden på betydligt lägre nivåer inom några år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej,

  Tack för en lärorik sida!
  Jag har en fråga till dig om bostadsköp. Jag är student och tar CSN-lån, jag funderar på att köpa en lägenhet med 85%-bolån med mina föräldrar som borgenärer. Jag förstår att marknaden är osäker och att många tror den kommer gå ner framöver, men är det trots allt inte ekonomiskt fördelaktigt att köpa en lägenhet så tidigt som möjligt och amortera ner under åren?
  Jag kommer studera i 5 år framöver och om jag bor kvar i min hyresrätt så kommer jag ju lägga ca 50 000/år i hyra som ”kastas i sjön”?

  Tack på förhand!

  • Om du hyr en lägenhet för 50.000 kr per år kommer du att ha förlorat 250.000 kr i boendekostnader på 5 år.
   Om du istället köper en bostadsrätt som har en månadsavgift på 2500 kr så har du betalat 30.000 kr per år i månadsavgifter.
   Det blir 150.000 kr på 5 år.
   Utöver det tillkommer räntekostnaden. Om vi leker med tanken att du köper en bostadsrätt för 1.000.000 kr.
   Då får du en räntekostnad på ca 9100 kr per år (räknat med en boränta på 1,3% och ränteavdraget inräknat) allt annat lika.

   Din totala boendekostnad för bostadsrätten blir då 39.100 kr per år.
   Det blir 195.500 kr på 5 år.
   Detta innebär att du bott billigare i din bostadsrätt. Men om priset på din bostadsrätt sjunker med ca 5% så ligger du ungefär på +-0.
   Går bostadspriserna ner med 10% så har du bott billigare i hyresrätten.

   Det hela mynnar ut i din tro på bostadspriserna och utvecklingen i räntan.
   Om du tror på lägre bostadspriser och högre räntor så kommer du att bo billigare i din hyresrätt.
   Om du inte tror på sjunkande priser och stigande räntor så kommer du att bo billigare i din bostadsrätt.

   Det finns en del andra parametrar att ta hänsyn till såsom eventuella förlustavdrag om du säljer bostaden med förlust, försäljningskostnader osv men du förstår hela tankesättet. Går priserna ner så blir det väldigt snabbt stora summor som man förlorar på sin bostadsrätt.

   Jag säger inte vad som är rätt eller fel för det kan man aldrig veta. Jag väljer dock själv att bo kvar i min hyresrätt ett tag till.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Skall man inte tänka in inflation i kalkylen också? Om vi håller 2% inflation under 5 år ger det att 1000000kr är då värt ca 900.000kr.

    • Hej Martin.

     Bostäder fungerar bra som ett skydd mot inflation.
     Jag förstår inte riktigt din fråga så du får gärna utveckla.

     Mvh admin på EKonomifokus

 9. Vad ska vi göra?
  Vi är en familj med 3 barn, bor i Lund där det inte är jättelätt att få tag i en bostad ( hyresrätt).
  Vi har en villa som vi byggt och i genomsnitt kommer vi väl tjäna 2 mil om vi säljer.
  Jag vill sälja pga bostadsmarknaden är lite osäker men samtidigt bo kvar i området för barnens skull. Men som jag skrev är det inga hyreslägenheter i området som är lediga, finns knappt några 4 rok.. Men jag vill ju såklart tjäna en slant på mitt hus.
  Ska jag verkligen sälja nu? Eller är det ok att man avvaktar? Och om man då avvaktar är risken att man inte får lika nycket för huset sen?

  • Hej KM.

   Om du har hus och familj tycker jag inte du skall försöka dig på att tajma marknaden.
   Det låter ju dessutom som om att du har en relativt låg belåning på huset.
   Du kommer att få betala en massa vinstskatt osv om du säljer. Det blir helt enkelt inte värt besväret om det inte kommer en jättekrasch på bostadsmarknaden.
   Mitt råd är: bo kvar i huset och strunta i priserna rör sig.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej Kim !
  Jag förstår hur du tänker men ändå inte! Själv har jag alltid förlorat massor av pengar på mina hyreslägenheter. Jag har aldrig fått tillbaka en krona! Kommer man bara in på bostadsrättsmarknaden så med tiden o amorteringar får man ju ett billigare boende .. när jag sålt mina bostadsrätter så har jag alltid räknat på o fått tillbaka hela hyran. Räntan kommer aldrig o höjas så mycket att det skulle bli katastrofläge för landet. Inflation räknar jag med är 6 %. Inflation äter upp lånen oavsett. Är det billigare o köpa så får man kanske inte lika mycket för sin lägenhet eller hus men p andra sidan så skulle jag hellre sälja mitt hus till ett lägre pris o slippa höga budgivningar o rundor .. Jag rekommenderar alla att så fort dem kan köpa sig en bostadsrätt. Jag har lyssnat på människor år ut o år in om att de ska vänta köpa för priserna kommer o gå ner …. men det gör dem aldrig… de går upp minst 100000 varje år nästan …

 11. Hej,

  Vi har precis sålt vår lägenhet och söker större eftersom vi nu ska bli tre (i juli). Vi står mellan att köpa radhus eller hyra i 2 år för att avvakta lite och se hur priserna utvecklas. Vi får höra att det är ”bra” att sälja och köpa i samma marknad men vi har svårt att se utvecklingen av bostadspriser kommer utvecklas just nu.

  Radhus eller hyra i 2 år…

  • Hej Rinas.

   Jag tycker inte ni skall chansa och stå utanför marknaden i två år när ni har familjen.
   Jag tycker ni skall sälja och köpa på samma marknad eftersom ni redan är ”inne i marknaden”.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej Andreas,
  Tack för din lärorik artikel. En smart analysering på bostadmarknaden som man kan få bättre åsikt på ämnet.
  Jag skulle vilja säga att det finns folk liksom mig som vet ingenting om det här marknadanalysen och de göra sina äffarer oavsett att veta exackt vad kommer att hända på framtiden. Jag skulle köpa en bostadrätt i stockholm län under de tre senaste månader men nästan alltid var många spekulanter därför fler av objekter fick säljas mellan 25-30% dyrare än utgångpriset och det påverker på andra sätt på marknaden utanför de fakturer som du har koll på med din analys.
  På andra sidan, jag är otur och kunde inte sälja min helt renoverade lägenhet i kronoberg län.
  Jag tror mäklaren jobbade inte bra och har påverkat negativ på affären. Nu jag vet inte vad ska jag göra. Det går inte och prova med en annan mäklare eftersom min lägenhet har redan blivit kände i en liten stad.
  Vad tycker du…vad kan jag göra nu att lösa problemet?
  Tack!

  • Hej Charly.

   Om du väntar några månader så kommer marknaden att ha glömt av din lägenhet.
   Då är det bara att byta mäklare och testa en ny försäljning. Dessutom brukar en prissänkning ge resultat.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej,

  I mitten av 2017 separerade jag och min fru och jag blev då tvungen att köpa en bostadsrätt (3:a) och priserna var då på absoluta toppen. Min fru bodde kvar i vår hyreslägenhet (4:a) då detta var bäst för barnen. Nu har vi hittat tillbaka till varann och jag vill därför flytta dit igen.
  Mitt dilemma nu är att priserna sjunkt med ca 10% och jag vet inte om jag ska sälja eller hyra ut min bostad? Jag vill gärna bli av med den för att slippa bekymmer men samtidigt vill jag inte förlora så mycket pengar. Vad är era tankar kring detta?

  Tack på förhand!

  • Hej Henrik.

   Endast du kan ta det beslutet.
   Om du tror på stigande priser framöver skall du såklart behålla lägenheten och hyra ut den.
   Om du tror på fallande priser så bör du förmodligen sälja lägenheten.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej. Jag och mitt ex äger en bostadsrätt tillsammans, en 5a i Uppsala. Vi ska sälja så fort jag fått en hyreslgh.
  Priserna har gått ner ganska mkt i området. Tänker om det är bättre att bo kvar ett tag till eller sälja snarast? Är rädd att priserna går ner väldigt mkt mer, vad tror du?

 15. Det är inte bara i Sverige (särskild Stockholm och Göteborg) att man har haft en helt tokig utveckling på prisen på bostäder pga. låge räntor och väldigt lite krav på avmotering.

  Bara kolla Sydney, Melbourne, Toronto, Vancouver.. Just nu ser vi en nergång på bostadspriser i sydney som är ganska signifikant. Bara en fråga innan Canada drabbas också. Flera andra storstäder globalt har haft samma utveckling. Vi är ved att nå gränsen för vad ett globalt kredit marked (billiga penga) kan hantera.

  Detta kan bli en global snöbolls effekt. Det är inte bara bostadsmarknaden som är ”doppat”… Globale aktiemarknader har haft ”fest” pga ”cheap money”, men statsobligationer värde stämmer inte med verkligheten,, och pensionsfonde globalt kan drabbas också i nästa globala finanskris.

  Nästa kris kommer att bli mycket värre än 2008 krisen. VI har inte löst problemen som var orsakerna till krisen.

  • Hej Anders.

   Mycket riktigt.
   Det har eldats på ordentligt med låga räntor och stimulanser i nästan hela västvärlden. Det är ett experiment och vart det slutar återstår att se.

   Mvh admin Ekonomifokus

 16. Hej Åsa, du har rätt i att det varit så tidigare men nu har vinden vänt och räntorna kommer inte gå ner på mycket länge, har man köpt och sålt mellan typ 2005 och 2015 så har man i många fall om inte dom flesta gjort ett klipp men den tiden är förbi.

 17. Hej,

  Tror du det är en dum idé att köpa en bostadsrätt i Göteborg om man planerar att bo kvar där i ca 5 år? Tror du att man kommer att göra en vinst eller kan du tänka dig att priserna kommer sjunka ända fram tills dess?

  • Hej Karolina.

   Jättesvårt att gissa på 5 års sikt.
   Jag vågar tyvärr inte säga varken bu eller bä men jag tycker inte du skall fokusera för mycket på att göra en bra affär.
   Skaffa dig en lägenhet som du trivs i eftersom du ändå skall bo där i 5 år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 18. Hej och tack för en intressant artikel. Jag bor i en stor och billig hyresrätt som jag vill bo kvar i och har just ärvt en bostadsrätt på 1,5 rum i Stockholms innerstad med en hyra på ca 1500 kr/mån. Den har inga lån.

  Jag undrar om du skulle rekommendera mig antingen att ha kvar lägenheten för att hyra ut i andra hand och därmed tjäna lite pengar på den eller sälja utan att köpa något nytt direkt och då vänta några år tills jag vill lägga in pengarna i ett villaköp.

  • Hej Lisa.

   Jag tycker du skall hyra ut den om du kan (och får för bostadsrättsföreningen)

   Mvh admin på EKonomifokus

 19. Hej, Andreas!
  Tack för dina tidigare svar, det är väldigt intressant att läsa dem, tillsammans med frågorna som folk ställer!
  Jag har en fråga angående köp av bodstad utan lån. Vi i familjen har nu möjlighet att köpa en bostad utan att låna pengar från banken,vilket gör att vi slipper allt som har med amortering och ränta att göra. Tror du att det är klokt att göra det i nuläget, eller skulle du ändå vänta ett tag och bo kvar i hyresrätt för 5000-6000kr i månaden? Jag tänker även på att det kanske ändå är en god investering, eftersom inflationen ändå kommer att äta upp en stor del av pengarna på sikt.

  • Hej Anton.

   Om du skall se det som en investering så får du göra bedömningen om du tror att bostadsmarknaden kommer gå upp eller inte samt hur mycket avkastning du kan få på pengarna i någon annan investering samt hur mycket boendekostnaden blir på huset kontra hyreslägenheten.
   Det är väldigt svårt att säga vad som är rätt och fel tyvärr.

   Mvh admin på EKonomifokus

   • Anders
    Är ytterst förvånad att köpare ”svalt” betet att betala så fruktansvärt mycket när det egentligen bara handlar om en bostadsrätt!
    Att skuldsätta sig så hårt och sedan vara helt utelämnad i vad en BR- styrelse hittar på…

    Historiskt har BR- lägenheter prissatts med en rejäl rabatt pga att detta egentligen inte är ägda bostader utan andelar i en förening som då ofta är skuldsatt och som bslutar om du får hyra ut ”din” bostad eller ej
    Själv skulle jag aldrig drömma om att betala flera miljoner för bara en bostadsrätt
    Tex en villafastighet gör mig åtskilligt tryggare

    Mvh
    Anders

    • Hej Anders

     Tack för din kommentar. Det ligger säkerligen en hel del i det du säger.

     Mvh admin på EKonomifokus

 20. Hej, vi har köpt en nyproduktion när bostadsmarknaden var som topp, vår/höst 2017. Nu måste vi tyvärr flytta utomlands och går i tankar på att sälja eller hyra ut bostaden i 2:a hand. Har haft visningar men inga bud. Vad är bäst att göra tycker du?

  • Hej Mia.

   Det är bara ni själva som kan bedöma vad som är bäst utefter er ekonomi.
   Om ni har möjlighet att hyra ut bostaden i över 5 år eller liknande så är det nog en god ide men att hyra ut den 1-2 år tror jag inte kommer att hjälpa er särskilt mycket. Att priserna skall gå upp på 1-2 års sikt ser jag inte som särskilt sannolikt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej Andreas
  Jag har fått en snabbt ändrad familje- och ekonomisk situation där jag nu är ensamstående på heltid med min dotter. Äger idag en bostadsrätt 2,5 rum i Hägersten söder om Sthlm men har planer att flytta till Gbg där jag kan få ett mer praktiskt boende för pengarna och en enklare vardag. Eftersom det blir tuffare att klara av den ekonomiska delen ensam blir jag så osäker hur jag ska göra. Det handlar alltså om att sälja bostadsrätten i Sthlm och istället köpa ett mindre radhus/hus utanför Gbg. Det blir både att byta från bostadsrätt till radhus/villa och marknad från Sthlm till Gbg. Då köper man och säljer på olika typ av marknader, och i och med att villor stått sig bättre än bostadsrätter är det helt fel läge tro? Och att byta mellan Sthlm och Gbg? Vore intressant att höra din syn på det.
  Vänligen Hanna

  • Hej Hanna.

   Jag tror inte det spelar någon större roll.
   Storstäderna rör sig oftast ganska lika prismässigt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 22. Tjena Andreas,

  Bostadsrättspriserna stiger i Malmö ”as we speak”. I centrala Malmö +5% senaste 12mån. Kommentar till det?

  • Hej Janne.

   Priser rör sig aldrig spikrakt ner eller spikrakt upp.
   Enligt min bedömning ligger priserna i hela landet i en nedåtgående trend men att högt prissatta nyproduktionsprojekt och tillfälliga mindre fluktuationer kan få statistiken att se tillfälligt positiv ut.

   Mvh admin på EKonomifokus

 23. Hej Andreas.
  Vi bor i en hyresrätt med en hyra på 7000 kr per månad. Vi letar efter en 2/3 rummare bostadsrätt i Kungälv, två mil norr om Göteborg. Kungälv har precis fått en stor galleria med ca 70 butiker. Inflyttningen har ökat in till Kungälv de sista 2 åren. Jag har jämfört priser på de adresser vi kikar på mellan 2016-2019.
  Priserna verkar ha gått ner ca 10 % sen 2018. Nu till min fråga, tror du det är en bra ide att köpa bostadsrätt om det går att pruta ytterligare 7-10%? Fråga 2, ska man köpa med låg avgift och högre pris eller högre avgift å lägre pris.
  Tack på förhand Jens

  • Hej Jens.

   Det stämmer att priserna på bostadsrätter i Kungälv har gått ner med ca 10% sedan toppen under hösten 2017.
   Tack vare det stora utbudet av nyproduktion så har Kungälvs bostadspriser pressats lite extra.
   Vissa områden har fått lite extra stryk även om de inte förtjänat det.
   De områden där husen är lite äldre har fått mer stryk än nybyggda områden.

   Om du har en lång tidshorisont på ditt boende så kan det säkert vara en god idé att köpa en bostad som ligger 15-20% under prisnivåerna som vi såg 2017.
   Sikta på att köpa i en förening med låg skuldsättning så blir du en vinnare på sikt.
   Oftast är låga avgifter och högt pris bäst då det ofta tyder på en låg skuldsättning i föreningen.
   Var försiktig med nyproducerade föreningar bara för de har oftast ganska stora skulder.
   Om räntorna stiger kommer de nybyggda föreningarna förmodligen att tvingas höja sina avgifter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej Andreas.
  I dagens marknadsläge ska man köpa bostadsrätt med hög avgift å låg pris eller låg avgift och högre pris. Tanken är att bo minst 8 år.
  Mvh Jens

  • Hej Jens.

   Jag hade siktat på att köpa i en bostadsrättsförening med låg skuldsättning och äldre hus.
   Låg skuldsättning i föreningen innebär oftast låga avgifter och höga priser.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 25. Hej Andreas.
  I dagens marknadsläge ska man köpa bostadsrätt med hög avgift å låg pris eller låg avgift och högre pris. Tanken är att bo minst 8 år.
  Mvh Jens

  • Hej David.

   Jag hade siktat på att köpa i en bostadsrättsförening med låg skuldsättning och äldre hus.
   Låg skuldsättning i föreningen innebär oftast låga avgifter och höga priser.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej Andreas. Vi har köpt en nyproduktion för ok pris i centrala Stockholm. Vi tyckte det priset var ok för vad vi fick. 4.9 msek för 82m2 med balkong och sjöglimt i Liljeholmskajen, hyra 4.5 ksek/mån väldigt bra kommunikationer – mycket pengar ja men jämfört med andra lägenheter i Stockholm så OK. Inflytt slutet av september. Nu är det april och vi har senaste veckorna försökt sälja vår lägenhet utan lyckas, har fått ett underbud. Vi behöver sälja för att kunna betala kontantinsatsen på det nya. JM som bygger det nya har ett trygghetspaket där man kan flytta fram tillträde i upp till 12 månader om man inte lyckas sälja. Vi börjar få magsår här hemma – tänk så får vi inte sålt – vad gör vi då? Vi har skrivit på upplåtelseavtal till det nya.. hur ska vi tänka, vi börjar få lite panik. Det finns dock tid kvar för att sälja menar riktigt stressad ändå. Hur ser du på detta? Gjorde vi fel som skrev på det nya innan vi sålde? Men hur skulle vi annars gjort – vi kan inte stå utan boende heller om vi inte hade hittat något efter att vi sålde? Tack för svar!!!!!!!!

  • Hej Amanda.

   Det finns tyvärr ingen enkel lösning på problemet. Ni har chansat och köpt alldeles för dyra bostäder för er ekonomi om ni ligger så nära gränsen att kalkylen inte går ihop. Förhoppningsvis får ni bättre bud på lägenheten så att det löser sig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. En fråga för vidareutveckling av analysen med avseende kronans effekt.
  Nu har kronan försvagts, vilket har gjort svenska bostäder billigare för europeer.
  Har kronans försvagning dolt en prissänkning av bostäderna?
  Vad händer tex om kronan förstärks; kommer då priser att sänkas?

  Om priserna är blivit relativ billigare för europeer; kan detta skapa liknande spekulation som för utländska investerare som går nu in i svenska börsen då kronan är svag?

  • Hej Adrian.

   Bra fråga.
   Jag vågar inte göra för stora gissningar här.
   Dock tror jag inte att utländska investerare investerar på svenska bostadsmarknaden i hög grad i nuläget.
   Den svenska bostadsmarknaden anses vara väldigt högt värderad bland utländska investerare.
   Tyskland är till exempel väldigt mycket billigare och där ser det ut att flöda in kapital på bostadsmarknaden.
   Jag är ingen expert men detta är min bedömning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 28. Hej,

  finns det risk att priserna på nyproducerade friköpta radhus sjunker så pass mycket det närmaste året att man bör avvakta? Gäller Lund.

  MVH
  Tim

  • Hej Tim.

   Det finns såklart en risk men hur stor den är det vågar jag inte gissa på.
   Jag tror det hänger på räntorna.
   Om du skall köpa hus nu bör du ha en tillräckligt lång tidshorisont för ditt boende så att du kan rida ut eventuella nedgångar i bostadspriserna.
   5-10 år bör man nog ha, minst.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 29. Hej Andreas
  Om man äger ett hus säg i gamla stan eller Visbys innerstad. Är dessa lika känsliga för en nedgång på 10-15%

  • Hej Daniel.

   Min uppfattning är att ytterområden som gått upp väldigt mycket kommer att drabbas hårdast vid en nedgång.
   Centrala fina lägen kommer nog att stå sig bättre.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 30. Min fråga gäller om dagens försäljningar av dyr nyproduktion påverkar statistiken. I en tid då nyproduktionen är hög och dyr blir ju statistiken skev och man luras att tro att priserna på begagnat stiger. Eller är det så att nyproduktionen rensas från statistiken?
  Om någon har ett svar på detta vore jag tacksam.

  Kalle 72 f.d mäklare

  • Hej Kalle.

   Så är det definitivt.
   Ett bra exempel är Kungälv där det byggs jättemycket nya bostäder.
   Statistiken där visar att priserna på bostadsrätter är på all-time-high tack vare nyproduktionen.
   I verkligheten har priserna snarare gått ner med 5-10%.

   Mvh admin på EKonomifokus

 31. Det här med bostadspriser är alltid en lika omöjlig fråga att besvara. Vi som är lite äldre kommer väl ihåg hur det skrevs spaltmeter om ” bolånetorskarna ” som omkring åren 2003-2005 köpte 3:or, 4:or och 5:or på Kungsholmen och i Birkastan för 2- 3 miljoner..Alla som då skrattade åt dem och sa typ…Jag tänker bo kvar i min hyreslägenhet ett tag till för att sedan när bubblan spricker köpa en 5:a på Kungsholmen för SEK 800 000:-….Osv osv….Minns även när det såldes stora lägenheter inne i centrala Göteborg för SEK 200 000 – 400 000:- och folk runt omkring bara stod och skrattade åt dårarna…Så att sia om framtiden är nog nästan omöjligt…

  • Hej Anders.

   Jag instämmer. Det är näst intill omöjligt att sia om bostadspriserna.
   Man kan dock försöka sig på mer eller mindre kvalificerade gissningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 32. Hej! Jag undrar om du skulle kunna dela med dig av dina tankar gällande att köpa hus i Göteborg. Vi bor idag i en hyreslägenhet och ska inte köpa hus på 2-3 år, vi skulle kunna köpa idag men väljer att spara mer pengar för att inte behöva bo allt för långt utanför Göteborg. Vad tror du har hänt med huspriserna i Göteborg om 2-3 år – i dom mer centrala delarna av Göteborg respektive i ytterkanterna av Göteborg? Ha en fin dag!

  • Hej Anders.

   Jag tror att du skall ta dig en funderare kring vad du tror om räntorna under kommande 2-3 år.
   Det kommer nog att vara dom som styr utvecklingen på huspriserna i och runt om Göteborg.

   Stillastående räntor tror jag kommer att ge stillastående priser.
   Något stigande räntor tror jag kommer att skapa lite oro på priserna och en justering nedåt.

   Räntorna är dock otroligt svåra att sia om.
   Det enda som jag personligen tror på och vågar gissa på är att priserna inte kommer att gå upp nämnvärt under kommande 2-3 år.

   Mvh admin på EKonomifokus

 33. Hej! Jag ska sälja mitt hus 2022 på Hisingen. jag tänkte köpa mig en nybyggd lägenhet i Eriksberg. Jag köpte mitt hus 2011 för 2790000. Idag är mitt hus värt cirka 5000000. Jag räknar med att få runt cirka 6 milj om 3-4 år när det blir dags o sälja.. Inflationen är ca 6 proc… jag skulle aldrig vänta med o köpa om jag inte har något o sälja

  • Hej Åsa.

   Då får vi hoppas att du får rätt i dina beräkningar.

   Mvh admin på EKonomifokus

 34. Hej och tack för din analys över bostadsmarknaden.
  Vi bor nu i en hyreslägenhet och hyran ligger på 15000kr. Om vi vill köpa en lägenhet då kostar det minst 5 miljoner. Vi har inte hela kontantinsatsen än och vi behöver låna skillnaden dvs mellan 100 000-200 000kr.
  Jag undrar om vi ska bo kvar med vår hög hyra eller vi ska köpa!
  Mvh – Anna

  • Hej Anna.

   Det låter som att ni borde bo kvar och spara ihop mer pengar.
   Man skall alltid ha rejäla marginaler när man köper bostad så att man inte hamnar i rävsaxen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 35. Hej Andreas! Mycket spännande reflektioner och tack för alla dina svar.

  Jag och min sambo bor för tillfället i sambons bostadsrätt i Lund där jag betalar halva hyran och halva räntan. Min sambo vill väldigt gärna köpa en villa i Lund för utgångspris 5,5 milj. Sambon menar att Lund är lite av en bubbla i sig och därför inte påverkas lika mycket av en kommande räntehöjning som resten av landet. Har du någon uppfattning om det kan stämma? Vore det dumt för min del att slå mig in på bostadsmarknaden nu istället för att vänta ytterligare ett par år? Jag förstår att det ju inte spelar någon större roll för sambon som redan är inne på marknaden.

  • Hej Andreas.

   Lund är ingen ”bubbla” som inte påverkas av räntehöjningar.
   Jag tycker att ni borde köpa en villa om ni vill ha en villa ihop. Se bara till att ni är säkra på er sak och bor i huset i minst 5-10 år så skall det nog vara rätt lugnt.

   mvh admin på Ekonomifokus

 36. Hej!

  Bor i 3a bostadsrätt i Majorna Göteborg och är sugen på hus/radhus i någon av grannkommunerna till Göteborg. Funderar på att ta en hyresrätt emellan för att se hur mkt vi kan sälja för och vänta ett tag för o se om huspriserna sjunker… men denna plan är inte helt smidig att få igenom heller (få tag på hyres)

  Vad är ditt råd ?

  • Hej Emma.

   Eftersom du redan är inne i bostadsmarknaden tycker jag att du bör stanna kvar.
   Att försöka sälja, köpa och tajma marknaden bäddar bara för misslyckande.

   Däremot tycker jag att ni skall sälja er nuvarande bostad först, innan n i köper en ny.
   Sälj med långt fram till tillträde (tex 6 månader) så att ni har gott om tid på er att hitta ert nya hus.

   Mvh admin på EKonomifokus

 37. Är en familj på 4 som funderar på att sälja vår villa och bo i hyresrätt några år eftersom jag ska plugga i 4 år. Vårt hus har elvärme och köket behöver snart renoveras och smårenoveringar I hela huset. Vi har inga pengar till renoveringar och får och kan inte låna mer pengar. Villan kostar under 1 miljon. Vi vet inte hur vi ska göra. Bo kvar med en oro för oväntade kostnader och låta huset förbli orenoverat eller flytta till hyresrätt medan jag pluggar och att vi försöker spara till kontantinsats. Är det bättre att äga huset? Och renovera om typ 10 år när vi kanske har bättre ekonomi. Alltså, det här med att vara lågavlönade. 🙄
  Tråkigt för barnen att bo i hyresrätt och byta skola men även trygghet för oss att veta kostnader varje månad.
  Förmodligen går vi plus, minus, noll med försäljning.

  • Hej Lisa.

   Det låter absolut klokast att bo kvar i huset och fixa sådant som är absolut nödvändigt.
   Längre fram när ni får mer pengar kan ni renovera kök och andra saker som inte är akut.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 38. Hej Andreas! Jag är student i Kalmar som går i planer att flytta upp till Stockholm ytterområde (runt Huddinge) till 2020. Jag har i dagsläget en liten bostadsrätt som mäklaren rekommenderar att säljas på sommaren på grund av bättre utbud av köpare, den är värderad till runt 750 000. Jag har inga lån på lägenheten.

  Det jag undrar är hur jag ska planera mina investeringar för framtiden. Mina funderingar är:
  Alternativt 1: att försöka sälja min lägenhet till denna sommaren om på så sätt endast gå runt 75 000 back och hyra en hyresrätt alternativt att sälja den nästa år (om vi räknar på att bostad sjunker 5% per år så är differensen i hyra kontra värdeminskning densamma).

  Alternativt 2: bo kvar i Kalmar ytterligare ett år och flytta upp till Stockholm 2021 och förhoppningsvis köpa bostad till ett billigare pris men även att min egen bostad minskar i värde i Kalmar.

  Hur ska jag tänka, är det bäst att köpa och sälja i samma marknad och på så sätt stanna kvar i marknaden eller att hoppa ut och in ur den? om jag ska köpa bostadsrätt i Stockholm får jag räkna med att låna 50% av beloppet (runt 750 000).

  PS: har lärt mig mycket på att läsa dina svar i tråden

  • Hej Bo.

   Eftersom du redan är inne i marknaden och att du avser att köpa en dyrare bostad i framtiden så tycker jag att du skall behålla din nuvarande bostadsrätt. Spara så mycket pengar som möjligt under tiden och se till att köpa och sälja på samma marknad när du får möjlighet längre fram.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 39. Hej!

  Jag och min sambo bor just nu i hus, men är i tankar om att även köpa till en mindre bostadsrätt i stockholm som ett komplement (vi bor ca 1,2 h bort från stockholm med pendeln). Är det värt att vänta 2-3 år innan vi köper eller spelar det ingen större roll om vi köper nu eller om 2 år? Tanken är att vi då ska ha kvar bostadsrätten en lång tid framöver.

  • Hej Evelina.

   Det beror nog lite på er livssituation.
   Om ni inte måste köpa den just nu så tror jag att ni tjänar på att vänta.
   Men det är ju bara min bedömning/gissning.

   Mvh admin på EKonomifokus

 40. Hej. Jag och min flickvänn vill köpa bostad men både jag och flickvännen har inte fastanstälning så vi har svårt att ta bolån, Vi har hittat en bostad en 2:a på 61 kvm som vi klarar av att casha, bostaden ligger på ca 1 350 000 just nu budgivningen starta på 1 100 000 det är en lägenhet som omvandlats till bostadsrätt avgiften är 3 200 och brfs ekonomi e status B på hemnet. Mäklaren säger att brfs ekonomi kommer bli mycket starkare när vi köper bostaden då våra pengar går direkt till BRF
  Tidigare lägenheter har sålts för 1 700 000-1 900 000
  Lägenheten behöver nya golv och eventuellt nytt kök ingen balkong.
  Lägenheten ligger i Södertälje. Vad tycker du vi ska göra.

  • Hej Roberto.

   Tyvärr är jag dåligt insatt i Södertäljes bostadsmarknad så jag kan inte avgöra om det är ett bra köp eller inte.
   Där har du mer koll än vad jag har.
   Dock är det alltid bra att köpa av föreningen. Precis som mäklaren säger så går pengarna från försäljningen in i föreningens kassa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 41. Hej Andreas,

  Jag har nyligen sålt min bostadsrätt i Sthlm och bor just nu hemma hos mina föräldrar.

  Jag har ungefär 1,5mkr att röra mig med och är sugen på att göra en investering och öka mitt kapital, istället för att köpa ett nytt boende att bosätta mig i.

  Jag har två frågor till dig:

  Vart i Sverige tror du man fortfarande kan göra bra investering på kort sikt? Typ renovera och sedan sälja.

  Vad tror du om utlandet?

  Alla tips är välkomna.

  Tack på förhand.

  Mvh Sam

  • Hej Sam.

   Utlandet är jag dålig på men har förstått att Tyskland fortfarande verkar ha lite potential kvar på uppsidan.
   Priserna i Berlin är fortfarande inte skyhöga vilket de kanske borde vara med nuvarande ränteläge.

   Gällande Sverige så tycker jag att du skall sikta in dig på någon av storstäderna eller mellanstora städer som växer i antal invånare. Dvs inflyttningspositiva städer. Gärna din hemstad och hemområde om du har extra bra koll på bostadspriserna där. Försök att fynda en bostad som är svårsåld men att den egentligen inte borde vara det. Bra läge men tråkigt skick och svagt intresse på grund av det är den bästa kombinationen.

   Mvh admin på EKonomifokus

 42. Hej Andreas! Tänker du annorlunda nu när räntorna blir ännu lägre eller du rekommenderar fortfarande att man borde avvakta med att ge sig ut på bostadsmarknaden?

  • Hej Tim.

   Jag anser fortfarande att bostadspriserna är stretchade med dagens räntor och dagens regler.
   Nu verkar det ju som att räntorna kommer att förbli låga under en längre tid framöver och det motverkar ju eventuella prisnedgångar.
   Man vet aldrig dock. Det kan ändras snabbt. Skall man köpa skall man se till att ha rejäla säkerhetsmarginaler i sina kalkyler tycker jag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 43. Hej Andreas! Tack för en intressant artikel. Min situation är så att jag bott i hyresrätt i Göteborg nu i några år. Jag har aldrig riktigt varit intresserad att köpa bostadsrätt förrän nu och undrar om det är rätt läge att gå in? Jag planerar att bo i lägenheten i 3-5 år. Jag bor just nu i en 1a på 35kvm och har hyra på 4100 och lägenheten jag spanar på är en 3a på 67kvm och kostar 2.8miljoner och har också hyra på 4100. Lägenheten ligger i Gamlestaden. Min största oro är väl att jag köper en lägenhet som kanske värderas för högt (?) och att den sedan sjunker i värde…

  • Hej Robert.

   Ja det är väldigt svårt att säga hur priserna kommer att utvecklas under kommande 3-5 åren.
   Räntorna ser ju nu mera ut att ligga stabilt här nere och så länge inte räntorna går upp så tror jag inte på några större nedgångar i bostadspriserna. I dagsläget vågar jag inte säga varken bu eller bä men jag hade själv väntat något eller några till med att köpa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 44. Hej! Och tack! Lärt mig mycket här.
  Jag har i hela mitt liv drömt om en liten lägenhet innanför tullarna. Bor med min man 7 mil från Sthlm, men är ofta i stan.
  Jag har ärvt ett radhus i en förort 3 mil utanför Stockholm tillsammans med mitt syskon, men det skall inte säljas ännu och jag vet inte när, eftersom det bor släktingar i det. Men låt säga att vi – rent hypotetiskt- ska sälja om tex.5 år och jag då kan köpa en liten etta innanför tullarna utan att låna alls .
  Är det då en ”bra affär”rent ekonomiskt?( Lite orolig att ”kasta hela arvet i sjön” för att Sthlm har så överdrivet dyra lägenheter, även om jag inte kommer behöva bry mig om ränteläget -mer än kanske avseende avgiften som kan stiga om föreningen har mycket lån)
  Tänker att bostadsrätterna borde gå för mindre då, om tex 4-6 år, än om 1-3 år. Eller kan det vända igen tills dess? ( Å andra sidan kommer ju även radhuset inbringa mindre isf än nu , parallellt)
  Oavsett har vi inte möjligheten att välja när radhuset kan säljas, men OM vi hade det n ä r vore mest taktiskt?
  Min man tycker att priserna är så galet överhettade i stan, att det i princip ”alltid kommer vara en dålig affär att köpa bostadsrätt i Sthlm.” (Men så är det inte hans dröm heller 😉 )
  Vad ska jag tänka på för övrigt…? Låg avgift tydde på bra ekonomi i föreningen..? Stort tack på förhand!

  • Hej Lotten.

   Om du drömmer om en lägenhet innanför tullarna och kommer kunna köpa en helt utan eller med mycket lite lån så tycker jag absolut att du skall slå till när du får möjligheten. Om du skall försöka tajma marknaden så kommer det förmodligen aldrig bli något köp.

   Även om priserna går ner efter att du har köpt så kommer de tids nog att återhämta sig så att du gör vinst.
   Köp en lägenhet i en förening med god ekonomi så har du absolut inget att oroa dig för.

   Mvh admin på EKonomifokus

 45. Hej Andreas,

  Min fråga har säkert kommit upp i tråden tidigare. Men skulle gärna vilja ha din input ändå.

  Vi bor på Limhamn (ja, man säger ”på”). Vi har nyligen sålt vår lägenhet efter 4,5 år i den för en ganska bra vinst ca. 40% mer än vad vi köpte den för. Nu funderar vi på att köpa nybyggt radhus i ytterområdena kring Malmö. Staffanstorp, Vellinge, Klagshamn och Svedala är i sikte. Vi tänkte runt 2,5-2,8 milj.

  Till mina frågor:
  1. Nybygge anses ofta inte sjunka i värde (det har jag hört i alla fall). Vad hade du gjort? köpt i dagsläget, eller hyrt något i 2-3 år och sen kanske gått in och köpt.

  2. Hur ser du på ränteutvecklingen i ett perspektiv säg 2 år? vilken ränte nivå tror du vi ser då?

  3. Ser du några andra faror på horisonten när det gäler en gynnsam prisutveckling för bostäder?

  Ska tillägga, jag är ganska spekulativ i min köpa av bostad. Vill se en bra värdeutveckling och har oftast inga emotionella band till varken ort eller bostad.

  Med vänlig hälsning,
  Dennis

  • Hej Dennis.

   Det är alltid svårt att sia om räntorna. Inte ens riksbanken lyckas.
   Om jag skall gissa så tror jag på låga räntor i flera år framöver. Dock tror jag inte på lägre räntor än idag (marginellt i så fall).
   Eftersom jag inte tror på sjunkande räntor så gör det också att jag inte tror på stigande bostadspriser. Jag tror på stillastående alternativt sjunkande priser (beroende på om räntan står still eller stiger).

   Något som skulle kunna sätta käppar i hjulet (förutom stigande räntor) för bostadsmarknaden är om konjunkturen blir sämre och fler blir arbetslösa. Med den låga ränta som vi nu har ser jag det dock ganska osannolikt med en rejäl lågkonjunktur/recession.

   Eftersom ni redan är ”inne” i bostadsmarknaden tycker jag nog att ni skall stanna kvar, dvs köpa det där nybygget som ni vill ha.
   Min erfarenhet är att nybyggen i princip rör sig på samma sätt som begagnatmarknaden så jag håller inte med om att nybyggen inte sjunker i värde om resten av marknaden går ner.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 46. Hej Andreas!
  Vi bor i Solna och har såld vår 3a. Vi letar efter en 4a eller 5a (I huvudsta eller västra skogen) men många säger till oss att det är de stora lägenheterna som kommer att sjunka i priset det mesta om marknaden börjar gå ner. Stämmer det för dig?
  Jag ser också att i området finns det många nya produktioner men vi vill gärna köpa i en bra förening med låg belåning /kvm än ta risken. Låter det som en bra idé? Och hur brukar värdet påverkas av att det finns många nya producerade lägenheter i området?
  Tack på förhand!

  • Hej Marco.

   Jag tycker nog att det är klokt att köpa en lägenhet i en äldre förening med lägre belåning.
   Det går inte att säga generellt att stora lägenheter sjunker mer än små lägenheter i pris.
   I nuläget finns det dock ett generellt högre köptryck på mindre lägenheter så det kan ligga en viss sanning i det.

   Nyproduktion kan påverka priserna både positivt och negativt. Det beror på hur mycket som byggs. Om det byggs för mycket så skapas det ett överutbud som gör att priserna oftast blir lite lägre på övriga marknaden. Om det byggs lite eller lagom mycket brukar det påverka resten av marknaden positivt eftersom det höjer hela området.

   Mvh admin på EKonomifokus

 47. Vill bara säga att de råd man ger vid val av bostad bygger ju på nuläget,historiska erfarenheter,samt av de antaganden man rimligtvis kan göra om framtiden,vilka omvärldscenarier som bör påverka det hela rent ekonomiskt.Sedan beror ju också rådgivningen på vilka ”mjuka värden”som påverkar varje enskild individ.Man måste ju leva och må väl också.Och denna del är den mest volatila delen eftersom den är så totalt olika hos oss människor.

  Jag måste dock säga att Ekonomifokus har en ovanlig sund inställning till” hårdvaran” och får A+ för de svar de ger.
  Och man får inte glömma att det till synes och sist kokar det ner till var och ens egna ansvar att ta risk eftersom det inte finns någon absolut sanning som man kan överta från någon annan individ eller organisation.

  MVH/Goda råd är aldrig dyra..
  Pensionerad Tidigare Rådgivare

  • Hej Andreas.

   Tack för din feedback och jag håller helt med om det du skriver.

   Mvh admin på EKonomifokus

 48. Hej!
  Tack för mkt bra nyanserade ärliga svar/hypoteser.
  Vi har 3 miljoner sparade på hopplösa ’sparkonton’ och vi skall flytta tillbaka till Sverige efter många år utomlands. Köpa billigare hus i småstad med lägre löner eller köpa dyrt i storstad?innerstad eller pendla förort? Var är riskerna med att köpa hus (ev innerstadslägenhet) störst? Vi hoppas kunna bo minst 5 år. Tack för input? Stephanie

  • Hej Stephanie.

   Jag hade satsat på att köpa i storstan. Priserna brukar vara lite mer stabila i attraktiva områden. Köp gärna en bostad så att ni har nära till jobbet, då sparar ni ju pengar och tid där också.

   Mvh admin på EKonomifokus

 49. Hej Andreas!
  Vi bor i 3 med två barn och betalar 7500 per mån. och vi vill köpa nyproducerade bostadsrätt för 1,79 miljon det är 3 rum 73 m2. Jag fick bara en erbjudande ränta för första år 5,2 ränta , andra år 4,2 ränta.
  Är det värt och köpa eller inte. Tack

  • Hej Ali.

   Det låter som en väldigt hög ränta.
   Om ni inte kan få lägre ränta så tycker jag att ni skall bo kvar i er hyresrätt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 50. Hej!

  Jag tittar på att köpa en liten bostad (1:a eller 2:a) till mig själv i centrala Stockholm inom kort. Det här med att tajma marknaden kommer jag aldrig bli klok på, känns bara skönt att jag ”missat” peaken under 2017. Jag hoppas att priserna inte sjunker alltför mycket närmaste åren, men har inte så mycket val eftersom jag behöver flytta till Stockholm och det inte finns några vettiga hyresrätter att få tag på. Har du några synpunkter på vilken månad i höst/vinter under 2019 eller strax efter årsskiftet som är bäst att köpa?

  • Hej David.

   Jag tycker att du skall försöka köpa under hösten/vintern när utbudet är högt.
   Förslagsvis under oktober-november. Men det spelar ingen jättestor roll. Hittar du en bra lägenhet så slå till, oavsett vilken tid på året det är.

   Mvh admin på EKonomifokus

 51. Hej Andreas
  Jag har idag en bostadsrätt 2,5 rum i Sthlm men har planer på att flytta tillbaka till min gamla hemstad som är en liten stad i Östergötland. Jag är ensamstående förälder på heltid och behöver satsa på säkra kort. Samtidigt som jag har en god värdeökning på min bostadsrätt i Sthlm i dagsläget. Nu FU deras jag fram och tillbaka kring följande alternativ
  1. Behålla bostadsrätten och hyra ut, samtidigt köpa eller hyra något billigt på hemorten

  2. Sälja bostadsrätten och köpa mig ett bättre boende på hemorten

  Vad tror du är det allra bästa investeringsmässigt? Är det bra att sälja bostadsrätten när priserna fortfarande är på en bra nivå? Och samtidigt bör man avvakta att köpa nytt boende på hemorten och istället hyra något och köpa lite längre fram?

  • Hej Hanna.

   Jag tycker du skall sälja bostadsrätten i Stockholm och köpa en i Östergötland.
   Eftersom du redan är i bostadsmarknaden tycker jag att du skall fortsätta med det.
   Eftersom jag inte tror på någon större prisuppgång för bostadspriser i stockholm under kommande år så tycker jag du skall sälja den lägenheten istället för att hyra ut.

   Du kan ju stoppa pengar som du får över i andra investeringar istället. Gärna i tillgångar som inte gått upp så kraftigt som bostäder gjort de senaste åren. Aktiefonder och indexfonder till exempel.

   Mvh admin på EKonomifokus

 52. Hej Andreas!
  Jag köpte en lägenhet 1:a på 28 kvm i slutet av 2017 som jag hyr ut idag . Lägenheten är belägen i centralt i Norröping.
  Jag undrar om jag ska fortsätta hyra ut den med tanken att jag är student i Stockholm och har ett år kvar till min exam.
  frågan är om jag ska antingen sälja lägneheten om cirka 3 månader då avtalet mellan mig och hyresgästen går ut eller fortsätta hyra ut den till nästa år och sedan sälja den.

  • Hej Michel.

   Jag tycker du skall fortsätta att hyra ut bostaden om du har möjlighet. Dvs om du inte behöver pengarna till att köpa en annan bostad.
   Det beror ju lite på vad bostadsrättsföreningen säger, om de säger okej till att du hyr ut ännu mer.
   En sådan liten 1:a går alltid att hyra ut för fina pengar och efterfrågan blir bara större och större på den typen av hyreslägenheter.

   Mvh admin på EKonomifokus

 53. Hej Andreas!

  Jag förlorade mitt hem i en brand (hyresrätt) och hade bara en månad tidigare sålt min BR med bra vinst. Tanken var att vi (jag och sambon) skulle köpa hus inom de närmsta åren, men nu är vi ju hemlösa… Försäkringen hjälper oss med andrahandskontrakt i 16 månader och under den här tiden ska vi ha hitta en ny, permanent bostad.

  Vad skulle ni rekommendera i det här fallet? Köpa tomt och bygga hus utanför staden? Köpa dyrare hus/renoveringsobjekt när till stan? Köpa BR/bo i hyresrätt igen bara för att ha ett hem? Vi har inte alls bra koll på husmarknaden och är lite oroliga för att göra ett dåligt köp speciellt nu när priserna har stigit så mycket i Malmö och Lund.

  • Hej Anna.

   Jag tycker inte att ni skall försöka tajma marknaden.
   Jag tycker att ni skall försöka hitta ett hus som ni verkligen vill bo i långsiktigt.
   Om ni kan hitta en hus med renoveringsbehov som ni kan renovera upp och sedan bo i så kommer ni förmodligen att göra den bästa affären.

   Mvh admin på EKonomifokus

 54. Hej!

  Jag har ca. 450tusen sparat. Jag har en tillsvidareanställning med 45tusen i lön. Jag är 30år och bor själv. Funderar på att köpa en lägenhet centralt i Stockholm för att jag har svårt att hitta billiga hyreskontrakt. Bor idag på annan ort och kan sköta mitt jobb från Stockholm med fördel.

  Vad tror du om priserna i innerstan?
  Bör man hyra en lägenhet för 10tusen i månaden eller köpa för 3,5mille för att bo där i 2-5år??

  • Hej Karlsson.

   Om du hittar en bostad som du kan tänka dig att bo i under en längre tid och du känner att du inte löper någon risk att stå utan inkomst i framtiden så tycker jag att du kan köpa en bostad. Men om du känner dig osäker på om du vill flytta igen om något år eller två så tycker jag att du skall hyra.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 55. Hej Andreas,

  Jag bor idag i en etta 35 kvm (bostadsrätt) jag köpte våren 2017 i östra centrum Göteborg. Jag vill nu flytta mer centralt alternativt större men priserna har ju dalat och idag skulle jag i värsta fall gå plus minus noll. Efter värdering av en mäklare trodde hon på en vinst på åtminstone 100 tkr nästa sommar. Andra alternativet är att man testar redan i vinter. Detta får ju mig att vilja vänta för att maxa vinsten men sanningen är att jag är rädd för ändrade räntor till nästa sommar. Vad tror du? Några råd? Tacksam för svar!

  • Hej Sofia.

   Ingen (och speciellt inte mäklaren) kan veta om du gör en vinst nästa sommar eller inte.
   Mäklaren kan göra en bedömning av marknadsvärdet idag, men kan inte se in i framtiden.
   Sälj din bostad och köp en ny när det passar dig, ditt liv och din ekonomi.
   Det viktigaste är att du har stora säkerhetsmarginaler och inte köper en alldeles för dyr bostad för din ekonomi.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Gustav.

   Det beror helt på hur ditt liv och din ekonomi ser ut.
   Men jag tror det är hyfsat lugnt att hyra ut i något år och sedan sälja med tanke på att räntorna ser ut att förbli låga ett tag till.
   Du får ju dock vara beredd på att bostaden kan sjunka (eller stiga) i värde under det året.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 56. Hej!
  Har blivit erbjuden att köpa en likadan 2:a som jag bor i på vån 7 för 2,1 milj. Bor nu på vån 2 och fått min värderad till 1,9.
  Är det riskabelt att köpa nu om jag inte får min såld för 1,9?
  Senast såldes en likadan för 1,860.
  Är 2,1 för mycket att betala? /Ann

  • Hej Ann.

   1. Jag kan inte veta om 2,1 är ett bra pris. Jag vet ju inte ens vart lägenheten ligger.
   Men om man bara kikar på skillnad i pris per våningsplan så låter det rimligt.
   2. Det finns absolut en risk att du inte får dina 1,9 miljoner. Du bör alltid ha en säkerhetsmarginal så att du vet att affären går ihop även om du skulle få ett lägre pris än väntat för din lägenhet.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 57. Hej

  Vad är dina tankar kring köp av nyproduktion (mindre villa runt 140kvm) i Helsingborg, tämligen centralt läge med prislapp runt 4mkr?

  I nuläget är boendeformen ett radhus i brf med en hyran runt 8tkr (byggd under 90-tal). Bedömer det vara mycket svagt intresse i föreningen att friköpa/kapitalinvestera och liten chans för generationsskifte. Ser inte heller att avgiften kommer kunna sänkas nämnvärt de kommande åren. Köpet skedde för snart 6 år sedan dvs. när priser var lägre då området fortfarande var småskaligt.

  Tankarna har gått kring nyproduktion vs befintligt. Det som skaver med befintligt är svårigheten i att kalkylera för renoveringskostnader (tänker främst på de oväntade) och det i relation till rådande marknadspriser för mindre villor med mindre/större renoveringsbehov.

  Hur går dina tankar kring detta?

  • Hej Linda.

   Jag tror att du kommer att göra en bättre affär om du köper ett äldre hus som du renoverar än om du köper nyproduktion i dagens marknad.
   Angående Helsingborgsmarknaden specifikt kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte kan den marknaden.

   Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej Andreas

    Stort tack för ditt snabba svar.

    Ponera att renoveringskostnaderna till 90% blir inköpta tjänster, framför eget arbete. Baserat på hur marknaden tycks se ut nu med budgivningarna på renoveringsobjekt, så blir slutpriset ca 15-20% lägre än nyproduktion (pris på bostaden + kalkylerade renoveringskostnader enligt schablon). Lutar det då fortfarande åt att äldre hus?
    Bör nämnas att min uppfattning baseras på objekt som följts de senaste halvåret.

    Med tanke på ditt svar om äldre hus troligen resulterar i en bättre affär.
    Tolkar jag dig rätt att ett renoveringsobjekt har lägre känslighet mot värdeminskning kontra en nyproduktion?

    Slutligen vill jag tacka för värdefull information som ni delger på er sida, så tacksam kunskapskälla!

    • Hej Linda.

     Det går såklart inte att säga att det alltid är en bättre affär med renoveringsobjekt. Det beror ju helt på hur mycket du betalar för bostaden, vad det kostar att renovera osv.
     Du måste helt enkelt göra kalkyler på varje enskilt objekt och se vad utfallet blir. Det finns inga genvägar.

     Mvh admin på Ekonomifokus

 58. Hej! Om man köper en bostad idag precis utanför Stockholms innerstad, men att man planerar att bo kvar i 5-10 år. Är det/kan det då vara en bra affär?

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here