När du sålt en bostad måste du deklarera affären oavsett om man gör vinst eller förlust. Om du gör en vinst på din bostad efter alla avdrag skall du betala 22% i skatt på vinsten. Gör du en förlust efter alla avdrag får du istället ett förlustavdrag som du kan nyttja för att få tillbaka pengar på skatten.
För att minska din beskattningsbara vinst (eller öka din beskattningsbara förlust) har du rätt att göra avdrag för vissa kostnader relaterade till bostaden. Att göra avdrag vilket leder till mindre vinstskatt att betala (eller mer skatt att få tillbaka vid förlust)
Att ”göra avdrag” innebär att man från bostadens försäljningspris räknar bort kostnader som är relaterade till bostaden så som inköpspris, renoveringar, försäljningskostnader osv.
5 kategorier av avdragsgilla utgifter
Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:
- Reparationer och underhåll
- Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
- Försäljningskostnader
- Inköpskostnader
- Övriga utgifter
🔗 Läs även vår artikel: Räkna ut vinst/förlust & skatt vid försäljning av bostad (inkl kalkylator)
Artikelns innehåll:
1. Reparationer och underhåll
2. Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
3. Försäljningskostnader
4. Inköpskostnader
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
6. Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
7. 5 000 kronors-regeln
8. Får man dra av för eget arbete?
9. Vad händer om man fuskar eller gör fel?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
1. Reparationer och underhåll
Du får göra avdrag för de renoveringar, reparationer och underhåll som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).
Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.
För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.
Exempel på avdragsgilla renoveringar/reparationer & underhåll:
- Målning
- Tapetsering
- Byte av lister
- Byte av vitvaror
- Byte av brädor på altanen
- Byta ut golv
- Renovera & fasaden
- Måla om fasaden
- Fixa en fuktskada
- Byta fönster
- Renovera & lägga nytt tak
- Renovera badrum
- Renovera kök
- Renovera trappa
I princip alla typer av byten går under denna kategori om man inte byter till en helt annan och bättre variant/modell/typ av material. Om man t ex byter från 2- till 3-glasfönster så kan det istället räknas som ”ny- till- och ombyggnad”. Ett annat exempel som kan räknas som ny- till- och ombyggnad är om man byter från plastmatta till parkettgolv.
Om du byter ut något i bostaden till en bättre variant/modell/typ så skall du egentligen dela upp avdraget mellan renoveringar och ny- till- och ombyggnad. De flesta lägger dock hela summan som ny- till- och ombyggnad för att slippa 5 års regeln men det är inte helt rätt enligt Skatteverkets regler.
Exempel på hur det egentligen skall delas upp:
Ditt badrum har våtrumsmatta & våtrumstapet. Du renoverar och byter till kakel och klinkers. Kostnaden för renoveringen, om du hade renoverat med våtrumsmatta & våtrumstapet, hade varit ca 30 000 kr. Kostnaden för hela renoveringen med kakel och klinkers blir 100 000 kr. Då skall egentligen 30 000 kr klassas och deklareras som en vanlig renovering och 70 000 kr skall klassas och deklareras som ny- till- och ombyggnad.
Du har bytt till betydligt bättre eller dyrare material eller produkt
Betydligt bättre eller dyrare innebär att materialet eller produkten var av exklusivare kvalitet eller modell än det du bytte ut. Du kan ha gjort renoveringen när som helst under tiden som du ägde bostaden. Men, om du renoverade mer än fem år innan du sålde bostaden får du inte avdrag för den del av renoveringen som räknas som reparation och underhåll.
Exempel på renoveringar som ingår här:
- Du har bytt en plastmatta mot ekparkett, klickgolv eller klinkers.
- Du har bytt ett standardkakel mot marmor.
- Du har bytt taket på ditt hus från papp till plåt.
- Du har bytt ett standardkök mot köksinredning med betydligt exklusivare standard, utan att ändra planlösningen.
Material eller produkter som har fått bättre standard enbart på grund av den tekniska utvecklingen räknas däremot inte till den här kategorin. Det gäller till exempel om du har bytt ut ett standardkylskåp mot ett nytt standardkylskåp med samma funktioner, även om det nya har lägre elförbrukning.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av renoveringar innehåller både grundförbättringar och reparationer och underhåll. Räkna ut hur stor del det blir av respektive kategori. Sedan ska du lägga till beloppen i respektive fält när du deklarerar.
Även kostnaden efter ROT avdraget är avdragsgill
Om du anlitat en hantverkare och nyttjat ROT-avdraget så är den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget avdragsgill. Det innebär att om du anlitat en hantverkare för totalt 100 000 kr och ROT-avdraget (30%) nyttjades så har du 70 000 kr kvar på den kostnaden som du kan göra avdrag på i deklarationen vid försäljning av bostaden.
2. Ny- till- och ombyggnad (grundförbättringar)
Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.
För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.
Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.
Detta är inte helt lagligt men det är mycket svårt för skatteverket att hävda motsatsen eftersom skatteverket sällan vet hur bostaden var när du köpte den och om det fanns en tvättmaskin då.
Avdrag för hela utgiften
Du får göra avdrag för hela utgiften om du har bygg nytt, byggt till eller byggt om och ändrat planlösningen i bostaden. Du får också göra avdrag med hela beloppet för inköp av utrustning som inte har funnits i bostaden tidigare.
Du kan ha gjort åtgärden när som helst under tiden som du ägde bostaden.
Det här får du göra avdrag för med hela utgiften
Exempel på sådant som du kan göra avdrag för med hela utgiften:
- Du har byggt ett nytt hus.
- Du har byggt ut ditt hus.
- Du har installerat en tvättmaskin där det inte fanns någon innan.
- Du har gjort om ett garage till ett badrum.
Vad innebär det att ändra planlösningen?
För att det ska räknas som att du har ändrat planlösningen ska du ha gjort stora förändringar, till exempel något av nedanstående:
- Du har flyttat köket till en annan plats i bostaden.
- Rörens placering har ändrats, om du till exempel har byggt om badrummet och flyttat toalett, handfat och dusch till en annan del av rummet.
- Fläkten och diskmaskinen är flyttade till en annan plats i köket efter renoveringen.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av arbeten tillhör kategorin grundförbättringar. Fyll i det samlade beloppet för avdragen i den här kategorin som Grundförbättringar (Utgifter för grundförbättringar som nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad) när du deklarerar.
Exempel på avdragsgilla kostnader inom grundförbättringar (Ny- Till- och ombyggnad):
- Installera en vitvara där det inte fanns en sådan vitvara tidigare
- Bygga en ny altan
- Bygga ut
- Flytta innerväggar
- Bygga om (ändra planlösning)
- Stora förändringar i bostadens planlösning, tex flytta handfatet i köket eller bygga om köket
- Växter i trädgården såsom tex rohdodendron eller körsbärsträd
- Bygga altan
- Bygga bastu
- Inreda vinden
- Installation av fiber
3. Försäljningskostnader
När du säljer bostaden kostar även själva försäljningen pengar. Det kan handlar om kostnader för mäklare, styling osv. Dessa kostnader är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla försäljningskostnader
- Kostnad för mäklare
- Kostnad för homestyling
- Kostnad för annons på Hemnet.se
- Administrativ avgift till förvaltare (tex avgift till HSB)
- Kostnad för att förhandsbesiktiga huset inför en försäljning
- Kostnad för dolda fel försäkring
- Övriga kostnader som du haft på grund av försäljningen
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.
4. Inköpskostnader
När du köpte bostaden hade du kostnader för inköpet. De är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla inköpskostnader
- Inköpspriset för bostaden
- Kostnader för besiktning
- Avgifter till bostadsrättsföreningen/förvaltaren (HSB osv)
- Kostnader för pantbrev
- Kostnad för lagfart
- Kostnad för eventuell juridisk hjälp & rådgivning
Allt detta är avdragsgillt i deklarationen när du sålt bostaden.
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
När man säljer en bostadsrätt får man även dra av följande:
- Kapitaltillskott
Den del av din månadsavgift som används för att amortera på föreningens lån är avdragsgill och kallas för kapitaltillskott. Det kan även vara så att du gjort ett så kallat ”extra kapitaltillskott” under åren du bott i föreningen, då är den summan också avdragsgill. Ditt totala kapitaltillskott står med i den kontrolluppgift som föreningen skickar ut med posten i början på året efter du sålde din bostadsrätt. - Inre reparationsfond
Skillnaden på summan som finns i den inre reparationsfonden när du köpte bostadsrätten och när du säljer bostadsrätten är avdragsgill. Om det satt 1 000 kr i fonden när du köpte och det sitter 2 000 kr där när du säljer kan du alltså dra av 1 000 kr.
Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
Skatteverket kan i efterhand begära att du skickar in underlag som styrker de avdrag du tagit upp i deklarationen. Du kan alltså behöva visa upp bevis för dina avdrag. Om du saknar kvitton finns det andra sätt att bevisa avdragen.
Här är en lista med exempel på vad Skatteverket kan godkänna som bevis när du yrkar ett avdrag:
- Kvitton
- Foton (före- och efterbilder)
- Ritningar
- Kontoutdrag eller lånehandlingar
- Bygglovshandlingar
- Fastighetsdeklaration
- Prisstatistik
Så gör du om du saknar kvitton eller bevis
Om du saknar någon sorts underlag eller bevis för dina avdrag kan du ”yrka öppet”. Du gör då en bedömning av kostnaderna du vill dra av och gör avdragen precis som vanligt men du skriver under ”övriga upplysningar” att du saknar underlag. Beskriv tydligt vilka avdrag du saknar underlag för.
5 000 kronors-regeln
Dina kostnader för renoveringar och/eller kostnader för ny- till och ombyggnad måste uppgå till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår för att de skall vara avdragsgilla.
Kan man göra avdrag för eget arbete?
Nej, man får inte dra av för eget arbete. Man får inte heller dra av för inköp av verktyg, exempelvis penslar, maskiner osv.
Om man anlitat hantverkare får man dra av den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget.
Vad händer om man fuskar eller gör fel i deklarationen?
Vid mindre fusk eller fel i deklarationen blir man normalt inte bestraffad. Skatteverket brukar helt enkelt bara neka avdraget.
Så fungerar reglerna:
Om man begår ett allvarligt uppenbart fusk i deklarationen så riskerar man att få ett skattetillägg som straff. Skattetillägget är 40 procent på den skatt som undanhållits tack vare de felaktiga uppgifterna.
Exempel: Om du gjort ett avdrag på 10 000 kr som är felaktigt så riskerar du att få betala skatten på 2 200 kr plus skattetillägget på 880 kr.
Om du vill läsa mer om att deklarera så rekommenderar vi att du går in på Skatteverkets hemsida och läser vad Skatteverket skriver samt vad som gäller enligt lagen.
Disclaimer:
Våra tips och råd grundas på hur de flesta brukar göra när de deklarerar sin försäljning. Våra tips kan i vissa fall bryta mot Skatteverkets exakta regler. Den som vill deklarera 100% korrekt bör använda Skatteverkets egna e-tjänst.
Deklarera affären
Deklaration av försäljningen skall göras året efter kontraktet undertecknades. Om du skrev kontraktet under 2023 skall affären alltså deklareras under våren 2024 när deklarationen dimper ner i brevlådan.
Oftast hjälper mäklaren dig kostnadsfritt med deklarationen av din försäljning.
Få hjälp med deklarationen
På Mindeklaration.se kan du få hjälp med deklarationen för en låg kostnad. De hjälper dig att göra alla avdrag så att du betalar minsta möjliga vinstskatt eller får tillbaka så mycket som möjligt på skatten vid förlust.
Gå via vår länk och använd värdekoden A59K26H så får du rabatt på tjänsten
Frågor och svar om avdrag
Ja
Ja
Nej, men flyttstädning är avdragsgill med RUT-avdraget
Nej, men den är avdragsgill som RUT-avdrag
Nej, men räntekostnaderna är avdragsgilla som ränteavdrag i din vanliga deklaration under kapitalutgifter.
Ja, men ränteskillnadsersättning är avdragsgill i din vanliga deklaration under kapitalutgifter (på samma sätt som ränta)
Man riskerar att få skattetillägg
Läs vår artikel, där listar vi avdragen.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Källhänvisning:
Skatteverket.se
Min sambo dig för 6 år sedan. Vi köpte en bostadsrätt gemensamt för 1200000 år 2007. När han avled 2015 värderades bostaden till 1600000 och jag fick köpa ut min sambos två söner. Har nu sålt den. HSB har angivit 1200000 som inköpspris men jag har ju betalat mer, 1400000, då jag övertog bostaden. Kan jag lägga till detta på
inköpspriset?
Hej Gun.
Ditt inköpspris är:
600 000 + 800 000 = 1 400 000 kr precis som du säger.
Det är den summan du skall ange när du deklarerar.
Du kan ju kontakta HSB om du vill att de skall korrigera underlaget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej,
Jag har gjort en totalrenovering av stor BRF (140m2) och sålt den nu. Undrar vad som egentligen kan räknas in i avdragsgilla kostnader. Kan jag yrka ersättning för drivmedelskostnader jag haft när jag rest mellan olika butiker för materialinköp , eller att jag haft dubbla boende kostnader och inte flyttat in i lägenheten förrän efter sex månader?
Hej Aktor.
Nej du kan inte dra av de kostnader du nämner.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
När jag köpte min förra lägenhet så funkade inte diskmaskinen.
Jag köpte då en ny diskmaskin till lägenheten för ca 2 år sen.
Sedan dess har jag flyttat.
Vad räknas detta som vid bostadsförsäljning i deklarationen?
Får jag dra av hela beloppet eller delvis?
Hej Markus.
Du kan dra av hela beloppet som en renovering.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Hur är det med att inglasa in balkong?
Hej Felicia.
Det är avdragsgillt som ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan.. Jag är god man för min far som skall sälja sitt hus. Vi har lagt om taket samt bytt vattenkran i köket, fixat iordning fönstren så det gick att öppna igen mm. Vi har utnyttjat rut/rotavdrag för dessa arbeten. Får vi i deklarationen dr av kostnaderna som blev kvar efter rot/ rut avdragen ?
Hej Carin.
Ja kostnaderna är avdragsgilla vid försäljningen så länge åtgärderna uppfyller alla andra kriterier du kan läsa om i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi installerade bergvärme 2005 och ersatte då den gamla oljepannan, får vi göra avdrag för det? Eller det är 5 år som gäller där också? Mvh Susanne
Hej Susanne.
Oljepanna bytes mot bergvärme = avdragsgillt.
Oljepanna bytes mot ny oljepanna = avdragsgillt i 5 år.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har köpt en bostadsrätt som jag flyttar in i Oktober. Har gjort tillval för drygt 80-tusen. Kan man göra några avdrag för dessa vid ev framtida försäljning? Eller kan man lägga det till inköpspriset?
Hej Marcus.
Ja det lägger du till på inköpspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag fick ett hus i gåva av min mamma 2001. Huset är byggt 1960. Nu ska huset säljas men det ursprungliga värmesystem (oljepanna, senare kompletterat med med elpatron) har nu lagt av. Jag har planer på att installera ett luft-vatten system för 150 000 kr innan försäljning. Hur mycket av 150 000 kr får jag dra av innan jag skattar för vinsten av husförsäljningen?
Hej Alf.
Du får dra av för hela det nya systemet om du installerar ett sådant.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hur räknar man egentligen eget arbete.Min avlidna man som var mycket händig gjorde allt arbete själv tex byggde garage uteplats uterum mm.
Hej Margareta.
Man får inte dra av för eget arbete överhuvudtaget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Kommer att sälja en villa under året.
Köpte tomten och byggde 1972. Tänker sälja 2021.
Tänkte använda låneunderlaget och pantvärdesberäkningen till Länsbostadsnämnden som underlag för byggkostnaden, och komplettera med om och tillbyggnader.
Frågan är: Kan jag schblonberäkna markplaneringar med träd, buskar, häckar, staket mm som skett under alla år.
Hej Göran.
Det vet jag inte tyvärr.
Du får fråga skatteverket den frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi har låtit ta bort flera stubbar på tomten, går den kostnaden att dra av nu när vi sålt huset?
Hej Therese.
Jag tror att det är RUT-avdrag som gäller för sådana tjänster så jag tror inte att du kan dra av den vid försäljningen.
Jag är inte helt säker så du får nog ringa skatteverket med den frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Min far kunde inte bo kvar i huset under styling etc. (Han är 90 år och handikappad) och bodde då på hotell. Är det avdragsgillt vid försäljningen?
Hej Christian.
Jag tror inte det men är inte helt säker.
Du får nog ringa skatteverket med den frågan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vet du om det finns nån bra lista med schablonkostnader på om/tillbyggnader, t ex burspråk och förstukvist?
Om jag förstår dig rätt så räknas installation av luftvärmepump som nybyggnad/förbättring och om den sedan bytts ut senaste 5 åren kan även denna räknas med i avdragen?
Badrumsrenovering för fler än 5 år sedan kan räknad med om badrummet förbättrats med kakel/klinker och golvvärme?
Många frågor… Tack på förhand!
Hej Daniel.
Jag känner inte till någon sådan lista.
Luftvärmepump är en ny-till ombyggnad om det inte fanns en luftvärmepump där tidigare.
Om det fanns en likvärdig luftvärmepump tidigare så räknas det som en vanlig ”renovering” och då får det vara max 5 år sedan pumpen byttes för att det skall vara avdragsgillt.
Hade det varit mitt badrum så hade jag dragit av renoveringskostnaden som en ny- till och ombyggnad och hoppats på att det gick igenom.
Egentligen skall du räkna ut ungefär hur mycket det skulle kostat att renovera badrummet med samma material som innan och sedan ska du dra av mellanskillnaden mellan den summan och den summa som det kostade att renovera med kakel, klinker och golvvärme.
Du kan läsa mer här:
https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/avdragforrenoveringarochnybyggnad.4.6d02084411db6e252fe80009228.html
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Hur kinkiga brukar de vara med exakt 5 år? Vi totalrenoverade badrummet mars 2015 (kvitto från 13/3) och sålde lägenheten 7/4 2020. Kan jag fortfarande dra av detta på deklarationen?
Hej Madeleine.
Alla renoveringar som är gjorda under 2015 är avdragsgilla om du sålt under året 2020.
Det är alltså hela kalenderår som räknas och inte det exakta datumet för renoveringen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för svar!
Kan man dra av kostnaden för själva arbetet (det som inte är ROT) eller är det bara själva materialet man kan dra av för?
Hej igen Madeleine.
Ja du kan dra av för materialet men även för den del av arbetskostnaden som du betalade efter ROT-avdraget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om bostadsrättsföreningen gjort renoveringar och förbättringar under tiden man varit medlem, (tex balkongrenoveringar, växthus, gatubeläggningar etc) kan man då dra av för detta på skatten vid försäljning, motsvarande bostadsrättens andel?
Hej Eva.
Nej.
Mvh admin på Ekonomifokus
Min bror köpte en bostadsrätt 2005 för 1,5 milj kr.
Jag har fått bo där och betalat hans lånekostnader och hyra som vanligt.
2013 betalade jag av hela hans lån.
2016 fick jag lägenheten i gåva.
2020 sålde jag brf för 6 milj och ska nu deklarera.
Gamla brf har nu lämna en kontrolluppgift där förvärvspriset är noll.
Kan jag använda de 1,5 milj som jag hjälpt min bror att amortera det tidigare lånet på hans brf i syfte att minska vinstskatten på försäljningen år 2020?
Hej Sören.
Nej, amortering är inte avdragsgillt men du tar över din brors inköpspris när du får bostaden som gåva så det skall inte stå 0 kr i förvärvspris, det skall stå 1 500 000 kr.
Du skall alltså fylla i din brors inköpspris som inköpspris när du deklarerar försäljningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag och min sambo har sålt en lägenhet, vi ägde 50% var och ska deklarera försäljningen nu. Vi köpte för 1miljon och sålde för 2miljoner. Så alltså ska jag deklera att jag köpte för 500k och sålde för 1miljon och samma med sambon. Men när det kommer till mäklararvode och renoveringar så säger vi att vi har lagt totalt 100k. Ska vi båda skriva in 100k i deklarationen eller 50k var?
Hej Fredrik.
Ni båda fyller i 100% av inköpspriset, försäljningspris och alla avdrag.
Sedan skriver ni i deklarationen att ni ägde 50% var av bostaden som såldes.
Dvs ni båda fyller i:
Inköpspris 1 000 000
Försäljningspris 2 000 000
Avdrag mäklares osv 100 000
Ägd andel av den sålda bostaden: 50%
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej sålde min fastighet i april 2020. Ärvt den men varit tvungen lösa ut ett särkullebarn med 170 000. Enligt testamente så ärvde jag 75 % av fastigheten, särkullebarnet 25%. Är det avdragsgillt?
Hej Anna-Maritta.
Jag vet inte det tyvärr.
Du får nog fråga en jurist.
mvh admin på Ekonomifokus
Villa Larm, kan man dra av för det. Sattes in för ca 10 år sedan. Har kvitton kvar.
Hej Marie.
Ja, om det är ett köpt larm som monterats för stadigvarande bruk i bostaden och som köparen övertar vid överlåtelsen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, får man göra avdrag när man bytt ut värmepump p g a den gamla var 25 år och ansågs inte lönt att reparera.
Hej Carina.
Om du bytt ut den mot en likvärdig variant får det inte vara mer än 5 år sedan bytet gjordes.
Byttes den inom de senaste 5 åren så är den avdragsgill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Undrar om man får ta upp kostnad för radonmätning som inköpskostnad? Vi betalade radonmätningen och den var en förutsättning för att vi skulle köpa fastigheten).
Undrar också om man kan göra avdrag för försäkring man betalat i samband med försäljning för den bostad man sålt, s.k. Varudeklarerat?
Hej Charlotte.
Svar ja på bägge.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Det står här ovan att man får göra avdrag för avgiften till föreningen. Tolkar jag det rätt att man menar ”hyran” som man betalar in varje månad?
Hej Tina.
Du får inte dra av för hela avgiften men du får dra av kapitaltillskottet.
Läs mer om det här: https://www.ekonomifokus.se/bostad/bostadsrattsforening/kapitaltillskott-bostadsrattsforening
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag byggde en villa 1969-1970
Jag undrar om jag kan slå ihop alla kvittorna som jag har för bygget när jag deklarerar var för jag in detta
Hej Jan.
Du plussar ihop dom med fastighetens inköpspris.
Kostnader för bygget skall alltså ligga under inköpspris.
Du kan även lägga dom under ny-till och ombyggnad.
Det blir rätt oavsett.
Mvh admin på Ekonomifokus
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Fick precis klart för mig att om man säljer ett hus som man också har byggt så har man inte rätt till några avdrag för reparationer och underhåll som gjorts de 5 senaste åren före försäljning även om kvitton finns 🙁 Finns det några trix…?
Kan man dra av en lekstuga som nybyggnation?
Hej Stefan.
Tyvärr finns det inga trix som jag känner till gällande det.
Jag hade absolut testat att dra av lekstugan som Ny- till- och ombyggnad.
Den borde gå som det avdraget enligt min bedömning.
Jag är inte 100% säker dock.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi byggde vårt hus för 850.000 kr 1988. Nu kan det bli aktuellt att vi säljer huset för 1,3 miljoner. Anses mellanskillnaden som en vinst fast det var så länge sedan vi byggde eller räknar man upp inköpspriset till dagens penningvärde?
Mvh
Michael
Hej Michael.
Du får inte räkna om till dagens penningvärde.
Det är 850 000 kr som du skall räkna med som anskaffningsvärde.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Har precis sålt min bostadsrätt med förlust.
Jag äger endast 10%.
Vet att jag kan dra av 50% förlusten och mäklararvodet när det är dags att deklarera.
Då skulle jag tekniskt sett få endast 5% av de avdragsgilla kostnaderna baserat på ägandefördelningen.
Hur fungerar det med förbättrings och renoverings avdragen. Jag har stått för dessa helt själv. Kan jag dra av dessa på deklarationen till 100% i mitt namn, eller kommer jag endast att kunna få göra avdragen på de 10% i lägenheten som jag äger, även fast det är jag som stått för alla dessa kostnader (besiktning, Hemnet, reparationer etc.)?
Hej Marie.
Du får ställa denna fråga till skatteverket för jag är inte 100% säker på svaret.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Marie.
Du får ställa denna fråga till skatteverket för jag är inte 100% vsäker på svaret.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Undrar om man kan dra av kostnaden för att friköpa tomten, vid inflyttning var det tomträtt men vid senare tillfälle köptes tomten loss.
Hej Jonas.
Ja det blir en del av inköpspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Får man dra av för persienner/rullgardiner/gardinstänger? Sånt som ska sitta kvar när man säljer?
Hej Sofia.
Jag är osäker faktiskt.
Det borde ju vara det eftersom det innebär en förbättring av bostaden.
Hade jag varit du så hade jag testat att dra av det. Jag kan inte tänka mig att skatteverket skulle ge dig straffskatt för det.
Det värsta som kan hända är att skatteverket nekar avdraget tror jag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har sålt fastighet och behövde hyra lastbil för flytten. Kan jag dra av kostnaden för lastbilen också?
Hej Niclas.
Nej, men flyttjänster är RUT-avdragstjänster så du kan göra avdraget där istället om det inte redan är gjort.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag sålde min lägenhet i februari 2020 för samma pris som jag köpte den för och gick därmed ut med 0% vinst. Däremot kan man säga att jag gick med förlust eftersom jag betalade mäklararvode. Är detta något jag får göra avdrag för i deklarationen sen? Och hur gör jag detta i sånna fall?
Jag har även köpt ett hus nu och betalat pantbrev och lagfart och läste att även detta kan man göra avdrag för? Hur går jag tillväga?
Hej Cassandra.
Läs vår artikel: Att deklarera en bostad som är såld med förlust
Pantbrev och lagfart kan du endast dra av när du säljer huset i framtiden.
mvh admin på Ekonomifokus
Följdfråga på detta.
Är det kostnaden för pantbrev(dvs 2%) eller själva pantbrevet man kan dra av?
Tex:
Pantbrev 85.000*0.02=1700:-
Jag drar av 1700:- eller 85000:-?
Notera att pantbrev tar man ofta ut när man köper fastigheten och då lägger man på kostanden som en del av inköpspriset.
I mitt fall har jag även under 2 olika tillfällen lånat upp på huset för renoveringar och då tagit ut mera pantbrev.
Hej Michael.
Det är kostnaden (2%) som man får dra av.
Pantbrev 85.000*0.02=1700:-
Det är alltså 1700 kr du får dra av.
Kostnaden för pantbrev skall läggas på inköpspriset i deklarationen oavsett när du tagit ut pantbreven.
Mvh admin på Ekonomifokus
Kan man dra av kostnad för reparation av värmepump (Kompressorn havererade) som skett inom 5år före försäljning?
Hej Stefan.
Jag är osäker på vad som gäller där tyvärr.
Hade jag varit du så hade jag dragit av det och hoppats på det bästa.
Jag har svårt att se att skatteverket ger dig skattetillägg (straff) på grund av ett sådant avdrag.
Jag tror att det värsta som kan hända är att de nekar avdraget.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi hade en stödmur i natursten som var gammalt och var trasigt i mitten.
Jag byggde en ny i nya modernare block.
Kan man göra avdrag för detta?
Mvh
Hej Damir.
Ja det bör du kunna dra av enligt min bedömning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har utfört en del tillbyggnader på mitt hus Men nu sålt halva huset till min sambo och skall göra en del avdrag.
Får man göra avdrag för bygglovskostnader, arkitektkostnader, brandskyddsingenjörs kostnader?
Detta är ju stora kostnader som tillkommer en tillbyggnad utan man ens satt spaden i backen.
//Micke
Hej Micke.
Ja absolut, det får du.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, har sålt vårt hus där det gjordes flera renoveringar och grundförbättringar. Bla byggdes ett nytt trädäck där vi ställde ett utespa(bubbelkar). Går det att göra avdrag för poolen?
Hej Ingela.
Ja om det ingick och lämnades över till köparen när ni sålde huset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi har totalrenoverat ett hus som tillhörde ett dödsbo (dvs renoveringen skedde efter vår fars bortgång) och sålt huset. Kan vi göra avdrag för renoveringen?
Hej Liselott.
Ja ni kan göra avdrag precis som vanligt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Byggde om badrummet 2012 för att takfönstret hade läckt. Vatten kom in bakom våtrumstapeten och förstörde skivorna runtom . Gjorde då takkupa istället för takfönster. Kan då hela renoveringen räknas som ombyggnad eller måste jag dela upp det på kupa och resterande? Kupan utgjorde ca 1/4 del av rummets yta.
/ Simon
Hej Simon.
Jag är osäker faktiskt.
Du får nog ringa skatteverket med den.
Jag tror dock att det bör delas upp.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan!
Vi säljer nu vårt hus – och jag undrar om det är avdragsgillt för totalrenovering av sidobyggnader, carport, garage, vedbod etc. Dessutom har vi schakat om i trädgården.
Mvh
Hej Sven.
Ja om renoveringarna gjordes under de senaste 5 åren.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Jag har sålt ett hus
står som dödsbo
Vi har haft hjälp i trädgård hjälp att köra saker hit och dit.
Jag kunde ju inte nyttja Rut o Rot avdrag här ju
Har jag rätt att göra några avdrag i dekl?
Hej Marie.
Nej tyvärr, jag tror inte att det räknas som försäljningskostnader.
Om du vill vara 100% säker så får du ringa skatteverket och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Marie.
Nej, jag tror inte att det räknas som försäljningskostnader.
Om du vill vara 100% säker så får du ringa skatteverket och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Om man missade att göra avdrag för lagfart- och pantbrevskostnsder när man sålde fastigheten för tre år sedan, kan man i efterhand göra något åt det eller är det försent?
Hej Oscar.
Ja du kan begära omprövning och lägga till de avdragen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi ska sälja vårt hus som vi la om taket på maj 2015. Går det under ny- och tillbyggnad så vi får göra avdrag på det? Det gjorde rätt mycket till huset då det var mycket gammalt och slitet…
Mvh Marie
Hej Marie.
Om ni bytte till ett likvärdigt tak som fanns innan så är svaret nej.
Om ni anser att ni lade till nya material osv så kan ni ju testa att dra det som ny till och ombyggnad.
mvh admin på Ekonomifokus
Tack Joakim, så själva lånet/skulden kan jag inte göra något med även om det återbetalas? Kan man inte ta med det återbetalade lånet där man redogör för kapitalutgifter i inkomstdeklarationen?
Hej igen Birgitta.
Nej då skulle ju vem som helst kunna låna en massa pengar, betala tillbaka pengarna direkt och sedan göra avdrag för det och få en massa pengar av skatteverket.
Det enda du kan dra av är räntekostnader och andra eventuella kostnader som räknas som räntekostnader, exempelvis ränteskillnadsersättning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim
Jag har som dödsbodelägare sålt en fastighet med vinst. Men, när jag fyllt i K5 blanketten så ser det ut som att man betalar vinstskatt även på de hypotekslån som finns i fastigheten. Lånen kommer att betalas tillbaks då den nya ägaren får tillträde till fastigheten, så de borde ju inte ingå i vinsten. Ser dock här på sajten att man kan ta upp de återbetalda lånen i den vanliga inkomstdeklarationen under kapitalutgifter tillsammans med betalda räntor och ev. ränteskillnadsersättning. Undrar om jag har förstått det hela rätt?
Hej Birgitta.
Lån skall ALDRIG tas med i kapitalvinstberäkningen för en bostadsförsäljning.
Om man som privatperson eller dödsbo har lån så drar man av räntekostnader (även ränteskillnadsersättning) som kapitalutgifter i den vanliga inkomstdeklarationen, precis som du säger.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, Om man måste anlita en god man för att genomföra en försäljning eftersom ägaren är dement -vilket alltså är nödvändigt för att kunna genomföra försäljningen – Är detta att betrakta som försäljningskostnad ?
Hej Bengt.
Jag tror inte det faktiskt men jag är inte helt säker.
Jag tror inte att skatteverket bedömer att den kostnaden är direkt kopplad till försäljningen av bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hur fungerar det om man säljer bostaden utan mäklare? Får man dra av annonseringskostnader till exempel?
Hej X.
Ja, som försäljningskostnader.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om jag har köpt en ny luftvärmepump vid inflytt, då den gamla gick sönder 1:a dagen. Får jag dra av den kostnaden i deklaration vid försäljning ?
Hej Eva.
Eftersom du endast bytt ut en gammal värmepump mot en ny så är det ju bara en vanlig renovering då och den får max vara 5 år gammal för att vara avdragsgill.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
I 2006 köpte vi en gård med två hus, en handelsbod o garage. Alla hus hade spår av uppskjutet underhåll och renoveringsbehov. Trädgården var genomväxt och för en del otillgängligt. Nu sålde vi gården och ska redovisa kapitalvinstskatt. Några saker har våra mäklare slopat som vi tror ska vara med.
1. Nya fönster i 2009: Tidigare fanns det bara englasfönster och under vintertiden kunde eller måste man, på insidan tillsätta fönster och tejpa. Karmarna var ruttna och det blåste genom även björkfrö! Vi bytte till tva/tre glas fönster med allt nytt. Vi tror att det ska vara med.
2. Taket i 2010: När vi köpte huset berättade mäklaren oss att taket var i ett så dåligt skick att det måste byttas helt. Inte bara takpannorna men också takpappen ock bär- och ströläkterna. Vi satta även på hängrännor, stuprör och nya vindfjäder. Beloppet: 230.000. Är detta belopp avdragsgillt?
3. Dränering i 2011: tomten var sumpig och det saknades även dagvattenavlopp till alla stuprör från taket. Vi gjorde därför avloppsrör och dräneringsrör rundom hela huset. Efter de stora grävverksamheten var hela gräsmattan så ruinerat att vi måste tillägga stora mängder matjord och nyanlägga hela gräsmattan runtom huset. Beloppet: 49.000, Vad med det?
Hej Marja.
1. Jag hade testat att dra av det som ny till och ombyggnad.
2. Det är inte avdragsgillt om ni bytt ut gammalt mot likvärdigt nytt. Men om ni tillfört något som inte fanns där innan så är det avdragsgillt.
3. Samma svar som på punkt 2.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej. Om man har renoverat sin bostadsrätt själv , å lagt runt 60 timmar för hela renoveringen. Det skulle ha kostat 30000kr+moms om man hade anlitat en hantverkare. Men istället så gjorde man jobbet själv, nu är frågan om det är avdragsgill? Hur funkar det ,när man inte har kvitto på arbetstiden ?Tacksam för svar
Hej Zubair.
Man får inte dra av för eget arbete.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har sparat mängder av kvitton på materiel sedan långt tillbaka, för att ha vid försäljning. Många från 60-70-talet är bara på några tior. En del är på tusenlappar för materiel vid husbygget. Kan jag använda dem vid försäljning eller är det bara att kasta. Om man räknar med inflationen, så skulle det kosta flera hundra (tusen) numera. Gäller 5000 kr per år då också?
Hej Inger.
Du får inte räkna med någon inflation.
Om det gäller kvitton på renoveringar så får de vara max 5 år gamla så där försvinner en del av dina kvitton låter det som.
Om det däremot är kvitton på ny- till och ombyggnad så gäller inte 5 års regeln men däremot så gäller 5000 kr regeln så du kan endast dra av om dina kostnader uppgår till minst 5000 kr under ett och samma kalenderår.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Inger.
Du får inte räkna med någon inflation.
Om det gäller kvitton på renoveringar så får de vara max 5 år gamla så där försvinner en del av dina kvitton låter det som.
Om det däremot är kvitton på ny- till och ombyggnad så gäller inte 5 års regeln men däremot så gälller 5000 kr regeln så du kan endast dra av om dina kostnader uppgår till minst 5000 kr under ett och samma kalenderår.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Om jag säljer mitt radhus och sedan köper en bostadsrätt, får jag då dra av kostnaden för bostadsrätten på vinsten från försäljningen av radhuset?
Hälsningar Ingrid
Hej Ingrid.
Nej det får du inte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej jag har en fråga om man ska köpa en ny produktion och man gör tillvall. Välja bättre saker som bättre golv finare dörrar. Bättre val av köksluckor. Istället för vanligt standart kök så man väljer sten i köken osv som går upp mot över 100.000 kr kan man dra av det vid försäljning sen i framtiden alltså inom 5 år eller hur funkar det när det gäller ny produktion osv mvh Sebastian
Hej Sebastian.
Ja tillval läggs på inköpspriset så de kostnaderna kan du dra av när du säljer bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för snabb svar. Gäller det upp till 5 år eller oavsett när man säljer så kan man räkna den summan som man har lagt för tillvallen. Såg att t.ex när man renoverar hus eller lägenhet så kan man dra av den summa osv inom 5 år. Hur funkar det i min situation mvh Sebastian
Hej Sebastian.
Tillvalen begränsas inte av 5 års regeln.
Du kan dra av dom oavsett.
Mvh admin på Ekonomifokus
gäller det också inom 5 år som renovering eller går det o räkna på inköpspriset även efter 5 år? alltså vid tillvall
Hej igen Sebastian.
Tillval har ingen åldersgräns. Du kan dra av dom (genom att lägga på dom på inköpspriset) oavsett när du säljer.
5 års regeln gäller endast renoveringar. Tillval är ingen renovering.
Mvh admin på Ekonomifokus