När du sålt en bostad måste du deklarera affären oavsett om man gör vinst eller förlust. Om du gör en vinst på din bostad efter alla avdrag skall du betala 22% i skatt på vinsten. Gör du en förlust efter alla avdrag får du istället ett förlustavdrag som du kan nyttja för att få tillbaka pengar på skatten.
För att minska din beskattningsbara vinst (eller öka din beskattningsbara förlust) har du rätt att göra avdrag för vissa kostnader relaterade till bostaden. Att göra avdrag vilket leder till mindre vinstskatt att betala (eller mer skatt att få tillbaka vid förlust)
Att ”göra avdrag” innebär att man från bostadens försäljningspris räknar bort kostnader som är relaterade till bostaden så som inköpspris, renoveringar, försäljningskostnader osv.
5 kategorier av avdragsgilla utgifter
Det finns fem stycken olika kategorier som man kan dela upp avdragen inom:
- Reparationer och underhåll
- Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
- Försäljningskostnader
- Inköpskostnader
- Övriga utgifter
🔗 Läs även vår artikel: Räkna ut vinst/förlust & skatt vid försäljning av bostad (inkl kalkylator)
Artikelns innehåll:
1. Reparationer och underhåll
2. Ny-, till- och ombyggnader (grundförbättringar)
3. Försäljningskostnader
4. Inköpskostnader
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
6. Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
7. 5 000 kronors-regeln
8. Får man dra av för eget arbete?
9. Vad händer om man fuskar eller gör fel?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
1. Reparationer och underhåll
Du får göra avdrag för de renoveringar, reparationer och underhåll som du utfört under försäljningsåret och de senaste 5 kalenderåren innan försäljningsåret (om du sålt bostaden under år 2023 kan du alltså dra av för renoveringar från och med 2018).
Utöver att renoveringen är max 5 kalenderår gammal krävs det även att dina kostnader uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma år för att de skall vara avdragsgilla. Du får alltså inte dra av beloppet om du tex målat om hallen och kostnaden inte uppgick till 5 000 kr eller mer. MEN om du under samma år byter toalettstol och den totala kostnaden för dessa två förbättringar uppgår till över 5 000 kr så får du dra av totalkostnaden.
För att du skall få dra av en vanlig renovering krävs det att åtgärden är ”förbättrande”. Det kan man dock nästan alltid hävda att den är (om inte bostaden var ny när du köpte den). Skatteverket nekar väldigt sällan ett sådant påstående.
Exempel på avdragsgilla renoveringar/reparationer & underhåll:
- Målning
- Tapetsering
- Byte av lister
- Byte av vitvaror
- Byte av brädor på altanen
- Byta ut golv
- Renovera & fasaden
- Måla om fasaden
- Fixa en fuktskada
- Byta fönster
- Renovera & lägga nytt tak
- Renovera badrum
- Renovera kök
- Renovera trappa
I princip alla typer av byten går under denna kategori om man inte byter till en helt annan och bättre variant/modell/typ av material. Om man t ex byter från 2- till 3-glasfönster så kan det istället räknas som ”ny- till- och ombyggnad”. Ett annat exempel som kan räknas som ny- till- och ombyggnad är om man byter från plastmatta till parkettgolv.
Om du byter ut något i bostaden till en bättre variant/modell/typ så skall du egentligen dela upp avdraget mellan renoveringar och ny- till- och ombyggnad. De flesta lägger dock hela summan som ny- till- och ombyggnad för att slippa 5 års regeln men det är inte helt rätt enligt Skatteverkets regler.
Exempel på hur det egentligen skall delas upp:
Ditt badrum har våtrumsmatta & våtrumstapet. Du renoverar och byter till kakel och klinkers. Kostnaden för renoveringen, om du hade renoverat med våtrumsmatta & våtrumstapet, hade varit ca 30 000 kr. Kostnaden för hela renoveringen med kakel och klinkers blir 100 000 kr. Då skall egentligen 30 000 kr klassas och deklareras som en vanlig renovering och 70 000 kr skall klassas och deklareras som ny- till- och ombyggnad.
Du har bytt till betydligt bättre eller dyrare material eller produkt
Betydligt bättre eller dyrare innebär att materialet eller produkten var av exklusivare kvalitet eller modell än det du bytte ut. Du kan ha gjort renoveringen när som helst under tiden som du ägde bostaden. Men, om du renoverade mer än fem år innan du sålde bostaden får du inte avdrag för den del av renoveringen som räknas som reparation och underhåll.
Exempel på renoveringar som ingår här:
- Du har bytt en plastmatta mot ekparkett, klickgolv eller klinkers.
- Du har bytt ett standardkakel mot marmor.
- Du har bytt taket på ditt hus från papp till plåt.
- Du har bytt ett standardkök mot köksinredning med betydligt exklusivare standard, utan att ändra planlösningen.
Material eller produkter som har fått bättre standard enbart på grund av den tekniska utvecklingen räknas däremot inte till den här kategorin. Det gäller till exempel om du har bytt ut ett standardkylskåp mot ett nytt standardkylskåp med samma funktioner, även om det nya har lägre elförbrukning.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av renoveringar innehåller både grundförbättringar och reparationer och underhåll. Räkna ut hur stor del det blir av respektive kategori. Sedan ska du lägga till beloppen i respektive fält när du deklarerar.
Även kostnaden efter ROT avdraget är avdragsgill
Om du anlitat en hantverkare och nyttjat ROT-avdraget så är den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget avdragsgill. Det innebär att om du anlitat en hantverkare för totalt 100 000 kr och ROT-avdraget (30%) nyttjades så har du 70 000 kr kvar på den kostnaden som du kan göra avdrag på i deklarationen vid försäljning av bostaden.
2. Ny- till- och ombyggnad (grundförbättringar)
Om du under din boendetid bygger om och/eller lägger till något som tidigare inte fanns i bostaden så är detta avdragsgillt oavsett ålder så länge kostnaderna för åtgärderna totalt uppgår till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår. Dvs om du bygger en altan och det inte fanns någon altan där tidigare så får du dra av denna kostnad oavsett om altanen är 5, 10 eller 15 år gammal.
För att få göra avdrag i denna kategori krävs det att åtgärden är en grundförbättring för bostaden. Det kan vara ny-, till- och ombyggnad samt nytillskott av utrustning som inte funnits tidigare i bostaden.
Många gör en ”fuling” och drar av sådant som egentligen borde ligga under renoveringar/förbättringar som ny- till- och ombyggnad. Om man exempelvis köpt en ny tvättmaskin som vid försäljningen är över 5 år gammal så kan man ju egentligen inte dra av den kostnaden. Då kan man ju dock köra en ”fuling” och hävda att det inte fanns någon tvättmaskin i bostaden när man köpte den. Då räknas ju tvättmaskinen som ett tillägg till bostaden.
Detta är inte helt lagligt men det är mycket svårt för skatteverket att hävda motsatsen eftersom skatteverket sällan vet hur bostaden var när du köpte den och om det fanns en tvättmaskin då.
Avdrag för hela utgiften
Du får göra avdrag för hela utgiften om du har bygg nytt, byggt till eller byggt om och ändrat planlösningen i bostaden. Du får också göra avdrag med hela beloppet för inköp av utrustning som inte har funnits i bostaden tidigare.
Du kan ha gjort åtgärden när som helst under tiden som du ägde bostaden.
Det här får du göra avdrag för med hela utgiften
Exempel på sådant som du kan göra avdrag för med hela utgiften:
- Du har byggt ett nytt hus.
- Du har byggt ut ditt hus.
- Du har installerat en tvättmaskin där det inte fanns någon innan.
- Du har gjort om ett garage till ett badrum.
Vad innebär det att ändra planlösningen?
För att det ska räknas som att du har ändrat planlösningen ska du ha gjort stora förändringar, till exempel något av nedanstående:
- Du har flyttat köket till en annan plats i bostaden.
- Rörens placering har ändrats, om du till exempel har byggt om badrummet och flyttat toalett, handfat och dusch till en annan del av rummet.
- Fläkten och diskmaskinen är flyttade till en annan plats i köket efter renoveringen.
Så fyller du i deklarationen
Den här typen av arbeten tillhör kategorin grundförbättringar. Fyll i det samlade beloppet för avdragen i den här kategorin som Grundförbättringar (Utgifter för grundförbättringar som nybyggnad, tillbyggnad eller ombyggnad) när du deklarerar.
Exempel på avdragsgilla kostnader inom grundförbättringar (Ny- Till- och ombyggnad):
- Installera en vitvara där det inte fanns en sådan vitvara tidigare
- Bygga en ny altan
- Bygga ut
- Flytta innerväggar
- Bygga om (ändra planlösning)
- Stora förändringar i bostadens planlösning, tex flytta handfatet i köket eller bygga om köket
- Växter i trädgården såsom tex rohdodendron eller körsbärsträd
- Bygga altan
- Bygga bastu
- Inreda vinden
- Installation av fiber
3. Försäljningskostnader
När du säljer bostaden kostar även själva försäljningen pengar. Det kan handlar om kostnader för mäklare, styling osv. Dessa kostnader är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla försäljningskostnader
- Kostnad för mäklare
- Kostnad för homestyling
- Kostnad för annons på Hemnet.se
- Administrativ avgift till förvaltare (tex avgift till HSB)
- Kostnad för att förhandsbesiktiga huset inför en försäljning
- Kostnad för dolda fel försäkring
- Övriga kostnader som du haft på grund av försäljningen
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att använda Hittamäklare och du förbinder dig inte till något när du fyller i en ansökan.
4. Inköpskostnader
När du köpte bostaden hade du kostnader för inköpet. De är avdragsgilla.
Exempel på avdragsgilla inköpskostnader
- Inköpspriset för bostaden
- Kostnader för besiktning
- Avgifter till bostadsrättsföreningen/förvaltaren (HSB osv)
- Kostnader för pantbrev
- Kostnad för lagfart
- Kostnad för eventuell juridisk hjälp & rådgivning
Allt detta är avdragsgillt i deklarationen när du sålt bostaden.
5. Övriga avdragsgilla utgifter för bostadsrätt
När man säljer en bostadsrätt får man även dra av följande:
- Kapitaltillskott
Den del av din månadsavgift som används för att amortera på föreningens lån är avdragsgill och kallas för kapitaltillskott. Det kan även vara så att du gjort ett så kallat ”extra kapitaltillskott” under åren du bott i föreningen, då är den summan också avdragsgill. Ditt totala kapitaltillskott står med i den kontrolluppgift som föreningen skickar ut med posten i början på året efter du sålde din bostadsrätt. - Inre reparationsfond
Skillnaden på summan som finns i den inre reparationsfonden när du köpte bostadsrätten och när du säljer bostadsrätten är avdragsgill. Om det satt 1 000 kr i fonden när du köpte och det sitter 2 000 kr där när du säljer kan du alltså dra av 1 000 kr.
Kan man göra avdrag utan kvitton eller andra bevis?
Skatteverket kan i efterhand begära att du skickar in underlag som styrker de avdrag du tagit upp i deklarationen. Du kan alltså behöva visa upp bevis för dina avdrag. Om du saknar kvitton finns det andra sätt att bevisa avdragen.
Här är en lista med exempel på vad Skatteverket kan godkänna som bevis när du yrkar ett avdrag:
- Kvitton
- Foton (före- och efterbilder)
- Ritningar
- Kontoutdrag eller lånehandlingar
- Bygglovshandlingar
- Fastighetsdeklaration
- Prisstatistik
Så gör du om du saknar kvitton eller bevis
Om du saknar någon sorts underlag eller bevis för dina avdrag kan du ”yrka öppet”. Du gör då en bedömning av kostnaderna du vill dra av och gör avdragen precis som vanligt men du skriver under ”övriga upplysningar” att du saknar underlag. Beskriv tydligt vilka avdrag du saknar underlag för.
5 000 kronors-regeln
Dina kostnader för renoveringar och/eller kostnader för ny- till och ombyggnad måste uppgå till minst 5 000 kr under ett och samma kalenderår för att de skall vara avdragsgilla.
Kan man göra avdrag för eget arbete?
Nej, man får inte dra av för eget arbete. Man får inte heller dra av för inköp av verktyg, exempelvis penslar, maskiner osv.
Om man anlitat hantverkare får man dra av den kostnad som blir kvar efter ROT-avdraget.
Vad händer om man fuskar eller gör fel i deklarationen?
Vid mindre fusk eller fel i deklarationen blir man normalt inte bestraffad. Skatteverket brukar helt enkelt bara neka avdraget.
Så fungerar reglerna:
Om man begår ett allvarligt uppenbart fusk i deklarationen så riskerar man att få ett skattetillägg som straff. Skattetillägget är 40 procent på den skatt som undanhållits tack vare de felaktiga uppgifterna.
Exempel: Om du gjort ett avdrag på 10 000 kr som är felaktigt så riskerar du att få betala skatten på 2 200 kr plus skattetillägget på 880 kr.
Om du vill läsa mer om att deklarera så rekommenderar vi att du går in på Skatteverkets hemsida och läser vad Skatteverket skriver samt vad som gäller enligt lagen.
Disclaimer:
Våra tips och råd grundas på hur de flesta brukar göra när de deklarerar sin försäljning. Våra tips kan i vissa fall bryta mot Skatteverkets exakta regler. Den som vill deklarera 100% korrekt bör använda Skatteverkets egna e-tjänst.
Deklarera affären
Deklaration av försäljningen skall göras året efter kontraktet undertecknades. Om du skrev kontraktet under 2023 skall affären alltså deklareras under våren 2024 när deklarationen dimper ner i brevlådan.
Oftast hjälper mäklaren dig kostnadsfritt med deklarationen av din försäljning.
Få hjälp med deklarationen
På Mindeklaration.se kan du få hjälp med deklarationen för en låg kostnad. De hjälper dig att göra alla avdrag så att du betalar minsta möjliga vinstskatt eller får tillbaka så mycket som möjligt på skatten vid förlust.
Gå via vår länk och använd värdekoden A59K26H så får du rabatt på tjänsten
Frågor och svar om avdrag
Ja
Ja
Nej, men flyttstädning är avdragsgill med RUT-avdraget
Nej, men den är avdragsgill som RUT-avdrag
Nej, men räntekostnaderna är avdragsgilla som ränteavdrag i din vanliga deklaration under kapitalutgifter.
Ja, men ränteskillnadsersättning är avdragsgill i din vanliga deklaration under kapitalutgifter (på samma sätt som ränta)
Man riskerar att få skattetillägg
Läs vår artikel, där listar vi avdragen.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Källhänvisning:
Skatteverket.se
Är relining av avlopp en avdragsgill kostnad vid försäljning av småhus?
Hej Göran.
Ja.
Mvh admin på Ekonomiofkus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Vårt hus byggdes/köptes 1977. jag har gjort en del kompletteringar genom åren som jag saknar kvitton för Finns det någon möjlighet att göra schablonavdrag för
bygge av altan, inglasad?
bygge av carport?
kakling av duschrum/toalett?
kakling av badrum?
Hej Roland.
Nej inga schablonavdrag får göras.
Men, du kan uppskatta kostnaderna och yrka avdrag för dom. Om du saknar bevis i form av före/efterbilder fakturor, kvitton eller liknande så kan du ”yrka öppet” dvs du skriver i din deklaration att du saknar underlag för dessa avdrag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för en fantastiskt bra sida med förklaringar!
Vi planerar att sälja vår villa som vi köpte, ej nybyggnad, 1986. Har svårt att förstå var olika åtgärder hamnar vid försäljning, full ersättning, 5-årsregel mm. Kan ni ge hjälp med nedanstående exempel?
Var hamnar fönsterbyte från 2-3 glas?
Bef altan rivits och en större inglasad byggdes – mer än 5 år sedan
Renovering av tak, tegelpannor (ej byte)?
En thuja häck, där plantor dött mitt i häcken så behöver bytas ut till nya av trädgårdsföretag.
Ute-spa installerats – mer än 5 år sedan.
Tapetsering, målning inomhus.
Byte toalett, badrumsinredning – mer än 5 år sedan.
Hej Birgitta.
– Var hamnar fönsterbyte från 2-3 glas?
Denna skall egentligen delas upp på båda. Se Skatteverkets info. Jag hade dock lagt allt på ny- till- och ombyggnad om jag hade deklarerat.
– Bef altan rivits och en större inglasad byggdes – mer än 5 år sedan
Även denna skall nog delas upp egentligen men jag hade lagt allt på ny- till och ombyggnad.
– Renovering av tak, tegelpannor (ej byte)?
Även denna skall nog delas upp egentligen men jag hade lagt allt på ny- till och ombyggnad om jag hade deklarerat.
– En thuja häck, där plantor dött mitt i häcken så behöver bytas ut till nya av trädgårdsföretag.
5 års regeln, är inte 100% säker på detta är avdragsgillt men jag tror det. Jag hade testat.
– Ute-spa installerats – mer än 5 år sedan.
Ny- till och ombyggnad.
– Tapetsering, målning inomhus.
5 års regeln dvs vanlig renovering.
Byte toalett, badrumsinredning – mer än 5 år sedan.
5-års regeln, dvs vanlig Renovering
Om du vill göra 100% rätt i avdragen får du nog kontakta skatteverket och be om hjälp.
Mina råd ovan kan i ett värsta scenario ge dig straffskatt men jag tror att den risken är i princip obefintlig. Om Skatteverket granskar dig tror jag bara att de kommer stryka de avdrag som de anser är felaktiga.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag har fått ett sommarställe i gåva från min mor hon köpte det 1974 för 55000kr
Hur gör man med värdeökningen när man ska deklarera den såldes för 1600000
Mvh ken1
Hej kenneth.
Du får inte räkna med något annat inköpspris. Det är 55 000 kr som är ditt inköpspris.
Det innebär att du kommer behöva betala skatt på vinsten 1600000 – 55000 = 1 545 000 kr.
Skatt: 1 545 000 * 0,22 = 339 900 kr
Då har jag inte räknat med andra eventuella avdrag.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi köpte ett hus för mer än 5 år sedan behövde röksaneras (tobaksrök). Vi fick tvätta och måla om väggar och tak med både spärrfärg och vanlig färg, tapetsera om m.m.
Det här bör väl vara en ’förbättrande åtgärd’ som vi kan dra av vid försäljning även efter 5år.
Mvh//Johan
Hej Johan.
Nej det är max 5 år som gäller för sådant.
Det räknas inte som Ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på Ekonomifokus
Äger ett dödsbo sedan 2020 ska sälja det nu 2022. Kan jag göra avdrag för utgifter jag haft under tiden ex. hyra och el under dessa två år ca; 80000?
/mvh M
Hej monika.
Nej.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hallå Joakim!
Jag och sambon sålde en fastighet under 2021 som jag ägde till 50%.
Under åren vi ägde den tillsammans har jag bekostat 100 % av alla förbättringskostnader.
Det är ganska mycket.
När vi separerade i samband med försäljningen så diskuterade vi hur man gör på kommande K5 blankett. Hon upptar inga avdrag och jag uppger hela beloppet. Hur fördelas detta? Får jag bara tillgodogöra mig 50 % utläggen och staten tar resten eller vad händer? Ska jag förklara för dom innan eller vad?
Jag tror att tidigare sambon redan lämnat sin deklaration.
Hej Lars.
Det går bra att du tar 100% av alla avdrag trots att du bara ägt 50% av bostaden.
När du fyller i din deklaration så bockar du i rutan att ”beloppen är individuella”.
Då skall det bli så att du får nyttja 100% av avdragen.
Kontrollräkna så att det blir rätt när du fyllt i uppgifterna.
Du bör nog även dubbelkolla så att inte din tidigare sambo använt några av avdragen när denne gjort sin deklaration. Om sambon nyttjat avdrag så kan det bli fel om du skall tillgodoräkna dig 100% av avdragen i din deklaration.
Om skatteverket skulle granska era deklarationer kan det bli problem om ni ”överutnyttjat” avdragen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Köpt ny bostadsrätt 1988. Har byggt ny altan 1990 för 190000. Byggde till altan med tak och inglasat 1995 för 160000.
Sålde bostadsrätten 2020. Får jag dra av hela kostnaden 190000 och 160000tsk ?
Hälsar anders
Hej Anders.
Ja det får du.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim
Jag sålde min bostadsrätt förra året och undrar om nedanstående utgifter är avdragsgilla:
(Utgifterna uppkom i samband med ansökan för att få godkänt ombyggnationer av SBK.)
Arkitektkostnader
Brandutlåtande för att sätta fönster i gavel mot annan fastighet
Utgifter för upprättande av kontrollplan utfört av kvalitetsansvarig
Med vänlig hälsning,
Anette
Hej Anette.
Ja alla kostnader du nämner är avdragsgilla enligt min bedömning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, tack för en bra sida! Vi har sålt bostadsrätt och hamnar efter avdrag för försäljningskostnader precis under 50 000 i vinst per person så att vi inte kan få uppskov. Jag skulle ju hellre få uppskov, vi räknar med att bo kvar länge i nya bostaden. Kan vi skriva ner vårt avdrag, exempelvis skriva 40 000 i mäklararvode istället för de egentligen betalda 45 000 för att vinsten ska landa över 50 000 kr?
Hej Sven.
Det är ju egentligen ett fusk att göra som du säger men jag har svårt att se att Skatteverket skulle straffa dig för att du dragit av ett mindre belopp än du har rätt till.
Hade jag varit du så hade jag kört på ditt förslag och hoppats på att det går igenom.
Det är så små summor som du har i avdrag så sannolikheten att Skatteverket begär in underlag för avdragen och upptäcker ditt lilla ”misstag” är väldigt lite skulle jag tro.
Skulle Skatteverket begära in underlag och ifrågasätta ditt avdrag så bör det fungera att spela dum och låtsas som att du skrivit fel. Vanligtvis fungerar det inte spela dum men eftersom du drar av mindre än du har rätt till så borde det funka enligt min gissning.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej, köpte vårat hus 2003 och byggde ut nytt kök och badrum 2021.
Om vi säljer har vi rätt att dra av kostnaderna för detta?
Mvh Kerstin
Hej kerstin.
Ja
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag ärvde ett hus av en vän jag inte var släkt med. Nu, nästan fyra år senare, ska det säljas. Hur räknar jag anskaffningsvärdet på ett arv; noll, enligt taxering eller marknadsvärdet vid arvstillfället, eller anskaffningsvärdet vid min väns köpetillfälle? Och, räknas i så fall den summan upp med inflationen eller inte?
M v undran
– Stefan
Hej Stefan
Du skall använda din väns anskaffningsvärde och du får inte räkna upp det på något sätt.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
min fru och jag köpte bostadsrätter för 550 000. Förra året, efter 8 år, sålde vi bostadsrätter för 1 906 000. Bostadsföreningens inkomstkapital var 44 108 för min fru och 44 108 för mig. Mäklararvoden var totalt 35 000 + 35 000 = 70 000. Under tiden har vi renoverat badrum, tvättstuga, garderob och källare. I vardagsrummet byggde vi till en nisch en stabil bokhylla av äkta ek. Dessutom fick vi en bostadsrätt för att bygga ett uterum och gjorde så. Vi uppskattar att all renovering och nybyggnation kostar ca 500 000. Tyvärr gjorde jag det mesta själv när jag gick i pension och hann med det. Kommer från Bosnien där jag fick äkta ek till hyllan och uteplatsen. Är det möjligt för någon behörig att uppskatta kostnaden för vad skattemyndigheten kommer att acceptera, i detta fall vem? Om skatteverket går på mina siffror, hur mycket skulle min fru och jag betala i skatt?
Hjärtligt
Zahid
Hej Zahid.
Jag förstår inte riktigt din fråga eftersom du rör ihop vissa begrepp och ger inte tillräckligt med uppgifter för att jag skall kunna svara på din fråga.
Jag rekommenderar att du tar hjälp av någon som kan hjälpa dig med att deklarera och räkna ut din skatt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Sålt Lgh med vinst. Inga egna inre förbättringar, men Brf som helhet har under senaste 7 åren lagt om taket, bytt fönster, om-asfalterat området+Relining av avloppsstammar för totalt ca 6 miljoner.
Kan detta vara avdragsgillt per andelstal och lgh under renovering, reparation och underhåll? Föreningen har tagit lån för dessa kostnader. Dvs får jag göra avdrag för den andel av renoveringskostnad som det blir utslaget när totalkostnaden delas per lgh?
Bästa Hälsningar
Hej Mr JH.
Nej det får du inte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har sålt ett fritidshus 2021
Har installerat en robotgräsklippare själv 2019 för 8000kr
Får jag ta upp kostnaden som avdrag i reavinstbeskattningen
Mvh johan
Hej Johan.
Nej, min tolkning är att en robotgräsklippare inte är avdragsgill när du säljer bostaden.
En robotgräsklippare räknas nämligen inte som fastighets- eller byggnadstillbehör.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! min sambo äger 70% och jag 30% av vår villa. Vi ska gå skilda vägar och jag vill köpa ut honom. Som jag förstått äger jag enligt sambolagen nu 50% av fastigheten. Hur ska vi gå till väga på enklaste sett?
Hej Ingrid.
En bodelning borde vara enklast och bli billigast för er.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
2004 köpte vi ett hus byggt 2002, dvs nästan nytt. Vi var alltså ägare nummer två. Nu planerar vi att sälja huset och lådan med gamla kvitton har åkt fram. Lovar att den är proppfull… Standarden var ganska låg när vi köpte så vi höjde den innan vi flyttade in, bl.a:
– bytte till ekparkett från laminatgolv
– bytte till enhetliga lister och foder i hela huset från 17 (!!!) varianter i olika träslag, modeller och färger (kanske kreativt, men riktigt fult).
– vitmålade samtliga innertak (från obehandlad furu)
– bytte från halv kyl och frys till fullhöjd samt byggde in mikrovågsugn (saknades)
– täckmålade hela huset utvändigt (var endast grundmålat från fabrik)
– färdigställde ett garage som endast var stomrest (gjöt betonggolv, isolerade samt monterade garageport).
– isolerade ett förråd
– mm
Kan vi göra avdrag för denna typ av förbättringar eller faller de bort pga 5-årsregeln?
2006 grävde vi upp tomten, som mestadels bestod av ogräs som växte i lera samt några slarvigt grusade gångar. Vi anlade gräsmatta, planterade häck, plattsatte gångar och garageuppfart. Räknas detta som om/ny/tillbyggnad som nu blir avdragsgilla? Ska jag minska avdraget för värdet av de tidigare grusade gångarna? Är medveten om att eget arbete inte kan göras avdrag för, utan endast material och anlitad arbetskraft.
2009 grävde vi pool, byggde uterum och nytt (väsentligt mycket större) trädäck. Hyrde grävmaskin + en del övriga specialverktyg och gjorde mycket själv. Gissningsvis borde detta räknas som om/ny/tillbyggnad? I så fall, får vi även dra av för hyra av verktyg? Ska jag minska avdraget med värdet för det gamla trädäcket? Eget jobb = inget avdrag (jag vet)
2014 gjorde vi om hela tvättstugan och angränsande duschrum från grunden, då vi upptäckte att den gamla tvättstugan saknade tätskikt i golvet (fanns dock i duschen). Den gamla inredningen bestod av en enkel laminatskiva på ben med en nedfälld diskho samt några lösa IKEA-skåp. Vi bilade upp golven och ändrade placering på golvbrunnarna. Platsbyggde inredning i tvättstugan (ändrad planlösning). Klinker på golv (fanns även tidigare). Kakel på väggarna i duschen (fanns också tidigare). Installerade kalkavhärdare. Drog nya rör. Installerade ny frånluftsvärmepump (fanns en från 2002). Monterade en dörr från duschrummet direkt ut till poolen. Satte in takdusch och duschväggar i glas. Bytte innertak och fällde in spotlights.
Hur ska vi tänka kring avdrag? Kan förstå om VP:n går bort, då den ersatte en gammal VP med ungefär samma funktion. Övrigt borde väl räknas som ombyggnation?
2017 byggde vi nytt kvalitetskök. Det gamla var ett enkelt standardkök som hade gett upp för länge sen. Vi satte in måttbeställda skåp upp till innertak. Nya vitvaror. Stenskivor (tidigare laminat) med diskho i Silgranit. Nytt innertak med infällda spotlights. Nytt golv i sten. Stora stenplattor (50×50 cm) på vägg hela vägen upp till tak. Planlösningen var vi ganska nöjda med så den ändrades bara marginellt.
Kan vi göra avdrag för hela ombyggnaden (gjord inom 5 år) eller ska vi räkna bort något för det gamla köket (eller pga ålder för att det gått 5 år)?
Tacksam för kloka råd i denna djungel 🙂
Hej Patrik.
Om du skall följa skatteverkets riktlinjer så hittar du dom här:
https://skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/forsaljningavbostad/avdragforrenoveringarochnybyggnad.4.6d02084411db6e252fe80009228.html?q=renoveringar.
Jag hade själv gjort enligt följande:
Ny- till och ombyggnad:
– bytte till ekparkett från laminatgolv (hela summan)
– bytte från halv kyl och frys till fullhöjd samt byggde in mikrovågsugn (saknades) (Hela summan)
– täckmålade hela huset utvändigt (var endast grundmålat från fabrik) (hela summan)
– färdigställde ett garage som endast var stomrest (gjöt betonggolv, isolerade samt monterade garageport). (Hela summan)
– isolerade ett förråd (Hela summan)
– Tomtarbetet från 2006 (hela summan)
– Pool osv från 2009 (hela summan men hyra av maskiner och verktyg är inte avdragsgillt)
– Renoveringarna från 2014 (hela summan förutom värmepumpen)
– Köket (hela summan)
Vanliga renoveringar (5 års regeln)
– bytte till enhetliga lister och foder i hela huset från 17 (!!!) varianter i olika träslag, modeller och färger (kanske kreativt, men riktigt fult).
– vitmålade samtliga innertak (från obehandlad furu)
Detta är dock bara vad jag hade gjort och det är inte helt enligt skatteverkets regler.
Jag TROR inte att du riskerar mer än att Skatteverket nekar vissa av avdragen om de ej håller med dig. Jag tror inte du får skattetillägg som straff vid en eventuell granskning om du gör som jag hade gjort men det kan jag inte säga med 100% säkerhet.
Hyra av maskiner och eget arbete är inte avdragsgillt, endast material och anlitad arbetskraft är avdragsgill.
Värmepumpen är inte avdragsgill på grund av 5 års regeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag och min sambo har sålt en villa som vi ägde tillsammans. Vi köpte en bostadsrätt samtidigt. Vilka avdrag får vi göra i samband med dessa affärer?
Hej Bo.
Det står i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Får jag göra avdrag för balkongbygge i bostadsrättsföreningen? Den lades ej på månadskostnaden utan varje medlem fick betala 150 000.
Hej Josephine.
Ja. Om ni betalade in pengar till föreningen som i sin tur betalade för balkongerna borde det vara avdragsgillt som kapitaltillskott.
Om du betalade fakturan själv så är det avdragsgillt som ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag har sålt min jordbruks fastighet där jag har byggt till en ute veranda för ca 10 år sedan. Har inga kvitton kvar. Kan man uppskatta värdet på tillbyggnaden? Vi har även brädfodrat och tilläggsisolerat huset för 10 år sedan. Vad kan jag göra för avdrag?
Hej janne.
Tyvärr är jag för dåligt insatt i jordbruksfastigheter så jag kan ej hjälpa dig med din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag planerar att sälja en obelånad fastighet och köpa en annan fastighet för pengarna jag får för fastigheten jag säljer. Hur fungerar det med skatten?
Fastigheten jag köper ägs idag av juridisk person. Hur blir det för föreningen som äger fastigheten? (Jag sitter med i styrelsen) Ska föreningen då betala 22% i skatt på vinst försäljningspris – inköpspris?
Hej Sollan.
Jag kan tyvärr inte svara på denna frågan eftersom det handlar om försäljning av fastighet av juridisk person.
Jag har inte stenkoll på alla reglerna där.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej jag är sambo med fastighetsägaren och har lagt ner 2000 tim arbete och köpt material till ägarens hus såsom fönster dörrar och renoverat om toaletter och kök . Lagt nytt golv och fasad total kostnad sista 3 åren innan försäljning. Material 300 tusen kr och 2000 timmars arbete. Jag har bott i villan gratis för alla mina utlägg och arbete jag lagt ner. Kan fastighetshets ägan yrka avdrag för totalt 700 000 för förlorad hyresintäkt som beräknas till 8000 kr i månaden. 8000 kr * 36 mån 288 000 kr + material kostnad på 300 tusen kr. 588 000” kr?
Hej Peter.
Nej tyvärr.
Hyresintäkter har inget med deklarationen av försäljningen att göra.
Mvh admin på Ekonomifokus
Vi är 3 syskon och ett syskonbarn som övertagit vår mammas hus när hon flyttade till Demensboende. Vi köpte alltså inte huset.
Får vi göra några avdrag på sådant som gjorts i huset på ’mammas tid’.? Huet byggdes 1958. Vi har inte gjort några förbättringar och har ägt huset -vi övertog huset 2020
Tacksam för svar.
Hej Maria.
Ja om ni fått huset via gåva eller arv så övertar ni även eventuella avdrag som er mamma kunde ha gjort om hon istället hade sålt huset.
Säljer ni huset kan ni alltså nyttja samma avdrag som er mamma hade kunnat gjort om det var hon som sålde.
Mvh admin på Ekonomifokus
vi köpte ett nybyggt parhus brf och när vi köpte valde vi lyxigare tillval på huset såsom bättre vitvaror osv. Räknas det som förbättringsutgifter?
Hej marcus.
Nej, men du plussar på kostnaderna för tillval på på inköpspriset när du deklarerar så kostnaderna för tillval blir avdragsgilla på den vägen istället.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tack för en bra artikel.
Var drar man gränsen för styling?
Är det bara när man köper tjänsten styling externt? Eller kan man även dra av för egen styling såsom inköp av dekoration t.ex. blombukett, kruka + växt, kuddfodral, citroner, gardiner?
Mvh Pierre
Hej Pierre.
Endast inköpt extern stylingtjänst är avdragsgill.
Egen styling eller inköpta stylingprodukter är inte avdragsgilla.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi bytte mikroungen precis innan vi sålde vår lägenhet. Är det avdragsgillt?
Tack i förväg.
Mvh
Santiago
Hej Santiago.
Ja om det är en inbyggnadsmikro, dvs en som sitter monterad i bostaden och som ni inte tar med er vid flytten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Är kostnader för inköp och anläggning av ett permanent växthus på tomten avdragsgill?
Hej Ulf.
Jag är inte 100% säker men jag tror det.
Du får nog ringa eller maila skatteverket och fråga för att vara på säkra sidan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, bra artikel! Frågor: Är det avdragsgill
– nya uteplatsmöbler mot förbyggda bänkar (ingår i lägenhetspriset)
– kostnad för trädgårdsdesign
– byte av lås
– gömda kablar
Tack!
Hej Yuri.
1. Osäker men om de är platsbyggda, dvs monterade för stadigvarande bruk borde de vara avdragsgilla
2. Ja det bör vara avdragsgillt enligt min bedömning.
3. Ja
4. Ja
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Glasade in min balkong i min bostadsrättslägenhet efter jag köpte den och undrar om jag kan göra avdrag vid försäljning av lägenheten?
Hej Jonathan.
Svar ja.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Vår fastighet har, förutom själva bostaden, två byggnader (totalt 300 kvm, verkstad och gästhus) som blivit förbättrade under de 8 år vi ägt fastigheten. Gäller avdragen även de förbättringar/kostnader som gjorts på dessa byggnader? T.ex installation av värme, isolering och allmän förbättringar av fönster, dörrar och ytskick?
Mvh
Lasse
Hej Lasse.
Ja
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
vi sålde vår lgh 2020 efter att ha ägt den i 5år, det enda vi gjorde under dessa år var att glasa in balkongen. får vi göra avdrag för det?
Hej Yvett.
Ja, det räknas som ny- till- och ombyggnad.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej! Hur fungerar det om man har träfasad och tak som behöver bytas ut, kan man få avdrag på det?
Och finns det avdrag man kan få innan dess att man säljer, eller är det bara vid försäljning man kan få avdrag på saker? Och hur mycket avdrag är det man får egentligen?
Hej Emma.
Ja det är avdragsgillt när du säljer. När du säljer skriver du in de kostnader du har haft för att minska vinsten med motsvarande belopp.
Vinsten skall sedan sedan beskattas med 22%. Avdragen gör alltså att din beskattningsbara vinst blir lägre.
Du kan använda ROT-avdraget (30% på arbetskostnaden) om du anlitar en firma som gör fasad och takbytet.
Den summa som blir kvar efter ROT-avdraget kan du dra av i framtiden när du säljer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag vill minnas att man historiskt fått göra avdrag för eget arbete men nu ser det ut som att man inte får det, dvs om jag gjort grundförbättringar på ett hus (själv byggt till och byggt om) och nu sålt huset, så får jag inte dra av egen nedlagd tid?
Tex kvitton på 300,000 i material men arbetat själv 500 timmar så finns det ingen grund för avdrag för dessa 500h baserat på någon schablon ”timpenning” ?
Med vänlig hälsning
Simon
Hej Simon.
Nej man får inte dra av för egen tid.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag sålde en bostadsrätt förra året som jag nu ska deklarera vinsten på. Har fått en kontrolluppgift från BRF där det står att förvärvspriset var 850.000. Köpte BR med dåv sambo – förvärvspris var 1.700.000. Köpte ut honom när vi separerade 2009 och övertog då lånet på ca 1.400.000. Blir nu orolig att jag ska få betala väldigt hög vinstskatt. Antar att kapitaltillskotts-summan inte heller stämmer. Vad gör jag?
Hej Anne-Lie.
Det beror på hur du övertog bostaden?
Köpte du ut din sambo med ett vanligt köpekontrakt? Isåfall, vad skrev ni för köpeskilling i kontraktet?
Eller gjordes överlåtelsen med en bodelning?
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Det är en lite felskrivning på punkt 1. Renoveringar i första stycket, du får göra avdrag………
Det bör stå ”under försäljningsåret och de senaste fem åren innan försäljningsåret” (vilket i praktiken kan bli sex år om man säljer bostaden 31/12).
Som texten lyder nu kan man få intrycket att det är 2016 som gäller (2020, 2019, 2018, 2017 och 2016 = 5 år)
Försöker absolut inte att vara någon besserwisser men jag kan tänka mig att en och annan hamnar på den här sidan för att man är osäker på vad som gäller. 🙂
Hej Robert.
Tack för tipset, jag justerar det så att det blir tydligare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om man hade lån på det sålda huset och lånet betalades av vid försäljningen, får man dra av det betalda lånebeloppet i deklarationen?
Hej Viktoria.
Nej, lån är inte avdragsgilla vid deklaration av bostadsförsäljning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Kan jag få hem broschyren till mig?
Hej Annika.
Jag tror du kan beställa den på Skatteverkets hemsida men jag är inte säker.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har en kapitalförlust från försäljning av en bostadsrätt men ingen inkomst av kapital, däremot har jag inkomst av tjänst. Räcker det med att jag digitalt deklarerar förlusten på en blankett K6 och för in förlustbeloppet på min Inkomstdeklaration 1 så kommer förlustavdraget att göras på inkomst av tjänst?
Tack på förhand!
Hej Catharina.
Ja.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi har under 2020 sålt en bostadsrätt med förlust som vi ägde till 50% vardera. Efter beräkning har vi gjort en förlust på cirka 160.000 kronor, alltså 80.000 kronor per person som vi skall ta upp i deklarationen och deklarera på blankett K6 (har jag missuppfattat detta att det är 50% av detta, alltså 40.000 kronor som den som har inkomst av kapital kan dra av?). Det är bara en av oss som har kapitalinkomst och som kan dra av sin del av förlusten. Vad händer med den som har en förlust en inte har någon inkomst av kapital?
Tusen tack på förhand!
Hej Catharina.
Nej du måste inte ha inkomst av kapital för att kunna dra av det. Du behöver ha inkomst av tjänst som du kan dra av din kapitalförlust mot.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Läste nånstans att om man sålt lght 2014 eller senare så kunde man ha möjlighet till nåt avdrag? Vad isåfall?
Hej Yvonne.
Jag vet inte vad du pratar om för avdrag tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi fick vår villa i gåva, så vi tog över lånen och betalade lagfart. Om vi ska sälja. Får vi göra avdrag för inköpspriset som den vi fick gåvan av köpte villan för? Eller ska vi skatta på hela ”vinsten”? Om vi säger att den vi fick gåvan av köpte huset för 1 miljon, och vi säljer för 2 miljoner. Ska vi skatta på 1 miljon (för att vi får göra avdrag på inköpspriset till den som gav oss huset), eller ska vi skatta på 2 miljoner? Med vänlig hälsning, Sandra
Hej sandra.
Om ni fick huset i gåva så tog ni även över inköpspriset.
Ni kan alltså använda er av föregående ägares inköpspris när ni deklarerar.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag jobbar som fastighetsmäklare och tänkte påpeka ett par saker. Artikeln stämmer i huvudsak. Dock påstår ni felaktigt ”För att du skall få dra av en vanlig renovering/förbättring så krävs det att åtgärden är värdehöjande.”. Detta stämmer inte alls och termen förekommer överhuvudtaget inte i skattelagstiftningen. Fortfarande tror till och med många mäklare felaktigt att en reparation ska vara värdehöjande.. En reparation/underhåll ska vara FÖRBÄTTRANDE. Med detta avses att den byggnadsdel man reparerat eller utfört underhåll på ska vara i bättre skick vid försäljningsdatumen jämfört med vid inköpsdatumet. Om det höjt värdet på bostaden eller inte är helt oväsentligt och något som Skatteverket inte alls tittar på.
Dessutom har man sällan rätt att begära avdrag för hela kostnaden av en reparation. Den kostnad man tar upp måste minskas pga slitage. Det här är den svåra delen. Detta eftersom slitaget måste jämföras med hur skicket var när du köpte bostaden. Skatteverket har sedan ett par år ett hjälpverktyg för detta på sin hemsida där man kan beräkna slitaget. Om något var helt nytt när du köpte din bostad kan du inte begära avdrag för reparation för den byggnadsdelen (= ingen förbättring har skett jämfört med skicket när du köpte).
På de föreläsningar med Skatteverket som jag varit på menar de att skattetillägg endast undantagsvis kan underlåtas. Det kan vara om det rör sig om mycket små belopp, men annars är de skyldiga att ge skattetillägg eftersom de måste följa lagstiftningen. Handläggaren kan inte själv besluta att strunta i skattetillägg för att denne tycker att det vore onödigt i det enskilda fallet. Det är att se som tjänstefel. Observera att det räcker med en felaktig uppgift i deklarationen för att få skattetillägg. Har du deklarerat felaktigt får du skattetillägg oavsett om du har uppsåt eller inte.
Hej Olle.
Tusen tack för din input.
Jag skall justera i artikeln.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Får man göra avdrag för inköp av laminatgolv, målafärg nya dörrar i bättre skick?
Hej Adrian.
Ja om det gjordes inom de senaste 5 åren.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har under 2020 sålt två fritidshus (för samma köpeskilling jag köpte för), därmed ingen kapitalvinst att redovisa. Är det fortsatt avdragsgillt med kostnaderna jag haft för lagfart och pantbrev i samband med inköpet?
Tack på förhand för bra informationssida och hjälp!
mvh Lisa
Hej Lisa.
Ja absolut.
Du skall deklarera precis som vanligt och du kommer då att få en kapitalförlust istället för en kapitalvinst när du gjort avdragen för lagfart, pantbrev, mäklare osv.
Du kommer då att få tillbaka en del av förlusten.
Läs vår artikel om: Att deklarera en förlust för en såld bostad
mvh admin på Ekonomifokus
Hantverkaren har tagit betalt för
* Trängselavgift (75 kr inkl. moms)
* ROT-avdrags avgift 312,50 kr inkl. moms)
Är det avdragsgillt vid försäljning?
Hej Camilla.
Du kan dra av dem summan som som blir kvar efter ROT-avdraget.
Exempel:
Fakturans storlek 10 000 kr
Rot-avdrag 3 000 kr
Kvar att betala efter ROT: 7 000 kr (denna summa är avdragsgill vid försäljning)
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag ogift köpte en fastighet 2002 för en summa via
Försäljaren och förmedlat av mäklare. 2004 gifte jag mig och maken blev då delägare och byggde om hela huset för samma summa som jag lagt in.
2020 bad jag att bli utköpt med 50% på en summa som vi satte till försäljningsvärde.
Nu frågan
Jag anser att jag kan dra av 100% av mitt köp som ensamägare till fastigheten, set car Mina pengar och jag var ogift när jag köpte huset och
Den blivande maken gav mig inga pengar utan
Byggde för samma summa vidare på fastigheten
2004.
Så hur blir det för mig? Kan jag dra av mitt belopp som jag köpte fastigheten för som ogift,
Tacksam för a
Svar
Elisabeth
Hej Elisabeth.
50% av den totala summan du köpte bostaden för blir ditt inköpspris i deklarationen när du säljer bostaden.
Den andra halvan ”avyttrade” du ju 2004 när din make tog över 50%.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om vi är två personer som sålt lägenhet och ska skriva in avdrag för mäklararvode, är det då bara en av oss som ska fylla i beloppet? Vi ägde 50% var av lägenheten.
Hej Siri.
Ni båda fyller i 100% av alla siffror och avdrag sedan väljer ni i deklarationen att ni ägde 50% av bostaden som såldes.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Mina föräldrar sålde en villa i oktober 2020 med en relativt hög vinst. Min far var ensam ägare till fastigheten (de har varit gifta i 65 år). Huset var inte enskild egendom utan bara av tradition skriven på honom. De flyttade till en bostadsrätt där både min far och mor står som ägare.
Hur fördelas vinsten och uppskovsbeloppet? Bara på min far?
Hej Eva.
Vinsten och uppskovet hamnar bara på din far eftersom han stod som ägare.
Jag är osäker på om det går att komma runt problemet på något sätt men jag tror inte det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi har sålt ett hus som var nybyggt när vi flyttade in. Vi gjorde när vi köpte det / det byggdes en del tillval (extravägg, isloering av förråd, andra dörrar mm). Räknas det in i inköpspriset eller räknas det som renoveringar/tillbyggen även om det gjordes när vi flyttade in?
Mats
Hej Mats.
Det räknas på inköpspriset.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Det fanns bara en gångstig till vårt fritidshus så vi anlitade en entreprenadfirma för att anlägga en bilväg, är det avdragsgillt vid försäljning?
Hej Jenny.
Ja det borde det vara.
Jag är dock inte 100% säker så du får nog ringa skatteverket och fråga.
mvh admin på Ekonomifokus