Låna till bil – Utöka ditt bolån, eller ta ett billån?

Låna till bil

När du skall köpa bil så har du flera olika alternativ för finansieringen av köpet. Vilket alternativ som är bäst för dig beror på vilka förutsättningar du har ekonomiskt. Det beror på hur mycket pengar du har sparat, hur stor inkomst du har, om du har tillgångar av värde samt om du äger din egen bostad.

Du vill såklart att bilen skall kosta så lite som möjligt för dig i slutändan. När du skall köpa en bil har du följande alternativ:

1. Öka på ditt bolån för att köpa bil
2. Billån – Låna med bilen som säkerhet
3. Privatlån/blancolån – Lån utan säkerhet

4. Leasing
5. Köpa bilen kontant

Räntenivåer på olika typer av lån idag

  • Räntan på ett privatlån (lån utan säkerhet) idag är vanligtvis runt 4-5%.
  • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
  • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Öka på ditt bolån för att köpa bil

Detta alternativ är normalt sett det billigaste för dig (bortsett från att köpa bilen kontant). För att kunna öka lånet/belåningen på bostaden så krävs det att du har ett övervärde i din bostad, dvs bostaden måste vara värd mer än ditt befintliga bolån. En mäklare hjälper dig att göra en värdering av bostaden för att se om du har utrymme i bostadens värde att låna på. Om din bostad är värd mer än vad du har i bolån kan du utöka ditt bolån för att finansiera bilköpet. Du får inte ha mer än 85 % av bostadens värde i bolån för att du skall få utöka lånet. Belåningsgraden måste vara under 85 %.

Eftersom räntorna på bolån är billigare än på andra lån så blir detta det absolut billigaste sättet för dig att finansiera ditt bilköp. Det kräver inte heller någon kontantinsats. Var försiktig så att din ökning av bolånet inte aktiverar ett amorteringskrav på ditt bolån. Vid en viss belåningsgrad på bostaden kräver banken att du skall amortera på ditt bolån.

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Billån – låna med bilen som säkerhet

När du tar ett billån brukar banken kräva att du har en kontantinsats att stoppa in. Den minsta kontantinsats som bankerna brukar kräva är 20 % av bilens pris. Du måste köpa bilen hos en bilhandlare för att ta ett billån. Om du redan äger bilen så kan du i efterhand ta ett billån hos banken där du då registrerar bilen som en säkerhet för lånet.

Jämför räntor på privatlån & billån
Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 35 st banker med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Privatlån/blancolån – låna utan säkerhet

Detta lån är det smidigaste. Lånet är inte bundet till varken bilen eller bostaden. Du kan enkelt sälja bilen om du vill och det är väldigt enkelt att ta ett blancolån. För detta lån har banken ingen säkerhet förutom att du har ett jobb och en inkomst som de förväntar sig skall räcka för att betala tillbaka lånet. Du kan snabbt och enkelt göra en ansökan hos Lendo.se och se vad ca 35 st olika banker kan erbjuda dig för ränta och villkor på ett lån till bilen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lendo och det är helt gratis.

När du tar ett billån så registrerar banken bilen som en säkerhet för lånet. Ifall du inte kan betala tillbaka lånet så kan banken se till att bilen blir såld och kan på så vis få tillbaka sina pengar. Billån ger normalt en lägre ränta än blancolån men en högre ränta än bolån.

Leasing

Leasing kan vara ett bra alternativ för den som vill ha problemfritt ägande och vill kunna byta bil efter några år. Leasing innebär att du ”hyr” bilen i ett visst antal år för en fastställd summa varje månad. Den vanligaste leasing-tiden är 3 år. Det innebär att du hyr bilen i 3 år och när den tiden löpt ut kan du enkelt byta ut bilen till en nyare eller så kan du välja att köpa loss bilen av leasingfirman för ett bestämt restvärde.

I leasing-kostnaden ingår vanligtvis service och försäkring under de 3 åren du leasar bilen. Skatt och bränsle brukar däremot tillkomma.

Köpa bilen kontant

Det absolut billigaste sättet att köpa bil på är kontant. Då slipper man räntekostnader och finansieringskostnader. Om du har möjlighet bör du alltid försöka spara ihop så mycket pengar som möjligt till bilköpet.

Jämför räntor på privatlån & billån
Lendo.se kan du jämföra räntor och erbjudanden från 35 st banker med en enda ansökan. Du får då en lista med bankernas erbjudanden och väljer själv om du vill accepterade något erbjudande eller inte. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here