Investera i fastigheter

Investera i fastigheter

Det finns några olika sätt att investera i fastigheter och att ta del av den fina prisutveckling och det låga ränteläge som vi haft de senaste åren. Några exempel:

 1. Investera i fastighetslån via plattformar såsom Kameo.se och Tessin.se
 2. Köpa fastighetsaktier eller fonder
 3. Köpa fastighetsobligationer
 4. Köpa preferensaktier i fastighetsbolag
 5. Köpa fastigheter

Låga räntor och låg arbetslöshet är mumma för fastigheter. Det beror på att folk har jobb & kan betala sina hyror men även att företagen går bra och kan betala sina hyror. Fastighetsbolagen är oftast ganska högt skuldsatta (vilket är helt normalt och inget konstigt) så ränteläget påverkar fastigheterna värde väldigt mycket samtidigt som kostnaderna i fastighetsbolagen beror på räntan.

De flesta fastighetsbolag hedgar bort sin ränterisk med hjälp av till exempel ränteswapar. Det betyder att de betalar en lite försäkringspremie och blir därmed inte så jättehårt drabbade av ökande kostnader om räntorna går upp.

1. Investera via plattformar i fastighetslån

Fastighetsbolag är historiskt sett väldigt högt värderade. Om man vill undvika risken att ens investeringar sjunker om fastighetspriserna sjunker så kan man investera i lån till fastighetsbolag via plattformar så som Kameo.se och Tessin.se. Via deras hemsidor/plattformar kan du enkelt sätta in dina pengar och investera dom i olika fastighetsprojekt. Du tjänar sedan på att dina pengar återbetalas till dig + ränta. Det är ett extremt enkelt och smidigt sätt att sprida sina investeringar på.

Informationsvideo som förklarar hur Tessins och Kameos platformar fungerar.

Avkastning:
Via dessa plattformar kan du få mellan 5-15% i avkastning beroende på vilka projekt du väljer att investera i.

 • Fördelar: Enkelt, hög avkastning och man slipper risken att priset på fastigheterna går ner.
 • Nackdelar: Du får inte ta del av en eventuell prisökning på fastigheterna

Som vi nämner ovan så kan du investera i detta via Kameo.se och Tessin.se. Det är gratis att starta och att ha konto hos bägge två så vårt tips är att du sprider dina risker så mycket du kan.

2. Köpa fastighetsaktier och fonder

Det mest klassiska sättet att få en exponering mot fastigheter är att köpa fastighetsaktier eller fonder som investerar i fastigheter, fastighetsobligationer eller fastighetsaktier. Detta är det alternativ som ger högst avkastning om man mäter avkastningen över en lång tid. På 20 år kommer fastighetsaktier med absolut största sannolikheten att ge högst avkastning. Du kan köpa fastighetsaktier och fonder via Nordnet.se och Avanza.se.

Informationsvideo som förklarar varför man skall investera i fastighetsaktier.

Några exempel på bra fastighetsaktier att investera i:

 • Atrium Ljungberg B
 • Catena
 • Castellum
 • Wihlborgs
 • Fabege
 • Klövern B
 • Nyfosa
 • Wallenstam
 • Sagax B
 • Kungsleden

Avkastning:
Avkastningen på fastighetsaktier och fonder kan variera ordentligt beroende på vilka aktier eller fonder du investerar i. Men om du köpte aktier år 1997 i Wallenstam Ab som är ett stor svenska fastighetsbolag så hade du köpt dom för ca 1,7 kr/st. Nu är dom aktierna värda ca 116 kr/st och då har du har dessutom fått massor av pengar i aktieutdelning varje år.

 • Fördelar: Hög avkastning
 • Nackdelar: Din investering kan svänga kraftigt uppåt och neråt i värde

Som vi nämner ovan så kan du investera i detta via Nordnet.se & Avanza.se. Det är gratis att öppna konto hos båda aktörerna och om du har konto hos båda två så kan du handla gratis (utan courtage) för större summor totalt.

3. Köpa preferensaktier

Preferensaktier är en sorts blandning av en obligation och en aktie. Den är säkrare än en aktie men mindre säker än en obligation. Man skulle nästan kunna kalla det för en högriskobligation.

Preferensaktier har förtur framför vanliga aktier när ett företag skall betala ut pengar till sina aktieägare. Dessa ”preffar” som det ofta kallas betalar ofta ut utdelning med ett bestämt belopp baserat på teckningskursen uppräknad med viss kalkylränta. När tiden löper ut så löser företaget in preferensaktierna för ett bestämt pris.
Du handlar preferensaktier som vanligt via Nordnet.se & Avanza.se.

Informationsvideo som förklarar hur preferensaktier fungerar.

Avkastning:
Preferensaktier har ofta en avkastning på 5-10% i kupongränta. Preferensaktierna kan stiga och sjunka i värde men när tiden löper ut så får du tillbaka alla dina pengar som du investerat plus ränta (under förutsättning att företaget inte gått i konkurs).
Preferensaktier går ofta ner i pris när räntan stiger.

 • Fördelar: Lite lägre risk än vanliga aktier, ger fast och hög utdelning, ger dig företräde till utdelningar före vanliga aktier & preffar ökar inte skuldsättningen i företaget.
 • Nackdelar: Ger ej rätt till högre utdelning än den på förhand bestämda utdelningen.

Som vi nämner ovan så kan du investera i detta via Nordnet.se & Avanza.se. Det är gratis att öppna konto hos båda aktörerna och om du har konto hos båda två så kan du handla gratis (utan courtage) för större summor totalt.

4. Köpa fastighetsobligationer

När fastighetsbolag behöver låna pengar så går de antingen till banken, säljer preferensaktier eller så säljer de ut obligationer.

En obligation fungerar som så att du köper obligationen och får sedan tillbaka ditt investerade belopp när obligationen löper ut. Du får även en ränta på ditt investerade belopp, en så kallad kupongränta. En obligation kan stiga eller sjunka i värde men på slutdagen får du alltid tillbaka den investerade summan plus ränta på obligationen (under förutsättning att företaget inte går i konkurs). Du kan enkelt köpa och sälja obligationer på Nordnet.se & Avanza.se.

Informationsvideo som förklarar hur obligationer fungerar.

Avkastning:
Avkastningen på fastighetsobligationer beror på hur stabilt företaget som säljer dom är. Om du köper obligationer i Wallenstam så kommer de att vara dyrare och ge en lägre avkastning/kupongränta än om du köper i ett mindre fastighetsbolag. En fastighetsobligation ger oftast en kupongränta på 3% och uppåt.

 • Fördelar: Stabil och trygg avkastning
 • Nackdelar:

Som vi nämner ovan så kan du investera i detta via Nordnet.se & Avanza.se. Det är gratis att öppna konto hos båda aktörerna och om du har konto hos båda två så kan du handla gratis (utan courtage) för större summor totalt.

5. Köpa fastighet själv

Detta är såklart svårt att genomföra om man inte har väldigt mycket pengar. För att få låna till en fastighet för att bedriva verksamhet i, till exempel hyra ut bostäderna eller lokalerna i bostaden så måste man oftast stoppa in minst 50% av fastighetens pris själv. Om man vill köpa en fastighet själv så kan det vara bra att köpa en fastighet där man själv kan bo i en av bostäderna och hyra ut resterande bostäder i fastigheten.

När man investerar i fastigheter är det viktigt att se till att det finns tillräckligt med hyresgäster så att man inte blir sittandes med ett hus i en liten ort där ingen vill bo.

Informationsvideo som förklarar hur man räknar på fastighetsinvesteringar.

Avkastning:
Stora fastighetsbolag vill oftast ha 3-9 % i direktavkastning på sina investeringar. Dvs när alla kostnader för fastigheten är betalda så vill man få ca 3-9 % av sin investering kvar i vinst varje år. Som liten fastighetsägare kan du ofta få 10-15 % i direktavkastning på på din investering om du hittar en bra fastighet.

 • Fördelar: Bra och stabil avkastning
 • Nackdelar: Kräver stort kapital och kunnande.

Det är svårt att köpa fastigheter själv så vårt tips är att du kikar in på Kameo.se, Tessin.se, Nordnet.se & Avanza.se och läser mer om fastighetsinvesteringar. Sprid alltid dina risker och investeringar för bästa möjliga resultat. Skapa konton hos flera olika leverantörer och olika plattformar. Det är i princip alltid gratis att öppna nya konton hos alla aktörer vi nämner.

6 KOMMENTARER

 1. Hej Joakim, mycket intressant artikel du har skrivit.
  Vad ska man tänka på när man köper en fastighet? Bör man köpa fastigheten som ett aktiebolag, kommanditbolag eller annan bolagsform?
  Har sett att många aktörer föredrar att sälja samtliga aktier i det företag som äger en fastighet, snarare än att sälja fastigheten direkt, varför då?

  • Hej Martin.

   Om du skall köpa en stor hyresfastighet bör du köpa den i aktiebolag.
   Om du endast skall köpa någon enstaka bostad och hyra ut så kan du köpa den privat.

   Varför man hellre säljer aktierna än fastigheten:
   Säljer man aktierna och äger aktierna via ett holdingbolag/ägarbolag så behöver man inte skatta för vinsten, då går försäljningspengarna rakt in i holdingbolaget.
   Säljer man fastigheten så måste man skatta för vinsten som man gjort på fastigheten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Birgitta.

   Du får dra av 40 000 kr + 20% av hyresintäkterna när du skall räkna fram den skatt du skall betala på hyresintäkterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej August.

   Hyr du ut en privatbostad så betalar du skatt på alla hyresintäkter som överstiger 40 000 kr.
   Du får dessutom göra vissa ytterligare avdrag beroende på om det är en bostadsrätt eller fastighet.

   Äger du fastigheter i ett företag så betalar du 21,4% i skatt på all den vinst som ditt företag genererar.
   Efter det får du betala 20% i skatt för att kunna plocka ut pengar ur företaget som utdelning.

   Det är alltså mycket mer förmånligt att hyra ut privat men om du bedöms bedriva näringsverksamhet så är du tvungen att starta bolag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here