Låna till bil – Lägga in bil i bolånet eller ta ett billån

0

När du skall köpa bil så har du flera olika alternativ för finansieringen av köpet.
Vilket alternativ som är bäst för dig beror på vilka förutsättningar du har ekonomiskt.
Det handlar om hur mycket pengar du har sparat, hur stor inkomst du har, om du har tillgångar av värde samt om du äger din egen bostad. Du vill såklart att bilen skall kosta så lite som möjligt för dig i slutändan. När du skall köpa en bil har du följande alternativ:

  • Billån – Låna med bilen som säkerhet
  • Öka på ditt bolån för att köpa bil
  • Privatlån/blancolån – Lån utan säkerhet
  • Köpa bilen kontant

Låna på bostaden till bilköpet

Detta är det alternativ som normalt sett är billigaste för dig (bortsett från att köpa bilen kontant). För att kunna öka lånet/belåningen på bostaden så krävs det att du har ett övervärde i din bostad, dvs bostaden måste vara värd mer än ditt befintliga bolån. En mäklare hjälper dig att göra en värdering av bostaden för att se om du har utrymme i bostadens värde att låna på. Om din bostad är värd mer än vad du har i bolån kan du utöka ditt bolån för att finansiera bilköpet. Du får inte ha mer än 85 % av bostadens värde i bolån för att du skall få utöka lånet. Belåningsgraden måste vara under 85 %.

Eftersom räntorna på bolån är billigare än på andra lån så blir detta det absolut billigaste sättet för dig att finansiera ditt bilköp. Det kräver inte heller någon kontantinsats. Var försiktig så att din ökning av bolånet inte aktiverar ett amorteringskrav på ditt bolån. Vid en viss belåningsgrad på bostaden kräver banken att du skall amortera på ditt bolån.

Privatlån/blancolån – låna utan säkerhet

Detta lån är det smidigaste. Lånet är inte bundet till varken bilen eller bostaden. Du kan enkelt sälja bilen om du vill och det är väldigt enkelt att ta ett blancolån.
För detta lån har banken ingen säkerhet förutom att du har ett jobb och en inkomst som de förväntar sig skall räcka för att betala tillbaka lånet. Du kan snabbt och enkelt göra en ansökan hos Lendo.se och se vad bankerna kan erbjuda dig för ränta och villkor på ett lån till bilen. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lendo och det är helt gratis.

Billån – låna med bilen som säkerhet

När du tar ett billån så registrerar banken bilen som en säkerhet för lånet. Ifall du inte kan betala tillbaka lånet så kan banken se till att bilen blir såld och kan på så vis få tillbaka sina pengar. Billån ger normalt en lägre ränta än blancolån men en högre ränta än bolån.
När du tar ett billån brukar banken kräva att du har en kontantinsats att stoppa in.
Den minsta kontantinsats som bankerna brukar kräva är 20 % av bilens pris.
Du måste köpa bilen hos en bilhandlare för att ta ett billån.
Om du redan äger bilen så kan du i efterhand ta ett billån hos banken där man då registrerar bilen som en säkerhet för lånet.

Jämföra lån och hitta den lägsta räntan för ditt bilköp

Något du alltid skall göra är att jämföra bankernas erbjudande. Använd Lendo.se för att scanna marknaden med ett enda klick och se vad de olika bankerna kan erbjuda dig för ränta och villkor. Banker gör alltid en individuell bedömning baserad på din rådande ekonomiska situation. Med Lendo.se får du snabbt och enkelt en överblick över vad bankerna kan erbjuda just dig. Dessutom görs endast 1 st kreditupplysning på dig vilket är att föredra. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lendo och tjänsten är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here