Olika typer av personligheter i affärer – privatpersoner och mäklare

personlighet i affärer

Människor med ett yrke som säljare vill ofta dela upp människor i olika kategorier.
I nästan alla säljkurser lär man sig nämligen att man skall behandla kunder på olika sätt utefter vilken typ av personlighet personen har. Det är väldigt vanligt att de som arbetar som säljare går denna typ av kurs och fastighetsmäklare är inget undantag.

Vi skall i denna artikel gå igenom de fyra olika personlighetstyperna som man ofta talar om. Vi kommer att utgå ifrån ett perspektiv som privatperson som skall välja en mäklare till sin försäljning. Vi kommer även utgå ifrån ett perspektiv från en fastighetsmäklare som möter sina kunder.

Vi ger dig alltså mäklarens egna verktyg att använda för att hitta den rätta fastighetsmäklaren till dig som bostadssäljare.

Personlighetstyper

 • Röd – Rak och tydlig 
 • Grön – Känslostyrd 
 • Blå – Analytisk och statistiskt styrd
 • Gul – Social och öppen

Vi går här igenom de fyra olika typerna av personligheter som man brukar tala om.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Fyra olika typer av personligheter

En person kan ha drag ifrån flera av de olika personlighetsfärgerna.
De allra flesta personligheter har en kombination av färger i sin personlighet.
Vi går igenom grunderna. Du kan själv sedan fundera på vilken/vilka färger som passar in på dig.

Röd – rak och tydlig

Den röda personligheten karaktäriseras av personen är ”rakt på sak”.
En röd person vill inte höra en massa snack. Den röda personligheten vill att du skall komma till punkt så fort som möjligt. Förklara problemet och föreslå en lösning.
Den röda personligheten tar beslut baserat på logik. Det är sällan en röd personlighet tar beslut på känsla. Röda personligheter passar ofta bra ihop. Man förstår varandra och uppskattar en rak och tydlig attityd.

Perspektiv: privatperson som söker mäklare

Om du träffar en mäklare som har en röd personlighet så kommer denna att vara rakt på sak. Du kommer snabbt att få veta alla villkor och ett förslag på en affärsplan för din försäljning. Den röda mäklaren uppskattar inte att du som säljare lägger dig i för mycket.
Den röda mäklaren uppskattar att du som säljare är rak och tydlig samt litar på att mäklaren gör sitt jobb på ett korrekt och bra sätt.

Perspektiv som mäklare

Som röd mäklare är det väldigt viktigt att anpassa sig till kunder av andra personlighetstyper. Som röd kan man annars lätt uppfattas som arrogant och kort i tonen. Det är viktigt att försöka möta personer på en personlig nivå trots att det inte är det som alltid känns naturligt. Träffar du en kund/spekulant som också är en röd personlighet så kommer ni att passa ihop perfekt.

Grön – känslostyrd 

Den gröna personligheten karaktäriseras av att personen styrs mycket av känslor.
Alla beslut tas på magkänsla av den med en grön personlighet. Detta kan vara mycket bra då gröna personligheter ofta uppfattas som omtänksamma, genuina och personliga.
Gröna personligheter knyter ofta snabbt ett personligt band med andra människor.
Det kan även vara negativt då beslut inte alltid tas på logiska grunder när det behövs.

Perspektiv: privatperson som söker mäklare

Om du som privatperson har en grön personlighet så kan det vara bra att välja en mäklare med en en annan typ av personlighet som balanserar upp det hela lite.
Två gröna personer ihop kan ibland bli negativt. När en grön personlighet samarbetar med en röd eller blå personlighet så kan man ofta skapa något väldigt bra ihop. Man kompletterar varandra. En grön mäklare skapar ofta en god och personlig kontakt med de spekulanter som visar intresse för din bostad. Det är dock inte alltid som det är bra att ha en personlig kontakt när det handlar om affärer.

Perspektiv som mäklare

Om du som mäklare möter en grön person måste du alltid anpassa dig till den gröna personligheten. Du måste vara snäll och artig. Du vill skapa en god och personlig relation med en grön personlighet. Om ni klickar så kommer den gröna personligheten att välja dig alla dagar i veckan som mäklare. Om du är en röd eller blå personlighet så kommer den gröna inte att fatta tycke för dig om du är för extrem i din personlighetstyp.
Om du själv är en grön personlighet så kommer du att ha en stor fördel i yrket.
Gröna personligheter kommer ofta bra överens med de flesta och uppskattas av samtliga av de andra färgerna. Vem gillar inte en genuint snäll och omtänksam person?

Blå – analytisk och statistiskt styrd

Den blå personligheten karaktäriseras av att den är analytisk, statistiskt orienterad och eftertänksam.
Den blå personligheten säger sällan något utan att tänka först. Han/hon gör gärna ett excel-dokument där man specificerar för och nackdelar innan man tar ett beslut.
Den blå personligheten kan ofta uppfattas som långsam och tråkig av de andra personligheterna, speciellt den röda som vill att allt ska gå snabbt.
Fördelen med den blå personligheten är att den ofta tar kloka beslut och nackdelen är att den ibland kan uppfattas som tråkig och irriterande.

Perspektiv: privatperson som söker mäklare

Om du är en blå person som skall anlita en mäklare så har du ofta ett anteckningsblock där du skriver in all info om mäklaren. Du jämför oftast minst 3 st olika mäklare innan du bestämmer dig. Du jämför erbjudanden och baserar ofta dina val på statistik. Detta är bra men glöm inte personligheten. Mäklaren skall vara en person får spekulanterna att känna sig trygga i affären samt ge spekulanterna en god upplevelse på visning och även vid alla andra tillfällen då man träffas eller talar i telefonen. En blå personlighet kan ofta behöva lite gul personlighet för att balansera upp det hela. Likväl som den gula personligheten behöver en blå ibland.

Perspektiv som mäklare

Om du som mäklare möter en blå personlighet bör du vara extremt noggrann med detaljerna. Att lämna information som inte stämmer är dödsdömt. Säg hellre för lite än för mycket. Om du som mäklare är en blå person så kommer ditt arbete att bli tidskrävande. När du analyserar allt för mycket så kan arbetet bli tråkigt. Du måste kunna anpassa din personlighet och bli mer social för att få den stora massan att tycka gott om dig.
En väldigt blå personlighet är sällan optimal för en försäljare.

Gul – social och öppen

Den gula personligheten karaktäriseras av att personen uppfattas som väldigt social.
Den gula vill alltid vara i centrum, synas och höras. En gul personlighet är ofta uppskattad då det är roligt att umgås med en gul personlighet. Det händer mycket spontana saker och det blir sällan tråkigt i den gula personlighetens sällskap.
Nackdelen är att det ibland kan bli för mycket. Den gula kan ibland uppfattas som en clown och lite oseriös.

Perspektiv: privatperson som söker mäklare

Du märker direkt om du bjudit hem en mäklare med en gul personlighet.
Mäklare pratar och skojar mycket. En gul personlighet är väldigt bra att ha när man träffar nya människor vilket gör det till en bra personlighet för mäklaryrket.
Som bostadssäljare vill du ha en gul personlighet som ändå visar att hon/han kan vara seriös och kunnig. Om mäklaren kan skapa en trevlig atmosfär på en visning så är det alltid positivt. Den gula mäklaren gillar att prata med folk vilket gör att han/hon oftast inte drar sig för att ringa det där extra samtalet.

Perspektiv som mäklare

Som mäklare så är den gula personligheten är uppskattad. Sociala och trevliga kunder gör alltid jobbet lite roligare. Som mäklare kan du låta den gula personligheten prata och du som mäklare kan lyssna och ta till dig information om vad som är viktigt hos den gula personligheten. Den gula personligheten älskar att prata och att hålla låda så låt den göra det. Ibland kan det räcka att vara en bra lyssnare.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren

Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

 1. Jäkligt intressant.
  Nu när jag tänker efter så kan man ju faktiskt stoppa in i princip alla i en av kategorierna ovan.
  Vilken är den vanligast typen av privatpersoner och den vanligaste typen av mäklare?

  Tack för en intressant artikel!

  • Hej Hedvig.
   Ja denna kurs/utbildning borde alla som jobbar som säljare gå.
   Det är väldigt intressant att man kan sätta en etikett på på en person och därmed veta lite mer hur man skall agera med den personen.

   Det går inte riktigt att säga vilken som är den vanligaste typen/färgen.
   Min uppfattning är dock att den gröna är vanligare bland kvinnor och den röda är lite mer vanlig hos män.
   Bland mäklare så är det nog även grön och röd som dominerar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here