Välja mäklare

Välja och anlita mäklare

Valet av fastighetsmäklare är ett av de viktigaste valen du gör när du skall sälja din bostad. Tänk på att du lägger ett väldigt stort ansvar i mäklarens händer. Denna person skall hjälpa dig att få så bra betalt för din bostad som det bara går på rådande marknad. Din bostad är förmodligen värd flera miljoner kronor vilket innebär att minsta lilla snedsteg av mäklaren kan innebära ett lägre slutpris och att du går miste om flera hundra tusen kronor när försäljningen är över. Att bara välja den mäklaren som tar det lägsta arvodet är därför inte alltid det bästa. Välj istället den mäklaren som du tror kommer att prestera bäst försäljningsresultat.

Den största anledningen till att du skall anlita en mäklare är för att mäklaren skall se till att du får så mycket betalt för bostaden som möjligt med hjälp av sin kunskap och sitt spekulantregister. Du skall alltså tjäna pengar på att anlita en mäklare istället för att sälja bostaden själv på t.ex Blocket.

Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda kan du nyttja hemsidan Mäklarofferter.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Mäklarofferter och du förbinder dig inte till något.

Gör såhär:
Använd Mäklarofferter för att kontakta flera olika mäklare och berätta att du tänkt sälja din bostad och att du vill boka in ett möte med de olika mäklarna i din bostad.

Mäklarna kommer sedan hem till dig och kikar på din bostad. Detta möte är kostnadsfritt och du är inte bunden att anlita någon av mäklarna som kommer på besök. Du bör bjuda hem minst 3 st olika mäklare för att kunna jämföra deras tjänster, personligheter och arvoden/provisioner.

Säg till mäklarna att du vill ha följande:

 • Bedömning av bostadens marknadsvärde
 • En offert över vad mäklaren tar i arvode samt vad som ingår i tjänsten
 • Tips och råd på eventuella renoveringar/förbättringar för att öka bostadens värde innan försäljningen

Mäklaren kan se om det är något du bör renovera/fixa till inför försäljningen eller så kanske mäklaren har kontakt med en bra stylingfirma som kan hjälpa dig att inreda bostaden för att på så vis öka slutpriset vid försäljningen.

Läs vår artikel om: Styling

Frågor till mäklaren inför försäljning

På mötet i din bostad skall mäklaren berätta lite om sig själv och varför just han/hon kommer att göra det bästa jobbet med att sälja din bostad. Det blir nästan som en arbetsintervju.

5 bra frågor att ställa när du intervjuar/har möte med mäklaren är:

1. Har mäklaren köpare till denna typ av bostad? Hur många? Vart har mäklaren fått dom ifrån? Kommer spekulanterna från en tidigare försäljning av en eller flera liknande bostäder som sålts?
Om mäklaren eller någon kollega till mäklaren har sålt liknande bostäder nyligen kan det finnas spekulanter över som vill köpa din bostad.

2. Har mäklaren god rutin av mäklaryrket?
Bra mäkleri Kräver rutin. Rutin och yrkesskicklighet är lika viktigt här som när du tex anlitar en hantverkare eller jurist.

3. Arbetar mäklaren endast i din kommun (expert) eller arbetar har över flera kommuner?
Mäklare som endast jobbar i en viss kommun/distrikt brukar oftast besitta mer kunskap om just ditt område och de spekulanter som letar bostad där.

4. Har mäklaren den personligheten och attityden som du söker hos en mäklare?
Det är viktigt att du gillar den person som skall sälja din bostad. En otrevlig och oengagerad mäklare kan få spekulanter mindre benägna att lägga det där extra budet.

5. Har mäklaren god kännedom om marknaden?
Det är viktigt att mäklaren uppvisar att han/hon förstår hur bostadsmarknaden fungerar. Rutin brukar göra att mäklarna får en god förståelse för marknaden.

Fastighetsmäklarens kostnad

Det arvode som en mäklare tar ut för att sälja din bostad förhandlas fram mellan dig som säljare och mäklaren. Arvodet skall kännas bra både för dig och för mäklaren. Be därför om offerter från flera mäklare för att kunna jämföra dessa. Du får då en bild av hur arvoden/provisionerna är bland mäklarna i din kommun och du kan därefter ta beslutet om vilken mäklare du skall välja att anlita. Var inte rädd för att förhandla med mäklaren och pruta på provisionen om du anser att den är för hög.

Läs även vår artikel om: Normala och rimliga nivåer för mäklararvoden i Sverige

Arvodet/provisionen man som säljare betalar till en mäklare ser vanligtvis ut ungefär som något av nedanstående exempel. Siffrorna och procentsatserna i dessa exempel byts såklart ut mot andra i verkligheten när mäklaren lämnar sin offert.

Olika upplägg för mäklararvodet/provisionen

Exempel 1:
Mäklaren tar till exempel 4% av bostadens slutpris i provision/arvode.
(Dvs. om priset på bostaden blir 1.000.000 kr så tar mäklaren 40.000 kr i provision/arvode.)

Exempel 2:
Mäklaren tar 30.000 kr i provision + 10% på den del av köpeskillingen som överstiger 1000.000 kr.
(Dvs. om bostaden säljs för 1.100.000 kr blir provisionen totalt 40.000 kr. Detta kallas för en steg-provision)

Exempel 3:
Mäklaren tar ett fast arvode om 40.000 kr oavsett bostadens slutpris.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

17 KOMMENTARER

 1. Hej. Tack för en mycket bra guide!
  Det gäller dödsbo hus. Vi är tre syskon som ärver. Vi har pratat med 2 st. men enl. texten ovan ska man min prata med 3 st.
  Vi är lite oense. En av syskonen har med fam. har god kontakt med en av mäklarna. Den ligger då högt i kurs för det syskonet. Vi andra två är tveksamma. Hur ställer du till detta? Mvh Tom

  • Hej Tom.

   Det bästa är om ni kan hitta en mäklare som ni alla tycker verkar bra.
   Om ni inte känner fullt förtroende för någon av de två mäklarna ni har träffat tycker jag att ni skall bjuda hem och jämföra fler mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej
  Ska sälja en bostadsrätt och har en kusin som är nybliven anställd som mäklare. Har egentligen inte tänkt låta kusinen få sälja bostaden då jag tänker att det är lite för nära i släkt. Har förstått att det inte finns några juridiska hinder men tänker att det kanske ändå är klokt att välja någon utifrån (om affären inte skulle bli lyckad eller om det skulle kunna uppfattas som oseriöst från ev köpare)

  Vad tänker du om det? Tips?

  • Hej Linda.

   Eftersom ni är släkt är det dumt att anlita kusinen.
   Det kan bli sura miner från köparna och de andra spekulanterna ifall det kommer fram.
   Jag tror det är bättre att du anlitar någon utomstående, både för din och för kusinens skull.

   Prata med kusinen och förklara varför du vill anlita en utomstående så slipper du att kusinen blir sur (om du har en känslig kusin).

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej!
  Mycket bra i guiden! Ett ytterligare område skulle jag önska fanns beskrivet. Det handlar om vanliga förhållanden och varianter av det avtal som jag som säljare skriver med en mäklare. Jag saknar erfarenhet, men några funderingar som uppkommer är:
  – Hur länge gäller ett avtal? Vad händer om mäklaren inte lyckas hitta en köpare jag enas med?
  – Finns gränser för hur höga krav jag kan ställa på en köpare (pris, känsla….) innan mäklaren kan hävda att jag sinkar försäljningen?
  – Hur vanligt är det med ensamrätt för mäklaren? (Ifall jag skulle hitta en intressent t.ex. via bekant.) Och hantering av den situationen.
  – Hur brukar det se ut i ett avtal ang uppkomna kostnader för en försäljning där mäklaren inte hittar en köpare?
  – Om det går trögt och fler visningar, mer annonsering… behövs, brukar det ligga på mäklarens ”kostnad” eller betalar säljaren per visning, tidsåtgång, liknande?

  Jag är alltså generellt intresserad av hur avtal brukar se ut och vad ni har för tips på vad som bör ingå, varianter, och vad en bör se upp med.
  Tack tack på förhand!

  • Hej Bobby.

   Det finns vissa lag-krav på avtalen och de flesta mäklarna använder samma standardavtal.

   – Hur länge gäller ett avtal? Vad händer om mäklaren inte lyckas hitta en köpare jag enas med?
   Svar: max 3 månader med ensamrätt. Efter dessa tre månader löper avtalet vidare med 10 dagars uppsägningstid.

   – Finns gränser för hur höga krav jag kan ställa på en köpare (pris, känsla….) innan mäklaren kan hävda att jag sinkar försäljningen?
   Svar: Nej du som säljare bestämmer helt själv om, till vem och när du vill sälja. Det finns inga krav som är för höga. Visst, om du agerar avsiktligt bedrägligt så kan mäklaren ha rätt till viss ersättning för nedlagt arbete.

   – Hur vanligt är det med ensamrätt för mäklaren? (Ifall jag skulle hitta en intressent t.ex. via bekant.) Och hantering av den situationen.
   Svar: De flesta mäklare arbetar med ensamrätt i sina avtal. Det går dock att avtala bort och vissa mäklare arbetar utan ensamrätt.

   – Hur brukar det se ut i ett avtal ang uppkomna kostnader för en försäljning där mäklaren inte hittar en köpare?
   Svar: Det vanligaste är att kostnaderna faller på mäklaren men att vissa kostnader kan hamna på säljaren om uppdraget sägs upp i förtid.
   Normalt sett brukar dock inte några kostnader tas ut från säljaren om inte bostaden säljs (förutom eventuell Hemnet-faktura som skickas direkt till säljaren från Hemnet)

   – Om det går trögt och fler visningar, mer annonsering… behövs, brukar det ligga på mäklarens ”kostnad” eller betalar säljaren per visning, tidsåtgång, liknande?
   Svar: Kostnaden är normalt densamma oavsett antal annonser och visningar.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej, kan man ha mer än en mäklare i taget (som så att säga tävlar om att få fastigheten såld)? Är det vanligt? Vi har haft samma mäklare (en högt ansedd mäklare med mycket erfarenhet från just det området) i mer än två år och de har ännu inte lyckats sälja fastigheten till marknadsvärdet (vi har dock fått ”skambud”). Det är inte det att de är lata (de har visningar och annonserar ibland) men det börjar bli frustrerande att inte få fastigheten såld. Det är ett dödsbo och nu när vi börjar att närma oss tre års strecket så övergår ju fastigheten till att bli en näringsfastighet, vilket inte känns bra pga skattereglerna. Några tips om hur man kan göra för att sätta fart på försäljningen? Vår mäklare har föreslagit att ta bort fastigheten från marknaden i några månader, men det känns inte rätt för oss. Tack på förhand.

  • Hej Margareta.

   Ja det är fullt möjligt så länge mäklarna går med på det upplägget. De flesta mäklarna kommer nog att tacka nej till ett sådant upplägg.
   Jag har tyvärr inga andra tips till dig än att byta mäklare. Ge någon annan mäklare en chans att försöka sälja bostaden. Det kan vara bra med någon ny frisk fläkt i affären.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej.
  Jag skall välja fastighetsmäklare till försäljningen av mitt hus i Stockholm.
  Borde jag använda Mäklarofferter då?
  Gäller samma förutsättningar som i göteborg eller Malmö till exempel?
  Gäller det även för 2017, 2018 och 2019?

  • Hej Kristin.
   Jag Mäklarofferter är ett utmärkt alternativ för dig som skall välja mäklare till försäljningen av din bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Calle.
   I princip alla seriösa mäklarfirmor erbjuder kostnadsfri hjälp med deklarationen av försäljningen om du sålt din bostad via deras firma.
   Det brukar ingår i mäklararvodet/provisionen. Kontakta mäklaren som hjälptde dig att sälja din bostad så bör du få hjälp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Hej EF.
  Hur viktigt är det att välja den mäklaren som säljer mest i ett område?
  Eller skall man kanske tänka att den personen redan har för mycket att göra?
  I min hemstad finns det en kille som säljer extremt många bostäder men på hans visningar har jag märkt att han verkar väldigt stressad. Hur många bostäder klarar en mäklare av att sälja varje månad utan att det blir för mycket?

  • Hej John.
   Du har absolut en poäng i det du säger. Att välja mäklare utefter vem som säljer mest bsotäder i ditt område behöver inte vara det som är det bästa för just dig. Det kan vara så att mäklaren tagit på sig för många uppdrag samtidigt och inte mäktar med att sköta alla uppdrag på ett bra sätt. En erfaren mäklare kan normalt hantera att ha 6-8 bostäder till salu ute på Hemnet och lyckas sköta sina uppdrag på ett galant sätt.
   Blir det mer än så kan det bli svårt att hänga med och mäklaren kommer då behöva ta extra hjälp av sin assistent.
   Du har ju anlitat en viss mäklare för att du vill att just den personen skall göra jobbet så säg till mäklaren att du inte vill att assistenten skall göra för mycket arbete i processen. Åtminstone kan du kräva att inte assistenten skall sköta någon kundkontakt under säljprocessen.

   Ibland kan det vara bättre att välja den som ligger på plats 2,3 eller 4 i topplistan över de mäklare som säljer flest bostäder.
   Topplistan hittar du på Mäklarofferter.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tack för en mycket bra guide! För första gången hittar jag en artikel som visar lite exempel på mäklararvoden/provision och hur nivån på provisioner ser ut i en vanlig svensk stad.

   Hur kommer det sig att den typ av information är så svår att få tag i annar? Just nu nivån på mäklarnas provisioner menar jag.

   Mvh Tim A

   • Hej Tim.
    Jag är beredd att hålla med dig på den punkten. Det är inte alls lätt att hitta information om vad en normal mäklarprovision ligger på idag i Sverige. Det beror på att det är stora skillnader idag mellan olika mäklare. Vissa mäklare tar mycket mer betalt för sina tjänster än andra.

    Som vi nämner i vår guide så skall man dock inte stirra sig blind på arvodet/provisionen som mäklaren tar. Det viktigaste är att hitta en mäklare som gör ett bra jobb och får ut högsta möjliga slutpris för din bostad.

    Hos Mäklarofferter.se hittar du en lista över populära mäklare i ditt område.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here