Hyra ut stuga tips och regler

39

Har du tanken att hyra ut din stuga och tjäna några extra tusenlappar?
Denna tanken är du inte ensam om. Efter att de nya skattereglerna började gälla så har det blivit än mer populärt att hyra ut sin sommarbostad eller stuga. Idag kan man hyra ut sin stuga/sommarstuga skattefritt för upp till 40 000 kr per år. Efter det att du inkasserat 40.000 kr i hyresintäkter så måste du börja betala skatt. Frågan är då om man skall hyra ut stugan via en förmedling eller annonsera ut den själv på blocket till exempel.
Innan du sätter igång med annonsering bör du läsa vår artikel för att lära dig om vilka regler och försäkringar som gäller.
Det finns nämligen en hel del saker man ska tänka på innan man hyr ut sin stuga eller sommarbostad.

Hyra ut stuga via förmedling eller privat

Det finns många fördelar med att hyra ut sin stuga via en förmedling.
Den enda nackdelen är ju att du måste dela med dig av vinsten till förmedlaren. Du får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna och sen besluta ifall du ska anlita en förmedling eller prova att sköta uthyrningen på egen hand, privat.

Fördelar med en förmedling

Du kommer snabbt igång och får hjälp med hela processen vad det gäller uthyrning. Här syftar vi på tjänster så som marknadsföring, kundtjänst, nyckelskåp, betalningar, inventarieförsäkring, avbokningsförsäkring (finns hos vissa förmedlingar). En stugförmedling kan hjälpa dig att hitta hyresgäster från utlandet. Det är till exempel vanligt att tyskar gillar att semestra i Sverige men det finns även andra länder så som Norge, Danmark och övriga Europa där befolkningen gärna åker till Sverige på semester.

Få hjälp med uthyrningen

Varje år beräknas 250 000 andrahands-hyresavtal tecknas i Sverige.
Samtrygg.se är en tjänst för andrahandsuthyrning av hus och lägenheter i hela Sverige.
Samtrygg ser till att din bostad bli uthyrd till en bra hyra. Som betalning för sina tjänster tar de en liten del av hyran. Dock gör deras trygghetslösningar att det är värt att ge bort en liten del av intäkterna mot att de garanterar att du får dina pengar, de har bra försäkringar och de hjälper till med alla avtal och eventuella problem.

Den del av hyran som Samtrygg.se tar tjänar du oftast igen på att de kan ta ut riktigt bra hyror av sina hyresgäster. Dessutom upplever nästan 55 % av alla som hyr ut i andra hand allvarliga problem med sin hyresgäst. Undvik den knipan med rätt hjälp.

Är det värt pengarna?

Du kommer troligtvis få fler uthyrningar om du går via en förmedling. Du exponerar din stuga mot utlandet och detta är viktigt då en stor del av alla som hyr sommarstuga är från utlandet. Du får också själv avgöra ifall du har tid med hela processen med att hyra ut stugan. Dessutom får du hjälp om det uppstår problem med hyresgästen och försäkringar, juridisk hjälp och så vidare ingår i priset.

Tips på hemsidor om du ska hyra ut stugan själv

Blocket – Sveriges största annonsportal helt enkelt.

Kolla upp ditt försäkringsskydd

Du ska alltid ringa och rådfråga ditt försäkringsbolag vid uthyrning av stuga. I många fall täcker inte fritidshusförsäkringen upp vid eventuella skador ifall du hyr ut i en större utsträckning. Försäkringsbolaget kan trycka på att du bedriver en affärsverksamhet och neka dig ersättning. Normalt sett så kan man teckna en tilläggsförsäkring vid uthyrning. Ring ditt försäkringsbolag och berätta vad du tänker göra samt rådfråga om vad försäkringen täcker.
Fråga även din hyresgäst ifall han har en hemförsäkring med ansvarsförsäkring.

Hantering av betalningar

Försök ta betalt i förtid för att slippa avbokningar, eventuellt ta en handpenning. Ta aldrig betalt i efterhand. Betalning av hyra bör senast ske vid överlämnande av nyckel.
Du bör också ta en deposition som skyddar dig vid eventuella skador och utebliven städning. Var tydlig med hur betalningar ska göras i annonsen.

Kontrakt och inventarielista

Du ska alltid skriva ett kontrakt med din hyresgäst, samt ta en kopia av personens ID handling. Du bör också ha med en inventarielista på kontraktsskrivningen. Fotografera också bostaden och dess inventarier. Det kan vara svårt att bevisa något i efterhand om inte dessa dokument ligger med i kontraktet.

Övriga tips för att underlätta uthyrningen

Prata och berätta för dina närmsta grannar att du tänkt hyra ut stugan. Detta gör du för att slippa eventuella missuppfattningar. Skriv ner viktiga saker som din hyresgäst bör veta om. Denna lista bör också översättas på flera språk. Tänk också på att vara övertydlig vid alla manualer och listor du gör. Då kanske du slipper onödiga samtal från hyresgästen.

Checklista vid uthyrning av stugan

 • Vart säkringsskåpet finns, och hur man byter säkring.
  Se även till att alla säkringar finns att tillgå i skåpet.
 • Hur man reglerar värmesystemet.
 • Vart och hur man slänger avfall.
 • Se till att stugan håller en acceptabel temperatur.
 • Skriv ner enkla manualer på all utrustning, exempelvis på tv, tvättmaskin, diskmaskin, stereo mm.
 • Se till att det finns någon kontaktperson som hyresgästen kan vända sig till. Ett tips ifall du bor långt ifrån stugan kan vara att fråga grannen ifall denna kan hjälpa till vid akuta fel.
 • Skriv upp roliga sevärdheter och platser som hyresgästen bör besöka. kanske inte ett måste, men du får en glad hyresgäst.

Sist vill jag också ge er rådet att lägga en gästbok som dina besökare kan skriva i. Denna bok kan du senare få användning av samt ge dig rolig läsning.

Glöm ej att kika in på Samtrygg

Samtrygg.se hjälper dig med allt så att du slipper oroa dig för problem.

39 KOMMENTARER

 1. Intressesant läsning! Men jag har en fråga, vad kostar stugsommar och lista gärna alla tjänster för uthyrning av stugor – det vore bra eftersom jag inte hittar det någon annanstans.

  • Stugsommar tar mellan 33-40 % av beloppet. Relativt stor del av inkomsten kan tyckas. Men jag har sätt exempel på att stugsommar får väldigt bra betalt för sina uthyrningar, mer än vad jag tror du själv kan ta ut på blocket. Kunderna känner sig trygga när dem hyr via en förmedling, vilken gör att dem som hyr kan tänka sig betala lite extra. Du slipper samtidigt allt arbete med att hyra ut bostaden, ring stugsommar och försök göra en bra deal 🙂 Tack för din feedback, ska uppdatera artikeln fort jag får tid över. Lycka till med din uthyrning!

  • StugaDirect tager 29% og vi har ikke nogen lange kontrakter. Du kan opsige med et varsel på 48 timer.
   Mvh
   Kim Juhlin

 2. Hej!
  Vilka är reglerna för om hyresgästerna åker hem ex en dag tidigare än de avtalat.
  Kan de kräva återbetalning fr uthyraren för denna natt som de inte utnyttjar?
  Mvh
  Ingela

  • Hej Ingela.
   Nej det går inte. Avtalet gäller.
   Annars skulle ju folk som hyr till exempel en sommarstuga kunna åka hem ifall det regnar och sedan kräva hyran tillbaka.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Har hyrt ut mitt sommar hus och kontrakt är skrevet och handpenning och pengar har jag fått. Nu kan dom inte bo kvar för där är en lukt som dom inte tål. Och jag anser att där inte är någon dålig lukt.+ familjen som hyrt där innan har absolut inget att anmärka om någon dålig lukt. Kan dom nu begära alla pengarna tillbaka.dom bodde där fyra dagar av10/ Gunilla

  • Hej Gunilla
   Hyr själv ut min sommarstuga varje år genom stugsommar och har till största del nöjda hyresgäster. Men ibland stöter man på folk som klagar och kräver ersättning. Och i detta fallet så kan man ju undra varför dom skulle vistas i stugan under dessa 4 dagar ifall denna lukt var så hemsk. Nu är det svårt att ge ett korrekt svar på din fråga när hyresgästen klagar på en “lukt”?. Jag tycker dom måste förklara vad det är för en lukt som dom känt i stugan. Det måste gå väldigt långt innan hyresgästen kan kräva ersättning. Om det föreligger fara genom att vistas i bostaden kan hyresgästen gå vidare med ärendet till ARN och ha en möjlighet till ersättning. Men då krävs mer allvarliga skäl som exempelvis mögel. Men jag tycker att du ska stå på dig och inte betala tillbaka om du anser att stugan är felfri. Be hyresgästen vända sig till ARN med detta ärendet.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Det finns tyvärr inget “skydd” mot det. Du måste se till att hitta hyresgäster som du får ett gott intryck av som verkar vettiga.
   Om någon hyresgäst vägrar att flytta så måste du alltid gå via kronofogden och få dina hyresgäster vräkta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Om vi nu säger att jag äger tre st stugor och hyr ut dessa. Är det 50 000kr skattefritt per stuga eller är det den sammanlagda hyresinkomsten på samtliga stugor som räknas ihop till
  50 000kr? Mvh

  • Hej Elias.

   Det är 40.000 kr per stuga som gäller. Du får även göra avdrag på 20% på bruttointäkten utöver de 40.000 kronorna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Henrik.
   Jag hade tyvärr lite bråttom och svarade dig fel:
   På Skatteverkets hemsida står det såhär:
   “Schablonavdraget är 40 000 kronor per småhus eller ägarlägenhet och år, oavsett hur många som äger huset eller lägenheten”

   Du får även göra avdrag för 20 procent av bruttointäkterna utöver schablonavdraget på 40.000 kr.

   “Du hyr ut din sommarstuga under maj-augusti för 4 000 kronor/vecka. Gästerna bokar och betalar stugan via ett företags webbplats. Företaget tar ut en förmedlingsavgift från gästerna som är 200 kronor/vecka. Du ska betala en serviceavgift till företaget på 150 kronor/uthyrd vecka. Företaget betalar ut nettobeloppet, 3 850 kronor/vecka, till dig (4 000 – 150). Det är du själv som är hyresvärd, ser till att stugan är städad, i gott skick och att gästerna får nycklarna vid rätt tidpunkt.

   Du lyckas hyra ut stugan under totalt sexton veckor dessa månader. Din hyresintäkt blir totalt 64 000 kronor (4 000 * 16). Förmedlingsavgiften som hyresgästerna betalar är företagets inkomst. Du får göra avdrag med 40 000 kronor (schablonavdraget) och 12 800 kronor (64 000 * 0,2) från hyresintäkten. Några andra avdrag kan du inte göra, och därför får du inte heller avdrag för serviceavgifterna till företaget på sammanlagt 2 400 kronor (150 * 16). Ditt överskott av uthyrningen blir 11 200 kronor [64 000 – (40 000 + 12 800)], och på detta belopp betalar du 30 procent i skatt.”

   Jag ber om ursäkt för detta.

   Mvh admin på EKonomifokus

    • Hej igen Stefan.

     Det skall stämma det som jag skrev. Beräkningen är citerad rakt av från Skatteverkets hemsida.

     Mvh admin på EKonomifokus

 5. Jag har hyrt en stuga i Norrland för en veckas fiske semester, betalt hela stughyran i förskott.
  Men som alla vet råder och har rått en extremvärme i hela landet i månader med förödande verkan på vattenstånd och fiske (extremt lågvatten och för varmt i vattnet för fiskar typ öring och harr) så det känns som om det blir att åka 65 mil och bada (det kan jag göra hemma lika väl) Situationen är extrem kan jag kräva tillbaka hyran eller en del av hyran.

  • Hej Hans.

   Detta beror helt på hur ert avtal ser ut.
   Har ni inget avtal som reglerar vad som gäller om du ångrar dig så sitter du nog tyvärr dåligt till.
   Det enda som kan göra att du får dina pengar tillbaka är att hyresvärden är snäll.
   Du har ingen rätt enligt någon lag som jag förstår det att få tillbaka dina pengar.

   Mvh admin på Ekonbomifokus

 6. Hej

  Jag bor på Västkusten med nära tillgång till bad och annat, och har hyrt ut en del av mitt hus till en familj från småland. De var så nöjda att de vill komma tillbaka nästa år och är till och med villiga att betala hyran i förskott för att vara säkra på att deras bokning gäller. Hur skall detta beskattas / deklareras, då årets hyra tillsammans med nästa års sommarhyra överskrider det skattefria beloppet för detta år, men inte, om hyrorna fördelas på de två år det gäller? Kan jag ta emot nästa års sommarhyra redan i år och skatta för den, nästa år eller är det betalningstillfället som gäller. Tilläggas bör att jag inte bedriver hotellrörelse.

  • Hej M Bister.

   Om jag vore du så hade jag skrivit en notering i deklarationen under fliken “övrig information”.
   Där hade jag skrivit “Förskottshyra mottagen på X-kronor för kommande hyresperiod xxx-xx-xx. Denna intäkt deklareras i sin helhet i nästa års deklaration”

   Då borde det inte vara några problem.

   Mvh admin på EKonomifokus

 7. Hej !
  Vi hyr ut en stuga som finns på vår jordbruksfastighet i näringsverksamheten . Har året runt bokning ,dag och veckouthyrning , tillhanda håller sängkläder , handdukar och annat som efterfrågas. Bokför allt och momsar. Sköter annonsering både via uthyrningssajt och själva , lämnar alltid nyckel och välkomnar gäst. Blivit osäker på vilken momssats som ska användas , är det 12 eller 25 % på hyran.
  Mvh Tessan

  • Hej.

   Jag är osäker på svaret här så jag får tyvärr be dig ringa Skatteverket och fråga.

   Mvh admin på EKonomifokus

 8. Hej!
  Vi hyr ut ett fritidshus veckovis. Ibland kommer dock personer och vill hyra för längre perioder, på tex halv eller helår. Vad gäller då för uppsägningstid? Enl lagen om uthyrning av egen bostad gäller 1 månad för hyresgäst och 3 månader för hyresvärd. Nu är ju detta ett fritidshus. Vi skulle önska tre månader åt båda håll, så vi har tid att få in vecko-bokningar igen. Har vi som uthyrare rätt sätta 3 månaders uppsägningstid på kontraktet för vårt fritidshus? Vad gäller angående besittningsrätt för fritidshus?

  • Hej Elisabeth.

   Som jag tolkar lagen så kan ni avtala om en längre uppsägningstid om ni vill.

   Mvh admin på EKonomifokus

 9. Jag undrar om man vill hyra ut sitt fritidshus under en längre period ca 4 månader. Behövs besittnings skydd ??
  Förskottsbetalning per månad ?? eller hela perioden ??

  • Hej Anita.

   Nej det behöver ni inte bry er om i det läget.
   Hur betalningen skall ske får ni bestämma själva.

   Mvh admin på EKonomifokus

 10. Hej,

  Vi hyr ut vårt frititidshus veckovis och vi kommer att komma över schablonbeloppet på 50000 i år. Vi har ett huvudhus och två mindre gäststugor på tomten. Om jag har förstått rätt gäller schablonbeloppet på 50000 för varje hus. Vi hyr aldrig ut enbart en av gäststugorna, utan när vi hyr ut är det huvudhuset plus ett eller två av gäststugorna. Måste man redovisa varje hus intäkter för sig eller skulle man kunna, om man får in 150000, dela intäkterna lika på de tre husen?

  Mvh
  Henrik

  • Hej Henrik.

   Svår fråga.
   Jag vet faktiskt inte om man får dra av för varje enskilt hus om de står på en och samma fastighet.
   Du får nog ringa skatteverket med denna fråga.

   Mvh admin på Eknomifokus

 11. Hej. Finns det risk med att hyra ut sitt fritidshus. Kan man riskera att hyresgästen inte flyttar när kontraktstiden gått ut?

  • Hej Karin.

   Ja det finns alltid risker med att hyra ut om man har otur och får en dålig hyresgäst.
   Att hyresgästen vägrar flytta ut när hyrestiden löpt ut tror jag dock inte är så vanligt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 12. Hej!
  Tänkte hyra ut min stuga och fått många bra tips här. Jag undrar om det finns en mall på hyreskontrakt som man kan utgå ifrån?
  Mvh Gitta

 13. Hej! Hur går man till väga om man hyr ut som privatperson till företag? Skriver man en faktura då?
  Med vänlig hälsning, Emelie

  • Hej emelie.

   Upprätta ett hyreskontrakt och skriv sedan ett kvitto till företaget när de har betalt.

   Mvh admin på EKonomifokus

 14. Hej! Jag ska hyra en stuga och har hittat en privat uthyrare via stugnet. Uthyraren vill att jag swishar 1000 kr för att bekräfta bokning, resten betalas när jag får nyckel. Hur ska jag veta att han/uthyraren faktiskt äger stugan, och inte bara tar min 1000lapp och försvinner? Förstår att han vill ha bokningsavgift men är jag dum om jag betalar?

  • Hej Anna.

   Det är alltid lurigt att swisha pengar innan.
   Jag vet faktiskt inte hur du kan försäkra dig om att det är en seriös uthyrare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here