Hyra ut stuga tips och regler

8

Har du tanken att hyra ut din stuga och tjäna några extra tusenlappar?
Denna tanken är du inte ensam om. Efter att de nya skattereglerna började gälla så har det blivit än mer populärt att hyra ut sin sommarbostad eller stuga. Idag kan man hyra ut sin stuga/sommarstuga skattefritt för upp till 50 000 kr per år. Efter det att du inkasserat 50.000 kr i hyresintäkter så måste du börja betala skatt. Frågan är då om man skall hyra ut stugan via en förmedling eller annonsera ut den själv på blocket till exempel.
Innan du sätter igång med annonsering bör du läsa vår artikel för att lära dig om vilka regler och försäkringar som gäller.
Det finns nämligen en hel del saker man ska tänka på innan man hyr ut sin stuga eller sommarbostad..

Hyra ut stuga via förmedling eller privat

Det finns många fördelar med att hyra ut sin stuga via en förmedling.
Den enda nackdelen är ju att du måste dela med dig av vinsten till förmedlaren. Du får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna och sen besluta ifall du ska anlita en förmedling eller prova att sköta uthyrningen på egen hand, privat.

Fördelar med en förmedling

Du kommer snabbt igång och får hjälp med hela processen vad det gäller uthyrning. Här syftar vi på tjänster så som marknadsföring, kundtjänst, nyckelskåp, betalningar, inventarieförsäkring, avbokningsförsäkring (finns hos vissa förmedlingar). En stugförmedling kan hjälpa dig att hitta hyresgäster från utlandet. Det är till exempel vanligt att tyskar gillar att semestra i Sverige men det finns även andra länder så som Norge, Danmark och övriga Europa där befolkningen gärna åker till Sverige på semester.

Sajter med förmedling av stugor

Samtrygg.se – Samtrygg är en stor nationell annonsplats för andrahandsuthyrning av bostäder. Som tillägg erbjuder Samtrygg ett trygghetspaket med hyresgaranti, hem- & allriskförsäkring och trygga hyresavtal. De erbjuder även ett system för att boka visningar och få information nyinkomna bostäder. Varje år beräknar man att 250 000 andrahands-hyresavtal tecknas bara i Sverige.

Stugsommar.se – Du får 100 % av hyran även om hyresgästen avbokar.
Stugsommar erbjuder förskottsbetalning, kostnadsfri försäkring och hela konceptet som förenklar uthyrning inom Sverige och övriga Europa.

Är det värt pengarna?

Du kommer troligtvis få fler uthyrningar om du går via en förmedling. Du exponerar din stuga mot utlandet och detta är viktigt då en stor del av alla som hyr sommarstuga är från utlandet. Du får också själv avgöra ifall du har tid med hela processen med att hyra ut stugan.

Tips på hemsidor om du ska hyra ut stugan själv

Stugknuten – 249 kr per år. Inga andra avgifter eller provisioner. Denna sajt syns också ut mot Europa. 1,2 miljoner besökare per år. Ett måste om man ska hyra ut sin stuga.
Blocket – Sveriges största annonsportal helt enkelt.

Kolla upp ditt försäkringsskydd

Du ska alltid ringa och rådfråga ditt försäkringsbolag vid uthyrning av stuga. I många fall täcker inte fritidshusförsäkringen upp vid eventuella skador ifall du hyr ut i en större utsträckning. Försäkringsbolaget kan trycka på att du bedriver en affärsverksamhet och neka dig ersättning. Normalt sett så kan man teckna en tilläggsförsäkring vid uthyrning. Ring ditt försäkringsbolag och berätta vad du tänker göra samt rådfråga om vad försäkringen täcker.
Fråga även din hyresgäst ifall han har en hemförsäkring med ansvarsförsäkring.

Hantering av betalningar

Försök ta betalt i förtid för att slippa avbokningar, eventuellt ta en handpenning. Ta aldrig betalt i efterhand. Betalning av hyra bör senast ske vid överlämnande av nyckel.
Du bör också ta en deposition som skyddar dig vid eventuella skador och utebliven städning. Var tydlig med hur betalningar ska göras i annonsen.

Kontrakt och inventarielista

Du ska alltid skriva ett kontrakt med din hyresgäst, samt ta en kopia av personens ID handling. Du bör också ha med en inventarielista på kontraktsskrivningen. Fotografera också bostaden och dess inventarier. Det kan vara svårt att bevisa något i efterhand om inte dessa dokument ligger med i kontraktet.

Övriga tips för att underlätta uthyrningen

Prata och berätta för dina närmsta grannar att du tänkt hyra ut stugan. Detta gör du för att slippa eventuella missuppfattningar. Skriv ner viktiga saker som din hyresgäst bör veta om. Denna lista bör också översättas på flera språk. Tänk också på att vara övertydlig vid alla manualer och listor du gör. Då kanske du slipper onödiga samtal från hyresgästen.

Checklista vid uthyrning av stugan

 • Vart säkringsskåpet finns, och hur man byter säkring.
  Se även till att alla säkringar finns att tillgå i skåpet.
 • Hur man reglerar värmesystemet.
 • Vart och hur man slänger avfall.
 • Se till att stugan håller en acceptabel temperatur.
 • Skriv ner enkla manualer på all utrustning, exempelvis på tv, tvättmaskin, diskmaskin, stereo mm.
 • Se till att det finns någon kontaktperson som hyresgästen kan vända sig till. Ett tips ifall du bor långt ifrån stugan kan vara att fråga grannen ifall denna kan hjälpa till vid akuta fel.
 • Skriv upp roliga sevärdheter och platser som hyresgästen bör besöka. kanske inte ett måste, men du får en glad hyresgäst.

Sist vill jag också ge er rådet att lägga en gästbok som dina besökare kan skriva i. Denna bok kan du senare få användning av samt ge dig rolig läsning.

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 21 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

8 KOMMENTARER

 1. Intressesant läsning! Men jag har en fråga, vad kostar stugsommar och lista gärna alla tjänster för uthyrning av stugor – det vore bra eftersom jag inte hittar det någon annanstans.

  • Stugsommar tar mellan 33-40 % av beloppet. Relativt stor del av inkomsten kan tyckas. Men jag har sätt exempel på att stugsommar får väldigt bra betalt för sina uthyrningar, mer än vad jag tror du själv kan ta ut på blocket. Kunderna känner sig trygga när dem hyr via en förmedling, vilken gör att dem som hyr kan tänka sig betala lite extra. Du slipper samtidigt allt arbete med att hyra ut bostaden, ring stugsommar och försök göra en bra deal 🙂 Tack för din feedback, ska uppdatera artikeln fort jag får tid över. Lycka till med din uthyrning!

 2. Hej!
  Vilka är reglerna för om hyresgästerna åker hem ex en dag tidigare än de avtalat.
  Kan de kräva återbetalning fr uthyraren för denna natt som de inte utnyttjar?
  Mvh
  Ingela

  • Hej Ingela.
   Nej det går inte. Avtalet gäller.
   Annars skulle ju folk som hyr till exempel en sommarstuga kunna åka hem ifall det regnar och sedan kräva hyran tillbaka.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Har hyrt ut mitt sommar hus och kontrakt är skrevet och handpenning och pengar har jag fått. Nu kan dom inte bo kvar för där är en lukt som dom inte tål. Och jag anser att där inte är någon dålig lukt.+ familjen som hyrt där innan har absolut inget att anmärka om någon dålig lukt. Kan dom nu begära alla pengarna tillbaka.dom bodde där fyra dagar av10/ Gunilla

  • Hej Gunilla
   Hyr själv ut min sommarstuga varje år genom stugsommar och har till största del nöjda hyresgäster. Men ibland stöter man på folk som klagar och kräver ersättning. Och i detta fallet så kan man ju undra varför dom skulle vistas i stugan under dessa 4 dagar ifall denna lukt var så hemsk. Nu är det svårt att ge ett korrekt svar på din fråga när hyresgästen klagar på en ”lukt”?. Jag tycker dom måste förklara vad det är för en lukt som dom känt i stugan. Det måste gå väldigt långt innan hyresgästen kan kräva ersättning. Om det föreligger fara genom att vistas i bostaden kan hyresgästen gå vidare med ärendet till ARN och ha en möjlighet till ersättning. Men då krävs mer allvarliga skäl som exempelvis mögel. Men jag tycker att du ska stå på dig och inte betala tillbaka om du anser att stugan är felfri. Be hyresgästen vända sig till ARN med detta ärendet.

   Mvh: Admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Det finns tyvärr inget ”skydd” mot det. Du måste se till att hitta hyresgäster som du får ett gott intryck av som verkar vettiga.
   Om någon hyresgäst vägrar att flytta så måste du alltid gå via kronofogden och få dina hyresgäster vräkta.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here