Efter att de nya skattereglerna började gälla så har det blivit än mer populärt att hyra ut sin sommarbostad eller stuga. Nu kan man hyra ut stugan och tjäna upp till 50 000 kr innan man behöver betala skatt.
Frågan är då om man skall hyra ut stugan via en förmedling eller annonsera ut den själv? Innan du sätter igång med annonsering bör du läsa vår artikel för att lära dig om vilka regler och försäkringar som gäller. Det finns nämligen en hel del saker man ska tänka på innan man hyr ut sin stuga eller sommarbostad.
Artikelns innehåll:
1. Skatt
2. Hyra ut stuga via förmedling
3. Tips på hemsidor för uthyrning
4. Tips och råd inför uthyrningen
5. Checklista inför uthyrningen
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Skatt vid uthyrning
När du hyr ut din stuga får du först drav av schablonbeloppet på 40 000 kr. Utöver det får du dra av 20 % av hyresintäkten. Summan som blir kvar efter dessa två avdrag är summan som skall beskattas med 30%. Man kan alltså lite förenklat säga att de första 50 000 kronorna är skattefria.
Hyresintäkt: 70 000 kr.
Schablonavdrag: – 40 000 kr.
20 % av den totala hyresintäkten: – 14 000 kr
50 000 kr – 40 000 kr – 14 000 kr = 16 000 kr.
Skatt att betala: 30 % av 16 000 kr = 4 800 kr
Källa: Skatteverket
Hyra ut stuga via förmedling
Det finns många fördelar med att hyra ut sin stuga via en förmedling. Den enda nackdelen är ju att du måste dela med dig av vinsten till förmedlaren. Denna skillnad kan dock bli marginell, då en förmedlare oftast får bättre betalt än om du hyr ut privat.
Du får helt enkelt väga fördelarna mot nackdelarna och sen besluta ifall du ska anlita en förmedling eller prova att sköta uthyrningen på egen hand, privat.
Fördelar med en förmedling
Du kommer snabbt igång och får hjälp med hela processen vad det gäller uthyrning. Här syftar vi på tjänster så som marknadsföring, kundtjänst, nyckelskåp, betalningar, inventarieförsäkring, avbokningsförsäkring (finns hos vissa förmedlingar). En stugförmedling kan hjälpa dig att hitta hyresgäster från utlandet. Det är till exempel vanligt att tyskar gillar att semestra i Sverige men det finns även andra länder så som Norge, Danmark och övriga Europa där befolkningen gärna åker till Sverige på semester.
En förmedlare kan hjälpa dig med;
📌 Inventarieförsäkring och avbeställningsförsäkring
📌 Ta ut en högre hyra
📌 Flerspråkig personal
📌 Marknadsföring
📌 Underlätta processer
Slipp alla bekymmer | Hyr ut via Samtrygg
- 12 månaders hyresgaranti från Samtrygg
- Välj hyresnivå och behåll hela hyran själv
- Hyresgästen bekostar Samtryggs avgift på 15%
- Andrahandsförsäkring, avtal & juridisk hjälp
- Hyresgästerna är kontrollerade
- Öppna konto & annonsera gratis utan förbindelse
Är det värt pengarna?
Du kommer troligtvis få fler uthyrningar om du går via en förmedling. Du exponerar din stuga mot utlandet och detta är viktigt då en stor del av alla som hyr sommarstuga är från utlandet. Du får också själv avgöra ifall du har tid med hela processen med att hyra ut stugan. Dessutom får du hjälp om det uppstår problem med hyresgästen och försäkringar, juridisk hjälp och så vidare ingår i priset.
Tips på hemsidor om du ska hyra ut stugan själv
- Samtrygg – Förmedling för långtidsuthyrning
- Blocket.se – Uthyrning privat
- Airbnb – Förmedling för korttidsuthyrning
Övriga tips för att underlätta uthyrningen
1. Kolla upp ditt försäkringsskydd
Du ska alltid ringa och rådfråga ditt försäkringsbolag vid uthyrning av stuga. I många fall täcker inte fritidshusförsäkringen upp vid eventuella skador ifall du hyr ut i en större utsträckning. Försäkringsbolaget kan trycka på att du bedriver en affärsverksamhet och neka dig ersättning. Normalt sett så kan man teckna en tilläggsförsäkring vid uthyrning. Ring ditt försäkringsbolag och berätta vad du tänker göra samt rådfråga om vad försäkringen täcker.
Fråga även din hyresgäst ifall han har en hemförsäkring med ansvarsförsäkring.
2. Hantering av betalningar
Försök ta betalt i förtid för att slippa avbokningar, eventuellt ta en handpenning. Ta aldrig betalt i efterhand. Betalning av hyra bör senast ske vid överlämnande av nyckel. Du bör också ta en deposition som skyddar dig vid eventuella skador och utebliven städning. Var tydlig med hur betalningar ska göras i annonsen.
3. Kontrakt och inventarielista
Du ska alltid skriva ett kontrakt med din hyresgäst, samt ta en kopia av personens ID handling. Du bör också ha med en inventarielista på kontraktsskrivningen. Fotografera bostaden och dess inventarier. Det kan vara svårt att bevisa något i efterhand om inte dessa dokument ligger med i kontraktet.
Checklista vid uthyrning av stuga & fritidshus
Prata och berätta för dina närmsta grannar att du tänkt hyra ut ditt fritidshus. Detta gör du för att slippa eventuella missuppfattningar. Skriv ner viktiga saker som din hyresgäst bör veta om. Denna lista bör också översättas på flera språk. Tänk också på att vara övertydlig vid alla manualer och listor du gör. Då kanske du slipper onödiga samtal från hyresgästen.
- Vart säkringsskåpet finns, och hur man byter säkring.
Se även till att alla säkringar finns att tillgå i skåpet. - Hur man reglerar värmesystemet.
- Vart och hur man slänger avfall.
- Se till att stugan håller en acceptabel temperatur.
- Skriv ner enkla manualer på all utrustning, exempelvis på tv, tvättmaskin, diskmaskin, stereo mm.
- Se till att det finns någon kontaktperson som hyresgästen kan vända sig till. Ett tips ifall du bor långt ifrån stugan kan vara att fråga grannen ifall denna kan hjälpa till vid akuta fel.
- Skriv upp roliga sevärdheter och platser som hyresgästen bör besöka. kanske inte ett måste, men du får en glad hyresgäst.
Avtals-mall + hjälp att fylla i det korrekt
På Juridiskadokument.nu kan du köpa en färdig avtalsmall för uthyrning av bostad. Den kostar bara några hundralappar och då ingår hjälp att fylla i avtalet korrekt. Det kan vara värt några hundringar att få ett juridiskt korrekt avtal så att du slipper problem i efterhand.
Gästbok
Sist vill jag också ge er rådet att lägga en gästbok som dina besökare kan skriva i. Denna bok kan ge dig värdefulla tips på förbättringar. Dessa förbättringsförslag kan du sedan fixa till för att göra framtida hyresgäster ännu mer nöjda.
Hej har ett pågående avtal i år ned en Stugförmedling som hyr ut till Tyskar.
Efter 1 :a hyresgästen carit rär har stugan vanvårdats, saker har gått sönder, och dem har kört sönder gräsmatta, samt lämnat sopor efter sig på tomt och i huset.
Dem har även stulit ved och saker har försvunnit och gått sönder.
Vilken rätt har jag som fastighetsägare att häva avtalet.
Stugförmedligen påstår att jag skulle hävt avtalet 1:a Juni, men första hyresgästen kom sista veckan i Juli.
Innan dess har jag inte kunna utvärdera hur deras bokade gäster sköter sig.
Dem påstår att avtalet binder mig till 2025 är det rimligt, och under rådande förhållanden.
Vore tacksam för information om hur jag kan häva avtalet och under vilka förhållanden.
Hej Bengt.
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig eftersom jag inte vet vad som står i ditt avtal.
Du får nog ta hjälp av en jurist om du vill undersöka om du kan ta dig ur avtalet.
mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej
Är endast en mail bokningsbekräftelse på en stuguthyrning för ett par dag giltig?
Det framgår i mailet att bokningen är genomförd och vilka dagar och summan på hyran. Räcker detta? Kan jag känna mig säker att bokningen är ok? Har betalat hela hyravgiften i förskott utan någon ”ordentlig” bekräftelse, där villkoren framgår. Har heller ej fått kvitto på betalningen.
När jag bad om bekräftelse och betalningsstatus så sa de att de inte utfärdat något sådant.
Känns väldigt instabilt och osäkert.
Van sen innan att hyra via förmedlare och inte direkt via boendet, där allt regleras med avtal och ordentliga bekräftelser med regler som gäller.
Vad kan jag göra nu? Så att jag ibte blir lurad?
Är inte ex ett bokningsystem obligatorisk för stuguthyrare? Borde inte ett kvitto skickas på min betalning där moms framgår? Annrs är det väl svart, eller hur?
Allt som jag frågar efter blir tyvärr ett vändande svar det har vi inte..
Vad säger skatteverket ex om detta? Vad kan jag göra?
Känner mig väldigt osäker på denna uthyrning och har en familj som ska följa med. Finns tidigare recensioner på uthyraren som verkar ok, men jag känner inte att hanteringen av bokningen känns solklar.
Tar gärna emot tips!
Hej K.
1. Är endast en mail bokningsbekräftelse på en stuguthyrning för ett par dag giltig?
Svar: Ja ni har då en sorts avtal
2. Vad kan jag göra nu? Så att jag ibte blir lurad?
Svar: Ingenting vad jag vet. Du borde inte betala i förskott om du känner dig osäker. Nu kan du bara hoppas på det bästa och att allt löser sig. Du skulle kunna avboka uthyrningen och be om pengarna tillbaka om du vill det.
3. Är inte ex ett bokningsystem obligatorisk för stuguthyrare? Borde inte ett kvitto skickas på min betalning där moms framgår? Annrs är det väl svart, eller hur?
Svar: Nej
4. Vad säger skatteverket ex om detta? Vad kan jag göra?
Svar: Inget
Mvh Admin på Ekonomifokus
Min fråga rör kvitton. Jag som privatperson vill hyra ut min bostad till företag och vill såklart kunna ge kvitto för hyra. Hur får man göra som privatperson egentligen när det gäller kvitton. Vad är giltigt och okej?
Hej Josefin.
Det är inga konstigheter, det är bara att skriva ett kvitto.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Jag har hyrt ett torp, fritidshus, årsvis. Är inne på 3e året. Jag skickade ett meddelande 20 december -21 !tt jag behöver säga upp kontraktet för tiden i huset har drastiskt minskat. De säger uppsägning får ske runt sommarmånaderna, då inte många vill hyra när det är kallt ute.
Är det så, eller har jag rätt till 3 månaders uppsägningstid? Även fast jag hyr på årsbasis?
Hej Anna.
Som hyresgäst har du alltid rätt att säga upp avtalet när du vill och det är 1 månads uppsägningstid som gäller.
Ditt kontrakt upphörde alltså att gälla 2022-01-31.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Jag brukar hyra ut en liten stuga, belägen på min tomt veckovis på sommaren. Som anmälningsavgift begär jag halva hyran (några tusenlappar)i förskott. Detta belopp betalas inte tillbaka, i det fall hyresgästen inte skulle komma, enligt information via mail. Resterande hyra betalar hyresgästen in senast 14 dagar före ankomst. Inte heller detta belopp återbetalas, enligt information via mail.För varje insättning har jag meddelat hyresgästen via mail eller sms. Detta har hittills fungerat alldeles utmärkt.
Min fråga till er är, om det är lagligt att kräva halva hyresbeloppet som anmälningsavgift samt att få resterande summa 14 dagar i förskott utan återbetalning. (Obs Hade andra regler under corona-perioden)
Mvh
Hej Kerstin.
Jag är tyvärr osäker på vad lagen säger om detta så jag kan tyvärr inte hjälpa dig.
Mvh admin på Ekonomifokus
Om man vill hyra ut sin egen stuga, eller om man vill bedriva en verksamhet som fokuserar på att förvalta och hyra ut sommar/vinterstugor, gäller då samma regelverk för hyressättningen som för vanliga hyresrätter? Dvs måste hyran anses skälig och följa bruksvärdessystemet?
Hej Jakob.
Jag har ingen koll på det tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag hjälpte en hantverkare som blivit utslängd från sin tjej. Han har bott i min sommarstuga 47 km, som är enkel, har betalt 2500 i månaden samt el mm avgifter. Men han slarvar med hyran och elavgifter, samt har nu låtit sin bror flyttat in oxå, det ser dessutom ut som ett slagfält i stugan. Knasig som jag är har jag inte skrivit något kontrakt. Kan jag säga upp honom med 3 månaders uppsägning, skriftligt. Samt gå dit nu och be brodern flytta ut,
Hej Elisabeth.
Om ni inte har något avtal kan du sparka ut honom idag om du vill.
Han har ingen rätt att bo där om ni inte har något avtal.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har via sms hyrt ett hus under vecka v 44 med ankomstdag fredag innan.
Vi har inte skrivit på något avtal eller betalat handpenning.
Överens kommet var att vi i fredags skulle betala hela summan samt städ.
Min man vart sjuk och ligger på sjukhus. Situationen vart turbulent och jag meddelade på torsdagen att han var sjuk och att vi iaf inte skulle komma upp på fredagen. Vi bestämde att höras igår lördag då jag tyvärr vart tvungen att avboka semesterhuset. Nu kräver uthyraren att vi skall betala hela veckohyran. Kan det stämma?
Hej Anita.
Jag tror inte att uthyraren kommer att gå vidare med ärendet eftersom det handlar om för små pengar.
Om uthyraren tar ärendet vidare och stämmer er så finns det möjlighet att SMS:en räknas som ett avtal.
Dock vågar jag inte svara på vad som gäller för avbokning vid en sådan överenskommelse.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi har ärvt 3 gamla hus vi vill hyra ut som fritidshus på 1 års kontrakt. Inte bostäder. Troligtvis vill de fortsätta att hyra året efter, alltså det är samma gäster igen. Vad gäller ang. besittningsskydd? Gäller besitningsskydd? Hur kan man säga upp en hyresgäst om man behöver göra det?
Tacksam för svar
Gun-Britt
Hej Gun-Britt.
Om du hyr ut flera bostäder samtidigt kan dina hyresgäster få besittningsskydd efter att ha hyrt bostaden två år i följd.
Du kan avtala bort besittningsskyddet i hyresavtalet.
Uppsägning sker enligt vad som står i hyresavtalet.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag äger 5 stycken fritidshus privat på olika adresser. Får jag hyra ut samtliga 5 stugor som privatperson och göra 40 000:- i schablonavdrag samt 20% på den totala hyresintäkten på samtliga stugor innan jag beräknar skatt? Eller ses detta som näringsverksamhet, har läst lite olika.
Hej Martin.
Så som jag förstått det så anses du bedriva näringsverksamhet om du hyr ut 3 st eller fler bostäder samtidigt.
Mvh admin på Ekonomifokus.
Hej, vi har 2 stugor på varan egen tömt (tillsammans med våra egen hus)
Vi har hyrt dem ut för semester gäster men nu har vi någon det vill gärna hyra för ett halvår.
Men hon behöver en adress för att få bostadstillägg kan henne använder vår adress? Eller är det inte en bra idé?
Hej Petra.
Jag vågar inte svara på det tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi hyrde en stuga i Blekinge en vecka i början av juli -20. När vi kom dit och öppnade dörren förstod vi
att det inte stod rätt till eftersom en stark genomträngande mögellukt slog emot oss. Vi var tvungna
att stanna en natt och morgonen efter kontaktade jag uthyraren och påtalade att detta var en stuga som
inte ska användas för boende och krävde våra pengar tillbaka. Hon nekade till återbetalning och skulle kontakta stugförmedlaren och sedan återkomma. Vi åkte hem efter en natt med mögellukt i kläder. Till saken hör att uthyraren öppnat mycket fönster när vi kom och hon påstår att hon tycker om att vädra. Det fanns några doftblock och wunderbaum i stugan också så helt omedveten om lukten kan hon inte vara. Jag har ringt stugförmedlaren två gånger och skrivit mail och skickat med våra krav om återbetalning. Det enda som hörs är tystnad.
Min fråga är hur kan vi få tillbaka våra 6500 kronor?? Måste juridiken kopplas in för vi känner oss totalt
rättslösa. Uthyraren kan hyra ut en rivningskåk och ta pengarna och bara skratta eller??
Det är konstigt att inte stugförmedlaren har en försäkring som går in och betalar tillbaka hyran när sådant här inträffar.
//Urban
Hej Urban.
Jag vet tyvärr inte vad som gäller men du får nog invänta svar från förmedlaren.
Mvh admin på EKonomifokus
Vi hyr ut vår sommarstuga i Halland. I år har vi byggt till stugan med ett uterum och av den anledningen lade vi ut annons på uthyrning ganska nyligen. En svensk familj i Oslo bokade och betalade för v 32 den 29/7. Vi ändrade tom till byte söndagar (istället för lör-lör som vi hade v 31) enligt deras önskemål.
Idag, ankomstdagen meddelar de att de inte kan komma pga att de hört att karantänreglerna ändrats vid resa till Halland från Norge pga Corona.
Jag kan inte hitta någonstans att det har varit tillåtet för norrmän att åka till Halland. På Norges regerings sida står att de avråder från alla icke nödvändiga resor utomlands och Halland har enligt kartorna aldrig sedan Corona kom varit ok att resa till från Norge utan att sitta i karantän. Jag kan inte se att något ändrats sedan bokningen gjordes 29/7.
Kan de kräva pengarna tillbaka samma dag som de skulle börja sin hyresvecka?
Hej Elisabeth.
Det beror helt på vad som står i ert kontrakt gällande avbokning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Vi har hyrt stuga genom Stugknuten. Tredje natten väcks vi av ett skrapande ljud och får endast lite sömn. Likadant nästa natt. Vi märker sedan att huset är drabbat av skadedjur Husbock, som äter trä i huset vilket skapar ett skapande ljud. Vi meddelar hyresvärden och får då enbart ett tack till svar. Vi fick gå igenom alla kläder och väskor så att undvika att få detta skadedjur hem. Vi fick denna vecka förstörd av vår upptäckt, som var mycket värdefull för hyresvärden då de förhoppningsvis snabbt kontaktar Anticimex.
Vi undrar nu om vi kan kräva kompensation för vår otrevliga vistelse i stugan?
Mvh,
Pernilla
Hej Pernilla.
Kontakta Stugknuten och fråga.
Det beror på vad som står i deras avtal.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Har hyresgäster som inte kunde bo i vårt hus för de påstod att de blev allergiska .Så de åkte hem samma dag de kom. Det påstod att det varit pälsdjur i huset och att det fanns mögel. Det har inte funnits husdjur i huset på minst 20 år och mögel finns inte. Har barn o. barnbarn som är asmatiker o. allergiska och de har aldrig känt något.
Har hyrt ut i ca 15 år och aldrig haft några klagomål.
Nu kräver hyresgästen tillbaka pengarna.
Hur gör jag?
Hej lena.
Det beror på vad ni har skrivit i ert avtal.
Står det inget så har de inte rätt att kräva pengarna tillbaka.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Behöver köparen betala hela veckohyran på semesterhuset om de betalat handpenning (25 procent av hela hyresbeloppet), men vill avboka pga sjukdom i familjen en vecka innan tillträde? Det finns inget skrivet kontrakt för övrigt. Har istället köparen rätt att få tillbaka en del av handpenningen?
På Wikipedia står: ”Poängen med handpenning ur säljarens perspektiv är oftast att köparen förlorar sin handpenning (eller del av den) om han eller hon av någon anledning inte vill slutföra affären. En vanlig nivå på en handpenning är 10 procent av köpesumman.
Säljaren har inte rätt att behålla handpenningen om köparen drar sig ur. Däremot har säljaren i den situationen ofta rätt till ersättning, bland annat för det arbete den har lagt ned, och har med betald handpenning en bättre förhandlingsposition (i synnerhet om köparen visar sig medellös). Frågan om rätt till ersättning och eventuell ersättnings storlek avgörs från fall till fall oberoende av handpenningen.”
Hej Martin.
Du blandar ihop bostadsköp med uthyrning. Den information du hänvisar till gäller för försäljningar av bostäder.
Om inget kontrakt finns så är inte hyresgästen skyldig att betala något alls vid avbokning.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej där jag har en fråga.
Beträffande kontrakt. Om man hyr ut sin sommarstuga och har upprättat ett kontrakt.
Men i kontraktet har man inte skrivit något om det skulle hända att den tilltänkta hyresgästen får förhinder och inte kan hyra sommarstugan.
Vad gäller då.
Kan jag kräva dem på hyran?
Hej Anna.
Ja om det inte står något om det så är ju avtalet bindande och den som hyr ut har rätt att få sin hyra.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
jag undrar vad man som granne har för möjlighet att påverka uthyrning av grannhus. Vi har en granne som äger 2 hus och som hyr ut dessa veckovis större delen av året. Då hen har maximerat antalet sängar i varje hus samt satt upp mindre friggebodar med sängar kommer det stora grupper (ca 20 personer) som vid flera tillfällen agerat mycket störande för övriga grannar (fester med stora högtalare/hög musik utomhus och fylla). Kan vi på något sätt påverka detta (utöver samtal med uthyraren) då det gått från en privatbostad som hyrs ut ibland till lite av en stugby.
Hej Jan.
Jag vet inte tyvärr.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag hyr ut stugor på min privatbostadsfastighet.
Jag hyr ut max 112 dagar (16 veckor) på sommaren där gästerna bor 1-2 veckor. För detta behöver jag inte redovisa moms.
Kan jag hyra ut resten av året under minst 4 månader till varje hyresgäst utan att behöva redovisa moms på hela uthyrningen?
Hej Pelle.
Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga så du får nog ringa skatteverket och fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Angående corona viruset. Har hyrt ett sommarhus på Öland och betalt hela hyran på 8700 kr i förskott, nu undrar jag vad som händer om det fortfarande är ett rekommenderat reseförbud inom landet i sommar. Borde stuguthyraren betala tillbaka hyran eller i alla fall största del av den, eller är det frivilligt och upp till han.
Hej Hans.
Jag vet inte vad som gäller tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Här kommer det en liknande fråga som Handlar om uthyrning och Corona
Vi hyr ut vårt hus under V27 på Gotland handpenningen är betald
Ska denna återbetalas?
Moraliskt kanske JA men samtidigt har vi själva betalt pengar för en camping som blir svårt att kräva tillbaka så detta blir en smärre katastrof ekonomiskt för oss
Om ni ej kan svara vet ni vem som kan dess regler ? //Jocke
Hej Joakim.
Jag kan tyvärr inte svara på det och jag vet inte heller någon som kan svara på er fråga förutom någon jurist.
Mvh admin på EKonomifokus
Tack för svar. Är det mall för uthyrning av fritidshus eller kallas det uthyrning i andra hand?
Hej igen Ylva.
jag vet inte om det kallas något speciellt.
En vanlig mall för uthyrning av privatbostad räcker.
Mvh admin på EKonommifokus
Hej Andreas, vi ska hyra ut vår lillstuga till en person som vill bo permanent. Vad ska vi tänka på när vi skriver kontrakt? Besittningsrätt? Uppsägningstid? Försäkring? Avgränsningar att vistas på tomten?
Vi bor i huvudbyggnaden som ligger intill. Mvh Ylva
Hej Ylva.
Det finns bra mallar på nätet för det där.
Jag har inte allt i huvudet tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Vi har hyrt ut vår stuga i fjällen i flera år, vilket har fungerat bra hittills. Min fråga gäller en nuvarande situation med kommande hyresgäster. Frågan har uppstått med anledning av Corona viruset. Om skidanläggningen stänger – vilket inte har hänt ännu – så önskar gästerna få tillbaka sin hyra. Hyran är bet i förskott. Hur ska vi hantera den eventuella situationen? Vilka rättigheter har gästerna att få tillbaka hela hyran? / Madelene
Hej Madeleine.
Det vågar jag inte svara på tyvärr.
Det är utanför mitt kunskapsområde.
Jag frågade runt lite här på kontoret och moraliskt sett borde du betala tillbaka pengarna enligt alla jag frågade.
Mvh admin på EKonomifokus
Stort tack för otroligt snabbt svar.
Vad skönt att veta, för precis så säkra vi är på att vi inte haft sönder något så påstår dem tråkigt nog motsatsen.
Tack återigen Andreas, bringade lite klarhet i en förvirrad situation.
Mvh
Hej
Vi är ett sällskap som hyrde en fjällstuga
Det skrevs inget kontrakt men kom överens om pris för dagarna verbalt där det lades handpenning
och resten betalades vid ankomst, inga konstigheter.
En kväll åkte den vägghängda tv’n i golvet då uthyrarens egenmonterade väggfäste släppte från tvn,
vi höll på att skrämmas ihjäl när det hände, samt att min chromecast gick sönder då tvn stötte i strömkontakten på vägen i golvet.
När jag tar kontakt med uthyraren som jag visar vad som hänt påstår dem naturligtvis att vi har medvetet slitit tvn i golvet och kräver en ny tv, tv’n som gick sönder är en gammal tv på cirka 10år som knappast är värd mer än 500-700kr för den sakens skull också men egentligen oviktigt.
Men vi gjorde INGET för att ställa till så tvn hamnade i golvet då vi bara lade oss och såg en film innan det skulle sovas.
Nu är vi i en verbal tvist där vi båda påstår varsins oskuld såklart.
Finns det några regler eller dylikt som hjälper oss att komma någonvart?
Har vi några skyldigheter, eller uthyraren?
Hej Rikard.
Eftersom det inte finns något avtal (iallafall inget skriftligt) så kan ni ju bara låta bli att betala.
Det är i princip omöjligt för uthyraren att kräva er på några pengar.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Vi äger en andelsstuga i Sälen och jag är ordförande i vår stugförening. Varje delägare har lagfart på sin andel. Några delägare hyr ut vissa veckor, och anlitar då en förmedling.
Senaste uthyrningen hade resulterat i skadegörelse, försvunnen inventarie samt dålig städning.
Förmedlingen vill inte ta något ansvar och nonchalerar mina klagomål. Förmedlingen ser heller ingen anledning att ge mig adressuppgifter till de externa gästerna.
Vad gör jag i ett dylikt fall?
I vår förening har vi upprättat ordningsregler för stugan, beslutade på årsmötet.
Dessa regler anser uthyraren att man inte kan kräva av en externa gäst. Förmedlaren hävdar med andra ord att vi måste följa förmedlarens regler, inte de av vårt årsmöte beslutade.
Förmedlare konstaterar lakoniskt att vi måste följa förmedlingens regler om någon hyr ut via förmedlingen.
Som lagfaren ägare tycker jag att detta inte känns bra.
Vad gäller och hur agera?
Hej Gert.
Detta är tyvärr utanför mitt kunskapsområde så jag kan inte hjälpa dig.
mvh admin på Ekonomifokus
Jag ska hyra ett sommarhus en vecka i sommar och uthyraren vill ha 10 % av hyran när vi tecknat avtalet och hela summan inbetalad två månader i förskott. Det är en privat uthyrning. Vad gäller för regler för förskottshyra här?
Hej Marie.
Det är fritt för er att avtala om.
Kräver uthyraren 10% i förskott så får du själv välja om du vill hyra eller inte.
Det är ju såklart en risk för dig så du får bedöma om det är värt risken eller inte.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Fråga. Jag och min syster har köpt en stuga på en camping. Vi skrev ett kontrakt med stugföreningen om vilken % dom ska ha och vilken % vi ska ha av uthyrningsbeloppet. Nu har dom tagit ut en högre % än vad vi skrev i kontraktet utan att informera oss eller uppdatera vårat kontrakt. Kan bostadsföreningen göra detta? Och i så fall kan dom ta ut hur stor % som helst av uthyrningsbeloppet? Vi betalar även vanlig hyra varje månad till föreningen samt vatten, el och underhåll av stugan.
Hej Anna.
Jag utgår ifrån att stugan ägs som en bostadsrätt i en bostadsrättsförening?
Ett avtal är ett avtal.
Du får kika exakt vad som står i avtalet.
Står det inte att dom kan ta ut en högre procentsats så får dom inte det.
Kan det möjligtvis vara så att det är avgiften (hyran som du kallar den) till föreningen som har höjts? Den kan dom däremot höja om styrelsen beslutar det.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan! Jag har ytterligare en fråga om skatt på uthyrning. Avdraget som tillåts på 20% av bruttointäkten, vad ska det räknas på om man hyr ut via en förmedlare? Är det på ”bruttot” innan avdragen (schablon osv.) som ägaren fått från förmedlaren eller är det på den verkliga bruttointäkten som förmedlaren får?
Ex. Förmedlaren får in 200 000kr i hyresintäkt och du som ägare får efter provision 160 000kr av dessa. Ska man göra 20% avdrag på 200 000 eller på 160 000?
Hej Emmeline.
Det är på din egen intäkt.
Den del som förmedlaren tar skall inte vara med i ekvationen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej !
För att det inte går att höja hyran för att täcka ovan kostnader och begära ordentlig deposition , får man dra av nedan kostnader ?
Tvåfamiljshus med en hyresgäst ( ej inneboende) :
Får man dra av annons kostnaden , försäkring , hantverkare ( för skador men inte ersättas av försäkringsbolaget ) , vaktmästare som tittar in regelbundet varje månad fastigheten , ev. uteblivna hyror ?
Finns det skillnad om fastigheten är enfamiljshus ( med attefallshus ) ?
Tusen tack !
Hej Ole.
Jag förstår inte din fråga.
Vad menar du med dra av?
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi hyr ut vårat hus via stugsommar och jag tittade på vad du skrev angående arvoden. Blev lite osäker på hur du räknar. Om jag tittar på vad stugsommar tar ut för våran stuga samt på vad vi får från dem så får vi ut ca 54% av hyresbeloppet. Räknas då förmedlingsavgift till 46%, eller ska avdrag göras för moms som de betalar?
Hej Dennis.
De uppgifter som står i kommentarerna är gamla uppgifter så jag har tyvärr ingen koll på stugsommars avgifter nuförtiden.
Mvh admin på Ekonomifokus
StugaDirect tager 29% og vi har ikke nogen lange kontrakter. Du kan opsige med et varsel på 48 timer.
Mvh
Kim Juhlin
Stugknuten tar numera 12% (!) för varje bokning. Rätt stor skillnad mot en årlig annonsavgift på 249 kr.
Hej Mattias.
Tack vi har ändrat i vår text.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Jag ska hyra en stuga och har hittat en privat uthyrare via stugnet. Uthyraren vill att jag swishar 1000 kr för att bekräfta bokning, resten betalas när jag får nyckel. Hur ska jag veta att han/uthyraren faktiskt äger stugan, och inte bara tar min 1000lapp och försvinner? Förstår att han vill ha bokningsavgift men är jag dum om jag betalar?
Hej Anna.
Det är alltid lurigt att swisha pengar innan.
Jag vet faktiskt inte hur du kan försäkra dig om att det är en seriös uthyrare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Hur går man till väga om man hyr ut som privatperson till företag? Skriver man en faktura då?
Med vänlig hälsning, Emelie
Hej emelie.
Upprätta ett hyreskontrakt och skriv sedan ett kvitto till företaget när de har betalt.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Tänkte hyra ut min stuga och fått många bra tips här. Jag undrar om det finns en mall på hyreskontrakt som man kan utgå ifrån?
Mvh Gitta
Glömde säga att det gäller uthyrning till semestergäster.
Hej Gitta.
Det finns på nätet men vi har ingen tyvärr.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej. Finns det risk med att hyra ut sitt fritidshus. Kan man riskera att hyresgästen inte flyttar när kontraktstiden gått ut?
Hej Karin.
Ja det finns alltid risker med att hyra ut om man har otur och får en dålig hyresgäst.
Att hyresgästen vägrar flytta ut när hyrestiden löpt ut tror jag dock inte är så vanligt.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej,
Vi hyr ut vårt frititidshus veckovis och vi kommer att komma över schablonbeloppet på 50000 i år. Vi har ett huvudhus och två mindre gäststugor på tomten. Om jag har förstått rätt gäller schablonbeloppet på 50000 för varje hus. Vi hyr aldrig ut enbart en av gäststugorna, utan när vi hyr ut är det huvudhuset plus ett eller två av gäststugorna. Måste man redovisa varje hus intäkter för sig eller skulle man kunna, om man får in 150000, dela intäkterna lika på de tre husen?
Mvh
Henrik
Hej Henrik.
Svår fråga.
Jag vet faktiskt inte om man får dra av för varje enskilt hus om de står på en och samma fastighet.
Du får nog ringa skatteverket med denna fråga.
Mvh admin på Eknomifokus
Jag undrar om man vill hyra ut sitt fritidshus under en längre period ca 4 månader. Behövs besittnings skydd ??
Förskottsbetalning per månad ?? eller hela perioden ??
Hej Anita.
Nej det behöver ni inte bry er om i det läget.
Hur betalningen skall ske får ni bestämma själva.
Mvh admin på EKonomifokus
Går fritidshus alltså inte in under lagen om uthyrning av egen bostad utan under jordabalken?
Hej!
Vi hyr ut ett fritidshus veckovis. Ibland kommer dock personer och vill hyra för längre perioder, på tex halv eller helår. Vad gäller då för uppsägningstid? Enl lagen om uthyrning av egen bostad gäller 1 månad för hyresgäst och 3 månader för hyresvärd. Nu är ju detta ett fritidshus. Vi skulle önska tre månader åt båda håll, så vi har tid att få in vecko-bokningar igen. Har vi som uthyrare rätt sätta 3 månaders uppsägningstid på kontraktet för vårt fritidshus? Vad gäller angående besittningsrätt för fritidshus?
Hej Elisabeth.
Som jag tolkar lagen så kan ni avtala om en längre uppsägningstid om ni vill.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej !
Vi hyr ut en stuga som finns på vår jordbruksfastighet i näringsverksamheten . Har året runt bokning ,dag och veckouthyrning , tillhanda håller sängkläder , handdukar och annat som efterfrågas. Bokför allt och momsar. Sköter annonsering både via uthyrningssajt och själva , lämnar alltid nyckel och välkomnar gäst. Blivit osäker på vilken momssats som ska användas , är det 12 eller 25 % på hyran.
Mvh Tessan
Hej.
Jag är osäker på svaret här så jag får tyvärr be dig ringa Skatteverket och fråga.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag bor på Västkusten med nära tillgång till bad och annat, och har hyrt ut en del av mitt hus till en familj från småland. De var så nöjda att de vill komma tillbaka nästa år och är till och med villiga att betala hyran i förskott för att vara säkra på att deras bokning gäller. Hur skall detta beskattas / deklareras, då årets hyra tillsammans med nästa års sommarhyra överskrider det skattefria beloppet för detta år, men inte, om hyrorna fördelas på de två år det gäller? Kan jag ta emot nästa års sommarhyra redan i år och skatta för den, nästa år eller är det betalningstillfället som gäller. Tilläggas bör att jag inte bedriver hotellrörelse.
Hej M Bister.
Om jag vore du så hade jag skrivit en notering i deklarationen under fliken ”övrig information”.
Där hade jag skrivit ”Förskottshyra mottagen på X-kronor för kommande hyresperiod xxx-xx-xx. Denna intäkt deklareras i sin helhet i nästa års deklaration”
Då borde det inte vara några problem.
Mvh admin på EKonomifokus
Jag har hyrt en stuga i Norrland för en veckas fiske semester, betalt hela stughyran i förskott.
Men som alla vet råder och har rått en extremvärme i hela landet i månader med förödande verkan på vattenstånd och fiske (extremt lågvatten och för varmt i vattnet för fiskar typ öring och harr) så det känns som om det blir att åka 65 mil och bada (det kan jag göra hemma lika väl) Situationen är extrem kan jag kräva tillbaka hyran eller en del av hyran.
Hej Hans.
Detta beror helt på hur ert avtal ser ut.
Har ni inget avtal som reglerar vad som gäller om du ångrar dig så sitter du nog tyvärr dåligt till.
Det enda som kan göra att du får dina pengar tillbaka är att hyresvärden är snäll.
Du har ingen rätt enligt någon lag som jag förstår det att få tillbaka dina pengar.
Mvh admin på Ekonbomifokus
Hej!
om det är 50.000 per person vad gäller, då jag och min fru är samägande?
Hej Henrik.
Jag hade tyvärr lite bråttom och svarade dig fel:
På Skatteverkets hemsida står det såhär:
”Schablonavdraget är 40 000 kronor per småhus eller ägarlägenhet och år, oavsett hur många som äger huset eller lägenheten”
Du får även göra avdrag för 20 procent av bruttointäkterna utöver schablonavdraget på 40.000 kr.
”Du hyr ut din sommarstuga under maj-augusti för 4 000 kronor/vecka. Gästerna bokar och betalar stugan via ett företags webbplats. Företaget tar ut en förmedlingsavgift från gästerna som är 200 kronor/vecka. Du ska betala en serviceavgift till företaget på 150 kronor/uthyrd vecka. Företaget betalar ut nettobeloppet, 3 850 kronor/vecka, till dig (4 000 – 150). Det är du själv som är hyresvärd, ser till att stugan är städad, i gott skick och att gästerna får nycklarna vid rätt tidpunkt.
Du lyckas hyra ut stugan under totalt sexton veckor dessa månader. Din hyresintäkt blir totalt 64 000 kronor (4 000 * 16). Förmedlingsavgiften som hyresgästerna betalar är företagets inkomst. Du får göra avdrag med 40 000 kronor (schablonavdraget) och 12 800 kronor (64 000 * 0,2) från hyresintäkten. Några andra avdrag kan du inte göra, och därför får du inte heller avdrag för serviceavgifterna till företaget på sammanlagt 2 400 kronor (150 * 16). Ditt överskott av uthyrningen blir 11 200 kronor [64 000 – (40 000 + 12 800)], och på detta belopp betalar du 30 procent i skatt.”
Jag ber om ursäkt för detta.
Mvh admin på EKonomifokus
Är det inte 0,2 * (64000 – 40000) som är avdraget, utöver schablon? (Du anser 0,2* 64000)
Hej igen Stefan.
Det skall stämma det som jag skrev. Beräkningen är citerad rakt av från Skatteverkets hemsida.
Mvh admin på EKonomifokus
Om vi nu säger att jag äger tre st stugor och hyr ut dessa. Är det 50 000kr skattefritt per stuga eller är det den sammanlagda hyresinkomsten på samtliga stugor som räknas ihop till
50 000kr? Mvh
Hej Elias.
Det är 40.000 kr per stuga som gäller. Du får även göra avdrag på 20% på bruttointäkten utöver de 40.000 kronorna.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej ! Om jag hyr ut med kontrakt och dom vägrar flytta hur skyddar jag mig mot det ?
Hej.
Det finns tyvärr inget ”skydd” mot det. Du måste se till att hitta hyresgäster som du får ett gott intryck av som verkar vettiga.
Om någon hyresgäst vägrar att flytta så måste du alltid gå via kronofogden och få dina hyresgäster vräkta.
Mvh admin på Ekonomifokus
Har hyrt ut mitt sommar hus och kontrakt är skrevet och handpenning och pengar har jag fått. Nu kan dom inte bo kvar för där är en lukt som dom inte tål. Och jag anser att där inte är någon dålig lukt.+ familjen som hyrt där innan har absolut inget att anmärka om någon dålig lukt. Kan dom nu begära alla pengarna tillbaka.dom bodde där fyra dagar av10/ Gunilla
Hej!
Vilka är reglerna för om hyresgästerna åker hem ex en dag tidigare än de avtalat.
Kan de kräva återbetalning fr uthyraren för denna natt som de inte utnyttjar?
Mvh
Ingela
Hej Ingela.
Nej det går inte. Avtalet gäller.
Annars skulle ju folk som hyr till exempel en sommarstuga kunna åka hem ifall det regnar och sedan kräva hyran tillbaka.
Mvh admin på Ekonomifokus