Köpeskilling – bostad

Köpeskilling

Inför ett bostadsköp är det mycket som man måste ha koll på och det finns mycket information och kunskap att samla på sig. Det kan till exempel vara väldigt bra att man lär sig en hel del juridiska termer, för att på så sätt lättare förstå vad det talas om. Ett sådant ord är ”köpeskilling” och här berättar vi mer ingående vad det betyder.

Vad är köpeskilling egentligen?

Enkelt förklarat kan man säga att köpeskilling är detsamma som ordet ”pris”. Köpeskilling är alltså det pris som säljare och köpare tillsammans har kommit överens om. I de flesta fall så använder man bara ordet när det handlar om lite större affärer, till exempel en bostad. När man ska ingå ett bostadsköp skall köpeskillingen alltid stå med i avtalet.

Enkelt förklarat kan man säga att köpeskilling är detsamma som ordet ”pris”.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Har köpeskillingen någon påverkan på bolånet?

Det pris som du ska betala för bostaden ligger till grund för hur mycket banken eller långivaren kommer att bevilja när du ansöker om ett bostadslån. När det kommer till bolån får du som låntagare inte låna till mer än 85 % av köpeskillingen (priset på bostaden). Resterande belopp (15% av bostadens köpeskilling) behöver du finansiera på annat sätt, t.ex. genom att spara ihop pengarna själv eller genom att ta ett privatlån.

Eftersom du kommer att behöva betala ränta på ditt bostadslån är det naturligtvis alltid bäst om du kan spara ihop kontantinsatsen själv. På så sätt har du enbart bostadslånet att fokusera på. Bostadslån har lägre ränta än de flesta andra typer av lån.

Köpeskillingen styr även hur mycket du kommer att bli tvungen att amortera på ditt bolån. Ju högre köpeskillingen är i förhållande till din inkomst och din kontantinsats, desto mer måste du amortera varje år på ditt bolån.

Skillnad på marknadsvärde & köpeskilling?

Dessa två yttryck är två helt olika saker.

Marknadsvärde = marknadens bedömning av bostadens värde
Köpeskilling = priset du betalar för bostaden

Om du till exempel får ett ”kompispris” på bostaden så blir köpeskillingen lägre än marknadsvärdet.

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Sammanfattning

Att köpa bostad är väldigt spännande och en nystart för många människor, men för att köpet och dealen ska bli så bra som möjligt är det viktigt att skaffa sig kunskap så att man t.ex. kan förstå avtalet till 100 %. Det kan t.ex. handla om att du ska veta vad ordet marknadsvärde betyder eller, som i detta fall, ha koll på vad köpeskilling är och vad köpeskillingen ligger till grund för. Kort och gott är köpeskilling endast ett annat, främst mer juridiskt använt, ord för pris som används i samband med större investeringar.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

6 KOMMENTARER

 1. Hej!

  Om man köper en bostad till ett lägre pris än vad den riktiga marknadsvärde är , vilket är det som användas som amorteringsgrundande värde? Köpeskillingen eller marknadsvärdet?

  • Hej Rasha.

   Köpeskillingen används vad jag vet.
   Du kan ju dock fråga din bank så får du ett 100% säkert svar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Katarina

   Ja det vanligaste är att mäklaren tar samma procent på hela köpeskillingen (slutpriset)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej! Jag och min ex-sambo köpte hus ihop (Jag betalade hela insatsen) för drygt 2 år sedan. Nu har vi separerat och är överens om att jag ska bo kvar och ta över lånet. Har gjort en bodelning på avtal24.se och undrar nu vad nästa steg i processen. Behöver jag söka ny lagfart eller skriver man över den också eller hur fungerar det? Mvh

  • Hej Nicklas.

   ja, du måste ansöka om lagfart.
   Dock slipper du betala stämpelskatten. Vid arv och bodelning behöver du inte betala någon stämpelskatt, utan bara expeditionsavgiften.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here