Lagfart och pantbrev

Lagfart och pantbrev

Lagfart kallas ägarregistreringen för fastigheter. När en fastighet byter ägare måste den nya ägaren ansöka om lagfart. När lagfarten är beviljad innebär det att den nya ägaren är registrerad ägare av fastigheten, även kallat lagfaren ägare.

Pantbrev används av banken som säkerhet för bolån. Eftersom du inte fysiskt kan lämna in din fastighet till banken används pantbrev för att binda ihop bolånet med säkerheten, dvs fastigheten. Om du skall ta bolån måste du ha tillräckligt med pantbrev uttagna på fastigheten så att de täcker hela bolånet. Om befintliga pantbrev inte täcker bolånet kan man du ta ut nya.

I denna artikel kan du lära dig allt om pantbrev och lagfart samt de kostnader som medföljer. Du kan även använda våra smidiga kalkylatorer för att räkna ut kostnaderna för lagfart och pantbrev.

Artikelns innehåll:
1. Allt om pantbrev + kalkylator för kostnaden
2. Allt om lagfart + kalkylator för kostnaden
3. Finns pantbrev & lagfart för bostadsrätter?

Klicka för att få direkt ner till önskad rubrik

Pantbrev

Pantbrev är bevis för att inteckningar gjorts i fastigheten. En inteckning är en inskrivning i Lantmäteriets register om att fastigheten används som säkerhet för ett lån. Pantbrev är beviset för inteckningen och används av banken för att koppla ihop ditt bolån med din fastighet. När du tar ett bolån så används alltså pantbrev för att registrera att fastigheten är pantsatt, dvs att fastigheten ligger som säkerhet för lånet.

Om du köper en fastighet och säljaren har bolån på fastigheten betyder det att det redan finns befintliga pantbrev du som köpare övertar och använder som säkerhet för ditt nya bolån. Om storleken på befintliga pantbrev inte räcker till för ditt bolån är du tvungen att ta ut nya.

När du köper en fastighet bör du därför alltid kolla upp hur stora pantbrev det finns på fastigheten vid köptillfället. Ju större pantbrev som redan finns uttagna desto bättre. Du slipper då att ta ut lika mycket nya pantbrev och sparar således in på kostnaden för uttag av nya pantbrev.

Kostnad pantbrev

Att ta ut nya pantbrev kostar 2 % av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kr.

Exempel:
Du köper en fastighet och skall ta ett bolån på 1 500 000 kr. Det finns befintliga pantbrev på 1 200 000 kr när du köper den. Du måste alltså ta ut nya pantbrev på 300 000 kr. I detta exempel skulle det alltså kosta 2 % av 300 000 kr + 375 kr = 6 375 kr.

Kostnaden på 2 % för att ta ut nya pantbrev är en så kallad stämpelskatt.

Lantmäteriet hanterar pantbrev

Det är Lantmäteriet som hanterar alla pantbrev. Du kan hantera befintliga pantbrev eller ta ut nya på Lantmäteriet.se. Du kan även få hjälp av din bank om du vill ta ut nya pantbrev.

Förr i tiden hade man papperspantbrev och det finns fortfarande gamla papperspantbrev kvar på vissa fastigheter. När nya pantbrev tas ut är de i princip alltid digitala. Om du tar ett bolån hos en bank skickas det digitala pantbrevet till bankens elektroniska arkiv där det förvaras. Om du istället själv tar ut nya digitala pantbrev, hamnar de i ägararkivet hos Lantmäteriet.

Sammanfattning av pantbrev

  • Pantbrevet kopplar ihop ditt bolån med din fastighet
  • Pantbrevet visar hur mycket pengar du kan låna med din bostad som säkerhet
  • Om pantbrevets storlek inte räcker till så kan du ta ut nya
  • Det kostar 2% i avgift på pantbrevets storlek när du tar ut ett nytt
  • Administrativ avgift om 375 kr tillkommer 

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor på bolån och privatlån hos ett stort antal olika banker med en enda ansökan och kreditupplysning. Lånekoll presenterar bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Lagfart

Lagfart är namnet på den registrering som sker vid köp av fast egendom (fastigheter). Du ansöker helt enkelt om att bli registrerad som fastighetens ägare (lagfaren ägare) hos Lantmäteriet.

Ansökan om lagfart skall skickas in inom tre månader efter köpet och du skall bifoga köpebrevet eller köpekontraktet till ansökan. Banken och fastighetsmäklaren hjälper dig med med din lagfartsansökan.

Det är extremt viktigt att skicka in ansökan om lagfart i tid, om man inte gör det kan säljaren sälja fastigheten till någon annan och den nya köparen kan söka lagfart på fastigheten vilket då gör att du riskerar att förlora fastigheten.

Kostnad för lagfart

Kostnaden för att få lagfart är 1,5 % av bostadens pris plus en avgift på 825 kronor. Köper du en fastighet för 1 miljon kronor kommer du alltså behöva betala 1,5% av 1 000 000 kr + 825 kr = 15 825 kr för att få lagfart.

Kostnaden på 1,5% för lagfart är en så kallad stämpelskatt och den skall betalas när lagfartsansökan är behandlad (ca 4-8 veckor efter tillträdet). Om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen så beräknas lagfartskostnaden på taxeringsvärdet istället.

Ingen lagfartskostnad vid arv och bodelning

Vid arv eller bodelning slipper man stämpelskatten. Man behöver då endast betala expeditionsavgiften på 825 kronor. Banken brukar sköta lagfartsansökan men du kan även göra det själv på Lantmäteriet.se.

Dödsbolagfart

Om en person som äger en fastighet dör så skall personens dödsbo ansöka om en så kallad dödsbolagfart. En bestyrkt kopia av bouppteckningen skall bifogas till ansökan om dödsbolagfart. Bouppteckningen måste vara registrerad hos Skatteverket och fastigheten måste stå med i bouppteckningen för att dödsbolagfart skall kunna erhållas.

Sammanfattning av lagfart

  • Lagfart kostar 1,5% av bostadens pris + 825 kr
  • Kostnaden gäller för fastigheter men inte bostadsrätter
  • Man behöver endast betala expeditionsavgiften (825 kr) vid arv och bodelning
  • Om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen beräknas lagfartskostnaden på taxeringsvärdet istället
  • Ansökan om lagfart skall skickas in inom 3 månader efter köpet

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Sammanfattning av kostnader för lagfart & pantbrev

  • 1,5 % av köpeskillingen betalar du i lagfartskostnad till Lantmäteriet för att bli lagfaren ägare av en fastighet.
  • 2 % av beloppet på nya pantbrev som tas ut betalar du i avgift till Lantmäteriet.

Dessa kostnader kallas även för stämpelskatter. Utöver stämpelskatterna tar myndigheten ut en administrativ avgift på 825 kr för lagfart och 325 kr för uttag av nya pantbrev.

Alla kostnader för lagfart och pantbrev är avdragsgilla i deklarationen när du säljer bostaden.

Räkneexempel kostnader:
Du köper ett hus för 1 000 000 kr. Kostnaden för lagfart blir då 15 000 kr (1,5%).

Huset har befintliga pantbrev på 300 000 kr och du skall ta ett bolån på 850 000 kr. Det gör att du måste ta ut nya pantbrev motsvarande 550 000 kr. Kostnaden för att ta ut pantbreven blir då 11 000 kr (2% av pantbrevets belopp).

Lagfart: 1 000 000 * 1,5% = 15 000 kr
Pantbrev: 550 000 * 2% = 11 000 kr
Administrativa kostnader: 825 + 375 = 1200 kr
Total kostnad = 27 200 kr.

OBS!
Tänk på att du inte alltid kan baka in kostnaderna för lagfart och pantbrev i ditt bolån. Dessa pengar måste du oftast spara ihop utöver din kontantinsats alternativt låna pengarna som ett privatlån (om banken godkänner det)

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Lagfart & pantbrev för bostadsrätter

  • Vid överlåtelse av bostadsrätt används inte lagfart. Man slipper alltså den kostnaden.
  • Pantbrev används inte för bostadsrätter, istället kallas det för pantförskrivning.

Pantförskrivning innebär att bostadsrättsföreningen skriver in i sitt lägenhetsregister att bostaden är pantsatt. En pantförskrivning kostar oftast ca 450 kr oavsett hur stort bolån som tas. Ibland är pantförskrivningen helt gratis. Det beror på bostadsrättsföreningen och vilken ekonomisk förvaltare föreningen har. Du kan låna hur mycket du vill på en och samma pantförskrivning.

Lagfart används inte heller på bostadsrätter. Istället registreras nya ägare i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister och den registreringen är gratis. Vissa föreningar tar dock ut en administrativ avgift på ca 1150 kr vid överlåtelser.

Detta innebär att du sparar en hel del pengar som köpare av en bostadsrätt istället för köp av en friköpt bostad.

Övriga frågor om lagfart & pantbrev

Måste man ha lagfart?

Ja

Måste man ha pantbrev?

Ja, om man vill låna pengar med fastigheten som säkerhet

Kan man flytta pantbrev mellan olika fastigheter?

Nej

Kan pantbreven överstiga köpeskillingen?

Ja

Kan man återlämna pantbrev och få pengarna tillbaka?

Nej, men man kan radera pantbrev (döda pantbrev)

Kan man ha pantbrev på en tomt?

Ja

Kan man sälja pantbrev?

Man kan inte sälja de separat men de ingår alltid i affären när man säljer fastigheten

Försvinner pantbrev när lånen är betalda?

Nej, de försvinner aldrig om man inte väljer att radera/döda dem

När skall pantbrev och lagfart betalas?

Lagfarten betalas 4-8 veckor efter tillträdet. Du får en AVI för betalningen.
Pantbrev betalas i samband med tillträdet eller så får du en AVI för betalningen efter tillträdet.

Källhänvisning:
Lagfart enligt Wikipedia
Pantbrev enligt Wikipedia

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

207 KOMMENTARER

  1. Vad händer om man inte hittar pantbreven som hör till huset vid en bostadsförsäljning? Vi säljer ett dödsbo.

  2. Är en inskrivningskostnad som debiterats av banken i samband med pantförskrivning av en bostadsrätt avdragsgill kostnad vid deklaration av försäljning av bostadsrätten ? (Banken debiterade inskrivningskostnad på 26825:- i samband med att de beviljade ett lån på 817000:- och upprättade ett pantbrev på samma belopp).

    • Hej Bengt.

      För bostadsrätter används inte pantbrev så banken kan omöjligt ha upprättat ett pantbrev.

      När en bostadsrätt pantsätts görs bara en så kallad pantförskrivning i föreningens lägenhetsregister. Det är allt.
      Inga pantbrev används. Ibland kan föreningen ta ut en administrativ kostnad på runt 500 kr för en sådan pantförskrivning.

      Om banken tagit 26 825 kr för att pantsätta din bostadsrätt bör du kräva pengarna tillbaka.

      Mvh admin på Ekonomifokus

    • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  3. Hej
    Vi undrar om vi måste betala stämpel avgift på lagfarterna.
    Vi har 2 fastigheter som vi äger 50% var och har delad lag fart på båda 2.
    Vi skulle vilja ändra så att jag har lagfart själv på en fastighet och min fru på den andra själv
    Måste vi då betala ståmpel avg,eller kan vi göra ett gåvo brev och slippa skatten.avgiften?
    mvh ThomasRambell

    • Hej Thomas.

      Jag är lite osäker på om det går att lösa det så. Du får nog ringa skatteverket och fråga.

      Mvh admin på ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här