Lagfart och pantbrev

Lagfart och pantbrev

1,5 % av köpeskillingen betalar du i lagfartskostnad till Lantmäteriet för att bli lagfaren ägare av en fastighet.
2 % av beloppet på nya pantbrev som tas ut betalar du i avgift till Lantmäteriet.

Dessa kostnader kallas även för stämpelskatter. Utöver stämpelskatterna tar myndigheten ut en administrativ avgift på 825 kr för lagfart och 325 kr för uttag av nya pantbrev.

Räkneexempel kostnader:
Du köper ett hus för 1 000 000 kr. Kostnaden för lagfart blir då 15 000 kr (1,5%).
Huset har befintliga pantbrev på 300 000 kr och du skall ta ett bolån på 850 000 kr. Det gör att du måste ta ut nya pantbrev motsvarande 550 000 kr. Kostnaden för att ta ut pantbreven blir då 11 000 kr (2% av pantbrevsbeloppet).

Lagfart: 1 000 000 * 1,5% = 15 000 kr
Pantbrev: 550 000 * 2% = 11 000 kr
Administrativa kostnader: 825 + 375 = 1200 kr
Total kostnad = 27 200 kr.

Klicka för att gå direkt ner till informationen om:
1. Pantbrev (inkl kalkylator för kostnaden)
2. Lagfart (inkl kalkylator för kostnaden)
3. Lagfart & pantbrev för bostadsrätter

Pantbrev

Pantbrev är ett digitalt dokument som banken använder som säkerhet för det lånebelopp du lånar av banken till ditt bostadsköp. Förr i tiden var pantbreven skriftliga och det finns fortfarande gamla papperspantbrev kvar på vissa fastigheter. När nya pantbrev tas ut är de i princip alltid digitala. Om du tar ett bolån hos banken så skickas det digitala pantbrevet till bankens elektroniska arkiv. Om du istället själv tar ut nya digitala pantbrev, hamnar de i ägararkivet hos Lantmäteriet.

Om säljaren redan har lån på fastigheten du köper finns det befintliga pantbrev du som köpare övertar och använder som säkerhet för ditt nya bolån. Om storleken på befintliga pantbrev inte räcker till för ditt bolån får du ta ut nya.
Att ta ut nya pantbrev kostar 2 % av pantbrevets belopp plus en avgift på 375 kr. Kostnaden för att ta ut nya pantbrev är en så kallad stämpelskatt.

Det är Lantmäteriet som hanterar alla pantbrev, du kan hantera befintliga pantbrev eller ta ut nya på Lantmäteriet.se. Du kan även få hjälp av banken om du vill ta ut nya pantbrev. När du köper ett hus eller en fastighet bör du alltid kolla upp hur stora pantbrev det finns på fastigheten. Ju större pantbrev som redan finns desto bättre. Då slipper du ta ut så mycket nya pantbrev och sparar då kostnaden för uttag.

 • Pantbrevet visar hur mycket pengar du kan låna med din bostad som säkerhet
 • Om pantbrevets storlek inte räcker till så kan du ta ut nya
 • Det kostar 2% i avgift på pantbrevets storlek när du tar ut ett nytt
 • Administrativ avgift om 375 kr tillkommer 

Jämför bankerna & få den lägsta räntan på ditt bolån, lånelöfte eller privatlån
På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra räntor både på bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig på en lista så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.

Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan och det är helt gratis.

Lagfart

Lagfart är namnet på den registrering som sker vid köp av fast egendom (fastighet).
Du ansöker helt enkelt om att bli registrerad som fastighetens ägare (lagfaren ägare) hos Lantmäteriet. Ansökan om lagfart skall skickas in inom tre månader efter köpet.

Kostnaden för att få lagfart är 1,5 % av bostadens pris plus en avgift på 825 kronor. Kostnaden för lagfart är en så kallad stämpelskatt och den skall betalas när lagfartsansökan är behandlad.

Om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen så beräknas lagfartskostnaden på taxeringsvärdet istället.

Banken brukar hjälpa dig med med ansökan om lagfart. Vid arv eller bodelning slipper man stämpelskatten. Man behöver då endast betala expeditionsavgiften på 825 kronor. Banken brukar sköta lagfartsansökan men du kan även göra det själv på Lantmäteriet.se.

 • Lagfart kostar 1,5% av bostadens pris + 825 kr
 • Kostnaden gäller för fastigheter men inte bostadsrätter
 • Man behöver endast betala expeditionsavgiften (825 kr) vid arv och bodelning
 • Om taxeringsvärdet är högre än köpeskillingen beräknas lagfartskostnaden på taxeringsvärdet istället.
 • Ansökan om lagfart skall skickas in inom 3 månader efter köpet

Avdragsgillt i deklarationen

Alla kostnader för lagfart och eventuella pantbrev eller pantförskrivningar är avdragsgilla i din deklaration när du säljer bostaden.

OBS!
Tänk på att du inte alltid kan baka in kostnaderna för lagfart och pantbrev i ditt bolån. Dessa pengar måste du oftast spara ihop utöver din kontantinsats alternativt låna pengarna som ett privatlån (om banken godkänner det)

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Lagfart & pantbrev för bostadsrätter

 • Vid överlåtelse av bostadsrätt används inte lagfart. Man slipper alltså den kostnaden.
 • Pantbrev används inte för bostadsrätter, istället kallas det för pantförskrivning.

Pantförskrivning innebär att bostadsrättsföreningen skriver in i sitt lägenhetsregister att bostaden är pantsatt. En pantförskrivning kostar oftast ca 450 kr oavsett hur stort bolån som tas. Ibland är pantförskrivningen helt gratis. Det beror på bostadsrättsföreningen och vilken ekonomisk förvaltare föreningen har. Du kan låna hur mycket du vill på en och samma pantförskrivning.

Lagfart används inte heller på bostadsrätter. Istället registreras nya ägare i bostadsrättsföreningens lägenhetsregister och den registreringen är gratis. Vissa föreningar tar dock ut en administrativ avgift på ca 1150 kr vid överlåtelser.

Detta innebär att du sparar en hel del pengar som köpare av en bostadsrätt istället för köp av en friköpt bostad.

Övriga frågor om lagfart & pantbrev

Måste man ha lagfart?

Ja

Måste man ha pantbrev?

Ja, om man vill låna pengar med fastigheten som säkerhet

Kan man flytta pantbrev mellan olika fastigheter?

Nej

Kan pantbreven överstiga köpeskillingen?

Ja

Kan man återlämna pantbrev och få pengarna tillbaka?

Nej, men man kan radera pantbrev (döda pantbrev)

Kan man ha pantbrev på en tomt?

Ja

Kan man sälja pantbrev?

Man kan inte sälja de separat men de ingår alltid i affären när man säljer fastigheten

Försvinner pantbrev när lånen är betalda?

Nej, de försvinner aldrig om man inte väljer att radera/döda dem

När skall pantbrev och lagfart betalas?

Lagfarten betalas 4-8 veckor efter tillträdet. Du får en AVI för betalningen.
Pantbrev betalas i samband med tillträdet eller så får du en AVI för betalningen efter tillträdet.

Planerar du att sälja en bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

185 KOMMENTARER

 1. Om jag ska säljs min sommarstuga som jag en gång i tiden gav min fru i gåva och hon har nu avlidit, jag hade som villkor att stugan inte fick säljas eller utmätas utan mitt medgivande i gåvobrevet, när kan jag sälja sommarstugan ? Kan jag tex skriva ett köpekontrakt där jag tar en handpenning på 20% och där den inte återbetalas om köparen drar sig ur affären och att köparen avsäger sig rätten att begära ersättning för dolda fel, eftersom han vill köpa huset omg utan att ha möjlighet att kontrollera ev fel som inte jag har upptäkt eller angett.

  • Hej Benka.

   1. Det är väl bara att ge ditt medgivande då så kan du ju sälja stugan när du vill.

   2. Ja ni kan avtala hur ni vill du och köparen så länge ni följer formkraven för ett köpekontrakt. Så länge bägge parter är överens så kan ni utforma kontraktet så som du nämner.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Justyna.

   Lagfart betalar du när du köper tomten.
   Pantbrev betalar du när byggnadskrediten omvandlas till ett bolån tror jag (är inte 100% säker dock)

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Jag har betalningsanmärkningar, kan jag teckna pantbrev då hos någon bank i detta land?
  Jag äger halva lagfarten i ett hus som min fru och jag köpte. Betyder det att jag har panbrev då? Kronofogden har gjort utmätning på vårat hus för jag har två inkasso krav ett på 89000 kr ett annat på 19000 kr och kronofogden anser att jag har två pantbrev för att jag äger halva lagfarten: och jag vet inte vad jag ska göra kronofogden har stoppat mig på baken nu, jag får ingen information från banken över huvud taget. Jag överklagade kronofogdens beslut till tingsrätten i tid. plus jag an sökte om inhubation eller vad det heter så att kronofogden inte skulle kunna sälja huset innan tingsrätten fattat beslut men fick avslag. Nu ikväll såg min frui att kronofogden satt ut vårat hus till salu för 2400000 kr men det dom kräver är dom två summor jag är skyldig med ränta och försäljningskostnader. så dom kan max ta 400000 kr från hälften av försäljningspriset. och min fru är tredje part och har inte utalat sig om försäljning och hon har rätt att överklaga när hon vill. vilket råd kan du ge oss så då. så vi inte förlorar huset mvh en orolig man

  • Hej Mathias.

   Förmodligen får du inget lån hos banken om du har betalningsanmärkning. Du har ingen nytta av att ta ut nya pantbrev om du ändå inte får låna pengar av banken.
   Om du har lediga pantbrev eller inte får du kolla upp hos lantmäteriet men som sagt, så länge du inte får godkänt av banken att låna pengar så spelar det ingen roll om du har lediga pantbrev.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej,
  Jag har ingen fråga, ville bara säga att ni från Ekonomifokus som svarar på frågorna verkar riktigt på hugget och förklarar kort och bra (därav att jag inte har några frågor, dom var redan besvarade! 🙂 ).

  Mvh,
  Daniel
  ps. ni behöver ju inte publicera detta eller så kan ni ta bort det efter ni sett det. Detta är ju bara beröm, nog så viktigt men inte relevant i sammanhanget så att säga.

  • Hej Daniel.

   Tack för de fina orden!
   Vi gör vårt bästa med att svara på kommentarer.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej,

  Jag som privatperson är intresserad av att köpa en latbruksfastighet som också är ett AB. Förhåller sig pantbrev och lagfart på samma vis i detta fall även fast det är ett företag? Eller kan jag exempelvis avtala med säljaren om att jag köper företaget och i detta ingår fastigheten i fråga för att inte betala lagfart?
  Mvh Kristian

  • Hej Kristian.

   Ja om fastigheten kommer att ha samma ägare (dvs företaget) som innan så behövs ingen lagfart.
   Lagfarten behövs endast om fastigheten skall byta ägare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, jag ska ta över mina föräldrars hus. Jag ska inte betala något för det utan bara ta över deras lån. Hur fungerar det med lagfarten? Slipper jag lagfartskostnaden då eftersom det inte blir något köp? /Anna

   • Hej Anna.

    Det sköter ni i så fall med ett gåvobrev
    När du tar över lånen räknas det som en betalning. Om lånen du tar över överstiger taxeringsvärdet så räknas det alltså inte längre som en gåva utan som en vanlig försäljning.

    Om lånen överstiger taxeringsvärdet = en vanlig försäljning = du får betala lagfart och dina föräldrar tvingas att betala skatt på eventuell vinst.

    Om lånen inte överstiger taxeringsvärdet = en gåva = du behöver inte betala för lagfart (förutom den administrativa kostnaden på 825 kr) och dina föräldrar behöver ej betala skatt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi ska vara medlåntagare till vår dotters husköp och ska vara med på köpekontrakt tillika lagfart som säkerhet. Hennes sambo ska äga 50 % och vi tillsammans med dottern resterande del. Hur stor andel är brukligt att föräldrar står med som? Vi hade först tänkt dela upp 50 % i tre delar men det kanske är bättre om vi föräldrar bara har 1/100 del var och dottern 48/100 och sambon resterande 50/100. Tacksam för synpunkter.

   • Hej Maria.

    Eftersom ni står med som lagfarna ägare räknas ni inte längre som medlåntagare. Ni är delägare.
    Varför ni skall stå med som delägare om ni ändå inte bryr er om storleken på er ägarandel förstår jag dock inte?
    Då vore det ju enklast om ni endast var medlåntagare.

    Ni kan själva välja fritt hur stor del ni skall stå som ägare på. Sätt en så låg ägarandel som möjligt om ni inte bryr er om säkerheten i att äga en större del.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Har nyss skrivit på köpekontrakt på ett hus med tillträde om ca 6 månader.
   Ovan står att ansökan om lagfart skall göras inom tre månader från köpet och betalas inom några veckor efter tillträde.
   Betyder det alltså att ansökan skall göras, i mitt fall, senast tre månader innan tillträdet?

   • Hej Peo.

    ”Köpet” av fastigheten räknas i detta fall från tillträdet eftersom det är då som köpebrevet signeras.
    Köpebrevet skall bifogas till ansökan.

    Du skall alltså ansöka om lagfarten efter tillträdet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Är delägare tillsammans med min syster. Min syster önskar köpa ut mig. Jag har hört att jag kan skänka henne min del och att jag då kan få ut en summa, så länge det ligger under taxeringsvärdet? Detta blir då skattefritt för mig?
   Får hon betala en halv lagfart? Några pantbrev finns inte. Några andra kostnader i samband med detta?
   Gäller detta även efter årskiftet? Eller blir det nya bestämmelser då?

   • Hej Kajsa.

    Det stämmer bra.
    Lagfart behöver hon dock inte betala utan endast den administrativa avgiften på 825 kr.
    Inga andra kostnader tillkommer.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag skulle vilja fråga om man köper en tomt för t ex 2,5 Mkr. Hur räknas lagfarten och pantbrevet?
   Tack på förhand!

   • Hej Mohammed.

    På samma sätt som om du köper en tomt med ett hus på.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hejsan.
   Jag och min sambo går i hustankar men vi blir inte kloka på när lagfarten och pantbreven ska betalas.

   har jag förstått rätt att lagfarten ska ansökas om efter tillträde till huset och först efter att behandlingen gått igenom ska lagfarten betalas?

   men pantbrevet då?
   betalas det före eller efter tillträde till huset?

   • Hej Michaela.

    Lagfarten betalas 4-8 veckor efter tillträdet.
    Pantbrev betalas på tillträdesdagen eller så får ni en betalnings-AVI efter tillträdet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • hej. om jag idag äger en fastighet och inga lån har styckat av den i detta nu. hur beräknas lagfarten som söks nu. ? jag har ju inte köpt något.

   mvh Pierre

   • Hej Pierre.

    Så som jag förstått det är att du behöver ej ansöka om någon ny lagfart. När du styckar av fastigheten blir du automatiskt lagfaren ägare av den nya fastigheten.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Om de vi köper hus av har större pantbrev än vi behöver, då vi vunnit en budgivning som är ca 100:000 kr mindre än de köpte huset för, hur räknar vi då? Köper vi dem av ägarna eller tar vi bara över dem med någon avgift?

   / Ny i husägarsvängen

   • Hej Jessica.

    Pantbreven ingår i köpet, oavsett hur stora dom är.
    De pantbrev som finns på fastigheten ingår alltså i köpet när ni köper fastigheten.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Vi har byggt ett hus som vi nu när det är färdigt ska sälja till en köpare vi har.
   Måste vi ta ut pantbrev och lagfart innan vi kan sälja det till honom eller kan han köpa det av oss direkt nu när det är klart och han tar ut pantbrev och lagfart?

   Mvh Maria

   • Hej Maria.

    Lagfart:
    Ni har betalt lagfart när ni köpte tomten.
    Er köpare får betala lagfart när han köper hus + tomt.

    Pantbrev:
    Ni behöver ej ta ut några pantbrev om ni inte skall låna pengar med fastigheten som säkerhet.
    Er köpare får ta ut nya pantbrev om han skall låna med bostaden som säkerhet.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Och jag behöver inte betala något för att jag byter bank då? När man bodde i lägenhet fick man betala föreningen en administrativ avgift för att man bytte bank. Tänkte om de va något liknande fast till skatteverket/lantmäteriet/något annat.

   • Hej igen Tobias.

    Jo det kan nog tillkomma avgifter, bland annat pantsättningsavgift som du nämner.
    Det bästa är nog att du frågar banken du vill byta till så får de redogöra för alla eventuella kostnader.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   om jeg kjope et hus for 450k kroner med totalt pantbrev 480k kroner hvordan det fungerer?
   Hvem betaler pantbrev?
   Takk for svar
   /rafael

   • Hej Rafael.

    Det är ju jättebra. Då finns det tillräckligt med pantbrev så du behöver inte ta ut nya. Du kan alltså använda de pantbrev som redan finns.
    Den som betalar är den som äger huset och vill ta ut nya pantbrev (vilket du ju inte behöver göra).

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Om man byter bank för ens lån, behöver jag ta ut nya pantbrev/lagfarter och betala några avgifter, eller är det i stort sett helt gratis att byta bank för sitt huslån?

   • Hej Tobias.

    Nej pantbreven och lagfarten är knutna till fastigheten, inte till banken.
    Samma pantbrev och lagfart används oavsett om du byter bank.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Jag undera om man betal hela kontantbeloppet för ett huset hur räknad man lagfartskostnad eller behöver betal lagfartskostnad då?

  • Hej!
   Om vi köper en villa för 3000000, och lånar 1500000, samtidigt som det finns pantbrev på 2200000, kan vi då behålla pantbreven som överstiger vad vi lånar till nästa köpare? Och i annat fall vad händer?

  • Hej!

   Vi köper villa och min fru står för en större del av insatsen. Bolånet blir 50% av villans pris och det tecknas av oss gemensamt – om vi ska göra upp en ägarfördelning/ett äktenskapsförord, tar vi då hänsyn till banklånets storlek och slår ihop min kontantinsats med halva lånesumman till min ägarandel och fruns kontantinsats plus halva bolånesumman blir hennes ägarandel? Tänker vi rätt då?

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Hur blir det med lagfartsavgiften då man flyttar in i ett hus och blir delägare med en person som redan bor i huset?

   Mvh Gianni

   • Hej Gianni.

    Det beror på.
    Om ni löser ägarbytet via ett vanligt köpekontrakt så måste den som köper betala för lagfart precis som vanligt.
    Löser man det istället med ett gåvobrev så slipper man lafartskostnaden, man behöver då endast betala den administrativa kostnaden på några hundringar.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Jag har en kompis har köpte redan ett hus och han har betalat 10% och lagfart. Han skulle få nycklarna i november. Om man vill byta husets ägare nu (jag är den nya ägaren) skulle vi båda betala lagfart eller det räcker med en gång(den som han hade betalat redan)

   • Hej Al-bayati.

    Om ni gör ett så kallat ”transportköp” så slipper ni att betala lagfart två gånger.
    Transportköp innebär att köparen (din kompis) ”inom tre månader från sitt förvärv på oförändrade villkor överlåter hela eller en del av fastigheten som förvärvats till en ny köpare”.

    Du får googla om du vill läsa mer om vad ett transportköp är.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Kan du utverka lite hur det funkar med pantbreven och lagfart i samband med försäljning och deklaration. Hur mycket kan jag få tillbaka på deklarationen vid försäljning?

   • Hej Anna.

    De kostnader du haft för pantbrev och lagfart drar du av från den vinst du gjort på din fastighet. Genom att dra av kostnaderna minskar du den vinst som du skall betala 22% i vinstskatt på.
    Läs mer om detta i vår artikel avdrag och deklaration

    mvh admin på Ekonomifokus.

  • Hej,
   Vi planerar att köpa ett hus för renovering med ett pantsättning på 300 000kr
   Det nuvarande priset för ett hus är cirka 250 000kr
   Fråga:
   Vad sägs om resten av pantsättningen om köpeskillingen inte täcker alla restanser på pantbrev?
   Jag lägger till att jag har pengar i banken för att köpa det här huset – ingen kredit

   • Hej Maria.

    Det spelar ingen roll om pantbreven är större än husets köpeskilling. Det är bara en fördel. Om huset stiger i värde så kan ni nyttja pantbreven i framtiden.
    De är bara att låta pantbreven finnas kvar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hejsan!

   Jag och min sambo tänkte flytta från våran hyresrätt och köpa bostad. Vi kollar på bostadsrätter samt radhus/villor. Men efter att ha läst på lite angående lagfart och pantbrev (som jag inte hade så bra koll på tidigare), så har jag fått uppfattningen att den summa som vi har till kontantinsatsen, ca 600 000kr, ger mer utrymme att köpa dyrare om vi köper en bostadsrätt än en villa/radhus. Då pantbrev och framför allt lagfart kan kosta uppemot, om inte mer än, 100 000 om vi köper något runt 3-4 miljoner. Så vi borde istället tänka att vi har 600 000 att leka med till bostadsrätten, men endast 500 000 för radhus/villa. För att ha råd med lagfart och ett eventuellt pantbrev. Tänker vi rätt?

   Mvh Martin

   • Hej Martin.

    Ni tänker rätt.
    Ni måste vara beredda på kostnader för lagfart och pantbrev om ni köper en friköpt bostad.
    Om ni köper en bostadsrätt slipper ni de kostnaderna.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Om 2 bröder köper ett fritidshus tillsammans för325000 och betalar hälften var.Blir det 2 lagfarter till fullt pris eller halva var?

   • Hej Eva.

    De två bröderna får betala halva var. Dvs 2850 kr per person.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Min dotter skall köpa hus tillsammans med sin sambo.
   Då han har betalningsanmärkning som går ut om 2 år kan inte han få bolån.
   Om jag som är hennes pappa tar lånet tillsammans med min dotter kan han om 2 år ta ett lån för att köpa ut 50% av huset.
   Frågan är om Lagfarten skall stå 100% på min dotter eller bör jag vara med på den?
   /Bosse

   • Hej Bo.

    1. Ja det kan han göra om han får lån om 2 år så är det inga problem.
    2. Det bästa är att sätta 50/50 på lagfarten så att du har full kontroll över din andel. Annars står du endast med 50% av lånet men hon äger 100% av huset. Då blir du i princip en så kallad medlåntagare.
    Om du litar på din dotter och känner dig bekväm med att vara medlåntagare så fungerar det ju bra också. Isåfall kommer 100% av lagfarten stå på din dotter.

    mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,
   Vi är just nu i processen att köpa en nybyggd fastighet. Huset är Otaxerat då det byggdes iår.
   Mäklaren säger att lagfarten kommer att räknas enbart på tomten dvs på 260.000. Kan detta stämma? Bör inte lagfarten räknas på hela summan för köp då dvs 4.000.000?
   Eller är det så som mäklaren säger att summan är baserad på det som är taxerat sedan tidigare?
   Detta gör mig så snurrig, hade varit så tacksam för svar.
   /Zandra

   • Hej Zandra.

    Jag är inte 100% säker men det borde räknas på köpeskillingen som vanligt.
    Jag kan inte se någon anledning till att det inte skulle vara som vanligt.
    Men du får nog ringa till lantmäteriet om du skall få ett helt säkert svar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Går i tankarna på en separation där en av oss ska ta över huset vi bor i.
   Köptes för ca 10 år sedan för 350k, idag värderat till ca 1,6miljoner. Har gjort både mindre ytskikt och större renoveringar/tillbyggnader (som väl är avdragsgilla olika länge), men där de större kostnaderna (tak, fönster, dränering etc) ligger runt 300k.

   Hur räknar vi ut vad den ena ska lösa ut den andre för?
   Får den som blir utlöst nyttja avdrag för renoveringar för att minska sin del av vinstskatten (för visst ska den som blir utköpt betala vinstskatt i samband med försäljning – eller?), eller ”överlämnas” alla avdrag till den som kvarstår som ägare på huset som sen får nyttja alla avdrag till sin egen fördel vid senare försäljning?

   Tack på förhand

   • Hej Emma.

    Det beror på om ni skall göra en bodelning eller om ni skall göra ett vanligt utköp.
    Om ni gör en bodelning så övertar den som bor kvar även den skatteskuld som är inbakad och därmed alla avdrag.
    Om ni istället gör ett utköp får den som blir utköpt deklarera försäljningen av sin del och därmed nyttja alla avdrag som kan göras.

    Om ni gör en bodelning så räknar man fram hur mycket skatten skulle ha blivit ifall hela huset såldes idag och sedan tas skatten med i beräkningen när man räknar fram hur mycket pengar den som blir utlöst skall få.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Jag äger ett hus och pantbrev på huset är 700 tusen och jag ska ta lån och fixa huset på 600 tusen. Jag behöver inte öppnar upp nytt pantbrev stämmer det?

   Och är panbrev fortfarande på 700 tusen?

   Mvh Sam

   • Hej Sam.

    Ja, om du har outnyttjade pantbrev på 700 000 kr så kan du använda dom för ditt lån på 600 000 kr.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Jag undra hur pantbrevs värde stiger upp? Är det genom varje lån man ta till huset eller är det 2% av lån som man ta på nytt pantbrev?

   Tack för hjälpen!

   • Hej Sam.

    Pantbrevens värde stiger inte.
    Men man kan ta ut nya pantbrev om man skall låna pengar med huset som säkerhet.
    Att ta ut nya pantbrev kostar 2% av pantbrevets storlek.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Jag ska köpa ett hus som kostar 3 milj och pantbrev är på 600 tusen.
   Stämmer detta 2 400 000×0,02 =48000

   Lagfart är 3000000 × 0,015= 48000

   Stämmer detta uträkning?

   Tack för hjälpen!

   • Hej Sam.

    Nej dina uträkningar stämmer inte.
    Det finns ju superenkla kalkylatorer i artikeln som räknar ut summorna åt dig, använd dom.
    Kostnaden för lagfarten blir 45.825 kr om du köper ett hus för 3 miljoner.

    Hur hög pantbrevskostnaden blir beror på hur mycket du skall låna, den baseras inte på köpeskillingen.

    Mvh admin på Ekonomifkous

  • Hej,
   Min sambo står på det huset vi bor i idag, tanken är att även jag ska stå på huset inom en snar framtid. Om jag ska stå på 50% av bostaden, ska lagfarten då räknas ut med halva bostadens värde?

   • Hej Nora.

    Om du köper halva huset av din sambo så är svaret ja.
    Lagfart skall betalas för 50% av bostadens värde.
    Om huset är värt 2 miljoner och du köper halva huset för 1 miljon så skall du betala 1,5% på 1 miljon kr = 15.000 kr.

    Mvh admin på EKonomifokus.

  • Hej , jag har blivit erbjuden att få köpa en sommarstuga från ett dödsbo . Stugan är utan vatten / avlopp , men med el(dock avslagen) .Tomten är på ca 3000m” (friköpt). Jag får köpa fastigheten för 20.000:- och taxeringsvärdet är 206.000:-(år 2018) …. Min fråga : Vad för / vilka kostnader får jag som köpare vid affären ??

   • Hej Eje.

    Du får betala lagfart (som baseras på taxeringsvärdet eftersom det är högre än köpeskillingen) och om du behöver ta ut nya pantbrev så får du den kostnaden också.
    Lagfartskostnaden blir då 1,5 % av 306.000 kr + 825 kr = 3945 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Förlåt, men jag förstår inte vad pantbrev är. Tolkar jag det rätt, att det endast är ett belopp jag kan låna av banken ifall jag vill?

   Jag är intresserad av ett hus för 3,8 milj med ett pantbrev på 1,8… Vad innebär detta konkret? Måste jag fortfarande låna fulla beloppet utöver kontantinsatsen eller kan jag dra av pantbrevet?

   Med vänliga hälsningar
   Amningshjärnan som ej sovit på två år.

   • Hej Förvirrad.

    Jag är ledsen men jag kan inte beskriva pantbrev bättre än jag gjort i artikeln.
    Kontakta din bank så kan du kanske få en annan förklaring.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag har läst hela texten ovan men förstår fortfarande inte till 100% vad pantbrev innebär.
   Vi ska flytta från en hyresrätt till vårt första hus, en äganderätt. Bostaden kostar 1.1miljon och har redan pantbrev på 608.000:-.
   Vi har fått lånelöfte beviljat. Innebär detta att vi kommer behöva betala någon avgift för de pantbrev som finns på bostaden när vi tar över den eller innebär det bara att vi i framtiden om vi vill kan låna 608.000:- med bostaden som säkerhet?

   • Hej Robin.

    Ni behöver inte betala någon avgift för de pantbrev som redan finns.
    Dom får ni på köpet.

    Beroende på hur mycket ni skall låna totalt så kommer ni att behöva ta ut nya pantbrev.
    Om ni skall låna 85% av bostadens pris, dvs 935.000 kr så kommer ni att tvingas att ta ut nya pantbrev till ett belopp på 327.000 kr.
    Det kommer att kosta er 6915 kr att ta ut dessa nya pantbrev.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Har fråga , måste man ta över pantbreven som är belånade vid försäljning? Är en underhansförsäljning där säljaren själv säljer med mäklare med bankens godkännande. Har förstått att evuntuellt tar man över lånet.

   Köpesumman är 1025.000 kr. Pantbreven är belånade med 1375.000 kr

   • Hej Kerstin.

    Idag är det ovanligt att man tar över lån.
    Pantbreven tar du över oavsett.

    Huruvida köparen skall ta över lån eller inte är en överenskommelse mellan köpare och säljare så det är inget måste.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas!
   Om vi köper ett radhus för 1400 000 och det idag finns 8 pantbrev om totalt 1020 000, hur stor blir summan vi kommer att behöva betala? jag vill gärna veta summan för både pantbrev samt lagfart om möjligt.

   • Hej Emelie.

    Lagfart: 21.825 kr.

    Pantbrev: Det beror på hur mycket ni skall låna men om ni skall låna 85% av bostadens värde så måste ni ta ut pantbrev motsvarande 170.000 kr. Kostnaden för dessa nya pantbrev blir 3775 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Om jag köpte ett radhus för 1 miljon och ska förmodligen betala lagfart på 15 000.
   Om jag ska nu sälja huset efter två månader får jag något tillbaka av lagfarten på deklarationen?

   • Hej David.

    Ja du får dra av kostnaden när du deklarerar försäljningen.
    Om du gör en vinst på bostaden får du tillbaka 22% av kostnaden i form av minskad vinstskatt.
    Gör du förlust på bostaden så blir beräkningen en annan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Svärfar ska sälja sin villa, mäklaren frågar nu om pantbrev, och vill ha originalen. Det är gamla pantbrev ca. 50 år. Han har inga lån på fastigheten. Min fråga är nu, skulle det inte räcka om hon skulle få en kopia så länge.

   • Hej Hans.

    Nej, pantbreven måste ni leta fram.
    Hittar ni dom inte så måste dom gamla dödas och nya elektroniska upprättas.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, jag ska ta över min pappas skogs och jordbruksfastighet, gården har gått i släkten sedan 1600-talet, tax värde på ca 8 milj kr. Jag tar över befintliga lån på ca 400 000, lösa ut bror, mor och far för ca 1, 4 milj.
   Min sambo som äger ett hus ska sälja det å i sånt fall gå in med kontantinsats. Han vill stå med på lagfarten. Äger han halva fastigheten då?
   Eftersom det blir som en gåva av min far, kan jag och min sambo skriva något avtal att om vi skulle separera, att min sambo inte har rätt till halva värdet utan endast har rätt att få tillbaka det han satsat?

   • Hej A-M.

    1. Ja, står han med som 50% lagfaren ägare så äger han 50% av fastigheten.
    2. Ja för att vara på säkra sidan är det bra med ett samboavtal som förklarar att fastigheten är din egendom och att den inte skall räknas som samboegendom.
    Skogsfastigheter räknas dock inte som samboegendom tror jag men för att vara på säkra sidan bör ni skriva ett avtal som sagt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Jag har ärvt en sommarstuga efter mina föräldrar. Står jag som ägare redan nu eller behöver jag en lagfart? Till saken hör att vi är i tvist med Boliden som vill lösa in marken och huset till en summa jag inte kan acceptera.
   Mvh,
   Lena

   • Hej Lena.

    Du måste söka lagfart för att bli registrerad som lagfaren ägare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here