Anskaffningsvärde – allmänt

Anskaffningsvärde - bostad

När du köper en produkt så är kostnaden för den samma sak som anskaffningsvärdet. Men ett anskaffningsvärde är inte alltid samma sak som det som står på prislappen. Om du till exempel köper en bostad kan det tillkomma kostnader för inteckning, mäklararvode och mer. Summan av kostnaderna för lägenhetsköpet är anskaffningsvärdet.

Det här värdet kan få stor betydelse. Om du till exempel säljer bostaden med vinst så ska du ju betala reavinstskatt. När du deklarerar om vinsten ska du ange anskaffningsvärdet som kommer att påverka vinstens storlek och därmed också hur mycket skatt du måste betala.

Men det är inte bara privatpersoner som behöver vara medvetna om detta uttryck. Det används inom olika områden som skatterätt, bokföring och civilrätt. När investeringskalkylering utförs så kallas anskaffningsvärdet för grundinvestering.

Vad kan ses som anskaffningsvärde?

För att till exempel kunna räkna ut rätt skattesats för vinst vid försäljning av bostad bör du vara medveten om vad som kan räknas som anskaffningsvärde.
Vanliga utgifter som kan räknas är:

 • Kostnad för mäklare
 • Reklam och marknadsföring
 • Lagfartskostnad
 • Inteckningskostnad
 • Materialkostnader vid bygge
 • Kostnader för hantverkare
 • Courtage vid köp av aktier

Om det har förkommit en extra kostnad vid köp så bör denna kunna tas med vid bokföring. Men det är viktigt att kontrollera att kostnaden kommer att räknas som anskaffningsvärde. Om du är osäker så kan du fråga Skatteverket innan du fyller i din deklaration.

Ansök om lånelöfte och jämför räntor på bolån och privatlån gratis hos ca 30 st banker med Lånekoll.se.

Hur beräknas anskaffningsvärde utan aktuell information?

Kom ihåg att spara alla kvitton som bevisar den kostnad som du vill bokföra som anskaffningsvärde. Om du inte har tillgång till aktuellt anskaffningsvärde kan det vara lite klurigt att komma fram till rätt summa. Har du fått aktier i present är det ju inte så konstigt om du inte själv har tillgång till uppgifterna som gällde vid köpet.

Med aktier går det att se på värdet det datum som de först köptes. Det kan ge en uppskattning som Skatteverket godtar. Det går också att använda schablonmetoden för att sätta värdet. Den går ut på att du utgår ifrån att värdet vid köpet var 20 % av värdet aktierna såldes för.

Då du har tappat bort kvitton för renovering eller bygge kan du använda dig av SCBs siffror för kostnader. De har information som ger genomsnittliga kostnader för olika årtal. Denna information kan du använda då du till exempel har ärvt ett hus och behöver få fram ett ungefärligt anskaffningsvärde för ett visst årtal.

Anskaffningsvärdet för företag

Företag behöver också hålla ordning på anskaffningsvärden. Då företaget köper in, byter till sig eller tillverkar material så tillkommer det utgifter.
Det kan röra sig om saker som:

 • Frakt
 • Tull
 • Förvaring
 • Installation
 • Konsulttjänster

När det gäller inventarier som inte har köpts, bytts eller tillverkats används marknadsvärdet som anskaffningsvärde. Då ser man på sakens värde lokalt vid förvärvet.

Pressa bankerna och få den lägsta räntan

På hemsidan Lånekoll.se kan du söka lånelöfte samt jämföra både bolån och privatlån kostnadsfritt. Lånekoll jämför upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. De presenterar sedan bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har tidigare lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here