Checklista inför visningen (köpa bostad)

1

Här finner du en lista med punkter som du skall tänka på inför och under en hus- eller lägenhetsvisning. Tag med denna lista så slipper du missa viktiga saker som du skall hålla ögonen på inför ett eventuellt bostadsköp.

 • Läs igenom objektsbeskrivningen
  För bostadsrätt, läs även föreningens årsredovisning noggrannt inför visningen.
 • Fundera på att göra en överlåtelsebesiktning
  Detta gäller framför allt för köp av friköpt bostad. En besiktning kostar mellan 6.000 kr till 15.000 kr. Det är oftast husets storlek som bestämmer priset. Vid en vanlig besiktning görs ej någon koll av el, avlopp och vatten. Det mäts inte heller några radonvärden. Man bör göra en besiktning för att kunna känna sig trygg och veta att huset är i ett bra skick. Du som köpare har en undersökningsplikt. Ett bra sätt att göra en ordentlig undersökning är att göra överlåtelsebesiktning. Bolaget som besiktiga huset åt dig är då ansvariga för att fel som går at upptäcka kommer fram. Dolda fel ingår inte i besiktningsmannens ansvar. Läs mer om dolda fel i vår beskrivning om dolda fel här på Ekonomifokus.se.
 • Radon
  Att mäta radon i en bostad kan du göra på två sätt. Det snabbaste testet tar ca 1 vecka. Du får då en rådgivande rapport om läget. Vill du göra en fullständig analys tar denna ca 2-3 månader. Detta blir svårt att göra ihop med en husvisning. Du kan begära att säljaren lägger till en klausul i köpekontraktet. Där du ska få göra en radonmätning i efterhand. Säljaren har dock alltid möjlighet att säga nej till ett sådant krav.
 • Driftskostnaden
  Info om driftskostnaden står alltid i prospektet. Men vad säger den egentligen?
  Driftkostnaden baseras på nuvarande ägares hushåll. Det kan vara så att den nuvarande ägaren bor själv i bostaden och snålar på el och vatten för att hålla nere kostnaderna. Gör därför en egen bedömning tillsammans med kunnig rådgivning om vad just ditt hushålls driftskostnad bör bli. Titta även på bostadens värmesystem, fönster och hustyp för att avgöra den framtida driftskostnaden. Siffror kan se bra ut på pappret, men verkligheten kan vara en annan.

Lånelöfte innan visning

Innan visning är det mycket viktigt att ha ett färdigt lånelöfte.
Utan lånelöfte riskerar du att bostaden som du precis har kikat på säljs framför näsan på dig för att du inte har allt klart. Det kan gå väldigt fort i dagens marknad så se till att vara förberedd. En bank som vi upplever arbetar snabbt och effektivt för att ge dig ett lånelöfte är ICA-banken. De tar även hänsyn till helheten i din ekonomi och kan ge extra bra erbjudanden om du tex handlar via ICA med ICA-kort osv. De tar även hänsyns till hela din ekonomi och inte bara din inkomst och kontantinsats som många andra banker gör när de skall bedöma vilken ränta och vilka villkor de skall erbjuda dig. Du förbinder dig inte till någonting när du gör en ansökan om lånelöfte på Icabanken.se och det är helt gratis.

 • Badrum
  Hur gammalt är badrummet?
  Företag som renoverar badrum lämnar en garanti på 10 år.
 • Våtrumsintyg/kvalitets dokument och bilder på renoveringens olika steg
  Alla dokument är viktiga inför framtida problem.
 • Ventilation
  Finns det fläktar som transporterar ut fukten i badrummet.
 • Stambyte
  När gjordes stambyte senast i fastigheten?
  Att behöva riva sönder ett nyrenoverat badrum är inte kul ifall stammarna behöver bytas.
 • Golvbrunn
  Har man bytt golvbrunnen vid renoveringen ?
  Vid renovering av badrum ska man ersätta gamla golvbrunnar med en ny. Det är inte ovanligt att man ser nyrenoverade badrum med gamla golvbrunnar.
 • Lukt i badrum
  Hur luktar det i badrummet. Dra öronen åt dig vid dålig lukt om det saknas våtrumsintyg/garanti för badrummet.
 • Fuktskador i badrum
  I de flesta fall uppkommer fuktskador i badrum vid golvbrunnen och rör-anslutningar. Inspektera därför dessa områden extra.
 • Vattenrör i badrum
  Kolla hur vattenrör går i badrummet. Risken för fuktskador blir större ifall alla rör är integrerade inne i väggarna. Detta är snyggt men inte lika säkert.
 • Kök
  Har det gjorts stambyte i köket vad det gäller avlopp och vattenrör. Även köket är tråkigt att behöva riva ner bara för att stammar behöver bytas.

Utsidan

 • Bygglov
  Kontrollera att det finns bygglov på eventuella tillbyggnader.
  Har huset byggts till med ett inglasat uterum, garage eller altan.
  I vissa fall krävs bygglov för bygge av altan.
 • Dränering
  Fråga säljaren eller mäklaren om dräneringar runt huset och i trädgården är gjorda. Kolla också när dessa utfördes. Dräneringar blir med tiden igentäppta och behöver bytas ut. Detta medför stora kostnader. Kolla också att marken sluttar ut från huset. Annars rinner vatten mot huset och då blir dräneringen extra viktig.
 • Sprickor i fasad och grund
  Kontrollera ifall det finns sprickor i fasad och grund.
  Kolla ifall det finns röta vid träfasad. Känn efter röta i ändarna av fasaden.
 • Fönster
  Har bostaden två- eller tre-glasfönster. Tre-glas är mer energieffektivt och ljudisolerande.
 • Tak
  Kolla ifall det finns möjlighet att få klättra upp på taket och kontrollera. Taket är husets viktigaste punkt. Ett tak som behöver bytas ut kan medföra mycket stora kostnader. Låt dig inte luras utav ett glänsande och snyggt tak. Idag finns många företag som renoverar och snyggar till gamla tak med färg. En lösning som ofta används vid försäljningar. Taket kan ändå vara väldigt gammalt och i behov utav utbyte i närtid.
 • Grund
  Vilken typ av grund står huset på. Det finns många olika typer utav grunder. Vissa grunder har problem med fukt, vissa får sättningsproblem. Kolla upp grunden och läs på om den. Att själv kontrollera en grund är inte lätt. Vid inredda källargrunder kan man dock många gånger känna lukt utav mögel.

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 21 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

1 KOMMENTAR

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here