Steg 3 (köpa bostad) – Inför visning

Inför visning av hus och lägenhet

Steg 1.
Kontrollera bostadsrättsföreningens ekonomiska status och skick via den senaste årsredovisningen. Om föreningen är ny kan man titta i den ekonomiska planen istället för årsredovisningen. Det kan även vara bra att titta igenom föreningens stadgar för att se regler om t.ex andrahandsuthyrning osv.

Kontakta mäklaren och be om dessa dokument om dessa ej ligger bifogade i annonsen.
Det kan även vara bra att kontakta ordförande i föreningen och ställa frågor direkt till honom/henne. Ställ frågor om föreningen, framtidsplaner inom föreningen osv.

Steg 2.
Åk gärna och titta på området och se hur det ser ut runt den bostad du skall åka och titta på längre fram. Ibland är det mörkt ute vid visningstillfället och då kan det vara svårt att kika på området runt bostaden.

Hur du kontrollerar bostadsrättsföreningens ekonomiska status och skick.
Både den ekonomiska statusen samt den tekniska statusen (skicket på föreningens fastigheten) är mycket viktigt för att kunna genomföra ett bra köp av en bostadsrätt.

För att få fram info om föreningen bör man titta i den senaste årsredovisningen, stadgar samt den ekonomiska planen om bostadsrättsföreningen är 1 år eller yngre. Det är även klokt att kontakta föreningens ordförande och ställa frågor direkt till honom/henne.

Tag reda på om det finns några kostsamma renoveringar av föreningens fastighet planerade i framtiden. Stora renoveringar kan innebära att föreningen måste höja månadsavgiften för de boende för att klara av att täcka kostnaderna.
Du vill inte råka ut för en oförutsedd höjning av månadsavgiften på 10-30% precis när du flyttat in i din nya bostad. Är huset byggt på 90-talet eller senare brukar man inte behöva oroa sig för den tekniska statusen (skicket) för fastigheten men var ändå noggrann.

Föreningens ekonomi är extremt viktig. Tänk dig att föreningen är som ett företag. Föreningen har inkomster, den har utgifter och den har oftast lån. Föreningens lån är en mycket viktig parameter att ta hänsyn till.

Om föreningen har lån på 10.000 kr per kvadratmeter boyta eller mindre så räknas det som lågt. Om föreningen har lån på 10.000 kr upp till 15.000 kr per kvadratmeter boyta räknas det som normalt. Om föreningen har lån på över 15.000 kr per kvadratmeter räknas det som högt och det är riskabelt för dig som köpare.

När de stora bostadsbolagen bygger och säljer nyproduktion så har oftast de nybildade bostadsrättsföreningarna mellan 10.000 kr – 13.000 kr i lån per kvadratmeter boyta.
Dessa lån betalar föreningen en ränta på. Kostnaden för den räntan betalar alla bostadsrättsinnehavare i föreningen via sin månadsavgift.
Om föreningen har stora lån innebär det en risk för dig som köpare ifall räntorna stiger i Sverige. Föreningen får då ökade kostnader och kan tvingas höja månadsavgiften för sina medlemmar för att klara av sina utgifter.

Det bästa och viktigaste rådet är därför att be någon med kunskap inom ämnet att kika igenom årsredovisningen för bostadsrättsföreningen om du inte själv besitter kunskapen.
Det kan till och med vara värt att betala någon med kunskap för att få denna hjälp.
Det kan bli väldigt kostsamt att köpa en bostadsrätt i en misskött förening.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here