Steg 5 (köpa bostad) – På visningen

2

När du går på visning så gäller det att ha huvudet på skaft. Det gäller att ställa rätt frågor samt att titta på rätt saker för att inte få obehagliga överraskningar när du flyttar in. Som bostadsrättsinnehavare ansvarar man för innerväggar, golv, vitvaror, de flesta synliga rördragningar, el-installationer samt att våtrum/badrum är i tillräckligt bra skick för att inte vattenläckor skall uppstå som kan skada byggnaden. Det är därför mycket viktigt att undersöka skicket på den bostadsrätt som du tänkt köpa.

Checklista inför visningen

Steg 1:
Testa att starta vitvaror, testa belysning, kika under mattor, undersök hela bostaden och leta efter skavanker.
Du kan inte som köpare komma i efterhand och klaga på skavanker och fel om dessa fel fanns i bostaden då du var där och tittade.
Dock kan man som köpare kräva ersättning om något fel var helt omöjligt för dig att uppmärksamma.
Läs mer om så kallade ”dolda fel” via denna länk (länk)

Steg 2:
Det absolut viktigaste att undersöka är badrum/våtrum. Om badrummet renoverats inom de senaste 10 åren skall du alltid fråga mäklaren eller ägaren om det finns ett så kallat ”våtrumsintyg”.
Detta intyg innebär att den firma som renoverat badrummet lämnat 10 års garanti på utförandet samt att den firma som utfört arbetet på badrummet har rätt licenser och kunskap för att utföra en renovering av badrum.

Detta innebär att om det skulle bli problem med till exempel en vattenläcka eller liknande kan du vända dig direkt till firman som utfört renoveringen och kräva att firman åtgärdar felet.
Det är även så att om det saknas ett våtrumsintyg och renoveringen av badrummet är felaktigt utförd kan det bli så att ditt försäkringsbolag inte vill betala ut några pengar till dig när du får problem. Att renovera ett normalstort badrum kan kosta allt från 25.000 kr upp till över 150.000 kr om du skall anlita en firma som gör jobbet. Priset beror på vilka matieralval du gör vid renoveringen.

Steg 3:
El-installationer.
Som privatperson får man inte koppla och dra el själv utan att ha en behörighet för detta.
Om bostaden har tex spotlights i taket så kan det vara bra att höra sig för om dessa spotlights kopplats in av en behörig elektriker. Om el-arbeten är felaktigt utförda finns det en brandrisk.

Steg 4:
Tag reda på vilka väderstreck som bostaden befinner sig i.
Om bostaden har en balkong eller uteplats kan det vara bra att undersöka vilket väderstreck den/de befinner sig i. Se vår guide pris/värde på bostadsrätter för att se vilka väderstreck som är mest attraktiva på marknaden.

Utöver badrum och el-installationer är det ganska enkelt att inspektera skicket på en bostadsrätt.
Du ser med dina egna ögon om något är trasigt eller om det finns skador på kök, golv väggar eller tak.
Ta med dessa skador i dina beräkningar den dagen du bestämmer dig för att lägga bud på bostaden du tittat på.

Gå på visning utan lånelöfte

Självklart kan du gå på visning utan ett lånelöfte. Men det är inte att rekommendera ifall du är på jakt efter drömbostaden. Idag är marknaden het. Både hus och bostadsrätter säljs snabbt. Både via förhandsbud och budgivning. Din drömbostad kan vara borta inom ett par timmar ifall bostadsägaren väljer ett förhandsbud. Det kan också bli stressigt att söka lånelöfte samtidigt som budgivning sätter igång.

Ett lånelöfte kan du söka på nätet snabbt och lätt hos ICA-banken. Sedan får du veta, svart på vitt hur mycket du har råd att köpa en ny bostad för. ICA-banken.se brukar kunna erbjuda riktigt bra räntor och villkor. ICA-banken går igenom hela din ekonomi när du gör en ansökan om lånelöfte och kan därför erbjuda ännu bättre villkor än de flesta andra banker. Det är helt gratis att göra en ansökan och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos ICA-banken.se.

ICA-banken

 

 

Nu kan du i lugn och ro gå på visning, och själv vara den som kanske sätter press med ett förhandsbud i jakten på drömbostaden.

Hej,

Gå du i tankarna på att sälja din bostad nu eller inom en en rimlig framtid?

Använd Hittamäklare.se för att kostnadsfritt samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan nyttja för att undvika att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Stäng

2 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Har köpt en nybyggd bostadsrätt i en förening där vår lgh motsvarar ett par procent. Priset var 5 700 000 (grundpris utan extra utrustning) ytan skulle vara 157 m2, månadsavgift 4500. Jag fick beskedet att vår lgh blev 153m2 (2.5% mindre) och att månadsavgiften skulle justeras proportionerligt. Jag anser att dom då också skall justera ner innsatsen då denna också är proportionell mot ytan d.v.s andelen av av föreningen.
  2.5% är en justering av 140 000 kr. Väntar på svar fr föreningen, vad anser ni ? Finns det prejudikat?
  Tacksam för svar!

  • Hej Jan.
   Jag måste erkänna att detta tyvärr är utanför min kunskapsbas.
   Jag jobbar mestadels med bostäder på andrahandsmarknaden och hamnar därför sällan i den lite mer avancerade juridiken för nyproduktion.

   Det låter rimligt att man sänker även insatsen tycker jag.
   Om byggbolaget bedömer att de enkelt kan hitta en ny köpare till bostaden så brukar byggfirman ofta säga ”take it or leave it” i dessa situationer. När det sker stora förändringar så att bostaden avviker kraftigt från hur den var när man skrev avtalet så brukar man oftast kunna välja om man vill dra sig ur affären utan några kostnader. Alternativet är att acceptera förändringen och genomföra köpet ändå.

   Jag känner till ett fall där balkongen var tvungen att flyttas på lägenheten vilket innebar att lägenhetens balkong fick ett mycket sämre solläge. I det fallet valde byggbolaget att inte sänka insatsen/priset. De visste att de enkelt kunde hitta en ny köpare så de var tuffa och stod på sig.
   Köparen valde då att genomföra köpet ändå.

   Jag håller tummarna för att de sänker insatsen för dig! Det vore det mest rättvisa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here