Budgivning – köpa bostad

Du har varit och tittat på bostaden och är på väg hem från visningen.
Tag resten av dagen och kvällen till att fundera på och prata igenom hur du upplevde bostaden med din blivande sambo eller med någon du känner. Du måste bestämma dig om du är intresserad eller ej.

Glöm ej lånelöftet
Du bör skaffa ett lånelöfte i detta skede. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Med en enda ansökan får du lånelöftes-erbjudanden från upp till 30 st banker som du sedan kan välja mellan. Om du redan har ett lånelöfte bör du jämföra det med flera andra banker och se om du kan få bättre ränta där.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

När börjar budgivningen?

En vanlig fråga som mäklarna ofta får på visningen är ”när börjar budgivningen?”.
Mäklaren kontaktar dig vanligtvis inom 1-2 dagar.
Det är enligt lagen alltid fritt fram att lägga bud på en bostad när man vill men de flesta väntar till mäklaren börjar ringa runt till alla spekulanter från visningen
När du bestämt dig för att du är intresserad av bostaden bör du även bestämma dig för vilket pris som du tycker är skäligt och rimligt för denna specifika bostad. Det finns en stor risk att det blir budgivning mot de andra spekulanterna. Hur högt är du beredd att gå upp i pris på denna bostad? Att sätta ett pristak på hur högt du är beredd att gå är mycket klokt. Hur mycket är denna bostad värd för just dig? Gå inte högre i en budgivning än ditt förutbestämda tak, då riskerar du att du ångrar dig efterhand.

När du bestämt dig för ett tak för hur högt du är beredd att gå i en eventuell budgivning så finns det flera olika strategier för hur du skall agera i budgivningen. Det är omöjligt att säga vilket strategi som är bäst eftersom det beror mycket på de spekulanter som du bjuder mot.

Lägga första budet i en budgivning – strategi

Skall man lägga första budet?
Ja varför inte. Du har rätt att lägga ett hur lågt eller högt bud som du vill.
Lägg ett bud en bit under utgångspriset om du känner dig osäker.
Det kan ibland göra andra spekulanter lite nervösa och de börjar tänka:
”varför är budet så lågt, är det något fel med bostaden som jag ej känner till?”

Du kan också välja att avvakta och inte lägga första budet för att se hur de andra spekulanterna gör. När budgivningen väl är igång kan storleken på dina höjningar vara avgörande. Små höjningar med till exempel 5.000 kr varje gång kan ibland irritera dina motståndare. Kanske kan de tröttna och hoppa av budgivningen på grund av det. Inte jättetroligt men inte heller omöjligt.

Du kan också välja att ”trycka till rejält” för att skrämma dina motståndare.
Om du lägger ett bud som är 50.000 kr högre än det förra budet, eller till och med ännu mer så sänder signaler till de andra budgivarna som då kanske tänker:
”oj det var en rejäl höjning. Det kanske är lika bra att hoppa av denna budgivning eftersom den där spekulanten verkar vara väldigt angelägen om att köpa”
Det finns som sagt ett flertal strategier och de är alla både bra och dåliga på sitt sätt.
Välj därför den strategi som du tror passar bäst.

Hur går en budgivning till i en bostadsaffär rent praktiskt/tekniskt

Idag sköts de flesta budgivningar via sms och/eller e-mail samt med telefonsamtal.
Mäklaren lägger in ditt mobiltelefonnummer i sitt datorsystem som styr budgivningen. Varje gång någon annan spekulant lägger ett bud på bostaden får du direkt ett sms där det står hur mycket det nya budet är på samt hur många budgivare som är inblandade i budgivningen än så länge. Du kan sedan själv lägga bud via sms eller så kan du ringa mäklaren och lämna budet via telefonen. Vissa budgivningar sköts muntligen via telefonen vilket innebär att mäklaren ringer runt till er spekulanter varje gång det läggs ett nytt bud. När mäklaren startar budgivningen på nätet så kommer det att stå budgivning pågår i bostadens annons.

Högsta budet får inte alltid köpa

Det är säljaren som väljer vem som skall få köpa bostaden. Det är inte alltid säljaren väljer den som har det högsta budet. Det kan bero på olika saker men den vanligaste anledningen är att budgivaren har särskilda villkor som säljaren inte vill acceptera. Säljaren kan då välja någon av de andra budgivarna.

Lånelöfte klart innan budgivning

Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. Om du redan har ett lånelöfte bör du alltid jämföra det med andra bankers erbjudanden.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Med en enda ansökan får du lånelöftes-erbjudanden från upp till 30 st banker som du sedan kan välja mellan. Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

12 KOMMENTARER

 1. Vad är brukligt att höja bud med ? Radhus, bostadsrätt , utgångspris 2 395 000.Fösta bud lagt på utgångspriset.
  MVH Sophie

  • Hej Sophie.

   På de prisnivåerna tycker jag att 10.000 kr är en rimlig minimum-höjning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Ett hus som kostar 3.695.000 och är i ett område som är attraktivt med bra läge och bra förbindelser till Örebro och nära till mataffär.
  Vi är super intresserade men mäklaren är lite svår att få med på tåget med visning innan alla andra vill gå på visning.
  Huset ligger ute för kommaande försäljning.
  Ska man vara lite på och lägga ett förhandsbud med krav att man vill ha visning innan alla andra?

  • Hej Sandra.

   Det är inte mäklaren som bestämmer om de skall ha en förhandsvisning eller inte.
   Det är säljarens beslut.
   Förmodligen måste du lägga ett förhandsbud för att säljaren skall gå med på en förhandsvisning.

   Vad som är rätt och fel vågar jag dock inte svara på eftersom jag inte har kunskap om priserna i området.
   Där har du bättre koll än jag så det får du besluta om själv.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Muhammed.

   Nej. Säljaren väljer själv när och till vilket bud han/hon vill sälja bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej huset är ca.3000000 idag vi har varit vidnigen och vi är intresserad .
  Min man säger att jag kontaktar med mäklaren och ge min bud 10 %mer,men jag tänker är det inte bättre att lägga tex 100000 nu sen man kan höja.
  Mvh Anush

  • Hej Anush.

   Du får avgöra själv vilket strategi du vill använda i budgivningen.
   Jag kan tyvärr inte ge något bra råd eftersom jag inte kan marknaden där du vill köpa bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. lånelöfte fran banken

  hej jag har lönelåft på 1,10000 men villan som jag tänkte köpa blev mer kostnad än jag väntar tror ni att jag kan få mer lån fran banken?

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Ett radhus vi kollar på har utgångspris 4 295 000:-, ingen har lagt ett bud än. Hur mycket längre är kutym att lägga sig. Vill inte verka allt för oseriös

   • Hej Lina.

    Kutym finns inte för det sammanhanget tyvärr. Det beror ju helt på hur högt utgångspriset är satt.
    Ni måste avgöra själva vad ni tycker är ett rimligt pris för radhuset och lägga budet på en nivå som ni känner är vettig.

    Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here