Steg 6 (köpa bostad) – Budgivningen

2

Du har varit och tittat på bostaden och är på väg hem från visningen.
Tag resten av dagen och kvällen till att fundera på och prata igenom hur du upplevde bostaden med din blivande sambo eller med någon du känner. Du måste bestämma dig om du är intresserad eller ej.

När börjar budgivningen?

En vanlig fråga som mäklarna ofta får på visningen är ”när börjar budgivningen?”.
Mäklaren kontaktar dig vanligtvis inom 1-2 dagar.
Det är enligt lagen alltid fritt fram att lägga bud på en bostad när man vill men de flesta väntar till mäklaren börjar ringa runt till alla spekulanter från visningen
När du bestämt dig för att du är intresserad av bostaden bör du även bestämma dig för vilket pris som du tycker är skäligt och rimligt för denna specifika bostad. Det finns en stor risk att det blir budgivning mot de andra spekulanterna. Hur högt är du beredd att gå upp i pris på denna bostad? Att sätta ett pristak på hur högt du är beredd att gå är mycket klokt. Hur mycket är denna bostad värd för just dig? Gå inte högre i en budgivning än ditt förutbestämda tak, då riskerar du att du ångrar dig efterhand.

När du bestämt dig för ett tak för hur högt du är beredd att gå i en eventuell budgivning så finns det flera olika strategier för hur du skall agera i budgivningen. Det är omöjligt att säga vilket strategi som är bäst eftersom det beror mycket på de spekulanter som du bjuder mot.

Lägga första budet i en budgivning – strategi

Skall man lägga första budet?
Ja varför inte. Du har rätt att lägga ett hur lågt eller högt bud som du vill.
Lägg ett bud en bit under utgångspriset om du känner dig osäker.
Det kan ibland få andra spekulanter lite nervösa och de börjar tänka:
”varför är budet så lågt, är det något fel med bostaden som jag ej känner till?”
Du kan också välja att avvakta och inte lägga första budet för att se hur de andra spekulanterna gör. När budgivningen väl är igång kan storleken på dina höjningar vara avgörande. Små höjningar med till exempel 5.000 kr varje gång kan ibland irritera dina motståndare. Kanske kan de tröttna och hoppa av budgivningen på grund av det. Inte jättetroligt men inte heller omöjligt.

Du kan också välja att ”trycka till rejält” för att skrämma dina motståndare.
Om du lägger ett bud som är 50.000 kr högre än det förra budet, eller till och med ännu mer så sänder signaler till de andra budgivarna som då kanske tänker:
”oj det var en rejäl höjning. Det kanske är lika bra att hoppa av denna budgivning eftersom den där spekulanten verkar vara väldigt angelägen om att köpa”
Det finns som sagt ett flertal strategier och de är alla både bra och dåliga på sitt sätt.
Välj därför den strategi som du tror passar bäst.

Hur går en budgivning till i en bostadsaffär rent praktiskt/tekniskt

Idag sköts de flesta budgivningar via sms och/eller e-mail samt med telefonsamtal.
Mäklaren lägger in ditt mobiltelefonnummer i sitt datorsystem som styr budgivningen.
Varje gång någon annan spekulant lägger ett bud på bostaden får du direkt ett sms där det står hur mycket det nya budet är på samt hur många budgivare som är inblandade i budgivningen än så länge. Du kan sedan själv lägga bud via sms eller så kan du ringa mäklaren och lämna budet via telefonen. Vissa budgivningar sköts muntligen via telefonen vilket innebär att mäklaren ringer runt till er spekulanter varje gång det läggs ett nytt bud. När mäklaren startar budgivningen på nätet så kommer det att stå budgivning pågår i bostadens annons.

Välj rätt bank och få de bästa villkoren

När du ska köpa en bostad så behöver du ett lånelöfte innan du kan skriva kontrakt och köpa en bostad. Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Consector.se.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Consector.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Om du istället är intresserad av att låna till kontantinsatsen eller att låna till något annat via privatlån rekommenderar vi Lendo.se. Hemsidan Lendo jämför banker och deras räntor åt dig helt gratis. Även här förbinder du dig inte till något när du gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

 1. Vad är brukligt att höja bud med ? Radhus, bostadsrätt , utgångspris 2 395 000.Fösta bud lagt på utgångspriset.
  MVH Sophie

  • Hej Sophie.

   På de prisnivåerna tycker jag att 10.000 kr är en rimlig minimum-höjning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here