Tillträdet är det moment då köparen, säljaren och mäklaren träffas på banken eller på mäklarens kontor för att genomföra slutbetalningen samt överlämningen av nycklarna till bostaden. Det är då slutköpeskillingen betalas till säljaren. Vanligtvis tar ett tillträde ca 30-60 minuter.
När kontraktet skrivs kommer köpare och säljare överens om vilket datum som tillträdet skall ske. Det datum man kommer överens om skrivs in i kontraktet. Om båda parter är överens kan man ändra tillträdesdatum efter kontraktsskrivningen men om inte köpare och säljare kommer överens så är det datumet i kontraktet som gäller.
Artikelns innehåll:
1. Så går ett tillträde till
2. Normal tid mellan kontrakt och tillträde
3. Flytta in innan tillträdet
4. Inför tillträdet
5. Kontanttillträde
6. Hur snabbt kan man ha tillträdet?
7. Vad händer om köparen inte kan betala på tillträdesdagen?
8. Vad händer mellan kontrakt och tillträde?
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Så går ett tillträde till – checklista:
- Mäklaren bokar tillträdet med banken och skickar ut kallelser till köpare och säljare.
- Köpare & säljare träffas på mäklarens kontor (eller på köparens bank) och signerar likvidavräkningen som sedan mailas till köparens bank.
- Köparens bank för över pengarna till säljaren och löser säljarens bolån. Eventuella pengar som blir över efter att lånen är lösta sätts in på säljarens bankkonto.
- Banken mailar kvitton till mäklaren som överlämnar dem till köpare & säljare.
- Vid fastighetsaffärer signeras och postas även ett köpebrev till banken som använder det för att söka lagfart åt köparen.
- Nycklarna överlämnas.
- Tillträdet är klart.
Information om likvidavräkningen
I likvidavräkningen står alla transaktioner som skall genomföras på tillträdet. Köparen skall betala in slutköpeskillingen till säljaren och om säljaren har lån på bostaden skall även de lösas (om inte köparen enligt överenskommelse skall överta säljarens bolån).
Eventuella kostnader skall också regleras i likvidavräkningen. Alla kostnader regleras så att köparen endast behöver betala den del av kostnaden som är hänförlig till tiden då köparen äger bostaden, och vice versa.
Exempel på kostnader som kan regleras i likvidavräkningen:
- Fastighetsavgiften (gäller endast hus)
- Månadsavgiften till bostadsrättsföreningen (gäller endast bostadsrätter)
- Eventuella övriga kostnader som är förutbetalda eller som skall betalas
Om man exempelvis har tillträdet mitt i månaden, dvs den 15:e och tillträdet gäller en bostadsrätt så skall månadsavgiften regleras så att köparen ersätter säljaren för de dagar som är från den 15:e och framåt. Månadsavgiften betalas ju in i förskott så säljaren, som har betalat in avgiften för hela månaden har därmed rätt att få tillbaka en del av den summan av köparen.
I videon förklarar Magnus på mäklarsamfundet hur tillträdet går till.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Normal tid mellan kontrakt och tillträde
Köpare och säljare komma överens om ett tillträdesdatum innan kontraktet skrivs. Tillträdesdatumet går att ändra i efterhand men det krävs då att båda parter är överens om ändringen. Kommer man inte överens är det datumet i kontraktet som gäller!
Ändrar man datum för tillträde så bör man se till att båda parter godkänner det skriftligt via ett tilläggsavtal. För att överenskommelsen skall vara juridisk bindande krävs det nämligen att den finns skriftligt. E-post och sms räknas som skriftligt och är juridisk bindande.
Hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet är helt fritt att förhandla om för köparen och säljaren. Eftersom det är helt upp till säljare och köpare att bestämma tillträdesdatum kan det ibland dröja ett år mellan kontraktet och tillträde men det kan även gå väldigt snabbt. Det finns dock tidsintervaller som är mer normala än andra:
- Normal tid mellan kontrakt & tillträde är 3-5 månader för hus
- Normal tid mellan kontrakt & tillträde är 1-4 månader för bostadsrätter
Det vanligaste är att man har 3 månader från kontraktsskrivningen till tillträdesdagen. Det beror på att en hyreslägenhet normalt sett har 3 månaders uppsägningstid. De flesta som skall lämna en hyresrätt och flyta till sin nyköpta bostad önskar alltså 3 månader till tillträde.
Flytta in innan tillträdet
Om köpare och säljare kommer överens om att köparen skall flytta in innan tillträdesdagen går det att lösa med ett hyresavtal. Köparen får då hyra bostaden av säljaren fram till tillträdesdagen.
Man måste ha ett ordentligt hyresavtal eftersom säljaren är ansvarig för bostaden fram till tillträdesdagen. Skulle det hända något, exempelvis att en ruta krossas mellan kontrakt och tillträdesdagen så är det alltså säljaren som är ansvarig och betalningsskyldig för en ny ruta om inget avtalat finns som reglerar ansvaret.
I teorin skulle köparen kunna första hela bostaden och sedan skulle säljaren bli skyldig att återställa allt innan tillträdet om det inte finns ett hyresavtal.
Vårt tips är alltså att aldrig lämna ut nycklarna till köparen innan tillträdet om inte ett ordentligt hyresavtal är upprättat.
Kika in våra gratismallar för hyresavtalet:
Inför tillträdet
Köparen:
Inför tillträdet skall köparen se till att allt är klart med finansieringen så att slutköpeskillingen kan betalas till säljaren på tillträdesdagen. Kontakta banken som givit dig lånelöfte och stäm av så att allt är i sin ordning.
Säljaren:
Innan tillträdet skall säljaren rensa bostaden på alla sina prylar och flyttstäda. Här är två st viktiga val för säljaren:
- Flytta alla prylar själv eller anlita en flyttfirma?
- Städa bostaden själv eller anlita en städfirma?
Att städa själv innebär ett stort ansvar. Bostaden skall vara flyttstädad vilket innebär att den skall vara totalstädad. Det kan vara lätt att missa och slarva när man städar själv.
Om säljaren slarvat med städningen kan köparen kräva att säljaren skall komma tillbaka och åtgärda städningen efter tillträdet. Om säljaren inte åtgärdar slarvet har köparen rätt att anlita en städfirma som åtgärdar städningen och sedan kräva säljaren på kostnaden.
Anlitar man en städfirma slipper man alla bekymmer och med RUT-avdraget blir kostnaden för att att anlita en städfirma inte särskilt hög.
- Läs även våra guider med en checklista, tips och råd på vad man skall tänka på inför flytten samt inför själva flyttstädningen.
Planerar du att sälja eller köpa en bostad inom det närmaste året?
Då kan vi rekommendera dessa två gratistjänster:
1. Hittamäklare.se – få hjälp med att samla in offerter & att jämföra mäklarna i det område där du bor. Offerterna kan du använda för att undvika att betala onödigt mycket för mäklaren.
2. Zensum.se – Jämför räntor & villkor på bolån & lånelöften hos Zensum. Med en enda ansökan jämför du erbjudanden från flera olika banker & väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte.
Tjänsterna ovan är helt gratis att använda & du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Kontanttillträde – när man betalar kontant & inte tar bolån
Om köparen inte skall ta bolån tar köparens bank vanligtvis ut en kostnad för att hjälpa till med tillträdet. De tar betalt för jobbet deras personal får lägga ner helt enkelt. Detta är en kostnad som är svår att komma undan. Det behövs en bank som hjälper till med transaktionen och löser säljarens lån.
Bankerna brukar ta runt 3000 – 5000 kr för ett kontanttillträde.
Hur snabbt kan man ha tillträde?
När det gäller hus kan man ha tillträde samtidigt som kontraktet skrivs. Kontraktsskrivningen och tillträdet kan alltså ske samtidigt.
När det gäller bostadsrätter måste bostadsrättsföreningen godkänna köparen som ny medlem innan man kan ha tillträde. Föreningen har 4 veckor på sig att behandla medlemskapsansökan. Vanligtvis skriver man i kontraktet att tillträdet skall genomföras om 4 veckor. Om föreningen behandlar ansökan snabbt kan man tidigarelägga tillträdet så länge köpare och säljare är överens om det.
Om köparen inte kan betala på tillträdet
I denna video går Magnus på Mäklarsamfundet igenom vad som händer om köparen inte kan betala för bostaden på tillträdet.
Vad händer mellan kontrakt och tillträde?
Säljaren är ansvarig för bostaden under hela perioden mellan kontrakt och tillträde. Eventuella skador som uppstår på grund av slarv eller oförsiktighet skall ersättas av säljaren. Köparen kan dock inte kräva ersättning för normalt slitage.
Villkor / klausuler
Efter kontraktsskrivningen kan det finnas klausuler i kontraktet som måste uppfyllas innan tillträdet kan genomföras. Några exempel på sådana klausuler/villkor är besiktningsklausuler och försäljningsklausuler.
Vitvaror och maskiner
Om en vitvara, värmepump eller annan utrustning går sönder mellan kontrakt och tillträde är säljaren skyldig att ersätta om vitvaran är tillräckligt ny för att köparen inte skall kunna förvänta sig att den kan gå sönder när som helst. Om det är en äldre vitvara eller maskin kan köparen förvänta sig vid köpet att den på grund av ålder eller skick kan gå sönder när som helst och då är säljaren inte ersättningsskyldig.
I videon förklarar mäklarsamfundets kundombudsman om vem som ansvarar för trasiga vitvaror vid en försäljning.
Bostadsrätt
Om affären gäller en bostadsrätt skall bostadsrättsföreningen godkänna köparen som medlem innan tillträde kan genomföras. Om köparen nekas medlemskap går hela affären tillbaka. Köparen kan överklaga beslutet till Hyresnämnden.
Vanliga frågor och svar
Ja, så länge köpare och säljare är överens kan man lägga tillträdet hur långt fram i tiden man vill.
Säljaren kan inte ångra sig. Köparen kan ångra sig men riskerar då att tvingas betala väldigt mycket pengar i ersättning. Läs mer om detta i vår artikel: Ångra bostadsköp
Ja, när man skrivit upplåtelseavtalet kan bostaden säljas.
När det gäller bostäder betyder tillträde att man övertar bostaden och får nycklarna.
Vanligtvis 30-60 minuter
Hos mäklare eller på köparens bank
Säljaren
Vid tillträdet
Hej,
vi har köpt en bostadsrätt och när vi skulle flytta in i bostaden på tillträdesdagen så märkte vi att en stor spegelgarderob i hallen var sönder.
Då har säljaren anlitat en flyttfirma som städat ur garderoben men samtidigt haft sönder skjutdörrarna,så dem inte går att röra på sig.
Nu i efterhand har flyttfirman försökt lösa det internt. Men skadan på garderoben har blivet värre efter att dem försökt lösa det själva. Flyttfirman(Grabbarna flytt) har ändrat inställning om att åtgärda skadan.
Vilka rättigheter har vi som köpare och hur ska man gå tillväga?
Tacksam för svar/Barnfamiljen
Hej Johan.
Ni kan kräva ersättning av säljaren som i sin tur får kräva ersättning av flyttfirman.
1. Skriv ett brev, sms eller mail med ert krav på ersättning till säljaren. Håll kravet rimligt. Ersättningen ska motsvara värdet på den aktuella begagnade garderoben (om den inte går att laga, då kan ni laga den och sedan kräva ersättning för reparationskostnaden).
2. Om säljaren vägrar betala och ni inte kommer överens kan ni stämma säljaren via tingsrätten (om ni orkar och anser att det är värt det).
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej
Vi har skrivit kontrakt på en bostadsrätt och betalat handpenning. Vi behöver inte ta lpn för att betala. Vår bank vägrar hjälpa till med kontanttillträde med motiveringen att vi inte varit helkunder tillräckligt länge. Vi har även frågat 5 andra banker om de kan hjälpa till men fått nej från alla med motiveringen att man måste ha varit helkund i banken en viss tid (6-12 månader).
Hur ska vi lösa betalningen av slutlikviden? Säljaren har ju lån som ska lösas och ingen bank vill hjälpa till. Kan vi föra över pengarna till säljaren själva och de löser sina lån? Det måste ju gå att lösa på något sätt?
Mvh Linn
Hej Linn.
Det låter väldigt konstigt. Jag har aldrig hört talas om att en bank vägrat hjälpa sina kunder med ett tillträde. Att banken tar betalat för kontanttillträden är ju vanligt men att de vägrar hjälpa till har jag aldrig hört.
Ni kan absolut ordna tillträdet själva men jag vågar tyvärr inte svara på hur ni löser det på bästa möjliga sätt.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej,står i begrepp att köpa en liten bostadsrätt. Vi köper kontant och säljaren har heller inga lån. Varför kan vi inte göra överföringen själva online utan att blanda in banker? Har ingen lust att betala 4000kr extra…
Hej Pia.
Det går bra att lösa det utan banken. Om säljaren inte har några lån som skall lösas är det inga problem alls. Det är bara att föra över pengarna.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej , jag köpte ett hus av en herre . Köpte lösöret för 35000 och gick med på att kasta och städa ut hela huset pga av att han inte kunde eller ville ta in flyttfirma. Jag flyttade hans grejer till hans nya bostad och har därefter kommit med grejer lite då och då. Nu har det gått 4 månader sen huset gick igenom och vart mitt.
Vårat avtal var att han avsäger sig allt med huset och jag tar över huset i det skick det befinner sig i. Jag accepterade det och betalade det han ville ha för huset + lösöret.
Har även varit så snäll att jag tog kort på allt innan jag åkte med grejerna på tippen ifall han hade ångrat sig och ville han mer grejerna än det han redan valt ut.
Nu sista veckorna har han börjat komma med krav att han ska ha vissa grejer som en kniv,tallrik och diverse små grejer egentligen.
Har sagt att jag sålt och kastat hela bohaget som avtalt. Han hotar nu mig med jurist och för stöld .
Det ska tilläggas att jag har köpt nya skor åt han , nya fiskegrejer + nu jacka för han menade på att jag hade tagit det. Detta av ett pris av 6000 kr.
Till min fråga , vad säger egentligen lagen om detta? Är superstressad över hans beteende och har lagt ner flera 100 tusen i renovering på huset som vart klart i mitten på juni .
Hej Fredrik.
Ni har blandat in en massa lösöre i affären. Jag kan tyvärr inte hjälpa till med frågor om lösöre.
Du behöver i alla fall inte oroa dig för att du skall bli av med huset eller liknande. Huset är ditt och affären kan inte hävas eller liknande på grund av bråk om lösöre.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Bor i en bostadsrätt och undrar när nya kommande inflyttade till föreningen har rätt till föreningens hemsida med inloggning?
Är det innan tillträdde datum?
//Lotta
Hej Lotta.
Det vågar jag inte svara på med säkerhet men jag kan tycka att det är rimligt att de får inloggning i samband med tillträdesdagen alternativt i samband med att de godkänns som medlemmar i föreningen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej min fråga gäller om bankerna har juridisk rättighet att ta betalt vid ett kontant tillträde?
Jag söker lagfart själv, har papper på var mina pengar kommer ifrån, för penningstvätt lagen.
Att göra en överföring från mitt konto till säljarens konto kan jag ju göra själv!
Så varför påtvingas jag denna kostnad från min bank Nordea?
Kontanttillträde – när man betalar kontant & inte tar bolån
Om köparen inte skall ta bolån tar köparens bank vanligtvis ut en kostnad för att hjälpa till med tillträdet. De tar betalt för jobbet deras personal får lägga ner helt enkelt. Detta är en kostnad som är svår att komma undan. Det behövs en bank som hjälper till med transaktionen och löser säljarens lån.
Bankerna brukar ta runt 3000 – 5000 kr för ett kontanttillträde.
Hej Elizabeth.
Ja, vilket företag har inte juridisk rätt att ta betalt för sina tjänster?
Det är fullt möjligt att genomföra ett tillträde utan bankens hjälp men ett sådant tillträde kommer sannolikt inte säljaren och speciellt inte mäklaren att ställa upp på.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Vi flyttade till radhus den 1februari 2022. Idag fick vi samtal från Vakin att säljaren glömt att anmäla ägarbyte för vatten vid flytten så dom har betalat vårat vatten till idag. 1/12-22. Utan att tänka på det. Men blir vi verkligen tvugna att betala vatten retroaktivt ända från februari 2022 för att förra ägarna glömt att anmäla ägarbyte? Blir en rätt stor klumpsumma. Är inte det säljarens ansvar?
Hej Therese.
Jag är inte helt säker men jag tror att det står i kontraktet från när ni köpte bostaden vem som ansvarar för kostnader efter tillträdet.
Oavsett så är det ju ni som bott där och förbrukat vattnet så det är väl inte mer än rätt att ni betalar och gör rätt för er.
Bara för att säljaren råkat missa att anmäla ägarbytet så är det ju inte schysst av er att försöka slippa betala för ert eget vatten.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.är mitt uppe i försäljning av min villa.
Det säljs med friskrivning.ej bohag och flyttstäd.. köpekontraktet skrevs på för ungefär 3 1/2månad sedan och köparen har då innan köpekontraktet kollat i huset och tomten och sedan kontraktet i stort sätt varje vecka velat komma in i huset och mätt och donat.vilket vi tyckt börjat bli lite väl jobbigt nu.då vi är mitt uppe i flytten.dessutom fick vi en vattenläcka på köksgolvet från en diskmaskin för 1 1/2 månad sedan så golvet fick rivas upp .eftersom nya ägaren kommer renovera huset för 2 milj som han sagt till oss så frågade vi om det var ok att ta bort de 35 år gamla underskåpen i köket vilket var ok för honom då han ändå ska renovera det samt sätta nytt golv. Däremot är vi införstådda med att han köper huset med ett köksgolv så nu när det har torkat efter lilla läckan så kommer vi sätta dit nytt golv av det material som vi får tag i men då började han med att det var oacceptabelt och han tyckte han skulle få pengarna för renoveringen och han bestämma vilket gplv som ska läggas från mitt försäkringsbolag(vi kommer imte få någon ersättning för ditläggning av golv) utan bekosta det själva och det blir det billigaste tänkbara som ändå kommer se bättre ut än det slitna som fanns på plats innan vattenläckan.men nu vill han se kvitton på material och vill kontrollera när golvet läggs vilket en utbildad snickare vill göra i lugn och ro. Är det fel av oss att sätta ner foten nu att det inte ska bli fler besök innan tillträdet?
Hej Jenny.
Nej det är inte fel. Du kan neka fler besök.
Gällande golvet så skall ett golv läggas som motsvarar det golv som tidigare låg där. Låg det parkettgolv skall parkettgolv läggas igen.
Huruvida en hantverkare lägger in golvet eller inte spelar ingen roll så länge det läggs in på rätt sätt.
Hade jag varit du så hade jag nekat köparen fler besök, lagt in ett golv som är likvärdigt med det vattenskadade och sedan hade jag inte gjort något mer. Om du lägger in golvet själv eller anlitar en hantverkare bestämmer du själv så länge det blir rätt gjort.
Gör du så har du uppfyllt dina förpliktelser.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej .
Finns nogåt regel att köparen kan ha andra visning innan tillträdet?
Jag frågade säljaren för att se lägenheten innan tillträdet för att se om de har fixat saker som dom lov men säljare låt mig inte.
Kan jag säga det är regel och jag har rätt att se lägenheten innan final betalning?
Mvh,
Fary
Hej Fary.
Nej, det finns ingen sådan regel. Det är säljaren som bestämmer om du skall få se bostaden eller inte.
Du behöver inte undersöka bostaden innan tillträdet, det räcker att du undersöker bostaden efter tillträdet och letar efter fel eller brister som inte fanns där när du skrev kontraktet och köpte bostaden.
Hittar du fel eller brister i bostaden som inte fanns där när du skrev kontrakt så kan du kräva ersättning i efterhand.
Mvh admin på Ekonomifokus
Kontanttillträde!
Det måste finnas alternativ till detta!
Jag känner en som sålde sin lägenhet i Stockholm som ”swish”ade närmare 4 miljoner!!! ( detta hände mars 2021 ) Köparen hade blivit förbannat på banken som skulle ha 5000 kr för att göra överföringen.
Så vad finns det för alternativ för oss som köper kontant!
Hej Rani.
Det går absolut att lösa det kontant utan banken men det blir krångligt om säljaren har lån som skall lösas i samband med tillträdet osv.
Jag har ingen annan rekommendation än att betala banken för tjänsten. I min värld är det inte värt att bråka om några tusenlappar när man gör en affär på miljonbelopp.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, sitter i en hemsk sits med mäklaren. Jag är köpare.
3 vardagar före tillträde (en onsdag, tillträde måndag) ringer mäklare och uppger att banken nekar kontanttillträdet. Mäklaren bokade kontanttillträde från Nordea då jag som nordeakund finansierar köpet, men min sambo har Swedbank och står på kontraktet. Denna info har mäklaren haft från start. Han uppger även att kontanttillträdet har nekats ett par gånger av systemet men inte hört av sig till oss så vi kunnat ställa det tillrätta/ överfört pengarna till min sambo i tid.
Efter många turer har vi nu bokat nytt tillträde på banken, inte med hjälp av mäklaren, tillträdet är uppskjutet 17 dagar och med en månadshyra vi ska betala trots att vi inte bott där. (Förståeligt pga avtalet).
Vad har mäklaren för skyldighet i det hela? Hans jobb är väl att se till att säljaren får sina pengar i tid och att köpet görs smidigt? Enligt både säljaren och mig (vi har telefonkontakt) har han i sista sekund visat att han inte gjort jobbet, är nedlåtande, ber inte om ursäkt och är svår att få svar av.
Hjälp!
Hej Ilona.
Jag är inte säker men det kan vara så att mäklaren anses ha brustit i sitt arbete och därmed blir ersättningskyldig för er ekonomiska skada.
Mitt råd är att du kontaktaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh amdin på Ekonomifokus