Checklista inför & till visningen

4
Checklistor - visning

När du går på visning så gäller det att ha huvudet på skaft. Det gäller att ställa rätt frågor samt att titta på rätt saker för att inte få obehagliga överraskningar när du flyttar in. Som köpare har du en undersökningsplikt. Det innebär att du måste undersöka noggrant vad du köper. Har du inte kunskapen själv rekommenderar vi att du tar hjälp av någon som kan undersöka bostaden ordentligt.

Scrolla direkt ner till:

Glöm ej lånelöftet
Du bör helst skaffa ett lånelöfte redan innan visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt låga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Med en enda ansökan får du lånelöftes-erbjudanden från upp till 30 st banker som du sedan kan välja mellan. Om du redan har ett lånelöfte bör du jämföra det med flera andra banker och se om du kan få bättre ränta där.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Checklista inför visningen

När du skall gå på visning är det alltid bra att vara förberedd. Ju mer förberedd du är desto mindre är chansen att något går fel. Vi har listat 5 st punkter som du bör gå igenom inför en bostadsvisning.

1. Sök lånelöfte

Se till att ha ett lånelöfte klart redan innan visningen. Det kan ibland gå väldigt snabbt med budgivning osv så var väl förberedd så riskerar du inte att missa din drömbostad. Lånelöfte söker du enklast via den helt kostnadsfria hemsidan Lånekoll.se. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

2. Ring mäklaren och anmäl intresse

Ring (!) och anmäl intresse. Du ringer mäklaren och meddelar att du är superintresserad och att du vill veta om det kommer in några förhandsbud för då kanske du är beredd att bjuda över. Om du gör detta så minskar du risken att bostaden säljs innan visning på ett så kallat förhandsbud.

Läs vår artikel om: Förhandsbud

3. Skapa dig en bild av bostadspriser i området

Kika på de hemsidor som visar slutpriser på tidigare bostäder som sålts i området. De finns framför allt två st hemsidor som visar slutpriser och det är Booli.se och Hemnet.se/salda.

4. Åk och titta på omgivningen innan visning

Det brukar vara bra att åka till bostaden och kika på omgivningen redan innan visningen. Antingen kan du åka dit någon timme innan visningen och kika eller redan ett par dagar innan. Du kan då enkelt åka runt och kika hur när det är till bussen osv.

5. Undersök alla dokument kring bostaden

Är det är bostadsrätt så bör du läsa igenom årsredovisningen och skapa dig en bild av föreningens ekonomi. Tag även reda på om föreningen bytt stammar, fönster osv så att du får en tydlig bild över hur skicket på föreningens fastighet är.

Är det ett hus eller annan friköpt bostad bör du läsa igenom information om eventuella servitut samt besiktningsprotokoll om bostaden är förhandsbesiktigad.

Följ dessa tips så kommer du att vara väl förberedd inför visningen.
Förhoppningsvis missar du inga viktiga detaljer och om du är osäker på dina kunskaper kring bostäder så rekommenderar vi att du tar med dig en person som har bra koll och kunskap i ämnet. Återigen, glöm inte att ordna med lånelöfte INNAN visningen på Lånekoll.se.

Checklista till visningen

1. Testa allt och undersök noga

Testa att starta vitvaror, testa belysning, kika under mattor, undersök hela bostaden och leta efter skavanker. Du kan inte som köpare komma i efterhand och klaga på skavanker och fel om dessa fel fanns i bostaden då du var där och tittade. Dock kan man som köpare kräva ersättning om något fel är helt omöjligt för en kunnig person att uppmärksamma, det är då ett så kallat dolt fel.

Läs vår artikel om: Dolda fel och undersökningsplikt

2. Driftskostnader

Info om driftskostnaden står alltid i broschyren du får av mäklaren. Men vad säger den egentligen? Driftkostnaden baseras på nuvarande ägares hushåll. Det kan vara så att den nuvarande ägaren bor själv i bostaden och snålar på el och vatten för att hålla nere kostnaderna. Gör därför en egen bedömning om vad just ditt hushålls driftskostnad bör bli. Titta även på bostadens värmesystem, fönster och hustyp för att avgöra den framtida driftskostnaden. Siffror kan se bra ut på pappret, men verkligheten kan vara en annan.

Läs vår artikel om: Driftskostnader

3. Badrum

Det absolut viktigaste att undersöka är badrum/våtrum. Undersök om det luktar konstigt, om det ser bra ut runt golvbrunnen, om du ser några fuktskador eller kakelplattor som spruckit eller buktar ut. Kolla även genomföringar av rör, dvs där rören går igenom väggen.

Om badrummet renoverats inom de senaste 10 åren skall du alltid fråga mäklaren eller ägaren om det finns ett så kallat ”våtrumsintyg”. Detta intyg innebär att den firma som renoverat badrummet har rätt kunskap för att utföra en renovering av badrum. Alla firmor som renoverar badrum ger 10 års garanti på badrummet men ett våtrumsintyg visar att firman har koll på branschreglerna som gäller. 10 års garanti innebär att om det skulle bli problem med till exempel en vattenläcka eller liknande kan du vända dig direkt till firman som utfört renoveringen och kräva att firman åtgärdar felet.

Om badrummet är felaktigt renoverat finns risken att ditt försäkringsbolag inte vill betala ut några pengar till dig när du får problem.

Att renovera ett normalstort badrum kan kosta allt från 25.000 kr upp till över 150.000 kr om du skall anlita en firma som gör jobbet. Priset beror på vilka materialval du gör vid renoveringen.

Läs vår artikel om: Badrum & regler för renovering

4. kök

I köket gäller det främst att titta under diskbänken. Se så att det inte läcker från rören och att kopplingarna ser bra ut. Du bör även kolla så att det inte finns fuktskador under eller bakom tvättmaskinen och kyl/frys.

5. El-installationer

Som privatperson får man inte koppla och dra el själv utan att ha en behörighet för detta. Om bostaden har tex spotlights i taket så kan det vara bra att höra sig för om dessa spotlights kopplats in av en behörig elektriker. Om el-arbeten är felaktigt utförda finns det en brandrisk.

6. Väderstreck

Tag reda på vilka väderstreck som bostaden befinner sig i.
Om bostaden har en balkong eller uteplats kan det vara bra att undersöka vilket väderstreck den/de befinner sig i. Söder och väster är de mest eftertraktade väderstrecken.

7. Utsidan

 • Bygglov
  Kontrollera att det finns bygglov på eventuella tillbyggnader.
  Har huset byggts till med ett inglasat uterum, garage eller altan.
  I vissa fall krävs bygglov för bygge av altan.
 • Dränering
  Fråga säljaren eller mäklaren om dräneringar runt huset och i trädgården är gjorda. Kolla också när dessa utfördes. Dräneringar blir med tiden igentäppta och behöver bytas ut. Detta medför stora kostnader. Kolla också att marken sluttar ut från huset. Annars rinner vatten mot huset och då blir dräneringen extra viktig. Man brukar räkna med att dräneringens livslängd är 15-20 år men den kan hålla betydligt längre än så i vissa fall.
 • Sprickor i fasad och grund
  Kontrollera ifall det finns sprickor i fasad och grund.
  Kolla ifall det finns röta vid träfasad. Känn efter röta i ändarna av fasaden.
 • Fönster
  Har bostaden två- eller tre-glasfönster. Tre-glas är mer energieffektivt och ljudisolerande. Åldern på fönster är väldigt viktigt. Man brukar byta ut trä- och plastfönster efter ca 30 år. Aluminiumfönster håller i ca 50 år.
 • Tak
  Kolla ifall det finns möjlighet att få klättra upp på taket och kontrollera. Taket är husets viktigaste punkt. Ett tak som behöver bytas ut kan medföra mycket stora kostnader. Låt dig inte luras utav ett glänsande och snyggt tak. Idag finns många företag som renoverar och snyggar till gamla tak med färg. En lösning som ofta används vid försäljningar. Taket kan ändå vara väldigt gammalt och i behov utav utbyte i närtid. Tak brukar hålla i 30 – 60 år beroende på vilken typ av tak det är.
 • Grund
  Vilken typ av grund står huset på. Det finns många olika typer utav grunder. Vissa grunder har problem med fukt, vissa får sättningsproblem. Kolla upp grunden och läs på om den. Att själv kontrollera en grund är inte lätt. Vid inredda källargrunder kan man dock många gånger känna lukt utav mögel.

Efter visningen – Checklista

1. Fundera på om du skall göra en besiktning

Detta gäller framför allt för köp av hus. En besiktning kostar mellan 6.000 kr till 15.000 kr. Vid en vanlig besiktning görs ej någon koll av el, avlopp och vatten. Det mäts inte heller några radonvärden. Man bör göra en besiktning för att kunna känna sig trygg och veta att huset är i ett bra skick. Du som köpare har en undersökningsplikt. Ett bra sätt att göra en ordentlig undersökning är att göra överlåtelsebesiktning. Bolaget som besiktiga huset åt dig är då ansvariga för att fel som går at upptäcka kommer fram. Dolda fel ingår inte i besiktningsmannens ansvar. Du kan önska att en klausul läggs till i köpekontraktet. Då får du göra en besiktning i efterhand. Säljaren har dock alltid möjlighet att säga nej till ett sådant krav.

Läs vår artikel om: Besiktning

2. Fundera på om du skall mäta radon

Om du vill köpa bostaden så kan du överväga att mäta radonhalten.
Att mäta radon i en bostad kan du göra på två sätt. Det snabbaste testet tar ca 1 vecka. Du får då en rådgivande rapport om läget. Vill du göra en fullständig analys tar denna ca 2-3 månader. Detta blir svårt att göra ihop med en husvisning. Du kan önska att en klausul läggs till i köpekontraktet. Då får du göra en radonmätning i efterhand. Säljaren har dock alltid möjlighet att säga nej till ett sådant krav.

Lånelöfte
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Med en enda ansökan får du lånelöftes-erbjudanden från upp till 30 st banker som du sedan kan välja mellan. Om du redan har ett lånelöfte bör du alltid jämföra det med andra bankers erbjudanden.

Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

4 KOMMENTARER

 1. Hej,
  Har köpt en nybyggd bostadsrätt i en förening där vår lgh motsvarar ett par procent. Priset var 5 700 000 (grundpris utan extra utrustning) ytan skulle vara 157 m2, månadsavgift 4500. Jag fick beskedet att vår lgh blev 153m2 (2.5% mindre) och att månadsavgiften skulle justeras proportionerligt. Jag anser att dom då också skall justera ner innsatsen då denna också är proportionell mot ytan d.v.s andelen av av föreningen.
  2.5% är en justering av 140 000 kr. Väntar på svar fr föreningen, vad anser ni ? Finns det prejudikat?
  Tacksam för svar!

  • Hej Jan.
   Jag måste erkänna att detta tyvärr är utanför min kunskapsbas.
   Jag jobbar mestadels med bostäder på andrahandsmarknaden och hamnar därför sällan i den lite mer avancerade juridiken för nyproduktion.

   Det låter rimligt att man sänker även insatsen tycker jag.
   Om byggbolaget bedömer att de enkelt kan hitta en ny köpare till bostaden så brukar byggfirman ofta säga ”take it or leave it” i dessa situationer. När det sker stora förändringar så att bostaden avviker kraftigt från hur den var när man skrev avtalet så brukar man oftast kunna välja om man vill dra sig ur affären utan några kostnader. Alternativet är att acceptera förändringen och genomföra köpet ändå.

   Jag känner till ett fall där balkongen var tvungen att flyttas på lägenheten vilket innebar att lägenhetens balkong fick ett mycket sämre solläge. I det fallet valde byggbolaget att inte sänka insatsen/priset. De visste att de enkelt kunde hitta en ny köpare så de var tuffa och stod på sig.
   Köparen valde då att genomföra köpet ändå.

   Jag håller tummarna för att de sänker insatsen för dig! Det vore det mest rättvisa.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,
  Jag läser här en massa intressant information om husköp. Jag har en fråga kring kontantinsatsen och själva bolånet. Jag läser att ni bl. a. rekommenderar lendo och consector. Om jag nu lyckas få en kontantinsatsen hos lendo på mellan 300-400 tusen kr. Har jag då fortfarande chans att få själva bolånet på resterande del låt säga hos SEB SBAB Swedbank eller Nordea eller kan det vara så att de anser att jag redan är överbelånad, fastän jag egentligen har en bra inkomst?
  Hoppas mi förstår hur jag menar.
  Tacksam för svar så fort som möjligt!

  Mvh
  Besnik

  • Det är inte alls säkert att banken godkänner det upplägget så du måste alltid se till att banken som du vill ta bolånet hos godkänner det upplägget innan du tar ett lån till kontantinsatsen.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here