Alternativ till Lendo

Lendo är en låneförmedlare, som hjälper folk att ansöka om olika slags lån, till exempel privatlån, bolån och billån. Det är ett av de största, så väl som äldsta, företagen i branschen och har i princip blivit synonymt med lånemäklare i allmänhet, men det finns många andra aktörer på marknaden som i många fall har ett annat eller större utbud av långivare, så om du vill ha så många erbjudanden som möjligt att välja bland är det värt att utforska marknaden.

Vad är en låneförmedlare?

Det är tjänster som fungerar som mellanhand mellan långivare och låntagare, vilka gemensamt kallas låneförmedlare eller lånemäklare. De hjälper privatpersoner att jämföra olika låneerbjudandens villkor och effektiva räntor, så att de kan välja det bästa.

Det går naturligtvis att själv ansöka till alla olika banker och kreditbolag, men nackdelen är att man måste fylla i en ansökan och utföra en kreditupplysning per långivare. Det är tidskrävande och kan reflektera negativt på låntagarens kreditvärdighet, på grund av de många kreditupplysningarna.

Fördelen med att använda sig av jämförelsetjänster är alltså att man endast behöver göra en enda ansökan, med en enda kreditupplysning från Upplysningcentralen (UC) – plus att man får många alternativ med tydliga villkor. Det tar endast ett par minuter att göra en ansökan och vanligtvis får man svar inom 15 minuter.

Vad är haken?

Det finns egentligen ingen hake. Låneförmedlare är gratis att använda och en låneansökan är inte bindande. Det beror på att långivarna betalar provision till låneförmedlaren i utbyte mot att låntagaren lånar av just dem. Alla parter tjänar på det, helt enkelt.

En långivare tjänar sin inkomst på ränta och vill naturligtvis sätta räntorna så höga som möjligt, men lånemäklarna konkurrensutsätter långivarna så att deras erbjudanden bli bättre.

Inte ens betalningsanmärkningar är nödvändigtvis ett hinder för att ta ett lån, eftersom det finns privatlån som går att erhålla även om man har betalningsanmärkningar. De kan dock ha sämre villkor än andra lån, så se till att jämföra alla alternativ innan du godtager ett låneerbjudande.

Hur många svenskar lånar pengar?

Statistiska centralbyrån publicerar Sparbarometern, som innehåller massvis av matnyttig statistik om lån och räntor i Sverige. Tillväxttakten för alla typer av hushållslån ökar stadigt för varje år som går. Bostadslånen har en till På samma gång minskar sparandet, det vill säga nysparandet minus skuldökningen. Det beror till stor del på att allt fler investerar i aktier, fonder och bostadsrätter.

Detsamma gäller i våra skandinaviska grannländer, där alla typer av låntagande ökar i liknande förhållanden, medan sparandet i allmänhet minskar. Om du har flera utstående lån är det starkt rekommenderat att samla och lösa lån så snabbt som möjligt, för att minimera kostnader för räntor och avgifter.

Vad beror låntagandet på?

Den största anledningen är att våra bostäder ökar i värde, samtidigt som räntorna är relativt låga. Då passar vi svenskar på att låna enligt SVT. Till vis del beror det även på att det är lättare än någonsin att ansöka om lån, just tack vare tjänster som Lendo. Det beror i sin tur delvis på att det även finns fler seriösa kreditgivare som alternativ till storbankerna.

Om du behöver ett lån så bör du överväga att använda dig av lånemäklare!

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here