Låna till båt – vilken typ av lån som passar

0
Låna till båt

När våren kommer så infinner sig ofta suget efter en egen båt. Båtar är dyra vilket innebär att de flesta tvingas låna pengar för att köpa sig en egen skuta. Vilken typ av lån är då bäst att välja för detta köp? Svaret på den frågan skall vi försöka svara på i denna artikel.

Lån till båt – olika alternativ

Det utan tvekan billigaste alternativet är att låna på dina bostad om du äger den.
Om du har utrymme i bostadens värdering, dvs att ditt bolån motsvarar mindre än 85% kan du ibland låna upp på huset eller bostadsrätten och använda pengarna till båtköpet. Räntan du får på ett bolån är mycket lägre än alla andra typer av lån. Följande typer av lån lämpar sig för båtköpet:

  • Bostads-lån (öka på bolånet för att köpa båt är det absolut billigaste alternativet)
  • Båtlån (båten används som säkerhet/pant för lånet)
  • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
  • Avbetalningslån (om du köper en helt ny båt kan du köpa den på avbetalning)

Fördelar/nackdelar med respektive typ av lån

Låna på bostad
Att låna på sin bostad är det bästa och billigaste alternativet. Den enda nackdelen kan vara om du saknar utrymme att låna upp extra på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Saknas utrymme i pantbreven kostar det 2% extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev. Oftast lönar det sig ändå att låna på bostaden eftersom den engångskostnaden snabbt äts upp av högre räntor på andra typer av lån.

Båtlån
Båtlån är som ett privatlån men med skillnaden att banken tar båten som pant/säkerhet för lånet. Att pantsätta båten för lånet fungerar endast om du köper en båt i en butik eller om du redan äger båten och vill belåna den i efterhand. Detta beror på att banken inte kan låna ut ett båtlån innan båten finns i din ägo eller om du köper båten i butik som sagt.

Privatlån/blancolån
Att ta ett privatlån är det snabbaste och smidigaste alternativet. Du tar då helt enkelt ett lån, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du ge dig ut på jakt efter en båt. Privatlån fungerar bra oavsett om du skall köpa en ny eller begagnad båt.

Avbetalningslån
Om du skall köpa en helt ny båt i en butik så erbjuder vissa butiker att man kan köpa båten på avbetalning. Avbetalning fungerar alltså inte om du skall köpa begagnat. Se upp så att det inte är höga räntor på avbetalningslånet och kolla upp att det inte finns dolda avgifter.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Välj lånet med lägst ränta

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Lånekoll jämför både bolån och privatlån och presenterar bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here