Låna till bröllop – vilken typ av lån som passar

Låna till bröllop

Ni vill gifta er men har inte riktigt alla de sparpengar som behövs. Först och främst bör ni ta en funderar på om ni verkligen måste gifta er just nu. Kanske kan ni vänta lite så att ni hinner spara ihop pengarna. Det är såklart ert eget beslut och ni vet själva hur bra er ekonomi är. Om ni vill låna pengar till att finansiera bröllopet så går vi här igenom vilken typ av lån som passar bäst och vilket lån som ger lägst ränta.

Lån till bröllop – olika varianter på bröllopslån

Den typ av lån som ger er den överlägset lägsta räntan är bolån/bostadslån. Äger du ett hus eller en lägenhet som du kan belåna? Har du utrymme kvar i bostadens nuvarande värde? Om svaret på de frågorna är ja så kan du låna upp på huset/bostadsrätten och använda pengarna till att betala för giftermålet.
Om du inte har utrymme kvar måste du kontakta en mäklare som värderar om och förhoppningsvis värderar upp bostaden. Är den nya värderingen högre än den gamla så frigörs låneutrymme som du kanske kan nyttja. En muntlig värdering av en mäklare är gratis. Om du behöver få värderingen på papper så att banken kan nyttja den för ditt lån så kostar en skriftlig värdering oftast runt 1500 kr. Hittar du rätt mäklare kan du ibland få en skriftlig värdering gratis.

Räntan på bolån är betydligt mycket lägre än övriga typer av lån. Man kan använda följande typer av lån för att finansiera ett bröllop:

  • Låna upp på din bostad (öka på bolånet – det billigaste alternativet)
  • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)
  • Avbetalningslån (vissa delar av bröllopets kostnader kan köpas på avbetalning)

Fördelar och nackdelar med respektive typ av lån

Låna på bostad
Att låna på sin bostad är det alternativet som ger den lägsta räntan. Den enda nackdel som kan finnas är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Om du saknar utrymme i dina pantbrev kostar det 2 % extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev. På bolån kan du räkna med 1-2 % i ränta i dagens ränteläge.

Privatlån/blancolån
Att ta ett privatlån/blancolån är det smidigaste alternativet. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du ge dig ut på jakt efter nya möbler. Privatlån fungerar oavsett om du skall köpa nya eller begagnade möbler. På privatlån kan du räkna med räntor på runt 4% i dagens ränteläge.

Avbetalning
Om du skall köpa helt nya möbler i en butik så erbjuder vissa butiker att man kan köpa på avbetalning. Avbetalning fungerar alltså inte om du skall köpa begagnat. Avbetalning är oftast det dyraste alternativet. Se upp så att det inte är höga räntor på avbetalningslånet och kolla upp att det inte finns dolda avgifter.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Hitta den lägsta räntan på bolån, privatlån och billån

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Lånekoll jämför både bolån och privatlån och presenterar bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

2 KOMMENTARER

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here