Låna till körkort – vilken typ av lån som passar

Låna till körkort

Är det dags för dig eller för någon familjemedlem att ta körkort? Det kostar pengar att ta körkort. Allt från några tusenlappar upp till 30.000 kr kan det kosta i vissa fall.
Det är inte alla som har sparat ihop pengar inför detta och tvingas då att låna pengar.
Det är visserligen en investering att ta körkort, man får ju helt andra möjligheter till jobb osv. Det är därför oftast värt att ta ett lån för att ta sitt körkort om man inte har pengarna.

Lån till körkort – olika varianter på körkortslån

Det överlägset billigaste lånet (det med lägst ränta) är bolån/bostadslån. Äger du, dina föräldrar eller släktingar ett hus eller en lägenhet som går att belåna? Finns det utrymme kvar i bostadens nuvarande värde? Finns det utrymme kvar på befintliga pantbrev (gäller endast friköpta bostäder)? Om svaret på de frågorna är ja så kan ni låna upp på huset/bostadsrätten och använda pengarna till att betala för körkortet.

Räntan på bolån är betydligt mycket lägre än övriga typer av lån. Man kan använda följande typer av lån för att finansiera ett körkort:

  • Låna upp på en bostad (öka på bolånet – det billigaste alternativet)
  • Privatlån/blancolån (vanligt lån utan säkerhet)

Fördelar och nackdelar med respektive typ av lån

Låna på bostad
Att låna på sin bostad är det alternativet som ger den lägsta räntan. Den enda nackdel som kan finnas är om du saknar utrymme att låna upp på dina befintliga pantbrev på ditt hus. Om du saknar utrymme i dina pantbrev kostar det 2 % extra som en engångskostnad på lånebeloppet för att ta ut nya pantbrev. På bolån kan du räkna med 1-2 % i ränta i dagens ränteläge.

Privatlån/blancolån
Att ta ett privatlån/blancolån är det smidigaste alternativet. Du tar då helt enkelt ett lån utan säkerhet, får pengarna in på kontot någon dag senare och sedan kan du börja betala för ditt körkort. På privatlån kan du räkna med räntor på runt 4% i dagens ränteläge.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Hitta den lägsta räntan på bolån, privatlån och billån

På hemsidan Lånekoll.se kan du jämföra upp till 30 st olika banker med en enda ansökan och en enda kreditupplysning. Lånekoll jämför både bolån och privatlån och presenterar bankernas erbjudanden för dig så att du kan välja själv om du vill acceptera något av dessa erbjudanden eller inte.
Lånekoll kan även hjälpa dig att få ner räntan på dina befintliga bo- och privatlån. De har lyckats få ner kunders räntor till 1,09% i vissa fall. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here