Räntetak – ett alternativ till att binda räntan

0
23
Räntetak

Om du har bolån så står du förmodligen i valet och kvalet om du skall binda räntan nu eller om du skall köra vidare på rörlig ränta. Historiskt sett så har rörlig ränta varit det billigaste alternativet. När du binder räntan så kommer du att förlora på ditt beslut ifall räntan gå ner eller står still. Det finns dock ett annat alternativ till rörliga och bundna lån.

Vad är ett räntetak

Ett räntetak innebär att du får ett tak på din rörliga ränta. Det innebär att din ränta inte kan stiga över det taket. Du bestämmer själv hur lång tid ditt tak skall gälla. Du kan välja 2, 3 och 5 år men även längre tidsintervall finns. En normal nivå för ett räntetak är idag 2,46% i ränta. Det innebär att om du har ett räntetak så kan inte din bolåne-ränta stiga över 2,46%.
Ett räntetak kan ses som en typ av försäkring mot höjda räntor.

Nackdelar med räntetak

För att banken skall gå med på att sätta ett räntetak och där med minska din risk så kräver banken en premie på din rörliga ränta. Om du idag betalar 1,5% i rörlig ränta och väljer att teckna ett räntetak så kommer banken att vilja ha ett påslag på din rörliga ränta. En normal nivå idag är ett påslag på 0,36%. Det innebär att din ränta skulle bli 1,86% istället under den tid som du har ditt räntetak.

Att lösa lånet i förtid innebär en kostnad

En annan nackdel är att du får betala hela premien om du löser ditt lån i förtid. När du tecknar ett räntetak så kräver banken att du betalar en premie. Denna premie har banken räknat in som en inkomst och därför måste du betala hela den totala premien om du löser lånet i förtid. Om du tex tecknar ett räntetak på 5 år så kan det bli betydliga summor som det kostar att lösa lånet i förtid.
Exempel:
0,36% X ditt lån X den tid som är kvar på ditt räntetak.

Fördelar med räntetak

Du minskar din risk mot höjda räntor. Om räntorna stiger så kan du lugnt luta dig tillbaka och betala din ränta som då motsvarar räntetaket.
Om räntan går ner så går även din ränta ner.

Alla banker erbjuder inte sina kunder räntetak

Alla banker erbjuder inte räntetak till sina kunderRäntetak.
Använd den kostnadsfria hemsidan Mittbolån.se
och undersök de olika bankernas villkor. Där kan du även omförhandla dina befintliga bolån för att få bättre villkor och ränta. Tjänsten är helt gratis och man förbinder sig inte till någonting.

Om du har en ränterabatt

Om du har en rabatt på din ränta så räknas den av innan premien läggs på vid teckning av ett räntetak.

Fråga? Om du har du en fråga på området kan du ställa den nedan och få svar inom 24 timmar.

Please enter your comment!
Please enter your name here