Hypotekslån, bolån, bottenlån & topplån – skillnader

0
Skillnaden på bolån och bottenlån - Hypotekslån

Bolån, bottenlån, hypotekslån. Kärt barn har många namn.
Faktum är att det endast är olika benämningar för i princip en och samma sak.
Hypotekslån är ett samlingsnamn för alla lån där banken har en säkerhet i din egendom för lånet. Det vill säga om du inte kan betala tillbaka lånet så ser banken till att sälja egendomen/säkerheten för att få tillbaka sina pengar.

Exempel på egendom som kan användas som säkerhet för lån är hus, lägenhet, bostadsrätt, fastighet osv. Ordet hypotek kommer från grekiskans hypotheke som betyder pant. Banken har en pant i din egendom som säkerhet för ditt lån.
Motsatsen till ett hypotekslån är ett blancolån. Ett blancolån är ett lån där banken inte har någon säkerhet/pant i någon ägodel eller egendom.

  • Hypotekslån – Lån där banken har säkerhet/pant i till exempel en bostadsrätt
  • Blancolån – Ett lån där banken INTE har någon säkerhet för lånet

Få den lägsta räntan på lånen
Lånekoll.se
jämför ca 30 st olika banker för att hitta den lägsta räntan på lånelöften till bolån och privatlån till dig som kund. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Lånekoll.se och gör en ansökan.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Bolån, hypotekslån och bottenlån – ingen skillnad

Idag är ett bolån och bottenlån precis samma sak. Det är det det lån där banken har en bostad som säkerhet för lånet. Det kan vara antingen en fastighet eller en bostadsrätt. Enligt reglerna/lag idag får ett bolån uppgå till max 85% av bostadens värde. Det vill säga att om du har en bostad som är värd 1 miljon kronor så får du ha max 850.000 kr i lån med bostaden som säkerhet. Det är lag på det så det går inte att frångå. Värdet på bostaden bestäms av banken och banken tar hjälp av fastighetsmäklare för att avgöra bostadens marknadsvärde/värdera bostaden.

Om du får låna mer än 85% av bostadens värde av banken så blir allt som överstiger 850.000 kronor ett så kallat topplån. Ett topplån är ett annat ord för ett blancolån, dvs banken har ingen egendom som säkerhet för det lånet.

Fördelen med lån med säkerhet är att banken erbjuder en mycket lägre ränta på dessa lån än lån där ingen säkerhet finns.

  • Bolån & bottenlån är samma sak
  • Lånet får max uppgå till 85% av bostadens marknadsvärde
  • Eventuellt lån som överstiger 85% blir ett topplån/blancolån
  • Mycket lägre ränta när säkerhet finns

Topplån

Topplånet skiljer sig från bolån/bottenlån/hypotekslån genom att banken inte har någon säkerhet för lånet. Topplånet är alltså ett lån utan säkerhet, även kallat privatlån eller blancolån. Denna typ av lån har betydligt högre ränta än lån med säkerhet.

Som vi nämner ovan får du endast låna 85% av bostadens värde som ett bottenlån. Resterande 15% blir alltså ett topplån.

Få den lägsta räntan på lånen

Lånekoll.se jämför gratis ca 30 st olika banker för att hitta det bästa erbjudandet till dig som kund. De erbjuder mycket bra räntor och schyssta villkor både på bolån och privatlån. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Lånekoll.se och gör en ansökan.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here