Skillnaden på bolån och bottenlån – Hypotekslån

0

Bolån, bottenlån, hypotekslån. Kärt barn har många namn.
Faktum är att det endast är olika benämningar för i princip en och samma sak.
Hypotekslån är ett samlingsnamn för alla lån där banken har en säkerhet i din egendom för lånet. Det vill säga om du inte kan betala tillbaka lånet så ser banken till att sälja egendomen/säkerheten för att få tillbaka sina pengar. Exempel på egendom som kan användas som säkerhet för lån är hus, lägenhet, bostadsrätt, fastighet osv.
Ordet hypotek kommer från grekiskans hypotheke som betyder pant.
Banken har en pant i din egendom som säkerhet för ditt lån.
Motsatsen till ett hypotekslån är ett blancolån. Ett blancolån är ett lån där banken inte har någon säkerhet/pant i någon ägodel eller egendom.

  • Hypotekslån – Lån där banken har säkerhet/pant i till exempel en bostadsrätt
  • Blancolån – Ett lån där banken INTE har någon säkerhet för lånet

Bolån och bottenlån – ingen skillnad

Idag är ett bolån och bottenlån precis samma sak. Det är det det lån där banken har en bostad som säkerhet för lånet. Det kan vara antingen en fastighet eller en bostadsrätt.
Enligt reglerna/lag idag får ett bolån uppgå till max 85% av bostadens värde.
Det vill säga att om du har en bostad som är värd 1 miljon kronor så får du ha max 850.000 kr i lån med bostaden som säkerhet. Det är lag på det så det går inte att frångå.
Värdet på bostaden bestäms av banken och banken tar hjälp av fastighetsmäklare för att avgöra bostadens marknadsvärde/värdera bostaden.

Om du får låna mer än 85% av bostadens värde av banken så blir allt som överstiger 850.000 kronor ett så kallat topplån. Ett topplån är ett annat ord för ett blancolån, dvs banken har ingen egendom som säkerhet för det lånet.

Fördelen med lån med säkerhet är att banken erbjuder en mycket lägre ränta på dessa lån än lån där ingen säkerhet finns.

  • Bolån och bottenlån är samma sak
  • Lånet får max uppgå till 85% av bostadens marknadsvärde
  • Eventuellt lån som överstiger 85% blir ett topplån/blancolån
  • Mycket lägre ränta när säkerhet finns

En mycket stabil och trygg bank

ICA-banken.se är en stor, stabil och trygg bank som erbjuder mycket bra räntor och villkor till sina kunder. Om du dessutom handlar din mat hos ICA så rekommenderar vi absolut att du jämför hos ICA banken och ser vad de kan erbjuda just dig för ränta och villkor. Ju mer av din privata ekonomi och försäkringar som du samlar hos ICA desto bättre erbjudande kan du få. Det är helt gratis att göra en ansökan och jämföra din ränta hos ICA-banken och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på ICA-banken.se.

ICA-banken

Hej,

Gå du i tankarna på att sälja din bostad nu eller inom en en rimlig framtid?

Använd Hittamäklare.se för att kostnadsfritt samla in offerter från mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan nyttja för att undvika att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Stäng

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here