Mäklararvode / provision

247
Mäklararvode

När du anlitar en fastighetsmäklare vid försäljning av din bostad så betalar du ett arvode eller en provision till mäklaren.

 • Provision: En rörlig ersättning som baseras på bostadens slutpris
 • Arvode: Ett fast pris för tjänsten som bestäms i förväg

I denna artikel går vi igenom ALLT du behöver veta om mäklarnas arvoden/provisioner så att du kan undvika att betala onödigt mycket för för mäklarens tjänster.

Artikelns viktigaste delar:
1. Videoklipp om mäklararvode
2. Rimliga & normala nivåer 2021 (tabeller)
3. Räkna ut ett normalt arvode för din bostad (statistisk kalkylator)
4. Procentsats, stegprovision eller fast arvode?
5. Hur mäklarna sätter priset på sin tjänst
6. Vad ingår / ingår inte i mäklarkostnaden?
7. Hur du prutar ner arvodet – Tips

Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

I videon går vi igenom hur du kan tänka kring mäklararvodet när du skall välja mäklare.

Mäklararvoden 2021 – Normala & rimliga nivåer

Eftersom vi inte är en mäklarfirma så är vi helt oberoende och kan erbjuda tabeller med exempel på normala och rimliga mäklararvoden. Mäklarfirmorna själva kan ej gå ut med prislistor eftersom det skulle störa den enskilda mäklarens möjlighet att sätta priset på sin egen tjänst.

Mäklarnas löner baseras på hur många bostäder de förmedlar varje månad samt hur mycket de tar i provision vid varje försäljning. De mest framgångsrika mäklarna vill såklart tjäna så mycket som möjligt på varje enskild försäljning och offentliga prislistor skulle göra det svårare att ta mycket betalt.

Du som kund vill ju betala så lite som möjligt samtidigt som du vill ha den bästa möjliga mäklartjänsten, så för dig är prisnivåer något som är väldigt viktigt att känna till för att du skall kunna jämföra mäklarnas offerter på ett bra sätt.

Bostadsrätt

Bostadsrättens prisArvode i krArvode i %
0,5 – 1 milj kr25 – 35 000 3,5 %
1 – 2 milj kr30 – 45 000 2,5 %
2 – 3 milj kr40 – 65 000 2 %
3 – 5 milj kr55 – 75 000 1,75 %
5 – 7 milj kr65 – 90 000 1,5 %
7 miljoner –90 – 120 000 1,3 %

Tips!
För att se vilka arvoden mäklarna i din kommun/stad erbjuder kan du nyttja hemsidan Hittamäklare.se. Där får du hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där du bor.

Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare och när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis att skicka in en ansökan hos Hittamäklare och du förbinder dig inte till något.

Hus

Husets prisArvode i krArvode i %
0,5 – 1 milj kr45 – 55 000 4,5 %
1 – 2 milj kr55 – 65 000 4 %
2 – 3 milj kr60 – 80 000 3 %
3 – 5 milj kr70 – 90 000 2 %
5 – 7 milj kr80 – 120 000 1,5 %
7 miljoner –90 – 120 000 1,3 %

Nivåerna på mäklarnas arvoden skiljer sig vanligtvis mellan olika kommuner och olika mäklare så för att kunna göra detta till en bra guide till er läsare måste vi generalisera det hela lite i våra tabeller. De nivåer vi presenterar i tabellerna ovan är nivåer där vi vet att det går att hitta riktigt duktiga mäklare som är beredda att ta sig an ditt försäljningsuppdrag. Tabellerna är upprättade av en fastighetsmäklare med över 10 års erfarenhet av branschen.

Räkna fram ett normalt arvode för din bostad

Fyll i din adress, värdet på bostaden samt välj vilken typ av bostad det gäller så räknar kalkylatorn ut ett normalt arvode åt dig. Kalkylatorn visar även snittpriset (kr/kvm) för den valda bostadstypen i den kommun din bostad ligger i.

Obs, kalkylatorn fungerar som bäst om du anger en adress. Den fungerar inte lika bra om du endast anger en stad eller postort.

Högre kostnad att sälja friköpta hus, radhus och parhus

Anledningen till att provisionerna är 30-50 % högre för friköpta villor, radhus och fritidshus är att det är mer jobb och ansvar för mäklaren att sälja en friköpt bostad än en bostadsrätt. Att sälja en friköpt bostad är oftast en större process med besiktningar, energideklarationer osv.

Olika upplägg

Som bostadssäljare kan du få flera olika alternativ på hur mäklarens provsion/arvode skall vara uppbyggt. Mäklaren lämnar vanligtvis följande tre alternativ till dig att välja mellan:

1. Vanlig procentsats
innebär att provisionen blir en procentsats på bostadens slutpris. Hur mycket du får betala till mäklaren beror då på bostadens slutpris. Denna variant är bra att välja om du inte känner dig stensäker på din bostads värde.

Exempel: Mäklaren tar 4 % av bostadens slutpris i provision.
Om slutpriset på bostaden blir 1 000 000 kr så tar mäklaren 40 000 kr i provision.


2. Stegrande provision
Den modell där provisionen ökar stegvis. Hur mycket du får betala till mäklaren påverkas då väldigt mycket på bostadens slutpris. Denna variant kan du välja om du känner att du vet ungefär vart slutpriset på din bostad kommer att landa.

Exempel: Mäklaren tar 3 % i provision på slutpriset upp till 1 000 000 kr. Om bostaden säljs för mer än 1 000 000 kr tar mäklaren 10 % på den del av slutpriset som överstiger 1 000 000 kr. Om bostaden i detta exempel säljs för 1 100 000 kr blir provisionen totalt 40 000 kr (30 000 kr + 10 000 kr).

3. Fast arvode
Innebär att arvodet är detsamma oavsett bostadens slutpris.
Även denna variant är bra att välja om du inte känner dig stensäker på din bostads värde.

Exempel: Mäklaren tar ett fast arvode om 40 000 kr. Oavsett slutpris kommer arvodet vara detsamma.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Hur mäklarna prissätter sin egen tjänst

Inom mäklarbranschen kan arvoden/provisioner skilja sig mellan olika företag men även mellan mäklare inom samma företag. Det beror på att mäklaren vanligtvis bestämmer sitt eget pris. En duktig mäklare som har gott om rutin och marknadskännedom tar mer betalt för sina tjänster än en mäklare som precis fått sin licens.

En nyutexaminerad fastighetsmäklare kan sällan konkurrera med de mer rutinerade mäklarna om inte den nyutexaminerade sänker sin provision. Du som kund får sedan avgöra om du hellre anlitar den rutinerade och duktiga mäklaren för en högre provision eller den nya orutinerade som är billigare i provision.

Mäklarna får riktlinjer från mäklarfirman de arbetar på men de har ändå relativt fria tyglar när de prissätter sina tjänster. Om du som kund framstår som okunnig och ”enkel” så kan mäklaren försöka med att ta ut ett högre arvode för sin tjänst. Det är faktiskt så att kunder som är pålästa och är lite tuffa i förhandlingen betalar betydligt lägre arvoden till mäklaren än ”enkla” kunder. Se till att vara påläst och jämför mäklarnas arvoden för att undvika att betala onödiga tusenlappar till mäklaren.

Vad ingår i provisionen/arvodet?

Vad mäklaren gör för arvodet/provisionen skiljer sig mellan olika mäklare och mäklarbyråer men oftast ingår ungefär samma tjänster.

Detta ingår i princip alltid

 • Värdering – Mäklaren gör en marknadsvärdering på din bostad
 • Tips och råd inför fotografering & försäljning (styling & renoveringstips)
 • Hämta in information om bostaden
 • Fotografering – mäklaren anlitar en professionell fotograf
 • Marknadsföring av bostaden på olika hemsidor & på sociala medier
 • Visningar – obegränsat antal
 • Budgivning & förhandling med spekulanter
 • Kontroll av köparens ekonomi
 • Upprättar alla handlingar & dokument som behövs i affären
 • Kontraktsskrivning – detta sker oftast på mäklarens kontor
 • Förvarar handpenningen på sitt klientmedelskonto & betalar ut den till säljaren
 • Sköter kontakter med banken & bokar tillträdet
 • Tillträde – mäklaren sköter tillträdet så att säljaren får betalt och köparen får nycklarna.
 • Förvarar kontraktet och originalhandlingar i sitt arkiv i 10 år
 • Hjälp med deklarationen av försäljningen

Det finns vissa kostnader som vanligtvis inte ingår i arvodet. Om du är tuff kan du ibland förhandla med mäklaren för att dessa kostnader skall bakas in i arvodet/provisionen du betalar till mäklaren. Även dessa kostnader är avdragsgilla vid deklarationen av försäljningen.

Detta ingår vanligtvis inte

 • Hemnet-annonsering (kostar 600 – 2900 kr beroende på utgångspriset)
 • Besiktning
 • Styling
 • Flyttstädning
 • Flyttfirma

Tar mäklaren betalt om bostaden inte säljs?

Det beror på vad som står i uppdragsavtalet du skrivit under men vanligtvis tar mäklaren inget betalt om bostaden inte säljs. Kika i uppdragsavtalet vad som gäller innan du signerar det.

När skall kostnaden för mäklaren betalas?

Mäklaren drar sitt arvode/provision från den handpenning som köparen betalar in efter kontraktet är skrivet. Det innebär att du som säljare inte behöver ligga ute med stora pengar utan betalar mäklaren när pengarna från bostadsförsäljningen börjar trilla in.

Vid behov kan mäklaren gå med på att vänta med att dra sitt arvode. Då dras pengarna från slutbetalningen som du får på tillträdet istället.

Tips på hur du prutar på mäklararvodet

När du förhandlar om arvodet med mäklaren finns det några punkter du kan använda för att försöka hålla nere kostnaden.

 • Jämför offerter från flera olika mäklare (viktigast!)
 • Var tuff i förhandlingen, mäklarna tar ofta mer betalt av mesiga personer
 • Räkna på de olika provisionsuppläggen och välj det som passar dig bäst

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Hittamäklare.se.

Mäklarkostnaden är avdragsgill i deklarationen

Glöm inte att kostnaden du betalar för mäklaren är avdragsgill i deklarationen som en så kallad försäljningsutgift. Avdragsgill innebär att du minskar din vinst (eller ökar din skattemässiga förlust) genom att göra avdrag för kostnaden när du deklarerar din försäljning.

Du minskar då den vinstskatt du ska betala (eller ökar den skatt som du får tillbaka vid förlust). Man kan därför lite förenklat säga att Skatteverket betalar 22 % av det mäklararvode som du betalar när du gör en vinst och ca 15 % när du gör förlust på din bostad.

Nuvarande snittprovisioner i hela Sverige 2021

Villa

 • Snitt i procent: 2,8 %
 • Snitt i kronor: 71 100 kr
 • Median: 65 000 kr

Bostadsrätt

 • Snitt i procent: 2,6 %
 • Snitt i kronor: 55 400 kr
 • Median: 48 500 kr

Priset är inte alltid det viktigaste

Tänk på att när du anlitar en mäklare lägger du ett väldigt stort ansvar i den mäklarens händer. Denna person skall hjälpa dig att få så bra betalt för din bostad som det bara går på rådande marknad. Om din bostad är värd flera miljoner kronor kan det innebära att minsta lilla snedsteg av mäklaren kan innebära att du kanske har gått miste om upp till flera hundra tusen kronor när försäljningen är över. Stirra dig därför inte blind på mäklarens arvode/provision utan försök att välja den mäklare som du tror kommer att göra det bästa jobbet med försäljningen.

Är det värt att anlita en mäklare?

Det finns forskning som visar på att du får ett högre slutpris om du anlitar en mäklare än om du säljer själv. Du tjänar alltså på att anlita en mäklare trots att du betalar ett mäklararvode. Du slipper dessutom att göra allt jobb själv. Du kan läsa mer om detta i dessa artiklar:

Anlita en mäklare endast för pappersarbetet

Om du redan har hittat en köpare till din bostad och endast vill anlita en mäklare som sköter allt pappersarbete, dvs ett så kallat skrivuppdrag, så kan du räkna med att det kostar ca 10 000 kr upp till 25 000 kr.

Räkna med ett fiktivt arvode vid en bodelning

Om en bostad skall delas upp via en bodelning så brukar man dra av ett fiktivt mäklararvode när man räknar ut hur mycket den som flyttar ut skall erhålla. Använd tabellerna längre upp i artikeln för att hitta en rimlig summa att att räkna med i bodelningen.

Arvoden och provisioner skiljer åt i olika delar av landet
Som vi nämner ovan så kan provisionerna/arvoden skilja sig i olika delar av Sverige. Använd Hittamäklare.se för att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva där just du bor. Med offerterna kan du skapa dig en bild över hur priser ligger i ditt område samt välja ut den mäklare som du tror kommer kommer gör det bästa jobbet med din försäljning.

Snabba frågor och svar som sammanfattning

Är mäklararvodet avdragsgillt vid försäljning?

Ja

Vad är rimligt att betala till mäklaren?

Se våra tabeller i artikeln

Hur kan jag jämföra mäklarna & deras arvoden enklast?

Med den gratistjänst som Hittamäklare.se erbjuder.

Går det att pruta?

Ja, i princip alltid

När betalar man mäklaren?

Mäklaren drar vanligtvis sitt arvode från köparens handpenning

Vad ingår / ingår inte i priset?

Se våra listor i artikeln

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig. Han har även sen tidig ålder haft ett stort intresse för både aktier, fonder och andra typer av investeringar. Målsättningen är att öka läsarnas kunskaper inom ekonomi genom att dela med sig av tips och erfarenheter inom privatekonomi, investeringar, förtagande och sparande.

247 KOMMENTARER

 1. Hej jag skall snart sälja mina föräldrars lägenhet. Var i kontakt per telefon med en mäklare som i december sålt en likadan lägenhet i samma fastighet mest för att kolla läget. Naturligtvis så är hen sugen på att sälja och säger att förloraren i budgivningen är jätte intresserad. mäklaren har inte fått något uppdrag och det är min far som äger lägenheten. har haft en telefonkontakt till och du undrade mäklaren om hen kunde få visa lägenheten. Men skall mäklaren ha en förhandsvisning så borde väl någon form av avtal skivas först eller hur skall jag agera mot hen.

  • Hej Mia.

   Ja det är bäst att ni skriver ett förmedlingsuppdrag innan mäklaren börjar visa din bostad.
   Ni bör vara överens om provision och andra villkor innan mäklaren har visning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Ska sälja vårt radhus i Jönköping.
  De mäklare vi träffat verkar ha samma upplägg.
  Vi kommer nog få 2-2.1 miljoner för huset.
  Den mäklare vi gillat bäst han har ett arvode på 50000 och och provision på 7,5% på allt över 2 miljonerna.
  Såklart blir vi ju lyckliga om vi får mer än 2.1 i slutpris men enligt prognosen blir det nog inte mycket över i såna fall.
  Då är väl detta en rätt ok deal eller?

  • Hej Fia.

   Ja det låter som en fair deal.
   Ni kan ju alltid försöka att pruta ner det till 45 000 kr plus 7,5% på allt över 2 miljoner. Det bör gå.

   mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej,
  Funderar på att sälja min lilla 1:a (26kvm) på Södermalm i Stockholm.
  Värderingen enl banken är ca 2,8 miljoner.
  Vad är ett rimligt mäklararvode?

  Mvh
  Jessica

 4. Hej!
  Jag skrev avtal med en mäklare för ett år sedan att sälja min bostadsrätt för utgångspris 3,0 milj och han ville ha 2,7%, dvs 81000 kr. Är det en rimlig nivå? Tycker det verkar högt när jag läser här. Det är en stor, fin lägenhet i en kommun på västkusten med pendlingsavstånd till Gbg.

  Mäklaren har inte längre ensamrätt men avtalet är inte uppsagt. Vi har inte gått ut med annons för jag har tvekat att sälja innan jag hittat något att köpa.

  Nu vill en granne köpa min lägenhet och det har inte gått via min mäklare. De vill ge tänkt utgångspris vilket var det jag gav för ett par år sedan då lägenheten var ny.
  Grannen erbjuder sig även att stå för skrivuppdraget med hjälp av sin mäklare (de ska sälja sin lgh nu), som jag annars tänkt erbjuda min mäklaren för ca 20000 kr.

  Finns det någon nackdel för mig att deras mäklare genomför skrivuppdraget? Det är ju lite ovanligt. Men han ska väl hjälpa oss båda, eller? Jag vill ju ha koll på köparens ekonomi exempelvis. Risk för att mäklaren inte klarar av att vara opartisk? Han tillhör en av de stora ”mäklarkedjorna”, men de har inte kontor här i kommunen.

  • Hej Eva.

   1. Ja 81 000 kr är högt. 55-65 000 kr tycker jag är en rimlig nivå.

   2. Det spelar ingen roll vilken mäklare som tar hand om skrivuppdraget. Mäklaren måste enligt fastighetsmäklarlagen vara opartisk.
   Dessutom kan inte mäklaren påverka något vid en skrivuppdrag.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej inom några månader skall jag sälja mina gamla föräldrars lägenhet i söderförort Stockholm 113 kvm och marknadsvärde ca 3,3. har ännu inte varit i kontakt med någon mäklare men tänkte höra vad som anses vara rimligt arvode i det här fallet.

   • Hej Pia.

    Jag tror att du kan hitta en duktig mäklare som gör ett bra jobb för 65-75 000 kr (ca 2%)

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Jag ska sälja en lägenhet (i stockholmsområdet) där beräknat marknadsvärde är ca 2,6. Mäklaren som jag har varit i kontakt med tar 55 000kr i fast arvode och sedan 20% på allt över beräknat marknadsvärde. Jag tycker detta låter väldigt mycket, vad är din åsikt?

   Mvh

   • Hej Jenny.

    Jag tycker endast att du skall välja en stegprovision om du är väldigt säker på vilket pris din bostad kommer att säljas för. 20% på överskjutande kan snabbt bli väldigt mycket pengar.
    Jag skulle inte betala mer än 50 000 kr för en sådan försäljning. Du kan lätt hitta en duktig mäklare som gör jobbet för dom pengarna.

    Om du gillar mäklaren kan du ju meddela honom/henne att hen får uppdraget men i så fall för 1,8%. Det hade jag gjort.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Har en lägenhet som jag köpt och den landade till slut på 2 250 000.
   Första gången jag köper. Men min fråga gäller om något år eller så när jag vill sälja.
   När jag säljer bostaden, troligtvis samma pris eller lägre, så kommer köparen betala in 10% av kontantinstatsen till mäklaren. Och är det från dessa pengar som jag som säljare betalar eller mäklaren tar sin del av det.

   Och då skulle det landa på ungefär 80 000 kr?

   Hoppas det går att förstå min fråga och fundering.

   Mvh
   Maria

   • Hej Maria.

    Ja det stämmer. Mäklaren tar sitt arvode ur handpenningen som köparen betalar in.
    Rimligt arvode för en bostadsrätt i den prisklassen tycker jag är mellan 45-60 000 kr.
    80 000 kr är alldeles för dyrt. Du kan hitta en bra mäklare i prisklassen 45-60 000 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Har fått värderat ett fritidshus i norra Uppland till 2,5’. Mäklarens arvode är 50 000:- på första miljonen, 3,5% på överstigande. Är detta rimligt? (Bor i Stockholm och tycker detta arvode vore mer rimligt för vårt boende där.)

   • Hej Hippolyte.

    Jag tycker det låter dyrt.
    Det blir ju över 100 000 kr om bostaden säljs för 2,5 miljoner.

    Jag tycker du borde kunna hitta en bra mäklare som gör jobbet för runt 60 – 80 000 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej och tack för en bra tråd!
   Ska sälja mitt hus i Norra Sthlm och är nyfiken på din uppfattning (i dessa märkliga tider) av vilken vecka efter nyår som skulle vara optimal? Det har inte sålts något i området sedan september (2020)

   • Hej Lisa.

    Jag tycker du skall vänta till 2-3 veckor efter nyår så att folk hinner komma tillbaka till vardagen igen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,
   Ska sälja min lägenhet 65kvm hel renoverad. Mäklaren tror mellan 1,5-1,6milj. Vill ha ca 65-70 tusen i arvode. Är inte det dyrt?
   Vad bör arvode i den pris klassen ligga?

   • Hej Rebecca.

    Ja det är väldigt mycket.
    Jag skulle aldrig betalar mer än max 40 – 45 000 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, jag har fått sålt vår villa genom samägande rätts lagen via en ombud som tingsrätten tilldelade. Han är en advokat. Husets lägsta pris för försäljning var 3,5 milj. Och såldes också för 3,5 milj.Villan var på 151kvm+16 kvm. Tomt 485 kvm.
   Ombuden har tagit 175000 i arvode. Jag hade upprepade gånger frågat honom kring hans arvode men han nämnde aldrig något utan skulle återkomma. Nu har jag fått betala 175000 kr. Är det skälig?

   Med vänliga hälsningar

   • Hej GJ.

    Om det var mäklaren som själv tog 175 000 kr i arvode så är det absolut i högsta laget. Jag hade aldrig betalat 175 000 kr för en sådan försäljning.
    Om även advokatens arvode är inräknat där i så har jag ingen åsikt om det är skäligt eller inte.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Ett hus med mögel, hur kan det värderas? Huset ligger på Österlen, byggår 1913. Möglet har kommit via en stampad grund, och dålig ventilation.
   Tomt 594 kvm
   Yta bottenvåning 70 kvm
   Vinden räknas som biyta

   Tacksam för någon vägvisning….
   Badrummet renoverades år 2000

   • Hej Peter.

    Du får bedöma kostnaden för att få bort allt mögel och att fixa bostaden igen. Tag hjälp av någon som kan om du inte själv klarar av att bedöma det.
    Sedan kan du göra en värdering.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Om man kommit överens om ett mäklararvode på max. 45000 muntligt.
   I det skriftliga avtalet står det sedan 45000 fastpris…
   Huset innan visning. (låg 2 dgr. på hemnet).
   Köptes av en granne så mäklaren har verkligen haft minimala arbetsuppgifter.
   Bör man inte få avdrag från de 45000 då?
   Mvh. Louise

   • Hej Louise.

    Varför skall du ha avdrag?
    Mäklaren har ju gjort sitt jobb, dvs hittat en köpare till dig som betalat ett pris du är nöjd med.
    Skulle du varit beredd att betala mer i arvode till mäklaren än de 45 000 kronorna om försäljningen hade krävt 20 st visningar och tagit 6 månader?

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Det har nyligen sålts ett kejehus i mitt område i ungefär samma skick som mitt. Det blev en budgivning innan den offentliga visningen av tre personer. Nu är budgivare 2 intresserad av mitt hus för samma bud (han har inte sett det ännu) som han bjöd på det andra huset. Jag är nöjd med det priset. Jag tycker dock att det blir ett relativt enkelt arbete för mäklaren att sälja till budgivare 2 utan visningar, fotografering etc. Jag tänker att jag därför kan pruta på mäklararvodet. Är det rimligt? Vad kan jag ha för konkreta argument?

   Med vänliga hälsningar

   • Hej Lena.

    Du kan säkert pruta ner arvodet men mäklaren kommer förmodligen vilja ha fullt arvode eftersom:

    1. Mäklaren har fixat en köpare till dig på en prisnivå du är nöjd med. Mäklaren har alltså gjort sitt jobb.
    2. Varför skall grannen betala fullt arvode men inte du? Mäklaren hjälper ju er båda att sälja era bostäder, bara att metoden blir annorlunda.
    3. Det är en väldigt liten del av mäklarens arvode som är direkta kostnader för marknadsföring som går att koppla till den specifika bostaden. Det man framför allt betalar för är mäklarens kunskap.

    Hade jag varit du så hade jag absolut försökt att pruta så mycket det bara går på mäklararvodet. Du har dock inte jättebra förhandlingsläge på grund av de argument jag nämner ovan.
    Det enda argument jag kan komma på är om du säger att du vägrar sälja bostaden om du inte får X kronor i rabatt på arvodet.
    För mäklaren blir detta en väldigt enkel affär så mäklaren kommer säkert att vika sig om du är hård i förhandlingen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Ska sälja en lägenhet i Malmö som värderats för ca 850 000 – 900 000kr, den är 40 kvm. Mäklaren vill ha ca 50 000 i arvode, är det rimligt? Vilka mäklarfirman har bättre priser??

   • Hej Adam.

    Jag tycker det låter lite mycket.
    Du borde kunna hitta någon som gör jobbet för 35 000 kr +- 5 000 kr.
    Använd Hittamäklare.se.se för att jämföra mäklarna och deras offerter.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,

   Jag är på väg att sälja mindre hyresfastighet i en liten ort och mäklaren (ur en större kedja) är ute efter 5% i arvode dock minst 50000:-.
   Går allt bra och om jag säljer enligt marknadspriset skulle mäklare få minst 130 tkr i arvode.
   Är det verkligen rimligt? Notera att jag säljer fastigheten som privatperson dvs. den var inte i bolag.

   • Hej Säljaren.

    Ja det låter ju ganska dyrt.
    Jag tycker du skall ta in fler offerter från andra mäklare och sedan försöka pruta ner den provisionen.
    Exakt vad som är en rimlig provision för en hyresfastighet i den prisklassen vågar jag inte riktigt svara på tyvärr eftersom jag dåligt insatt i hyresfastigheter.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Vi ska sälja ett radhus i Huddinge där priset ligger runt 6000000. Liknande hus har varit lättsålda. Vad är en rimlig procentsats i mäklararvode? Bör man ha en stegrande procentsats över 6000000 och hur mycket högre borde den vara?

   • Hej Pia.

    Jag tror att du kan hitta en riktigt duktig mäklare som gör jobbet för runt 80 000 – 100 000 kr.
    Vilken provisionsmodell du skall välja kan inte jag avgöra eftersom jag inte har koll på bostadspriserna där.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej.
   Ska sälja min villa, pris 5700000. Jag har en köpare bosatt i utlandet som vill köpa, mäklaren vill ha 30000:- för att skicka köpehandlingar till utlandet för påskrift och i kontraktet som jag ännu inte skivit under står att mäklaren har rätt till dessa 30000:- även om fastighetsaffären inte genomförs. Kontraktet gäller också att mäklaren tar fram uppgifter gällande lånebild, driftskostnader m.m. Är det rimligt at mäklaren begär ersättning även om köpet inte genomförs?

   Tack på förhand

   • Hej Bodil.

    Det är en förhandlingsfråga mellan dig och mäklaren.
    Eftersom det är ett ”skrivuppdrag” där mäklaren endast fixar papper osv så är det normalt att mäklaren vill ha betalt för sitt arbete även om affären inte skulle gå i lås.
    Mäklaren är nog inte intresserad av att arbeta gratis. Risken finns ju att affären inte går i lås och då har mäklaren fått arbeta helt gratis.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Ska sälja min lägenhet på Eriksberg Göteborg, köpte den för 7 milj för snart tre år sen
   tror jag kan få mellan 7,2-7,8 milj
   rimligt mäklararvode på det??
   mvh
   Tomas

   • Hej Tomas.

    Jag tror du kan hitta en rutinerad och duktig mäklare som hjälper dig för 1 – 1,2% eller ca 75 000 kr – 90 000 kr.
    Jag tycker absolut inte att du skall betala över 100.000 kr för den försäljningen.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Tusen tack för svaret. Så hade jag också trott men förstår inte varför mäklaren, som vi anlitade på försäljningen, påstod att det är endast 45000 kr som är avdragsgillt. Nu har jag deklarerat och dragit av hela summan. Det var bra att det blir så. Tack för er.
   MVH/Leena

  • Hej! vi sålde våran fritidshus september 2019.Mäklarprovisoin var 45 000kr upptill utgångspriset + 10 % på överskridande ink. moms. Nu undrar jag om det är bara 45 000 kr som är avdragsgillt eller hela summan med 10 % medräknad? Priset blev alltså högre än utgångspris. Hur ska jag deklarera?
   MVH/ Lena

  • Hej, ska sälja lägenhet 64kvm i Helsingborg med utgångspris på 1,25mil. Mäklaren vill ha 4% av gällande köpeskilling. Rimligt?
   Mvh John

   • Hej John.

    Jag tycker det är för dyrt.
    Jag hade inte betalat mer än ca 40.000 kr för en försäljning av en lägenhet i den prisklassen.
    Jag hade lämnat motbud till mäklaren på 3%.
    Du kan utan problem hitta en duktig mäklare som tar det uppdraget för runt 3%.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Jag och min sambo köpte en bostadsrätt för cirka 5 månader sedan. Tyvärr blir inte livet alltid som man tänkt sig och har valt att gå skilda vägar. Vi skall nu sälja lägenheten då ingen av oss vill köpa ut den andra för köpeskillingen vi gav. Vi har nu börjat kontakta mäklare för att få en uppskattning om arvode samt marknadspris.

   Om mäklaren inte lyckas få sålt lägenheten till det priset vi vill ha efter visningar och dylikt kan det bli aktuellt med ett utköp ändå (till marknadspriset, sambon slipper betala sin del av mäklararvodet). Riskerar jag då att få betala mäklararvode trots att jag bara köper ut sambons del?

   Lite komplicerad fråga men hoppas du kan hjälpa mig.

   • Hej F.

    För att vara på säkra sidan skall ni alltid ta med allt i beskrivningen av uppdragsavtalet.
    Förklara läget för mäklaren innan ni skriver uppdragsavtal och se till att det står klart och tydligt i avtalet att ni inte behöver betala några kostnader om bostaden inte säljs och ni vill säga upp uppdraget.
    Se även till att det står med att mäklaren inte har någon rätt till provision ifall uppdraget sägs upp och ett utköp genomförs.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   För ca ett år sedan så sålde jag mitt hus och köpte en lägenhet. När köparna av huset betalade in handpenningen skulle jag samtidigt in med min handpenning till nya lägenheten. Vi kom därför överens om, jag och min mäklaren, att han skulle dra sitt arvode från köpeskillingen istället för från handpenningen (vilket enligt mäklaren annars är brukligt).

   Nu, ett år senare, ringer mäklaren och säger att han glömt bort att dra sitt arvode från köpeskillingen. Detta gör ju att jag sitter i en situation då jag måste ut med en försvarlig summa pengar och jag undrar hur jag ska göra i min situation? Är det rimligt att han kommer ett år senare och ber om sitt arvode?

   Mäklaren arbetar för en seriös mäklarfirma och jag är i övrigt väldigt nöjd med honom men det känns ju fördjävligt att behöva punga ut med så mycket pengar nästan ett år efter att försäljningen genomfördes.

   Tacksam för råd.

   Med vänliga hälsningar
   Henrik

   • Hej Henrik.

    Det är bara att betala tyvärr.
    Det står i uppdragsavtalet att mäklarens provision skall betalas vid anmodan om jag inte minns fel. Detta är anmodan som kommer nu.

    Konstigt bara att det dröjde så länge innan de märkte att betalningen saknades. Det borde dom ha märkt tidigare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Om man säljer en skogsfastihet i norra sverige – bara skog och mark – jag tycker att det är svårt att hitta för vilka priser man kan sälja, har du tips var jag kan gå in för att läsa mer om detta?
   brukar provisonen vara ungefär detsamma som när man säljer en bostad? som privatperson som jag säljer är försäljningen momsfri eller hur? om det är dödsbo som säljer måste jag betala moms på försäljningen eller inkluderas det i provisionen? jag har ärvt skogsmark och är då dödsbodelägare.
   tacksam för ett svar/annelie

   • Hej Annelie.

    jag är dåligt insatt i försäljningar av skogsfastigheter tyvärr.
    Du får kontakta en mäklare som sysslar med sådant så kommer du att få hjälp med dina frågor.
    LRF-konsult är ett sådant alternativ.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Ska sälja en lägenhet i närförort söder om Stockholm. 150 kvm och 7-7,5 milj i värdering. Vad är rimligt mäklararvode?

   Bra tråd förövrigt.

   • Hej David.

    Du borde kunna hitta någon duktig mäklare som gör det för mellan 1,2 – 1,5%.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Jag läser här att mäklare inte behöver betala Moms om försäljningen är icke Moms relaterad? Tolkar jag fel?

   bokforingstips.se/artikel/bokforing/provisionsintakter.aspx

   Provisionsinkomster är momspliktiga om uppdraget rör momspliktig försäljning men momsfria om uppdraget rör momsfri försäljning. En fastighetsmäklare har exempelvis momsfria provisionsinkomster medan en annonsförsäljare har momspliktiga provisionsinkomster.

   • Hej Peter.

    Jag vet inte om jag förstår din fråga rätt.
    Vad jag vet hanteras momsen precis som vanligt.
    Dvs om en privatperson köper mäklartjänsten så betalar privatpersonen moms.
    Om ett företag köper mäklartjänsten så får företaget tillbaka momsen som de betalat.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Jag vill hjälpa min mamma som ska sälja ett fritidshus. Hon har redan anlitat en mäklare som tar fast pris 60 000kr, samt erkänt i efterhand när de fått bud på 500 000 att utgångsposition kan varit för högt 795 000. Litar ej på mäklaren då arvodet är väldigt högt samt dålig koll på priset. Hur bör hon hantera detta? Jag skulle o efterhand hjälpt min 84 åriga mamma och använt er tjänster.

   • Hej Linda.

    Om du är missnöjd med mäklaren så är det väldigt enkelt att byta.
    Säg upp uppdragsavtalet med mäklaren (skicka ett maila och be mäklaren bekräfta uppsägningen samt be mäklaren att skicka en spekulantlista) och anlita istället någon annan mäklare som du tycker verkar bra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi är en ideel förening som ska sälja en fastighet. Ska vi verkligen betala moms då på mäklararvodet?
   Vår verksamhet är icke avdragsgill.

   Mvh
   Georg

   • Hej Georg.

    Jag vet tyvärr inte svaret på din fråga.
    Jag har dålig koll på ideella föreningar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Hur tolkar man uppgifterna på maklarstatistik.se?
   Ex. Bostadsrättspris per kvm i Uppsala är ca 41100 kr. Vi har just köpt ett nybyggt hus för ca 25000 kr (enligt det vi har betalat). Sedan har förstås föreningen en skuld till banken på ca 22000 kr per kvadrat. Har man lagt ihop dessa värden?
   MVH
   Johan

   • Hej Johan.

    Nej. Mäklarstatistik går endast på statistik över slutpriser och tar ingen hänsyn till belåning i bostadsrättsföreningarna.
    Dock låter det som att man lagt en jäkla massa skuld i den bostadsrättsförening som du köpt i och därför är priset lågt istället.
    22 000 kr per kvadratmeter är en skyhög belåning i en bostadsrättsförening.

    Mvh admin på Ekonomifokus

    • Hej igen!

     Är 22 000 kr per kvadratmeter verkligen en skyhög belåning även i en ny bostadsrättsförening med moderna stenhus? Det har ju säkerligen kostat också en hel del att bygga dessa hus! Jag är helt utan tidigare erfarenhet faktiskt.

     Bästa hälsningar
     Johan Westlund

     • Hej Johan.

      Ja 22000 är väldigt högt.
      JM och de andra stora byggbolagen brukar har runt 12 000 – 13 000 kr per kvadratmeter på sina nyproduktionsprojekt.

      Mvh admin på EKonomifokus

     • Tips
      1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
      2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tack för snabb återkoppling! Är det idé att förhandla både grundprovisionen och försöka få ner procentsatsen på 10% också? 🙂

   • Hej igen Karlsson.

    Försök att få upp 10%:aren till en nivå som du tror är där slutpriset kommer att landa.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Måste ge er en supereloge för mkt bra information . Ska kontakta min mäklare som vill ha 90000:- mitt hus kostar 975000:- .det har nu varit till salu ca fyra mån . Men vågar ej byta då avgifter för mäklarens utgifter är för höga med tanke på min ekonomi . Svensk fastighetsförmedling . Har däremot blivit väl bemött . Men nu förstår jag att det är högt . Tack

    • Hej Lottie.

     Ja 90.000 kr i mäklararvode för ett hus som kostar 975.000 kr är skyhögt.
     Du borde kunna hitta någon vettig mäklare som gör det för runt 45-55.000 kr.

     Mvh admin på EKonomifokus

    • Tack snälla för ett så bra svar och så snabbt ! Ska kontakta honom i morgon o säga till att det inte är bra . Har ju haft objektet ute ca fem månader . Mvh Lottie

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej Andreas! Jag ska sälja min lägenhet som är värderad till ca 1,2-1,3 milj kr, den ligger centralt i Malmö på 43 kv. Min mäklare vill ha 45 000 kr i grundprovision och sedan 10% på allt över 1,2 milj, låter det rimligt?

   • Hej Karlsson.

    Jag tycker det låter lite dyrt.
    Jag tycker du skall ta in fler offerter och jämföra mäklarna.
    Du borde kunna hitta någon bra som gör det för 35.000 – 40.000 kr.

    Mvh admin på EKonomifokus

   • Hej No.

    Du borde kunna hitta en vettig mäklare som gör det för runt 25 000 kr – 30 000 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej och tack för en mycket bra hemsida!

   Tror ni att mäklarna kommer att tjäna mindre nu när priserna går ner lite?
   Provisionerna borde bli lägre?

   //

   • Hej Mecklare GBG.

    Snittprovisionerna kommer med största sannolikhet att gå ner i takt med att priserna sjunker.

    mvh admin på EKonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hejsan.

   Jag testade Hittamäklare för min försäljning och jag måste hålla med er. Det fungerade grymt bra!
   Jag sålde en lägenhet i Umeå och lyckades pruta ner arvodet rejält hos den mäklare som Jag till slut valde.

   Rittva

   • Hej Rittva

    Kul att du är nöjd med den tjänst som vi rekommenderat till dig.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Andreas på Ekonomifokus.se!
   Hur tolkar man uppgifterna angivna på hittamaklare.se om antal säljannonser som varje mäklare har publicerat? Hur har man kommit fram till dessa siffror?
   Ett objekt som inte säljs brukar mäklarna ta bort och lägga ut på nytt efter ett tag igen. Det är faktiskt många gånger så nu för tiden!
   Även publicerat värde flerdubblas av samma anledning.
   Så ett högre tal under dessa rubriker kan betyda ett sämre mäklararbete egentligen, eller har jag fel?
   Gällande antal rekommendationer vill jag påstå att det kan tyda på bra mäkleri förutsatt att rekommendationerna endast kan komma från behöriga personer dvs personer som har fått sina objekt sålda.
   Tacksam för ett förtydligande
   Bästa hälsningar
   Johan Westlund

   • Hej Johan.

    Statistiken för antal publicerade annonser och publicerat värde stämmer vad jag vet.
    Jag har för mig att Hittamäklare mäter på varje enskild annons egna objekt-ID.
    Om en och samma bostadsannons publiceras flera gånger så räknas den endast som 1 st.

    För rekommendationerna har Hittamäklare ett system där mäklaren måste skicka in säljarens namn, telefonnummer och e-mail adress till Hittamäklare.
    Hittamäklare gör stickkontroller och håller koll så att inte mäklarna fuskar med rekommendationerna.

    Hittamäklare är väldigt seriösa och deras statistik går faktiskt att lita på. Jag jobbar själv som mäklare och vet att deras system är pålitliga och att statistiken stämmer närmast perfekt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tjenare Ekonomifokus.

   Skiljer sig provisionerna mellan de olika firmorna? Tex Fastighetsbyrån och Länsförsäkringar fastighetsförmedling?

   • Hej Tim.

    Ja det kan skilja sig lite. Vissa mäklarbyråer profilerar sig som exklusiva och mäklarna där tar oftast lite högre provisioner.
    Dock brukar det oftast gå att pruta ner deras provisioner.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Tjabba

   Va tror ni nu om 2019-2020?
   Om priserna går ner så lär mäklarnas provisioner minska. Eller funkar det inte så?

   //Oliwer

   • Hej Oliwer.

    Ja normalt sett så tjänar mäklarna lite mindre generellt när priserna sjunker.
    Det beror på att steg-provisionerna inte kickar in lika frekvent.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tjabba.

   Jag sålde mitt hus i en kommun i närheten av Göteborg.
   Kostnaden för mäklaren blev till slut nästan 100.000kr. Dock blev det en grymt bra försäljning så det kändes värt det. Jag ville bara dela med mig lite 😊
   Priset på mitt hus var 4.000.000kr.

   // Steve

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Är det verkligen rätt att förenklat säga att Skatteverket betalar 22% av mäklararvodet? Det är väl mer rätt att säga att jag inte betalar skatt på mäklarvodet? Skatteverket betalar ju ingenting till mig och dessutom har jag redan betalat moms på arvodet.

   • Hej Lovisa.

    Nej det är inte helt rätt. Det är därför vi använder uttrycket ”förenklat”.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Jag har fått ett halvt svar av dig på e-posten, men får inte upp resten av svaret när jag trycker på linken. Kan du hjälpa mig? När jag är inne på skatteverkets sida, så skriver de att man inte kan dra av dessa kostnaderna. Men jag menar att de är värdehöjande, som värmeslingor under klinkers, spotlights i badrummet, elektrisk handukstorkare, speciella duschdörrar,persienner och exklusiva garderobsdörrar. Tacksam för helt svar.
   Vänliga hälsningar Elisabeth

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej

   Ska snart sälja min bostadsrätt som var nyproduktion 2010.
   Jag gjorde en hel del tillval, förca 35000, men vad jag förstår kan inte tillval vid köp av nyproduktion räknas av när man ska deklarera vinstskatten. Ni har tidigare skrivit här att det kan man. Vadär riktigt?
   Mvh Elisabeth

   • Hej Elisabeth.

    Tillval vid köp av en nyproduktion är absolut avdragsgilla.
    De är en del av anskaffningsutgiften för bostaden.
    Du räknar pris på lägenheten + tillval = totalkostnad. Totalkostnaden är din anskaffningsutgift.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Ska sälja min lägenhet i Lund och funderar på Hemverket med fast arvode. Vilka nackdelar finns det att sälja via Hemverket. Lägenhetens värde ligger runt 2 miljoner.

   • Hej Lisa.

    Jag tror du är dumsnål om du säljer med hemverket.
    Spekulanterna kommer inte känna sig trygga efter visningen när du som säljare har haft visningen själv.
    Allt du säger på visningen kommer de att ta med en stor nypa salt.
    Spekulanterna kommer vara skeptiska till allt som händer i affären.
    Detta kommer med största sannolikhet (statistik visar samma sak) att leda till att det du sparar in på mäklararvodet förlorar du flera gånger om i ett lägre slutpris.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   Ska sälja min fritidshus nära Uppsala. Kommer gå mellan 1,3 till 1,5 miljoner. Mäklaren som var här ville 6%. Är detta rimligt?

   • Hej Mila.

    Jag tycker det låter lite i överkant.
    Normalt arvode för ett fritidshus i den prisklassen bör ligga runt 60.000 kr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Jag sålde nyss mitt hus på Tjörn som ligger i västra Götaland.
   Jag betalade 2% i provision och huset kostade 5 miljoner. Jag jämförde mellan Fastighetsbyrån, Svensk fast, Länsförsäkringar och Bjurfors.

   Valet föll till slut på en superduktig tjej på Bjurfors som heter Hanna.

   Jag ville bara dela med mig med lite information ifall det kan hjälpa någon.

   • Hej Jan-Åke.

    Tusen tack för din kommentar. All information är värdefull och vi tackar och bugar för att du delar med dig.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej, och tack för en fantastiskt informativ hemsida.

   Jag ska sälja en fastighet med lite skog och jakträtt i mellansverige. Jag kan tänka mig att det kommer att säljas för ungefär 450-500k. Jag har kontaktat två oberoende mäklare som båda sagt 5 % eller LÄGST 50.000 kr.

   Spontant känns 50.000 kr väldigt mycket pengar för ett objekt i den prisklassen.

   Vad är kutym?

   • Hej Bjarne.

    Procentuellt är det högt med 5% men i kronor räknat är det absolut rimligt.
    De flesta mäklarna har ett minimum-arvode och för fastigheter är 50.000 kr absolut ett rimligt minimum.
    Hade det varit en bostadsrätt hade du säkert kunnat hitta en mäklare som tar 25-30.000 kr för att sälja en bostadsrätt i den prisklassen.
    Jag tror inte att du kommer hitta någon billigare än så ifall du skall ha en kompetent mäklare med rätt kunder och rätt kunskap för att sälja denna fastighet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tips
    1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
    2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej. Jag sålde mitt hus i Malmö för några månader sedan. Priset var 3 miljoner och jag betalade 2,5%. Vet ej om ni har någon nytta av det men 😊

  • Hej.
   Ska sälja min 57.5 kvd bostadsrätt i centrala Karlstad. Kommer gå mellan 1.3 till 1.6 millioner. Mäklaren som var här ville ha 3.5 procent. Är detta rimligt?

   • Hej Daniel.

    Det är inte orimligt men jag hade nog försökt att pruta ner provisionen till 3%. Det Borde mäklaren acceptera.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här