Om du köpt, sålt eller varit spekulant på en bostad som förmedlas av en mäklare som gjort fel så finns det flera olika saker du kan göra. Vad man väljer att göra beror på vilken typ av fel och hur allvarligt felet är. Kanske känner du dig bara besviken och vill klaga på mäklarens agerande eller så vill du rent av kräva skadestånd/ersättning av mäklaren.
- Läs även vår artikel: Mäklarens ansvar och skyldigheter
Artikelns innehåll:
1. Anmäla mäklaren
2. Kontakta mäklarsamfundets kundombudsman för gratis rådgivning
3. Kräva ersättning eller skadestånd av mäklaren
4. Kontakta FRN vid tvist med mäklaren
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
Anmäla mäklaren
Om du endast är missnöjd och vill klaga på mäklaren så skall du vända dig till fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Fastighetsmäklarinspektionens uppgift är att granska Sveriges verksamma fastighetsmäklare. Dit vänder du dig och framför dina klagomål. FMI kommer då att avgöra om det finns skäl nog att granska mäklaren. Om FMI väljer att granska mäklaren kan något av följande utfall ske:
- Anmälan avskrivs – FMI anser inte att det föreligger något fel från mäklarens sida.
- Erinran – Mäklaren får en tillsägelse
- Varning – Mäklaren får en varning och en prick i FMI:s register
- Avregistrering – Mäklaren avregistreras och får inte arbeta som mäklare under en tid.
För en fastighetsmäklare är det inte roligt att bli granskad av nämnden. Det är psykiskt pressande och en prick i registret vill man inte ha som mäklare. Än mindre vill man ha en avregistrering som gör att man som mäklare får söka nytt jobb.
Det kan därför vara värt att anmäla en mäklare som missköter sig trots att det inte finns någon direkt vinning för dig som privatperson. Du kanske kan rädda någon annan människa från att råka ut för en dålig mäklare. Av samma anledning skall man inte heller anmäla fastighetsmäklare till FMI för struntsaker. Fundera igenom ditt beslut noga innan du anmäler. I de allra flesta fall har inte mäklaren agerat felaktigt med avsikt.
Kontakta fastighetsmäklarinspektionen (FMI)
FMI kan även hjälpa dig att svara på följande frågor:
- Allmänna frågor om vad som gäller när en mäklare ska utföra sitt uppdrag.
- Allmänna frågor om ett fastighetsmäklarföretags skyldigheter.
- Frågor om en mäklare eller ett fastighetsmäklarföretag har registrering hos oss, har blivit anmäld till oss eller har fått en disciplinär påföljd.
- Frågor om de formella kraven som gäller för att bli registrerad som mäklare eller fastighetsmäklarföretag.
- Frågor om FMI:s verksamhet.
- Frågor om en mäklares eller ett fastighetsmäklarföretags registrering och den årliga avgiften.
💡 Tips! – Jämför bolån & lånelöften!
På Zensum.se kan du nu jämföra räntor och villkor på bolån & lånelöften hos flera olika banker med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och väljer själv om du vill acceptera ett erbjudande eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du ansöker.
Zensum kan även hjälpa till med att sänka räntan på dina befintliga bolån.
Kontakta Mäklarsamfundets kundombudsman
Börja med att kontakta Mäklarsamfundet. De erbjuder kostnadsfri juridisk vägledning via sin kundombudsman på telefon. Ring telefonnummer 08-83 22 66 för att få hjälp med hur du skall gå vidare samt få hjälp med att ta reda på om du har rätt till ersättning eller inte.
Kräva ersättning eller skadestånd
Om du råkat ut för en ekonomisk skada på grund av fastighetsmäklaren så kan du kräva skadestånd/ersättning. Följ stegen under nästa rubrik om du har en tvist med mäklaren och vill ha ersättning.
Ett exempel på hur mäklaren kan ha orsakat dig en ekonomisk skada är om mäklaren har lovat dig något som sedan inte stämmer. Mäklaren kanske har lovat dig som köpare av en bostad att det går att slipa parkettgolvet i vardagsrummet. Om parkettgolvet inte går att slipa så har mäklaren gjort utfästelser som inte stämmer och du kan kräva ersättning.
Mäklarna har ansvarsförsäkringar som i de flesta fall träder in och betalar ut ersättning när mäklarna gjort fel och blir dömda att betala ersättning.
Kontakta FRN – Fastighetsmarknadens reklamationsnämnd
FRN är en branschnämnd som främst prövar tvister mellan konsumenter och fastighetsmäklare. Tvisten kan gälla ett krav på skadestånd eller nedsättning av provisionen.
Steg 1 – kräv ersättning av mäklaren direkt
Kontakta mäklaren direkt via mail eller brev. Specificera vad det är du vill ha ersättning för, varför du vill ha ersättning samt hur mycket du vil ha. Oftast inser mäklaren om han/hon har agerat fel och ersätter skadan om det handlar om mindre summor.
Steg 2 – om du är säljare av en bostad. Vänd dig till FRN
Är du säljare och är missnöjd med mäklaren du anlitat, vill ha sänkt provision eller skadestånd? Vänd dig till FRN.
Steg 3 – stämma mäklaren och kräva ersättning via tingsrätten
Detta är det absolut sista steget att ta. Det kan bli kostsamt att driva en process mot en fastighetsmäklare. Ta därför en rejäl funderare och diskutera med en kunnig jurist om det är värt det. Det är sällan värt allt arbete med att stämma mäklaren om det endast gäller några tusenlappar. Mäklarfirmorna har dessutom duktiga jurister bakom sig så det gäller att du har kött på benen om du skall ge dig in i denna strid.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Hej! Jag försökte lägga ett bud på en lägenhet där utgångspriset var 2 395 000kr. Mitt bud var 2 095 000kr, inga tidigare bud inkomna så mitt bud skulle vara det första. När jag meddelar mäklaren detta får jag till svar av mäklaren att de inte emot bud under utgångspris. Får man verkligen göra så? Utifrån vad jag har googlat mig fram till så verkar det inte vara accepterat att få neka bud oavsett vad säljaren vill.
Hej Sofia.
Ja du har rätt att lägga vilket bud du vill och mäklaren är skyldig att framföra budet till säljaren samt skriva in det i budlistan.
Däremot är inte säljaren skyldig att ta emot budet och därmed finns det ingen skyldighet att publicera ditt bud på hemsidan.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Hej
Vi har köpt en hästgård och skrivit kontrakt och fått muntlig information av säljaren vid kontraktskrivandet att han också vill sälja andra tillgångar som finns på gården som t ex i detta fall en två år gammal fyrhjuling med tillbehör som vagnar, snöplog mm, han sa att han ville ha 90000:- för detta. 1 vecka senare bokar vi tid med säljaren för att gå igenom inköp av div inventarier. Det visar sig då att när vi kom dit så har säljaren sålt bl a fyrhjulingen med tillbehör, och egentligen är det väl inget konstigt med det men vi kände oss lurade, men när vi senare samma dag av en granne fick vi reda på att säljaren sålt fyrhjulingen med tillbehör till mäklaren utan att tillfråga oss som köpare, är detta ok att mäklaren får köpa tillgångar under pågående försäljningsprocess innan säljaren fått ett bud från köparen? Eftersom vi pratat om just denna fyrhjuling vid kontraktskrivandet och att mäklaren på visning meddelat att säljaren ville sälja av en del lösöre som t ex fyrhjulingen.
Hej Katarina.
Eftersom det är lösöre och det hanteras utanför bostadsaffären har det inget med bostadsaffären att göra och ägaren har rätt att sälja sitt lösöre till vem denne helst önskar.
Inget fel har därmed begåtts när det gäller bostadsaffären.
Däremot finns det ju något som heter anbud och accept. Anbud är bindande, även muntliga. Om ni lovats att få köpa inventarierna för 90 000 kr så är det anbudet bindande.
”Utgångspunkten i 1 § avtalslagen att ena parten lämnat ett anbud som den andra parten godtagit anbudet genom att lämna en accept. Genom anbud och accept uttrycker parterna vilja och tillit s.k. viljeförklaring. För att anbud ska anses vara bindande ska det vara tillräckligt tydligt och riktad mot någon specifik part.”
Det blir dock svårt att bevisa om ni skulle ta det vidare till Tingsrätten och säljaren nekar till anbudet (om du inte har anbudet skriftligt).
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej vi köpte en bostadsrätt och hade kontakt med banken från början. Vi har bytt från sparbank till Swedbank för få hjälp snabbare och flyttat pengarna. Hade kontakt med Swedbank innan vi skrev avtalet och de har sagt ja de ska hjälpa oss med överföring. Nu banken kräver bevis det tar längre tid än tillträdaden. Mäklaren hade inte informerat oss att om vi inte får hjälp med banken då blir en skadestånd. Nu säger mäklaren att det kommer en skadestånd om vi inte får hjälp av banken. Vem är skyldig i så fall
Hej Nadia.
1. Det mäklaren säger stämmer. Om ni inte kan lösa finansieringen av köpet så begår ni kontraktsbrott och blir ersättningsskyldiga till säljaren.
2. Mäklaren har inte gjort något fel i denna situation. Det står i kontraktet (överlåtelseavtalet) vad som händer om man bryter mot kontraktet.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Är det ok att en mäklare tar ut ett arvode på 37,5%i detta fall lägenheten såldes för 80.000 och mäklaren tog 29.900 tackar för svar.
Hej Nina.
Ja det är inga konstigheter alls. I samband med att ni skrev under förmedlingsuppdraget så godkände ni mäklarens arvode.
29 900 kr är absolut inte en orimligt hög summa för ett uppdrag att förmedla en lägenhet.
Ni valde att anlita en mäklare trots att bostaden bara var värd så pass lite pengar. Det kan väl inte komma som en nyhet att mäklararvodet skulle bli en stor del av försäljningspriset?
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Under kontraktskrivningen säger mäklaren att det inte får stå 3 rum i överlåtelseavtalet vid köp av bostadsrätten. Det måste stå 2 rum enligt föreningens ordförande då det är vad som står i lägenhetsförteckningen. Mäklaren säger att anledningen är den ekonomiska planen och andelstalen.
Under kontraktskrivningen ger mäklaren mig energideklarationen där det står OVK protokoll utan anmärkning. Jag frågar om jag har rätt att sälja lägenheten som 3 rum. Ja, säger mäklaren men det
måste stå 2 rum i överlåtelseavtalet. Efter kontraktskrivningen ser jag dock att mäklaren har ändrat marknadsföringen till 2 rum både på Hemnet och mäklarfirmans hemsida på flera ställen, inte alla.
Denna information borde väl samtliga spekulanter ha fått.
När jag efter kontraktskrivningen kontaktar ordförande får jag informationen att lägenheten inte
kan registreras som 3 rum hos Lantmäteriet då det inte finns någon ventilation i sovrummet enligt
boverkets lagstadgade regler.
I OVK besiktningsprotokollet för lägenheten står anmärkningen att sovrummet saknar ventilation.
Har mäklaren eller säljaren upplysningsskyldighet angående den saknade ventilationen samt
anmärkningen i OVK besiktningsprotokollet här? Lägenheten har marknadsförts som 3 rum,
två av rummen är uppgivna som sovrum på planritningen och det finns säng i båda sovrummen.
Ingenstans står att den är registrerad som 2 rum i lägenhetsförteckningen eller att en vägg satts upp.
När vi diskuterat vad som gjorts om i lägenheten har mäklaren inte nämnt väggen.
I överlåtelseavtalet hänvisas till sovrum och stora sovrummet och de står sovrum på två av
rummen på planritningen. Jag anser att jag har betalat för tre fungerande rum.
Jag hade inte köpt lägenheten om jag vetat att det inte finns ventilation i ett av rummen.
Jag önskade köpa en 3 rumslägenhet utan renoveringsbehov eller något som ska åtgärdas.
Jag har ännu inte tillträtt lägenheten.
Vad gäller här? Har jag möjlighet att låta köpet återgå utan kostnad? Har jag möjlighet att
låta köpet återgå med kostnad utan att betala för hela lägenheten?
Tacksam för svar!
Med vänlig hälsning
Björn
Hej Björn.
Man får inte marknadsföra och sälja en lägenhet som en 3:a om det inte finns 3 st godkända rum. Jag vågar inte svara på om det är tillräckligt allvarligt för att du ska kunna häva köpet, jag tror dock inte det. Jag tror bara att du kan ha rätt till ersättning.
Mitt råd är att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning av deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej Joakim,
Tack för sitt svar! Är det säljaren som är ansvarig, då denne rimligtvis borde veta om att det inte finns någon ventilation då det finns en anmärkning i OVK besiktningsprotokollet eller är det mäklaren, som hade tillgång till lägenhetsförteckningen där lägenheten är registrerad som två rum och därmed visste att en vägg satts upp och borde forskat i om ventilation installerats i detta rum? Eftersom jag som köpare inte visste om väggen förutsatte jag att alla rum installerats med ventilation då lägenheten byggdes.
Eller är det båda två?
Mvh
Björn
Hej,
Jag skrev som villkor för mitt bud till mäklaren att jag önskade besiktning av bostadsrätten. Mäklaren ringde mig och meddelade att säljaren inte gick med på det men att enligt säljaren har föreningen besiktigat och godkänt ombyggnad av kök och badrum. Jag bad att få det skriftligt, vilket jag fick via mail. Vid kontakt med föreningen efter kontraktskrivningen får jag informationen att de inte besiktigar lägenheterna. Har jag rätt att låta köpet återgå eller vad gäller?
Mvh
Lena
Hej Lena.
Du har ingen möjlighet att låta köpet återgå.
Det du möjligtvis kan göra är att kräva ersättning för att du fått felaktiga uppgifter. Jag skulle råda dig att ringa mäklarsamfundets kundombudsman så får du prata med deras jurist kostnadsfritt.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Kan jag säga upp o avbryta kontraktet med köparen och säga upp fullmakt med mäklaren? På grund av mäklarens fel.
Mäklare fick full makt från mig argumentera att jag kan vara sjuk och -eller skulle inte vara närvaro den 22.09.23 att betala.
På gav mäklaren inte informerat mig i tid och dolt att säljaren hade skulder till Föreningen. Jag skrev kontrakt med säljare den 20/08/23 utan att veta om hans skulder. Mäklare informerade mig om att jag måste vänta en månad styrelse möte för att få godkänd medlemskap , men info fick jag också efter skrivit på kontraktet. Och jag fick veta om säljarens skulder 1 månad efter. Den 22.09.23 mäklare informerade mig att Föreningen inte godkände mitt medlemskap på grund av köparens skulder. Jag fick information om säljarens skulder den 22/09/23 . Jag vill inte köpa en lägenhet med skulder . Är detta ett misstag av mäklaren? Kan jag vägra köpet och säga upp avtalet med köparen utan väsentlig förlust för mig? Kan jag få ersättning för moraliska skador och bortkastad tid?
tack. Mvh Olga
Hej Olga.
Jag vågar inte svara på vad som gäller i ditt fall.
Du kan ringa mäklarsamfundets kundombudsman så kan du diskutera ärendet med deras jurist gratis.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hi
I bought a radhus and i haven’t got many information from the previous owner. The mäklare is not helpful. The mäklare is rude to me and doesn’t reply to my emails or calls. I feel bad and I don’t know what I can do about it
Hello Johan.
You should have asked for the information before you bought the house.
When the deal is done and you have got the keys to the house the seller and realestate agent are not obligated to help you with more information.
Most people are nice and will help you anyway but they are not obligated.
Mvh admin på Ekonomifokus
Köpt en lägenhet där mäklare påstod att garageplats inomhus ingick, dock efter köp framkom det att det inte var en garageplats utan utomhusparkeringplats. Något man kan göra?
Föreningen har kötid och det framkom ej på visningen.
Hej Thord.
Det låter som en utfästelse som du kan ha rätt till ersättning för.
Om du endast fått uppgiften muntligt och mäklaren nekar kan det dock bli svårt att bevisa. Har du uppgiften skriftligt borde det inte vara några problem att få ersättning.
Mitt råd är att du vänder dig mot mäklaren till att börja med. Många mäklare är ärliga och erkänner sitt misstag och ersätter dig.
Om mäklaren inte är medhjälplig kan du kontakta mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning:
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Mäklaren upplyste inte om att det fanns 25 år gamla pantbrev (2 olika). Även säljaren säger att hen inte visste om det. Ska inte dessa regleras vi köpet? Tror det funnits fler ägare under dessa 25 år. Märkte detta då jag skulle sätta om lånet. Vad gör jag nu?
Hej Mette.
Kan du förtydliga din fråga?
Finns pantbreven så att du kan använda dom? Är det papperspantbrev som är försvunna?
Jag behöver mer information för att kunna svara på din fråga.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi hittade ett hus som vi ville köpa. Vi skrev ett sms/ ringde mäklaren och sa att vi var intresserade. När vi till slut frågade vad ville säljaren sa vi ja till. Därefter meddelade mäklaren att vi måste skriva kontrakt samma kväll samt att vi ska inte göra en besiktning om vi vill ha huset. Säljaren sa att hon skickar ett kontrakt via Mail som vi ska läsa innan vi kommer till säljarnas hus och skriver på. Det var max 2 timmar vi hade på oss totalt.
När vi sedan fått via Mail kontraktet vi skulle läsa såg vi att det fanns paragraf 2 där det stod att vi blir skyldiga att betala om vi inte kan köpa samt att vi har finansiering från Handelsbanken.
Jag ringde upp mäklaren direkt och förklarade att vi hade ingen bolånelöfte , vi har ingen finansiering klar , det enda vi hade var att vi gjort kalkyler på bankens hemsida och att där visat sig att vi kunde få beviljat bolån. Med hänvisning till allt detta bad jag mäklaren i tel att ta bort paragraf 2.
Mäklaren sa att hon kommer att ta bort det och vi kommer få nytt kontrakt när vi är på plats.
När vi 1,5 timme senare kom till säljaren och skulle skriva kontrakt var ett litet barn ca 2-3 år som de satte vid ena ändan av bordet vi alla skulle sitta vid och där mäklaren satt på ena sidan av bordet.
Vi skulle nu alla gå igenom kontraktet. Det var på ena sidan av bordet säljarna- sambon och mäklaren och på den andra undertecknad, min dotter och hennes pappa.
Kontraktet lästes upp av mäklaren som under hela denna tiden avbröt läsningen hela tiden för att prata med det lilla barnet . Barnet åt godis som hon vid tillfälle tappade på golvet och mäklaren avbröt kontraktläsningen reste sig från bordet och börja plocka från golvet för att lilla hunden som var där inte skulle äta upp godisen. Dessa avbrott i läsningen som mäklaren gjorde väldigt många gånger för att prata med barnet samt gulla gulla med barnet var väldigt obehagliga. Det kändes som en distraktion från det som var så viktigt.
Hur som helst vi skrev på kontraktet och åkte hem sedan.
Det vi insåg sedan var att mäklaren hade tagit bort endast en del av paragraf 2 där det stod att vi hade finansiering men inte delen där det stod att om vi inte fullföljer köpet faller vi som skadestånd skyldiga .
Mäklaren har Aldrig hjälpt oss med förslag på att vi skulle kanske få in en klausul att om vi inte kan få finansiering att köpet går tillbaka trots att jag i tel informerat om situationen samt bad att hon tar bort paragrafen.
Vi menar att dels att mäklaren genom sitt agerande vid kontraktläsningen har inte sett till att vi i lugn och ro kan koncentrera oss utan skapat förvirring/distraktion genom att hela tiden prata med barnet vid bordet och på så sett har vi ingen aning om hon överhuvudtaget läst paragrafen eller missat det själv ( avsiktligt eller oavsiktligt) .
Vi menar oxå att hon var medveten om hela situationen och har inte föreslagit en klausul utan har varit partisk ( då hon kände säljaren sedan tidigare)
Och slutligen menar vi på att det är bevis på att vi informerat mäklaren om att vi inte har lånelöfte , finansiering etc då hon tog bort den delen i paragrafen men inte hela paragrafen.
Vill även nämna att säljarna vid senare tillfälle menade att vi ljög att vi inte hade lånelöfte- vilket visar ännu än gång på förvirringen hem skapat.
Vi har inte kunnat köpa huset då banken inte godkänt bolån och vi står nu i ett mkt dålig lägge.
Kan vi stämma mäklaren? Har vi gjort fel?
Hej Mouzi.
Jag vågar inte svara på om mäklaren har gjort fel i detta läge eller om allt ansvar ligger på er.
Jag rekommenderar att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning av deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, la ett bud på en andelslägenhet enligt det pris säljaren önskade enligt mäklaren. Inget händer, vid påminnelse mailar mäklaren att säljaren vill ha 3800 kr mer. 2 timmar senare erbjuder jag den summan via mail. Inget händer. Ett par dagar senare ringer jag mäklaren som säger att läge är såld. Meddelar också att säljaren sålde till den som först la budet. Jag fick inget förtroende för mäklaren och misstänker fel.
Vad göra?
La ett nytt bud för en annan lägenhet och med samma mäklare. Inget händer trots påminnelse. Vad gör man?
Hej Mats.
Om du anser att en mäklare gjort fel kan du anmäla det till fastighetsmäklarinspektionen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, två frågor!
1. En mäklare har skrivit i en annons att ett hus är 161 kvm men när vi kommer dit visar det sig att plan 1 och 2 endast är 65 kvm/styck, alltså 130 kvm tillsammans. Mäklaren räknar med vindsvåningen (plan 3) som man når via en helt vanlig vindslucka med utfällbar stege. Dessutom säljer mäklaren in under visningen att man kan öppna upp så det blir en vanlig trappa upp till vindsvåning, samtidigt som han berättar att detaljplanen inte tillåter trevåningshus, alltså är en tredje våning inte okej. Är det verkligen ok att mäklaren annonserar och säljer in att objektet är 161 kvm?
2. Planritningen i annonsen visar att det finns garderober i nästan alla sovrum samt badkar på ovanvåningen. Detta stämmer inte, det finns inga garderober i hela huset och heller inget badkar. Detta har mäklaren även bekräftat, att byggherren (nyproduktion) inte kommer sätta in.
Hej Erika.
1. Om vinden går att nyttja året runt får den räknas med som boarea eftersom den kan nås via en stege inifrån huset.
Om vinden är oinredd och inte kan nyttjas året runt får den inte räknas med som boarea utan skall istället räknas som biarea.
2. Mäklaren har inte rätt att annonsera att det finns garderober och badkar om det inte finns. Mäklaren riskerar att bli ersättningsskyldig för det om köparen begär ersättning i efterhand.
Mvh admin på Ekonomifokus
Köpt en bostadsrätt via Swedbank mäklare. Trollhättan
Mäklare sade det fins många köpare.
Efter köpet frågade vi -hur många var de och vilka bjud hade dem??
Han aldrig svarade och vi inte prata med en sådant person
Min spis fungerar inte –säkring låsar!!
Hej Haji.
1. Du skall få en buidgivningslista av mäklaren, dvs en lista med namn och kontaktuppgifter till alla budgivare. Den skall du ha fått senast på tillträdet.
2. Det faller under din undersökningsplikt. Du borde ha testat så att spis och andra vitvaror fungerar innan du köpte bostaden. Om du gjorde det och spisen gått sönder mellan kontrakt och tillträde så kan du ha rätt till ersättning om spisen är tillräckligt ny.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Jag har drabbats och förstört min familje på grund av en personal som jobbar på Angereds kontor (Luisa). Jag har köpt ett hus för några månader sedan, första frågan var hur mycket har jag fått bolån av banken det står i kontrakt. Samtidigt sålde jag min gamla hus med hjälp av henne utom att kolla och kontrollera på köparens bolån beskydd av banken. Hon har lovat att hjälpa till med banken att får lånelöfte. Efter tre månader hjälpte hon inte med lånelöfte och det blir avbryt med kontrakt. Dagens efter detta hämtade hon någon annan köpare( nytt) och hon hotade om jag skulle inte sälja till dem nya köparen så hon kommer att kontakta banken och säga att jag ska behålla båda hus. Jag sålde huset dagens efter som det står i köp kontrakt att det är ett befintligt hus utan besiktning. Efter tre månader fick jag samtal av de nya köpare att de har besiktad hus och att det finns fel på badrummet och kostar flera hundra tusen att renovera. Processen har fortsätt till tingsrätten och mäklaren blir kallade som vittne, till slut läggs det på min sida att jag är skyldig att betala 140000kr plus 20% advokat kostnad. Jag vill och begära din hjälp för att lösa detta problem som jag drabbade, jag har ingen råd att betala till de, vi har bara en inkomst det är bara jag som jobbar och försörjer familjen. Undrar kan jag få din hjälp. Hela kontoret i Angered vet om händelsen.
Obs: på köp kontrakt står det inte att jag ska besikta huset, jag har inte heller lovat eller garanterat om nånting i huset.
Jag fick din tel nr från Angereds kontor chef han sagt att du kan hjälpa mig med processen.
Med vänlig hälsning,
Omer Ali
Hej Ali.
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig men ring mäklarsamfundets kundombudsman så kanske du kan få lite hjälp kostnadsfritt.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Boupplysningen
Vi har sålt en gård som vi blev stressade att sälja pga av ett bud som skulle upphöra om en dag.
I detta bud fanns inskrivna krav som resulterade i omfattande utgifter 1 500 000kr som var svåra att
se . Vi blev inte informerade om detta och fick inte tillgång till kontraktet i förväg för att analysera.
Det förekom felaktigheter bland annat arrendets varaktighet samt saknade dokument om omfattning om detta.
Är inte mäklaren skyldig att kontrollera kommunens detaljplan samt länsstyrelsen om vad som gäller för en fastighet? Då arrendet inte fanns i något register borde inte mäklaren begärt att få kopia på kontrakt ?
Det fanns också tillgångar i en stiftelse som inte redovisats.
Hej Sture.
Nej tyvärr, mäklaren har inga sådana skyldigheter.
Ett tips är att ringa mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning av deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
Mvh admin på Ekonomifokus
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej,
Om jag upptäcker att en mäklare säljer ett objekt med hjälp av bilder som är tagna från ett helt annat objekt – vad bör man göra då?
Bilderna är alltså inte från den bostad det berör och det framgår inte heller i annonsen.
Hej Sofia.
I detta fall kan du anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Vår mäklare har berättat för folk som kom till visning att vi har köpt andra hus och har några månader på oss. Nu får vi bara skambud på grund av detta. Har mäklaren gjort fel?
Mvh
Catherine
Hej Catherine.
Nej mäklaren har inte gjort något fel men det kan möjligtvis ha varit lite otaktiskt. Om mäklaren berättat det utan att fått frågan så är det lite klantigt, har spekulanterna frågat specifikt om ni köpt något nytt så bör inte mäklaren ljuga.
Byt mäklare om ni är missnöjda.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, i prospektet framgår att värme ingår i en 3:a på ca 70 kvm. Det är felaktigt och står med liten stil så jag som säljare uppmärksammade inte det. Dock har jag i kalkylen tagit med kostnad för el 12.000:-/år för 1 person. Det är högt räknat. Mäklaren har fått uppgifterna från styrelsen som sagt fel. Mejlkonversation finns. Nu vill köparen efter ½ år ha ersättning eftersom det hade påverkat värderingen och slutpriset på lägenheten. Inte bra nu när elpriserna sticker upp. Vad kan ersättningen bli? Köpelikviden var 4.850.000:-
Hej Gunilla.
Detta låter lite för komplicerat för att jag skall kunna besvara det här. Jag rekommenderar att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så kan du diskutera ärendet gratis med deras jurist.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan!
Vi köpte ett hus där mäklaren påstod att det fanns ett evighetsservitut på vägen upp till huset, eftersom den gick på grannens mark. Även att det fanns servitut på en bit mark som dom hade gräsmatta på. Efter affär uppdagas det av markägaren att det inte finns servitut på något av dessa. Han vill ha betalt och att vi köper marken för att få använda väg/gräsmatta. Förra ägaren åkte på att köpa till marken där väg går och vi fick ta ställning till gräsmattan som vi likväl själva köper loss.
Vi var tydliga att mäklaren och säljaren fick sköta allt med fastighetsregleringen själva då vi inte villa ha något med det att göra. Det har nu gått 1.5 år och ärendet ligger på vårat skrivbord.. efter ca 50 timmar och intagande av jurister som skrivit avtal etc så är alla papper inne hos lantmäteriet. Pengarna är avsatta hos mäklaren (efter att ha varit på vift 1 år). Men det har tillkommit rejäla merkostnader i form av fastighetsbestämningar på tomtgränserna… förra ägaren vägrar betala och vi får nu betala 45k extra… mäklaren har sagt upp sig och börjat på ny byrå och hävdar att han inte längre har något ansvar…
Någon form av ersättning för sveda & värk borde väl vara rimligt? Alt att han täcker kostnaderna för vår tid/jurister och den tillkommande kostnaden från lantmäteriet. Speciellt då vi köpte ett hus enligt det prospekt och lovord han hade på plats som sedan visade sig vara något helt annat.
Mvh
Hej Adam.
Om du vill ha ersättning utöver den som erbjuds får du stämma den ansvarige.
Om det är säljaren som lämnat uppgifterna om servituten till mäklaren så är det säljaren du skall stämma. Om mäklaren gett dig informationen om servituten utan att i sin tur ha fått informationen av säljaren så är det mäklaren du skall stämma.
Mvh admin på Ekonomifokus
Finner inte riktigt svar på min fråga.
Sålt lägenhet, mäklaren har varit strulig med bud fram och tillbaka. Kontrakt som sedan visat sig att dom drar sig ur en dag innan handpenningen ska in, väldigt rörigt helt enkelt.
Efter mycket om och men sälja lägenheten och papper/ handpenning betalas. Ca 3månader senare ber jag mäklaren om nyckeln tillbaka till lägenheten då jag själv inte bor där och den ska tömmas. Han är så på semester och har nyckeln hemma hos sig. Efter mycket tar han på sig att betala fakturan för låssmed. Vi har avtalat att nyckel ska finnas inlåst på kontoret.
Nu i sms från honom får jag reda på att han använt min nyckel för att komma in i porten för att kunna visa Anna lägenhet till någon annan.
Känna inte bra, vad gör jag?
Arv är betalat och likviditets papperna skriv om 2 dagar. Vill inte längre sälja med mäklaren, vad har jag för rättigheten att dra mig ur köpet?
Hej Johan.
Du har ingen möjlighet att dra dig ur köpet pga det du nämner ovan. Du kommer inte heller har rätt till någon ersättning eftersom du inte förlorat några pengar på mäklarens agerande.
Det enda du kan göra är att anmäla mäklaren till Fastighetsmäklarinspektionen om du anser att mäklaren hanterat din nyckel felaktigt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Vi har köpt bostadsrätt i radhusform. På visningen så frågade vi om trädgården framför huset tillhörde huset, vilket mäklaren sade att det gjorde. Det. Visade sig nu senare att det är kommunen som äger slänten. Mäklaren har enbart sagt detta muntligt. Jag såg fram emot att ha ett trädgårdsland, vilket inte kommer gå nu. Har mäklaren gjort fel eller måste det finnas skriftligt?
Hej Johanna
Ja mäklaren har gjort fel och blir ersättningsskyldig för denna utfästelse om han/hon erkänner eller att ni på något annat sätt kan bevisa att mäklaren sagt så.
Ni kan ju försöka få ett skriftligt erkännande av mäklaren via sms eller mail exempelvis.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har något som jag inte finner någon klarhet för vem som bär ansvaret för felaktigheter.
Köper ett större hus i dagsläget Samma mäklare anlitas för att sälja vårat.
Det är visning. Vi skriver avtal med de nya köparna. Ska påpeka att det är ett par tyskar som ska köpa vårat hus.
De får en tidsfrist fram till månadens slut. Handpenningen ska betalas in den 30:maj.
Vår mäklare frågar om köparna kan få några extra dagar på sig för att de (tyskarna) inte kan få fram handpenningen. Vilket jag tycker inte är ok.
Anledningen till detta är på grund av att de som skulle köpa tyskarnas hus drog sig tillbaka, och tyskarnas som skulle köpa mitt hus, vilket leder till att deras bank inte låter dem köpa ett hus innan de har fått sitt hus sålt.
Vår mäklare, i mitt tycke , gjorde fel redan vid påskrivning av kontraktet var att inte ta rätt dokumentation på vilka de är. De hade endast id kort i Tyskland. (Inget pass).
De kollade aldrig om de hade ett lånelöfte. Dessutom så får de 3 veckor för att betala handpenningslånet.
Så nu sitter jag och min sambo här med 2 hus kanske. Samt lån + handpenninglån. Som ska betalas, huset är inte ute på försäljning.
Bägge köparna samt mäklaren anser jag har gjort fel.
Men vem bär det yttersta ansvaret till avtalsbrott om det visar sig att köparna inte kan genomföra husköpet.
Ingen handpenning för huset har vi inte heller fått
Hej patrik.
Jag vågar inte riktigt svara på om mäklaren har gjort fel i detta läget.
Jag föreslår att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri juridisk rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på ekonomifokus
Hej,
Precis köpt min första bostad och i annonsen så stor det trevlig kvällssol och balkong i söderläge.
Bott där i ca 3v nu och fortfarande ingen sol (bara morgonen fram till 9/10) samt balkongen inte är i söderläge utan mer Nord Öst/öst läge.
Vad ska jag göra? Är detta upp till mig att kolla även fast jag inte varit där under tiden solen ska vara där? Eller ska jag skriva till mäklaren och nämna att jag är missnöjd över detta?
Hej Daniel.
En sådan utfästelse brukar man kunna ha rätt till ersättning för om den är felaktig.
Mitt råd är att du ringer mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
Telefon: 08-83 22 66
mvh admin på Ekonomifokus