Köpa, renovera och sälja lägenhet med vinst – guide

Nedan går vi igenom steg för steg hur du bör tänka när du skall renovera och göra en vinstgivande lägenhetsaffär. På engelska kallas det för att ”flippa” lägenheter. Man köper, renoverar och säljer lägenheter helt enkelt.

 1. Köp rätt lägenhet och gör en kalkyl
 2. Renovera på rätt sätt
 3. Sälja lägenheten

1. Köp rätt lägenhet och gör en kalkyl

Vi anser att du bör köpa en lägenhet för minst 150.000 kr under det bedömda marknadsvärdet på bostaden för att vara relativt säker på att du kommer att göra en tillräckligt hög vinst på bostaden i slutändan. Det är inte värt allt slit och all tid du lägger ner för att tjäna under 100.000 kr totalt på affären. För att inte tala om den risk man tar och de pengar man ligger ute med under tiden. Vi antar att du skall köpa en 3:a på 70 kvm i ett hyfsat attraktivt område. Du bör i första hand leta efter en lägenhet som är i tråkigt skick. Det funkar även att välja en lägenhet där till exempel badrummet eller köket är i fint skick och inte behöver renoveras.

I dagens marknad brukar lägenheter där endast badrum eller kök är i bra skick sällan att stiga kraftigt i budgivningar (om inte utgångspriset är för lågt såklart). Det absolut bästa är att satsa på en lägenhet som behöver totalrenoveras.
Totalrenoveras betyder att allt i hela lägenheten behöver bytas ut i princip.

Du kan enkelt räkna baklänges när du kalkylerar för din affär och du bör ta i extra mycket när du beräknar kostnaderna. Om du beräknar att du kan få 2 miljoner kronor i slutpris för lägenheten när den är renoverad så kan du räkna baklänges enligt följande:

Jämför mäklare där du bor med Mäklarofferter.se.

Dessa kostnader är beräknade på att du anlitar hantverkare som renoverar allt åt dig.
Du behöver med andra ord köpa lägenheten för 1.600.000 kr för att enbart gå plus-minus-noll på affären. Bestäm sedan hur stor vinst du vill göra som absolut minimum för att det skall vara värt besväret för dig. Här rekommenderas att räkna med en vinst på minst 150.000 kr. Då behöver du ha köpt lägenheten för max 1.450.000 kr.

Glöm ej att du måste betala en vinstskatt på dessa 150.000 kr. Skatten är 22% vilket ger dig 117.000 kr i handen efter alla utgifter och skatt. Det kan ju sluta med att du får mer än de 2 miljoner kr som du räknat med i slutpris för lägenheten. Då är det dock endast tur. I så fall får du se det som en bonus. Den bonusen tjänar du endast för att du faktiskt har beräknat slutpriset fel och du har då tjänat extra pengar på tur, inte skicklighet. Som vi nämnde förut, du blir inte rik på tur i det långa loppet.

Du kan via kontakter och/eller med eget arbete sänka dessa renoveringskostnader och där med få en bättre marginal, men att tjäna 150.000 kr på affären när man har kontakter och kunnat hålla nere kostnaderna är föga imponerande. Kontakter och lägre kostnader skall leda till en större vinst annars slösar du din tid och kunskap.

Innan du ens börjar gå på visningar behöver du ha ett lånelöfte klart.
En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är hemsidan Lånekoll.se. Det är helt gratis att göra en ansökan om lånelöfte hos Lånekoll.se och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan. Hos Lånekoll kan du även ta renoveringslån ifall du behöver låna extra till själva renoveringen.

2. Renovera på rätt sätt

Det är dags att välja hur du skall renovera lägenheten.
Först och främst måste du ha finansiering till renoveringen. Det smidigaste är att ta ett renoveringslån som du sedan löser när du säljer bostaden eller så kan du baka in renoveringslånet i ditt bolån när du är klar. För att välja det bästa privatlånet och få de villkor och ränta som passar dig bäst så rekommenderar vi att du använder dig av Lendo.se som kostnadsfritt hjälper dig att jämföra ca 35 st olika bankers räntor och villkor. Du förbinder dig inte till något när du använder Lendo.se´s tjänst.

På dessa prisnivåer är det prisklass IKEA/Bauhaus/Byggmax som gäller.
Att lägga 150.000 kr på ett designerkök är inte det vinnande konceptet i detta prissegment på bostäder. Du skall satsa på snygga men billiga material såsom ekparkett från Bauhaus eller liknande, vitt eller ljust IKEA-kök, släta fina vita målade väggar och snyggt men prisvärt kakel och klinker i badrummet. I badrummet rekommenderas att man renoverar med en auktoriserad firma för att få det så kallade våtrumsintyget.

Satsa på enbart vita och/eller ljusa materialval. Mörka fondväggar, svarta kök eller rött kakel attraherar inte den stora massan av spekulanter. Man vill vända sig mot en så bred målgrupp av spekulanter som möjligt.
Sammanfattning: Ljust, fräscht och prisvärt.

Tips: Jämför offerter från hantverkare
Dorunner.se kan du samla in offerter från olika hantverkare med en enda ansökan. Du kan sedan jämföra hantverkarna och deras offerter för att hitta den bästa. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

3. Sälja lägenheten

Något som är extremt viktigt är att välj en duktig mäklare. Ett tips är att använda den helt kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.seför att samla in offerter och för att jämföra olika mäklare i ditt område. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter och samlar in offerter.
Det är helt gratis och förbehållslöst. Dessa offerter kan du sedan även använda när du förhandlar om arvodet med mäklaren.

En lägenhet i denna prisklass bör inte säljas tom. Det är värt att betala för en så kallad styling. Det handlar om att skapa rätt känsla och ljus i lägenheten. Det är stylisterna experter på. Förhoppningsvis får du minst de 2 miljoner kronor till slut som du räknat med. I dagens marknad blir man oftast positivt överraskad och får mer betalt för lägenheten än väntat. Detta skall man som dock inte räkna med utan istället se det som en bonus.

4. Fira och var stolt

Om du har kommit så här långt och lyckats göra en vinst som du är nöjd med så är det bara att gratulera till en väl genomförd affär. Om det är din första affär så har du säkerligen lärt dig massor på vägen. Kunskap är extremt värdefullt och det är inte tungt att bära på. Glöm inte att du skall sätta undan pengar för att kunna betala vinstskatten.

OBS, Var försiktig

I dagens heta bostadsmarknad duggar historierna tätt om bostadsklipparna.
Man hör historier om den unga killen/tjejen som köpte en lägenhet för 1 miljon kronor, renoverade den och sålde den för 1,6 miljoner kronor.
600.000 kr i vinst, Eller? Många glömmer av att det ligger massor av arbete, kunskap, pengar och risk bakom affären.

Var försiktig och glöm inte bort riskerna som finns på bostadsmarknaden. Dessa kommer du att märka om du gör ett dåligt köp av bostad vid fel tidpunkt.
Tänk såhär: Du köper en bostad för 2 miljoner kronor och stoppar in en egen kontantinsats på 400.000 kr så innebär det att du spekulerar med en så kallad hävstång på 5 gånger pengarna. Den som hävdar att det är låg risk är fel ute.

I Sverige anses det ibland lite skamligt att göra affärer med bostäder. Det grundas oftast i den klassiska svenska avundsjukan. Marknaden har varit extremt gynnsam för bostadsaffärer de senaste åren. Hur länge kommer den fortsätta att vara det?
Varken du eller jag vet svaret.

Den som köpte en bostad i japan för ca 20 år sedan fick uppleva 20 år tuffa år av fallande bostadspriser.

Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan nyttja när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om provisionen/arvodet med den mäklare som du vill anlita.
Det är helt gratis att använda den tjänst som Mäklarofferter.se erbjuder och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

126 KOMMENTARER

 1. Alla verkar vilja ha en öppen planlösning nuförtiden, men de är bara nybyggda lägenheter som har det. Jag har en hypotes att man kan höja marknadsvärde på en lägenhet rätt mycket genom att bara riva väggen mellan köket och vardagsrummet. Det gäller bara att hitta en lägenhet där det kan göras lätt. Vad tycker du?

  • Hej Adele.

   Det där stämmer inte.
   Det är väldigt olika åsikter där ute på marknaden kring öppen planlösning.
   Vissa älskar det, andra hatar det.

   Äldre människor tenderar att ogilla öppna planlösningar i hög utsträckning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej ville bara fråga om det går att låna pengar för renoveringen. Eller måste man betala med egna pengar.

  Jag ville också fråga är det här bra sätt att tjäna pengar, borde man göra det?

  • Hej Mojtaba.

   Det kan ibland vara svårt att få låna till renoveringarna om man har 85% belåning på bostaden redan.
   Då krävs det att du betalar renoveringen med egna pengar.
   Om du har en riktigt bra inkomst så kan du ibland få låna pengar även till renoveringen.
   Det beror helt på hur din ekonomiska situation ser ut.

   Om det är ett bra sätt att tjäna pengar på beror helt på hur duktig du är på att göra bostadsaffärer.

   Mvh admin på Ekonomiofkus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!

   Jag funderar på att köpa en bostadsrätt som ska auktioneras ut av kronofogden, Lägenheten är i renoveringsbehov och min plan är att totalrenovera lägenheten och sedan sälja. Är det något som man bör tänka på eller om du har några tips på när man gör en sådan affär på auktion med kronofogden?

   mvh Andreas

   • Hej Andreas.

    Det är ingen skillnad mot att köpa av en vanlig privatperson förutom att du måste kunna betala en viss peng direkt på plats om du vinner auktionen.
    Annars är det bara att köra på som vanligt. Lycka till!

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hejsan! Finns det liknande system som i USA att om man säljer en fastighet och investerar pengarna istället för att lägga dem i egen ficka så slipper man skatten?

   • Hej Elken.

    Du slipper inte skatten men du kan skjuta upp den.
    Det kallas att göra uppskov. Det finns bra artiklar om uppskov här på Ekonomifokus.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Jag vet inte om du anser detta vara aktuellt än idag. Funderar köpa reniveringslägenhet, kvdpriset ligger på ca 11,5 tkr. Liknande objekt som är normalskick/lite renoverade brukar ligga på 14-16 tkr/kvm. (medelstor stad nära ett köpcentrum som ska byggas ut)

   Inköpspris 880 tkr (78kvm)
   totalrenovering räknar jag med 150-170tkr (badrummet är det dyraste pga hantverkararbetet ca 70 tkr. Näst dyrast är Ikeakök/Elgigantenkök)

   säljpris (i bästa fall): 1 445, i sämsta fall 1 345 tkr.

   mäklararvode ca 50 tkr

   Skulle du anse att det är värt projekt?

   Ska även tilläggas att lånelöfte fr banken bekräftas i veckan till 99%. Och renoveringspengar ligger redo i ett sparkonto.

   mvh

   • Hej Joseph.

    Det låter ju som en bra deal om du känner dig säker på att du kan få ut minst 1345 tkr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Vore tacksam få tips på bra byggbolag som utför totalentreprenad av brf lägenhet!
   Är inte lätt hitta rätt i djungeln!

  • Tjena!

   Det är så att jag håller på att utbilda mig väldigt när det kommer till fastigheter osv. Jag har läst mycket om det Amerikanska systemet, och har läst att i USA så kan man dra ner på skatten oerhört mycket genom att investera i fastigheter medan man äger ett företag. Finns det något liknande sätt man kan göra i Sverige?

   Min andra fråga är om man ska köpa en fastighet och flippa den. Borde jag lägga ner egna pengar (icke lånade) pengar på renoveringen eller kan jag låna pengar för renoveringen och 85% för bostaden?

   • Hej Elias.

    1. Nej du kommer betala mer skatt om du gör affären i ett bolag.
    22% är den absolut lägsta vinstskatt som du kan betala. Gör du affären i ett bolag blir det dyrare som sagt.

    2. Banken kommer förmodligen neka dig lån till renoveringen om du har 85% belåning på bostaden.
    Du behöver alltså ha en del egna pengar för att kunna gör en renoveringsaffär.
    Det är inte omöjligt att du kan få låna till renoveringen men med tanke på hur strikta bankerna är i nuläget så blir det nog svårt.

    Mvh admin på EKonomifokus

    • så det finns med andra ord inga andra sätt att få ner skatten när man köper och säljer fastigheter? Till exempel stiftelser eller liknande ?

     • Hej igen Elias.

      Korrekt.
      22% är det lägsta du kan komma undan med och det är vad du betalar när du gör affären som privatperson.

      Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,
   Jag undrar varför det inte finns något skrivet om dilemmat med att skatteverket inte tillåter privatpersoner att köpa/ sälja enbart i vinstsyfte. Hur är er syn på det?
   Sofia

   • Hej Sofia.

    Det finns hur mycket som helst som vi skulle kunna skriva om i artikeln men man kan omöjligt få med allt.
    Är det något specifikt man undrar över så är det fritt fram att ställa frågor här i kommentarerna.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag och min sambo har hittat en intressant Lägenheten som är 100kvm, 4 rum, två badrum( det ena är en gästtoalett). Lägenheten är i renoveringsbehov, vi hoppas kunna få den för 1,7miljoner och undrar hur mycket vi bör räkna till renoveringen? Vi har en del kontakter och hoppas kunna göra en del av jobbet själva.

   • Hej Jessica.

    Jag tycker ni skall räkna med ca 100.000 kr styck för kök och badrum samt ca 100.000 – 150.000 kr för resten (lister, målning, innerdörrar osv).
    Så om ni köper den för 1,7 så landar totalen efter renoveringarna på runt 2 miljoner.
    Om ni sedan lyckas göra det billigare så kan ni se det som en bonus.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • grym guide!! :), har endast en fråga, går det att genomföra en sådan flipp när man tex endast har bara 100k i fickan? alltså går det att belåna sig även på kontantinsatsen till en lägenhet? och stiger risken om man gör det på detta sätt? tack för svar!

   • Hej Konstantin.

    Det blir tyvärr svårt.
    Bankerna lånar sällan ut till kontantinsatsen. Man behöver åtminstone ha pengar till kontantinsatsen för att kunna genomföra en sådan affär.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Vill bara uppmärksamma er på att om du inte bott i lägenheten (varit skriven där) så gäller vinstskatt om 30%, ej 22%. Om den som renoverar ej har ett jobb dvs, kan påvisa en vanlig inkomst och sysslar med renoveringar på heltid ska det beskattas som lön och du anses då vara din egna arbetsgivare (arbetsgivaravgifter om 31,42% och bolagsvinstskatt ) och sedan reavinst löneskatt. Se mao till att bo i lägenheten och kunna påvisa andra inkomster. Svintråkig info men viktigt att förstå.

   • Hej Mikael.

    Nej du har helt fel.
    Vinstskatten på en såld privatbostad är 22 % (eller 22/30 av 30%).
    För bostäder i oäkta bostadsrättsföreningar är skatten dock 25%.
    Det har inget att göra med om man är skriven eller ej i bostaden.

    Däremot kan skatteverket göra bedömningen att du köpt och sålt bostäder som en verksamhet för att tjäna pengar som du nämner.
    Då åker du på extra beskattning. För att Skatteverket skall göra den bedömningen krävs vanligtvis att man gör flera bostadsaffärer på kort tid.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Är det ens någon nytta att låna i nuläget då en kommande krasch kanske är på väg? Har väldigt lite kunskap om sådant men vad jag har förstått så är konsekvenserna otroligt jobbiga.

   • Hej Gustav.

    I princip ingen kan veta hur framtiden ser ut på fastighetsmarknaden.
    Jag tror dock att så länge räntorna är så låga som de är idag så bör ingen stor krasch komma.
    Däremot kan priserna lätt gå ner med 10-20% utan problem ifall något skulle hända på marknaden.

    Det kan såklart hända oförutsedda händelser som gör att räntan stiger kraftigt och då kan det bli blodigt.
    Man skall alltid vara beredd på det värsta men är man försiktig och tänker efter så klarar man sig alltid.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej ! Vi tänker skall köpa en gammal lgh , 75kvm . Alla rummet måste renovera utan badrum . Lgh kostar cirkar 1.300 000 kr eller lite mer . Hyran kostar 5200 kr / månad . Hur mycket tänker du måste vi betala om vi renoverar ?

   • Hej Sara.

    Det beror ju såklart på om ni kan göra jobbet själv eller om ni måste anlita hantverkare.
    Kök kostar ca 40-50.000 kr om man gör det själv (IKEA) men ca 80-100.000 kr om du anlitar en hantverkare som gör allt.
    Nya golv, lister, tapater/måla om och innerdörrar får ni ta in offerter från snickare för om ni inte skall göra allt jobb själva. Då är det ju bara att kolla upp vad materialet kostar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Tjenare. Jag är otroligt sugen att köpa en lägenhet att renovera nu till sommaren. Har absolut inga planer att bo där och hoppas kunna få den på marknaden igen en månad efter inflytt. Detta blir min första bostadsrätt och har ännu inte kontaktat banken. Har tillgång till billigt och bra material till det mesta. Planen är att nästan göra allt arbeta själv. Genom att ha kollat igenom alla inlägg här så undrar jag hur jag ska bemöta banken när man gör affärer som detta. Kan tänka mig att mäklaren uppskattar att lägenheten kommer ut på marknaden snabbt igen, eller har jag fel? Bör även tillägga att jag har goda kunskaper inom måleri och även golv, aldrig haft chansen att kaklat konstigt nog.

   • Hej Gabriel

    Du har alla möjligheter i världen låter det som.
    Det är bara att köra.
    Säg till banken att du avser att flytta in i lägenheten. Annars kommer de inte att låna ut pengar till dig.

    Mäklaren blir såklart glad om det finns möjlighet till en följdaffär inom kort.
    Var noga med att köpa en lägenhet till ett fyndpris. Köp inte första bästa för då kommer du knappt att tjäna några pengar.
    Att du hittar rätt lägenhet till rätt pris är det absolut viktigaste.
    Lycka till!

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Jag vill köpa en lägenhet som behöver renovering och bor i och sedan sälja. Min fråga är: är det bättre att köpa lägenheten, renovera bo ett tag och sälja??eller köpa lägenhet bo ett tak sedan renovera och därefter sälja?
   På vilken sätt känner man bättre vinst??

   • Hej David.

    Det bästa är att renovera den precis innan den säljs. Om lägenheten är helt nyrenoverad när den säljs kommer du att få bäst betalt för den.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Funderar på att köpa-renovera-sälja en lägnhet. Men undrar hur det funkar om man tar lån för detta. Finns det någon minimum tid som man måste ha lägenheten för att banken ska få ränta på mitt lån eller kan jag köpa idag o sälja imorgon om det skulle vara så?
   Mvh elin

   • Hej Elin.

    Det finns ingen minimum-tid. Däremot lånar inte banken ut till sådana affärer så du måste lura banken och säga att du avser att flytta in i lägenheten.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Tusen tack för en bra artikel. Några frågor:
   * ROT-avdrag på en lägenhet jag inte bor i – det går inte, eller?
   * Är det ”riskfritt” att sälja en lägenhet per år? Eller kommer jag att få Skatteverket på mig pga det? Finns det några bra ”invändningar” man kan hävda som gör att de inte kan säga att det är näringsverksamhet?
   * Att starta ett AB som köper och säljer lägenheter. Hur ska man se på det? Om bolaget köper för 1300tkr och säljer för 2000tkr med en vinst på 450tkr. Hur blir beskattningen? Skattar man dels på vinsten för försäljningen och det som blir kvar går in i bolaget? eller går alla 450tkr in i bolaget ”obeskattade”? Tänker att om detta är mitt enda jobb och jag köper och säljer 3 lägenheter per år med ca 400tkr i vinst så borde man enkelt kunna leva på det…
   * Om jag har ett AB med detta som verksamhet, kan jag köpa in alla verktyg till bolaget antar jag.

   Tack igen!

   • Hej Göran.

    ROT-avdrag får du bara göra på din/dina egna bostäder. Dvs du skall helt eller delvis bo i bostaden.
    Om du har flera bostäder som du bor i får du göra ROT-avdrag oavsett vilken av bostäderna du renoverar.

    Det är inte riskfritt. Det finns ingen magisk gräns. Skatteverket kan göra bedömningen att du bedriver näringsverksamhet även om du ”bara” gör en bostadsförsäljning per år.

    Om du startar AB får du skatta på vinsten precis som vanliga företag gör. Dvs du får skatta 22 % på den totala vinsten som bolaget gör och sedan får du skatta 20 % ytterligare när du skall ta ut pengarna som utdelning (upp till gränsbeloppet). Om du istället plockar ut pengarna som lön försvinner ca 55 % av pengarna i skatter och arbetsgivaravgifter.

    Det blir alltså stor skillnad på beskattningen om göra det privat eller som bolag.
    Om du har ett AB så kan du köpa verktyg, maskiner och material i bolaget och slippa momsen.

    Tänk på att de flesta bostadsrättsföreningar inte tillåter att ett AB äger en lägenhet i föreningen så du kan inte köpa lägenheter i de flesta föreningarna om du skall köpa via AB.

    Mvh admin på EKonomifokus

    • Tack för svaren! Känns som att det inte går att göra som ett AB om man inte får köpa in sig i föreningen som ett AB om jag tolkar det rätt.
     Följdfråga på ROT-avdrag. Jag bor ju inte i bostaden eftersom den renoveras, men jag står ju som ägare av den. Vet inte hur jag ska uttrycka mig. Känns lite som svaret man ska ge när man deklarerar ”att jag ska fylla i datum på rätt sätt” Men där ska man ju också uppge i hur många % man bott där. Ska man fylla i 0% där då?? eller 50% eftersom jag tillbringar det mesta av min fritid med att renovera…

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej, är rätt sugen på detta och har ögonen öppna på objekt. Är dock lite nojig över Skatteverket. På skatteverkets blankett K6 för försäljning ska man ju ange om man varit bosatt i bostaden, helt eller delvis eller inte alls samt mellan vilka datum. I praktiken kommer man ju inte ha bott där någonting, utan man har köpt och renoverat så fort som möjligt och sedan sålt, kanske inom en 4 månadersperiod, till ett betydligt högre belopp än man köpt för. Hur fyller man egentligen i K6 för att det ska bli trovärdigt? Man är ju samtidigt folkbokförd på sin permanenta hemadress. Känns som att risken att åka dit är rätt hög? Eller?

   • Hej Zed.

    Anledningen till att du fyller i datum är för eventuella uppskov.
    Det är bara att fylla i datumen på ett korrekt sätt. Du skall inte hitta på några datum eller liknande.
    Det enda du skall vara orolig för är om du köper och säljer flera bostäder på rad med vinst. Då kan skatteverket tro att du gör det som en näringsverksamhet och du riskerar då att bli beskattad som en näringsverksamhet (ett företag som köper,renoverar och säljer bostäder)

    Om du spekulerar i någon bostad vartannat år eller liknande så kan du definitivt vara lugn.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Andreas, jag bor i ett radhus nära Stockholm, jag är snickare och funderar på att köpa en lägenhet (eller billigt hus) som jag kan renovera och sälja med vinst. Stora frågan är vart jag ska leta. Är det Hemnet/Blocket som gäller, eller finns det andra sätt att hitta ”guldklimpar”?

   • Hej René.

    Det är Hemnet som gäller.
    Leta efter bostäder som inte säljs men det går inte riktigt att förklara varför.
    I vissa fall är det bostäder som man tycker ligger helt rätt i pris men de säljs ändå inte.
    Då kan du lägga ett skambud och hoppas på att säljaren sitter i en sits där han/hon/de tvingas sälja trots att det är ett lågt bud.

    Viktigast av allt är tålamod. Stressa inte upp dig utan vänta in det perfekta tillfället.
    Ett lågt inköpspris är det absolut viktigaste för att det skall bli en riktigt bra affär.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej Andreas.
   Jag och min sambo köpte en helrenoverad bostadsrätt i slutet av året, med 15% kontant insats. Vi har just nu ca 350 000 kr på sparkonto.
   Jag/Vi (med våra sparade pengar) funderar antigen själva eller kanske gå ihop med någon man känner (för att få större budget och dela på eventuella risker) på att köpa en bostadsrätt i samma förening som behöver renoveras för att sedan sälja vidare. Nu till mina frågor:
   1) Kan man äga flera lgh i samma förening?
   2) Kan banken bevilja mig/oss banklån, trots att jag och sambon har redan ett bolån?
   3) För att undvika de höga beskattning från Skatteverket på vinsten, hur länge måste man ”bo” i lgh innan den säljs?

   • Hej Ruslan.

    1. Ja.

    2. banken godkänner det om de anser att er ekonomi är tillräckligt god.
    Om ni berättar att ni tänkt låna pengar för att köpa, renovera och sälja en bostad så kommer banken säga nej.
    Ni får istället ansöka om lånelöfte och säga att ni har som avsikt att flytta in i den nya lägenheten och sälja den gamla.
    Att ni sedan inte gör det, spelar ingen roll. Banken blir ej arga för det.

    3. Det är 22 % i skatt som gäller oavsett hur länge du bor i eller äger lägenheten.
    I norge finns regler om att man skall bo en viss tid i bostaden för att skatten skall bli lägre. Sådana regler finns ej i Sverige.

    Mvh Admin på¨EKonomifokus

  • Hej,
   Jag bor permanent i villa och har funderat ett tag på att köpa en lght med renoveringsbehov för att rusta och sälja med vinst. För att få lite extra kapitel. Kontaktade banken för att diskutera upplägg/förutsättningar för ett privat bolån till detta men blev nekad med argumentet att de inte beviljar lån för spekulation. Är grön inom detta så vet inte om det är ett rimligt argument? Tänker spontant att banken främst ser till betalningsförmågan, inte hur jag investerar kapitalet? Har ni erfarenhet av detta, tips på vägen? Tack för en bra artikel!

   • Hej Linn.

    Det stämmer. Banken lånar ej ut till spekulation.
    Du måste därför ljuga och säga att du planerar att flytta till lägenheten.
    Sedan är det inga konstigheter när du väl fått lånet.

    Banken bryr sig egentligen inte om att du spekulerar men de har som policy att du inte får låna om du säger att det är för spekulation.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, har länge funderat på att börja renovera & sälja lägenheter. Låt oss säga att vi har 800 tusen kr, ska man då lägga in en kontant insats på 400 tusen & renovera för de resterande 400 tusen eller ska man Göra på något annat sätt?

   Min tanke är också att man renoverar 2-3 lägenhet & sen öppnar ett bolag & fortsätter renovera via bolaget för att vara på den säkra sidan då man inte vill att skatteverket ska hålla på. Är det en bra idé & plan eller är det något jag ska tänka på?

   • Hej Marko.

    Allt du skriver låter bra.
    Jag hade gjort så. Stoppa inte in alla pengarna utan behåll så mycket som du tror att renoveringarna kommer att kosta.
    Det kan annars bli svårt att få låna av banken till renoveringarna.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej!
   Jag har en fråga angående BRF:s möjligheter att neka medlemskap i föreningen. I vissa BRF:s stadgar kan det uppställas krav på att man måste bosätta sig i lägenheten, alltså att man nekas inträde för att man inte uppfyller stadgarnas villkor om man då t.ex. endast köper lägenheten i syfte att renovera upp den och sälja vidare (och samtidigt bor i en annan lägenhet/hus som man permanent bor i). Jag har läst mycket om att personer kan köpa en eller flera lägenheter om året för att renovera upp och/eller sälja vidare. Men hur förhåller sig detta till ett villkor i stadgan om bosättningskrav? Det kan ju vidare vara så att köpet omedelbart hävs om t.ex. det är inskrivet i stadgan att det ska vara så om köparen nekas inträde, då återgår ju köpet till den tidigare säljaren. Men dessa typer av villkor kanske inte är speciellt vanliga (krav om bosättning)? Eller så väljer eventuella köpare endast att köpa lgh där det inte finns ett sådant krav i BRF stadgarna?

   MVH

   Lisa

   • Hej Lisa.

    Det stämmer att vissa bostadsrättsföreningar har i stadgarna att endast bosatta, åretruntboende eller tex människor med en ålder på 65+ får köpa lägenhet i föreningen. Det är godkända skäl att neka medlemskap på om det står med i stadgarna.

    Dock kan föreningen inte neka dig medlemskap om du säger att du avser att vara bosatt i föreningen. Sen om du verkligen flyttar in eller inte det bestämmer du själv. Föreningen kommer varken att försöka eller att lyckas bli av mig dig på de grunderna när du väl är godkänd.
    Mitt råd är alltså: Ljug och säg att du tänker bo i lägenheten så löser sig allt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej tänkte bara fråga att som nybörjare till hela bostadsscenen är det bättre att renovera och sälja eller hyra ut i andrahand för att betala av t.ex lån?

   • Hej.

    Lägenheter får du oftast inte hyra ut för bostadsrättsföreningen.
    Sedan hänger det ju på vad du har för syn på marknaden. Tror du att bostadspriserna skall gå ner så är det ju bäst att sälja och vice versa.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Hur skulle du gå tillväga till som en nybliven 20åring som har tänkt att flytta ut till sin första egna lägenhet inom ett halvår, men även vill ta på sig ett renoveringsprojekt om ca 1-2 år?

   Tycker du att det är för tätt inpå och kan man ta bolån för 2 lägenheter samtidigt (två 1:or) med en lön på 37000kr brutto? Eller blir det för mycket utgifter per månad?

   • Hej Sebastian.

    Du kommer förmodligen inte att få lån för två lägenheter samtidigt på din lön. Bankerna är hårda idag.
    Jag hade endast köpt renoveringsobjektet och bott i det samtidigt som jag renoverade.
    Sedan sålt och flyttat till en ny lägenhet eller ett nytt renoveringsobjekt och gjort samma sak igen.
    Det är det absolut säkraste och bästa sättet att köpa-renovera-sälja på.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Mycket fokus kring just renoveringar av lägenheter. Hur ser det ut kring större villor och renoveringsobjekt? Finns större risk med det eller jämnar vinstmarginalen ut sig med tanke på att det är en villa i Bromma och högt pris. Den är familjeägd utan belåningar där priset förmodligen ökat avsevärt då den köptes 1930. Kök, toaletter, tak och väggar är original från ca 90 år tillbaks.

   • Hej Emil.

    Hus går nästan ännu bättre att renovera och sälja om man är skicklig.
    Man måste dock räkna in kostnader för lagfart och pantbrev. Dessa finns ej på bostadsrätter.
    På hus kan det ofta dyka upp problem under renoveringen som man inte är beredd på.
    Det kan helt enkelt bli mer kostnader och arbete än man räknat med.
    Men om man har med allt sådant i sin kalkyl kan man göra riktigt fina vinster på hus-marknaden.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Finns det någon begränsning på hur många antal lägenheter man får sälja per år? Vill få klarhet i vilken skattesats som gäller om man bedömer att jag inte köpt som privatbostad. I vissa lägen får man följande förklaring:
   – Om ägaren inte bor där, eller avser att använda bostaden för boende innan den säljs, ökar skatten på vinsten till 27 procent. Redan här kan finnas utrymme för diskussioner med Skatteverket om man ska betala 22 eller 27 procent skatt på vinsten

   Medans man i andra fall får höra liknande:
   – Är det näringsverksamhet du bedriver – varaktighet, vinstsyfte, självständighet etc. – så beskattas du i inkomstslaget näringsverksamhet med ca. 50 %. Säljer du någon enstaka bostadsrätt beskattas du i inkomstslaget kapital med 22 %

   Vad gäller? Jag har sålt 1st lägenhet 2016 och 2st lägenheter under 2017 pga ändrade familjeförutsättningar. Men funderar på att köpa en lägenhet nu i spekulationssyfte, åker jag på 50% beskattning då ?

   • Hej Abbe.

    Det första stycket stämmer inte. Det är 22% i skatt som gäller som privatperson.
    Om Skatteverket bedömer att du köper och säljer bostäder i vinstsyfte så kommer de att beskatta dig som näringsverksamhet.
    Ju fler bostäder du köper och säljer desto högre är risken att Skatteverket sätter dit dig.
    Det finns ingen uttalad gränd för hur många man får köpa och sälja. Det bedöms från fall till fall.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Jag undrar samtidigt om vad skatten gäller (såg kommentaren ovan men förstod inte det riktigt) för det står så himla olika överallt. Jag har planen att samla pengar igenom att köpa, renovera och sälja så jag får pengar från det till att sen investera till större hyresfastigheter. 🙂

  • Hej! Rekommenderar du att man använder sig av ett AB eller att man gör detta privat? För jag har tänkt att köpa, renovera och sälja samtidigt som jag investerar i hyresfastigheter samtidigt i samma AB 🙂

   • Hej Miika.

    Privat är mycket billigare (22% i skatt på vinsten). Har du ett AB så betalar du först % på vinsten och sedan % ytterligare när du skall dela ut vinsten. Om du gör för många privata affärer så riskerar du att Skatteverket betraktar dina affärer som näringsverksamhet och då åker du på att skatta för dom som ett företag ändå.

    Så om du skall göra många affärer måste du ha bolag. Gör du bara några enstaka kan du köra privat.
    Tänk även på att de allra flesta bostadsrättsföreningar godkänner inte företag som ägare.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag har spanat på en lägenhet som säljs genom kronofogden. Jag har pengar så att jag kan köpa hela lägenheten kontant.

   Min tanke är att göra detta för att sedan kunna sälja den med vinst och lägga in mer pengar i mitt fastighetsbolag.

   Jag är nybörjare på privatområdet så jag tänkte ställa frågan:
   Finns det regler när det kommer till att köpa lägenhet privat och sedan sälja?
   Måste jag äga den ett antal dagar, månader eller år eller kan jag bara sälja den dagen efter?

   Påverkas skatten beroende på hur länge jag äger bostadsrätten?

   Med vänlig hälsning

   • Hej Johannes.

    Det finns inga regler om att du skall äga lägenheten en viss tid eller liknande.
    Du kan köpa den och sedan sälja den dagen efter om du vill.
    Det är alltid de vanliga 22% i skatt som gäller för bostäder.

    Man får ofta frågor om de regler som du nämner ovan och det beror på att Norge har regler liknande de du nämner.

    Mvh Admin på Ekonomifokus

  • Hej,

   Vi går i tankarna att köpa ett renoveringsprojekt att bo i i ca 5 år, men har mest fundering kring tidsaspekten: vad tar det, på ett ungefär, att totalrenovera en trea på 74 kvm med ett badrum? Vi tänker inte göra något själva, bara anlita hantverkare. Vill inte stå utan bostad alltför länge…

   • Hej Nina.

    Om ni planerar ordentligt så kan ni renoverar hela lägenheten på ca 6 veckor.
    Men räkna med 8 veckor för att vara på säkra sidan.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hejsan.
   Jag tänkte göra en sådan här affär nu i Stockholm under vintern.
   Jag tänkte bara höra om hemsidan Booli är pålitlig?

   Tack på förhand och tack för en bra artikel!

   • Hej Kristoffer.

    Booli får ej med alla slutpriser. Boolis siffror stämmer alltid när det varit en budgivning som visats på nätet.
    Då spindlas det korrekt. Men om mäklaren ej lagt ut bud på nätet så kan ej booli se dom buden. När bostaden sedan tas bort så ser det ut som att bostaden såldes för utgångspriset även om så inte var fallet.
    Det går alltså inte att lita fullt ut på boolis priser men sajten är ändå väldigt bra och visar det mesta.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej! Väldigt bra artikel! Tänkte höra hur man kalkylerar ut hur mycket lägenheten kan stiga i värde genom en renovering? är det helt enkelt att bara kolla slutpriser på andra lägenheter i samma område eller finns det andra sätt?

   • Hej Bauer.

    Det går inte att kalkylera på något annat sätt än via marknadskännedom.
    Du måste ha koll på ungefär hur mycket liknande lägenheter har sålts för i renoverat skick och sedan göra en övergripande bedömning.
    Det krävs en del marknadskännedom och koll på slutpriser för att kunna göra bra affärer och det finns inga genvägar tyvärr.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Grym artikel! Tänkte bara höra. Funkar detta även nu idag? Eller är det svårare att Köpa, renovera och sälja lägenhet med vinst i dagens samhälle?

   • Hej Lars.

    Det funkar även idag men man måste vara skickligare när man letar efter rätt lägenhet.
    I dagens marknad dyker det ibland upp möjligheter att göra ett klipp när vissa lägenheter inte får något intresse från spekulanter.
    Ibland kan man fynda. Eftersom priserna inte trendar uppåt nu så behöver man mer fingertoppskänsla när man gör sitt inköp av lägenhet.

    Jag känner folk som gör denna typ av affärer även i dagens marknad med goda resultat.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.

   Jag går i tankarna att påbörja ett projekt där jag skall köpa och renovera en lägenhet i centrala göteborg.
   Jag har en budget på 4 miljoner kr inklusive renoveringar. Tror ni att det är bra tt göra ett sådant projekt just nu?

   Mvh Jonte

   • Hej Jonte.

    Det borde gå att göra bra affärer även nu men du måste räkna mycket mer försiktigt och ha högre marginaler i dina kalkyler än om marknaden/bostadspriserna hade varit stigande.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hi Andreas,
   Looking at Stockholm apartment prices falling down from August’17 on maklarstatistik.se, how would you rate the market situation for buy-rennovate-sell deal? Would you still give a go?
   And a second question, few of tenant-owner associations I have spoken to also say NO to granting a membership to a tenant who doesn’t mean to live there permanently. Any tip how this limitation/restriction can be avoided?

   • Hello Dan.

    I dont think its a good idea to buy-renovate-sell in this market.
    The market is slow and prices are declining in a down-trend.
    In some places prices are down 10% in 6 months.
    You will have to buy the apartment at a very, very low price to make sure that you will make money on your deal.

    If you tell the bostadsrättsförening/tenant own associations that you are going to live in the apartment permanently they cant deny you the membership. If you actually do live in the apartment or not doesnt matter. Its almost impossible for the bostadsrättsförening to get rid of you. I have never heard of a bostadsrättsförening that tried to get rid of a member beacuse the member doesnt live there full time.
    As long as you are a good neighbor and pay your monthly fee to the bostadsrättsförening they will not bother you.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Jag står i valet och kvalet.
   Jag funderar på att köpa en sunkig lägenhet och renovera. Eller så skall jag signa upp mig på en nyproduktion.

   Vilken tycker ni jag skall välja?

   • Hej Kris.

    Jag tycker du skall satsa på ett renoveringsobjekt.
    Det är ett mycket säkrare val i dagens marknad.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej och tack för en fin artikel.
   Är köpa-renovera-sälja det enda sättet och tjäna pengar på lägenheter? Är det möjligt i Sverige och köpa fler bostäder och hyra ut de? Jag tänker på passiv inkomst från hyror.
   Tack för svar

   • Hej Sirod.

    Det går absolut att köpa flera lägenheter och hyra ut men det finns vissa hinder:

    1. Banken lånar sällan ut till flera bostäder om du inte har en väldigt hög inkomst.
    2. De allra flesta bostadsrättsföreningarna säger nej till andrahands-uthyrning. Du riskerar att få problem om du hyr ut i andra hand när du inte har godkänt från föreningen.

    Om du kan ordna finansiering och du köper friköpta bostäder eller bostadsrätter i föreningar där det är okej att hyra ut så fungerar din strategi utmärkt i Sverige. Speciellt nu när det är en sån extrem brist på hyresbostäder.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Jag funderar på att börja köpa, renovera och sälja lägenheter i centrala stockholm. Är det en bra stad att börja i eller skall jag sikta på göteborg eller malmö istället?
   Är det kanske fel tidpunkt att börja med detta nu när priserna är vikande nedåt?

   • Hej Johan.

    Extra försiktighet bör vidtas.
    Ha extra stora marginaler när du räknar på allt så skall det nog gå bra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej.
   Har risken ökat nu när marknaden är lite svagare för bostadsrätter och hus?
   Jag är lite sugen på att köpa en lägenhet som har legat ute länge på marknaden för 995.000 kr. Jag tror att jag kan få ca 1,3-1,4 miljoner för den om jag renoverar den. Är dock lite osäker på om jag vill slå till med tanke på rådande marknad. Jag har tänkt göra en hel del själv men även anlita hantverkare till vissa arbeten.