Renoveringslån – låna till renovering

57
Renoveringslån

Ett renoveringslån är ett lån som används för att renovera bostaden. Det finns några olika typer av lån du kan välja mellan beroende hur mycket lån du har på din bostad idag och vilken typ av renovering/ombyggnad du vill genomföra.

 1. Privatlån (lån utan säkerhet)
 2. Utöka bolånet
 3. Köpa renoveringsobjekt – låna till renoveringen
 4. Byggnadskreditiv

1. Privatlån (lån utan säkerhet)

Privatlån/blancolån är den smidigaste typen av renoveringslån. Det är också den vanligaste typen av lån för mindre renoveringar upp till 600.000 kr. Du tar helt enkelt ett vanligt privatlån, får in pengarna på ditt konto och kan renovera din bostad. Det är snabbt och enkelt.

Om en mäklare sedan kan värdera upp din bostad efter renoveringen kan du kan du baka in privatlånet i ditt befintliga bolån. Det finns dock en regel som gör att du endast kan värdera om bostaden vart femte år om du inte gjort en väldigt stor och omfattande renovering eller ombyggnad, då gäller ej den regeln.

Bakar du in ditt renoveringslån i bolånet så sänker du räntan rejält på de pengar du lånat till renoveringen eftersom räntan på bolån är lägre än räntan på privatlån.

 • Räntan på ett privatlån idag är vanligtvis runt 4-5%.
 • Räntan på ett rörligt bolån är idag vanligtvis runt 1,5%
 • Räntan på 5 års bundet bolån är idag vanligtvis runt 1,5%

Jämför alltid bankerna innan du lånar
Du kan enkelt och kostnadsfritt jämföra bankernas räntor hos Lånekoll.se. Där kan du jämföra både bolån och privatlån hos upp till 30 st olika banker med en enda kostnadsfri ansökan. I vissa fall har Lånekoll hjälpt kunder att få ner sina bolåneräntor ända ner till 1,09%.

Du förbinder dig inte till något när du skickar in dina uppgifter hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

2. Utöka bolånet

Att utöka sitt bolån är det absolut bästa och billigaste alternativet ifall du ska låna pengar till renoveringen. Räntan och avgifterna är mycket lägre på bolån än på privatlån.

Du kan endast utöka ditt bolån om du har ett övervärde i bostaden, dvs du har lån på mindre än 85% av bostadens marknadsvärde. Det är nämligen den maximala belåningsgrad som du får ha på din bostad när du tar nya lån. Det kan därför vara svårt att få ett utökat bolån om bostaden redan är högt belånad.

För att kunna utöka bolånet behöver du oftast hjälp av en mäklare som värderar upp din bostad. Lyckas du värdera upp bostaden sänker du din belåningsgrad och skapar därmed ett belåningsbart övervärde i bostaden.

Kostnader som tillkommer (villa)
Om du bor i en villa behöver du ta ut nya pantbrev, ifall de befintliga inte räcker till för att utöka bolånet. Det kostar 2% på beloppet att ta nya pantbrev, dvs om du skall låna 100 000 kr kostar det 2 000 kr att ta ut nya pantbrev för det lånet.

Läs mer om: Pantbrev

Kostnader som tillkommer (bostadsrätt)
Bor du istället i en bostadsrätt kan bostadsrättsföreningen ibland ta ca 450-500 kr i administrativ avgift för att du utökar bolånet.

Tänk på att denna typ av utökning av bolån kan aktivera ett amorteringskrav på ditt bolån som du tidigare inte haft. Amorteringskravet innebär ett krav på att du skall amortera ner ditt bolån och enligt lag krävs det att du amorterar ner det till 50% av marknadsvärdet på bostaden. Du bör därför skriva ner denna punkt och diskutera med din bank. Det kan handla om mycket pengar ifall du åker på att amortera 2% eller 1% årligen på hela bolånet.

Amorteringskravet

 • Amortera 2% årligen till du har 70% i lån i förhållande till bostadens värde
 • Amortera 1% årligen till du har 50% i lån i förhållande till bostadens värde
 • Om du har under 50% i belåningsgrad kan du få amorteringsfria lån
 • Överstiger lånen 4,5 ggr hushållets bruttoinkomst skall ytterligare 1% amorteras.

Läs mer om: Amorteringskravet

Gör en ny värdering av bostaden efter renovering

Renoverar du din bostad så stiger den i värde. Med hjälp av en mäklare kan du skriva upp värdet på bostaden så att banken godkänner att du utökar ditt bolån. Det finns dock en 5-års regel som säger att du tidigast kan värdera om din bostad 5 år efter att du köpte den. Därefter kan du värdera om den löpande vart femte år.

Läs mer om: Hur man värderar om bostaden och lägger om lånen.

3. Köpa renoveringsobjekt

Om du köper en bostad som behöver renoveras måste du tänka på att banken inte kan låna ut pengarna du behöver till själva renoveringen som ett bolån. Du blir alltså tvungen att finansiera renoveringen med ett privatlån. Det är därför viktigt att du talar med din bank och hör om de godkänner att du tar ett privatlån till din renovering, annars blir du sittande med ett renoveringsobjekt men utan pengar att renovera för.

Dessutom måste du tänka på att 5 års regeln (amorteringskravet) kan göra att du inte kan baka in ditt privatlån i bolånet under de första 5 åren. Privatlån har som vi nämner ovan högre ränta än bolån så det blir dyrare för dig att betala på ett privatlån under 5 år.

4. Byggnadskreditiv

Byggnadskreditiv används vid tillbyggnad eller nybyggnad. Denna typ av lån används då inte bolån fungerar eftersom banken inte kan ta säkerhet för lånet i ett färdigbyggt hus. Banken kommer istället ta ut en avgift och ränta så länge projektet pågår. Man lägger sedan om byggnadskreditivet till ett vanligt bolån när projektet är klart.

Tänk på att ta in offerter från olika banker även när du ska låna pengar via ett byggnadskreditiv. Lånekoll.se hjälper dig med detta och samlar in offerter från upp till 30 st olika banker. Fråga också vad det kostar att göra eventuella ändringar av lånet och hur mycket banken tar i uppläggningskostnad. Du kan spara tusentals kronor på att jämföra de olika bankerna. Byggnads processen bör inte dra ut på tiden för mycket då den ränta som du betalar blir lägre när byggnadskreditivet omvandlas till ett bolån.

Den stora fördelen med byggnadskreditiv är att du enbart betalar ränta på det beloppet som du nyttjar. Alla fakturor som uppkommer vid renoveringen kontrollerar du och skickar sedan till banken som i sin tur betalar dessa. Du behöver därför inte veta exakt hur mycket pengar du behöver låna innan du sätter igång.

Jämför alltid bankernas erbjudanden

Oavsett om du skall ta nya lån eller vill jämföra och se om du kan få ner räntan på dina befintliga lån så är Lånekoll.se en utmärkt sida som hjälper dig helt gratis.
Lånekoll jämför upp till 30 st banker och de jämför både bolån och privatlån åt dig. De presenterar sedan en lista åt dig så att du sedan kan välja själv om du vill nappa på något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att göra en ansökan och man förbinder sig inte till något.
Lånekoll.se har tidigare lyckats lösa 1,09% i boränta till visa kunder.

Räkna ut hur mycket ett lån kostar dig varje månad med och utan amorteringen med hjälp av våra smidiga kalkyaltorer som räknar ut alla kostnader och amorteringar åt dig.
->Länk till kalkylator för Bolån och boendekostnad
->Länk till kalkylator för privatlån och övriga lån

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

57 KOMMENTARER

 1. Tack för denna artikel.
  Jag skall låna pengar till en renovering av mitt hus och hade lite funderingar på vilken typ av lån som fungerar bäst.
  Jag valde att testa både Lendo och Mittbolån och det slutade med att jag tog ett lån via Lendo på 50.000 kr för att byta golv och måla om i bostaden.

  Även min son valde att nyttja Lendo för att låna till renovering av lägenhet.
  Resultatet blev superbra och det kommer nog bli försäljning framöver då vi hoppas på att göra en större vinst på grund av renoveringarna. Låga räntekostnader får vi också på dessa lån.

  • Hej Linda.
   Tack för din kommentar.
   Hoppas att det går bra med era bostäder och försäljningar.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hejsan.

  Jag har tänkt att renovera mitt badrum i min lägenhet i Stockholm.
  Jag har fått en offert på att renoveringen av badrummet kommer att kosta ca 85.000 kr inklusive allt.
  Hur tycker ni att jag skall göra? Vilken typ av lån borde jag ta?
  Jag har tänkt att bo kvar i lägenheten i många år framöver.

  Mvh Jonas Holmström

  • Hej Jonas.

   Om du kan så borde du utöka ditt bolån för att finansiera renoveringen.
   Om du inte har den möjligheten så bör du ta ett privatlån/blancolån till renoveringen.
   Så fort du har möjlighet bör du sedan baka in blancolånet i ditt bolån.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej,
  2005 köpte vi den fastighet vi bor i nu, en villa på ca 150m2
  Priset 2005 var ca 3,2 MSEK
  Idag värderas den till ca 10 MSEK från en obesiktigad värdering från Booli
  En orsak till det ”låga” priset 2005 är förmodligen att det finns blåbetong i konstruktionen
  Om vi nu skulle göra en totalrenovering för att byta ut blåbetongen gissar vi på en kostnad på ca 4-5 MSEK
  Om vi efter renoveringen säljer huset inom 5år, vad gäller då ang vinstskatt och har vi då rätt att dra av för renoveringen/ombyggnaden?
  Mvh
  H

  • Hej.

   Ni får göra avdrag för en sådan renovering/ombyggnad i deklarationen.
   Det låter som en stor ombyggnad och kan därför dras av som en grundförbättring. Då kan man göra avdrag i deklarationen även om åtgärden är över 5 år gammal.
   Ni kommer även att kunna göra ett ROT-avdrag på arbetet som hantverkarna utför också om ni anlitar hantverkare.

   Först gör ni alltså ROT-avdrag och sedan är summan som blir kvar efter ROT avdragsgill när ni säljer huset.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hejsan.

  Upplever ni att bankerna blir tuffare och tuffare kring att låna ut pengar till renoveringar? Det känns som att färre får lån till att renovera.

  • Hej Tristan.

   Ja absolut. Bankerna täpper till kranarna mer och mer. Många som köper en bostad idag får inte låna extra pengar för att renovera utan måste spara ihop de pengarna istället.

   Mvh admin på EKonomifokus

 5. Hej.
  Jag skall renovera mitt badrum i mitt hus i Stockholm. Jag beräknar att badrummet kommer kosta ca 120.000kr och bostaden är värd runt 4 miljoner kr. Vilket alternativ är det bästa för mig? Jag har idag lån på ca 2,5 mille.

  • Hej Gunnar.

   Eftersom du har såpass lite lån på ditt hus så rekomenderar jag att du utökar ditt befintliga bolån.
   Det ger lägst ränta på lånet. Undersök först så att du ha utrymme på befintliga pantbrev att låna på. Annars blir det en ytterligare kostnad för att ta ut nya pantbrev.

   Mvh admin på EKonomifokus

 6. Hej! Vi hat köpt en bostad på 124 kvm. Bostaden köptes för 2,275 miljoner, den har inte renoverats alls sedan byggnationen 1970. Vilket innebär att vi måste dra ny el, nya rör, internet, kök, två badrum mm ja rubb och stubb. I området har villor sålts för ca 3 -3,2 milj. Vi har idag en bostad som vi kommer att sälja för cirka 2 miljoner efter försäljningen av den nuvarande bostaden och betalning av kontantinsats, pantbrev, lagfart mm kommer vi att ha cirka 200 tkr att renovera för. Vi skulle vilja ta ett lån för att kunna göra så mycket invändigt som möjligt på samma gång. Större grejer utvändigt som takomläggning är inte akut utan de tänker vi spara ihop till och göra senare. Hur ska vi tänka?

  • Hej Emelie.

   Det första ni bör göra är att prata med er bank om vilket alternativ som är bäst för just er.
   Det bästa vore ju om ni kan öka på ert bolån för att bekosta renoveringarna.
   Om det inte går så är det privatlån som gäller och då får ni bedöma själva om det är värt den räntekostnaden.
   När och om möjlighet sedan finns så kan ni värdera upp bostaden och baka in renoveringarna i ert bolån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej! Jag vill renovera kök, två sovrum och vardagsrum. Lägenheten är värd ca 2,4 milj och jag har lån på drygt 1,3 milj. Funderar på att låna till renoveringen. Har räknat med att det kommer att kosta ca 250 000. Vad för typ av lån blir bäst för mig? Mvh Anneli

  • Hej Anneli.

   I ditt fall är det ingen tvekan om att det bästa är att öka på ditt befintliga bolån.
   Det blir överlägset billigast och enklast.
   Lycka till med renoveringarna!

   Mvh admin på Ekonomifokus

 8. Hej. Jag har ett småhus med ett värde på ungefär 150000- 200000 i dagsläget. Behöver byta fönster, uppvärmning och tak plus lite annat smått och gott . Har inget lån på huset i dagsläget men behöver låna till renoveringen. Då det är gansks akuta renoveringsbehov och inga pengar har hunnit bli sparade.Vilket lån passar bäst för mig när det handlar om att låna ca 150-250000:-?

  • Hej Jesper.

   Det beror på om det finns pantbrev på huset med ledigt utrymme att låna på.
   Om det finns så är det absolut billigast för dig att ta ett bolån (lån med huset som säkerhet) på beloppet som behövs för renoveringarna.
   Om det inte finns pantbrev så kan det eventuellt bli billigare med blancolån.
   Undersök med din bank först möjligheten att låna på bostaden.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 9. Hej.
  Jag har ett hus på landet som är i stort behov av renovering( tillläggs isolera,byte av fönster etc.. och byte/höjning av taket.. och detta kommer att kosta ca 1 miljon.. jag har idag 1,5m i lån och huset är värt 2m enligt banken så sådeles får jag inte låna till min planerade rot renovovering.
  så vad göra? Byggnadskreditiv lån medans ombyggnationen sker och sen göra en ny värdering ( med en annan mäklare) och få banken att baka in lånet i mitt bo lån?
  Byta bank?

  • Hej Jocke.

   Byggnadskreditiv tror jag inte fungerar då det gäller för nybyggen.
   Ett tips är att göra en ordentlig värdering med mäklare. Bankerna har ofta väldigt fel i sina värderingar.
   Om banken bråkar med dig så hade jag hört mig för hos andra banker.
   Eftersom det är en så stor summa pengar som du behöver låna så fungerar det ju inte heller med privatlån som du sedan bakar in i ditt bolån.

   Mvh admin på Ekonomifokus

   • Tack för svar.
    Det blev att jag håller på att byta bank nu..
    jag vet inte än om jag skall slaska på lite färg på den gamla ”panelen” för att få det se bättre ut vid en ny värdering längre fram.. men för mig är det väldigt onödiga pengar för det skall ju ändå bort sen… huset är ju tyvärr väldigt ”fult” nu och för en som inte förstår att detta kommer ju ändå bli nytt så ser det ju väldigt illa ut…

    MVH jocke

 10. Hej har lite renoveringar att göra på huset, dels i krypgrunden, fönster och en dörr, plus någonting med bjälklaget. Badrumskakel skall in och isolering sv golv och tak, invärtes och utvärtes. Vill anlita en kompis som kan göra allt svart
  . Men undrar vad tror ni banken säger om det?, vet att jag har utrymme kvar att låna på huset. Mvh

  • Hej Helena.

   Banken bryr sig inte om vem som renoverar.
   Det är bara att låna upp pengarna på din bostad och sedan betala din kompis.

   Mvh admin på EKonomifokus

 11. Hej!
  Jag och min sambo går i köpa hus tankar och vi har lyxen att vi får låna pengar av min sambos föräldrar och vi betalar sedan tillbaka till dom. Så alltså inga banklån överhuvudtaget. Dock är budgeten rätt så liten och då jag studerar och min sambo är timanställd finns ingen chans att vi för tillfället skulle kunna få ett banklån. Men på papperet när vi väl köpt huset så kommer vi ju att ”äga” detta. Kan vi med huset som insats få ett lån för att sedan renovera vissa delar som är nödvändiga och vilket lån skulle då vara aktuellt utav dessa tre tycker ni?

  Tack på förhand!
  MVH Lotta

  • Hej Lotta.

   Det vågar jag inte svara på men jag tror absolut att ni kan få låna ”några hundra tusen” på huset om det är obelånat.
   Det är ju helt klart bolån som är aktuellt då. Dvs lån med bostadens som säkerhet.

   Ni får helt enkelt höra med banken eftersom de är banken som har sista ordet.

   mvh admin på Ekonomifokus

 12. Hej
  Min Brf-Förening har beslutat Relining av Avloppsrören istället för Stambyte med badrumsrenovering (saknas Bank kapital att låna till Stambyte) !

  Mitt Badrum är från 1949 så jag blev lite besviken!

  Jag tänker Renovera ändå ,så nu är min fråga ang Lån till denna !

  Det finns Rotavdrag man kan göra antar jag ?

  Marknadspris ligger mellan
  6-700 000 på Brf-lgh jag har inga lån på lgh !

  Bästa sättet ?

  /Anders

  • Hej Anders.

   Hade jag varit du så hade jag tagit ett bolån och anlitat en hantverkare som totalrenoverar badrummet.
   Du kan då utnyttja ROT-avdraget för hantverkarkostnaden.
   Om du väljer kakel och klinker så bör badrummet kosta ca 80-100.000 kr efter ROT-avdraget.
   Om du väljer våtrumsmatta och våtrumstapet kan du nog klara dig på mellan 30-50.000 kr.

   Mvh admin på EKonomifokus

 13. Hej!

  Jag behöver utöka mitt bolån för att finansiera renovering. Jag har precis betalat av hela mitt topplån och har bara bottenlånet kvar. Kommer det nya utökade lånet att bakas ihop med bottenlånet och då få samma ränta?

  Med vänliga hälsningar / Marcus

  • Hej Marcus.

   Du får inte låna mer än 85 % av bostadens värde som ett bottenlån.
   Om du ligger under 85 % i lån så kommer du förmodligen att få utöka ditt bottenlån och få den låga räntan.
   Om du ligger precis på eller runt 85 % idag så kommer du inte att få utöka ditt bottenlån om du inte kan värdera upp bostaden med hjälp av en mäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 14. Hej!
  Jag funderar på att buda på ett ruckel med friköpt tomt och sen riva rasket och bygga nyckelfärdigt hus.
  Hur ska jag gå till väga för att få med bolån, rivning och lån till nybygge i ett? För övrigt finns inga besparingar så handpenningen behöver jag också låna till. Aldrig köpt hus tidigare så jag känner mig lite snurrig av alla regler etc.

  Mvh. Marlene

  • Hej Marlene.

   Du får kontakta din bank och söka lånelöfte så går de igenom hela proceduren med dig.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 15. Hej
  Jag funderar på att renovera ett badrum, liten toalett med dusch och en tvättstuga, jag har idag inga lån på mitt hus ,tror att värderingen idag ligger på 2.500.000 – 3.000.000 . Är det bästa att sättet att spara till detta eller att ta ett lån?

  mvh Cecilia

  • Hej Cecilia.

   Det bästa och billigaste är att spara ihop pengarna om möjligheten finns.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 16. hej! Jag och min sambo ska köpa ett hus (ca 120kvadrat) på en sjötomt som är i stort behov av renovering. Allt ytligt som väggar och golv i alla rum, badrum och kök ska totalrenoveras.
  Förstår att detta är ett långt projekt och vi tänkte först ta det ytliga ”billiga” (golv, tak, väggar). Men när det dyra som badrum och kök ska tas tag i så kommer man behöva lån för det, så till min fråga,
  – är detta något vi måste vänta flera år med innan banken kan möjligtvis utöka vårat lån eller kan man göra det rätt snabbt? Tänker att värdet borde öka drastiskt av minsta förändring då det är en sjötomt och huset är helt orenoverat nu?

  mvh felicia

  • Hej Felicia.

   Med de nya amorteringsreglerna får ni bara värdera om huset var 5:e år. Dvs ni måste vänta i 5 år från det att ni köpt huset innan ni kan värdera upp bostaden.
   Undantag från 5 års regeln görs om man gör stora förändringar på bostaden. Där får du fråga banken om det räcker med renoveringar för att det skall anses som tillräckligt för en omvärdering.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 17. Hej
  Jag äger ett fritidshus värt ca 1 200 000 kr. Jag har inga lån på det. Det finns en panträtt på 10 000 kr. Nu vill jag renovera (kök, badrum och inreda vind). Tänkte ta det i etapper. Vilken typ av lån kan jag ta?

  • Hej Karin.

   Du kan välja mellan bolån eller privatlån.
   Bolånet har betydligt lägre ränta men då kostar det pengar att ta ut nya pantbrev.
   Det är bäst för dig att ta ut nya pantbrev och låna på bostaden (bolån).

   Mvh admin på Ekonomifokus

 18. Hejsan
  Jag behöver göra en omfattande renovering inuti hela huset samt trädgården och ingången och det uppskattas att kosta mellan 800-900.000 kr.
  Mit hus enligt senaste värdering är värd 2,450,000 (gjort 2014 ) och jag har kvar att betala ca 950.000 kr.

  Tänkte utöka mitt bolånet.
  Vilken är bästa alternativ och är det möjligt att utoka bolån eftersom det är högre summan .

  • Hej Meri.

   Eftersom det var 5 år sedan du gjorde senaste värderingen så borde det inte vara några problem.
   Du får kontakta din bank så hjälper de dig vidare.

   mvh admin på Ekonomifokus.

 19. Vi har ett radhus med inredningsbar vind. För att kunna utnyttja fullt rotavdrag så delar vi upp vår renovering.
  1. Första delen i form av förstärkningar av bottenvåningen gör vi i år.
  2. Vinden gör vi nästa år.

  Vår tanke är att använda våra sparade pengar (typ 250.000kr till del 1.) för att sedan på del 2. Ta lån.

  Men har då fått info att vi måsta ta blanco lån för att sedan när bygget är klart kunna värdera om bostad och då höja upp vårt lån.

  Finns det andra bättre alternativ tycker du? Räknar med att renoveringen del 2 kommer gå på mellan 1,5-2miljoner då inkluderat nytt tak.
  OM vi skulle få för oss att sälja detta, få vi då göra avdrag för dessa renoveringar?

  Ser fram emot att höra dina råd och tankar

  • Hej Sandra.

   Nej om ni inte har utrymme för att låna på bostaden så är det blancolån som gäller.
   Efter omvärderingen kan ni baka in blancolånet i bolånet och få ner räntan.

   Ni kommer kunna dra av dessa renoverings/ombyggnadskostnader när ni säljer huset i framtiden ja.

   Mvh Admin på Ekonomifokus

 20. Hej, jag och min partner äger ett sommarhus och en bostadsrätt. Ingen av dem är belånade. Jag känner inte till om det finns pantbrev. Nu skulle vi vilja bygga ett nytt badrum i sommarhuset, beräknad kostnad är cirka 100.000 kronor. Skulle vi kunna ta ett bolån på något av boendena för att göra detta, trots att vi ju inte ska köpa bostad? Eller vad finns det för möjligheter för oss att finansiera det?

  Vänliga hälsningar

  • Hej Josefin.

   Om det finns tillräckligt med pantbrev på sommarhuset = låna med sommarhuset som säkerhet.
   Om det inte finns tillräckligt med pantbrev på sommarhuset = låna med bostadsrätten som säkerhet.

   Det är det billigaste och bästa alternativet för er.

   mvh admin på Ekonomifokus

 21. Hej.

  Jag och min sambo letar hus i Göteborg. Nu har det kommit ut ett fint objekt med jättebra läge men med renoveringsbehov.

  Som jag förstått det finns det inte några tydligt specificerade krav på förändringar/renoveringar för att få göra en omvärdering av bostaden. Alltså innan 5 år passerat. Men skulle du säga att en fasadomklädning, nya fönster och fler fönster och en dränering skulle kunna utgöra tillräckligt omfattande renovering? Skulle det i så fall vara bra att göra renoveringarna relativt tätt inpå och sedan omvärdera?

  Eftersom vi kommer låna 85% av bostadens värde, dock under 4,5ggr vår årsinkomst, kan vi alltså inte ta ett utökat bolån för renoveringarna?
  Säg att vi skulle behöva låna ca 500 000 inom 2 år för att göra renoveringar, hur är bästa sättet att låna då? Eller är det bäst att spara ihop det?

  Tack för bra tips!

  • Hej Matilda.

   Detta är frågor dom endast din bank kan svara på.
   De bedömer om dina renoveringar/förändringar är tillräckliga för att kunna värdera om innan 5 år har gått.
   Det är även de som bedömer om ni får låna till renoveringarna.

   Mvh admin på EKonomifokus

 22. Hej,
  Om jag får en gammal byggnad i gåva av mina föräldrar, som jag skulle vilja bygga till bostad. Huset är ett gammalt missionshus och saknar allt, vatten, avlopp, värme, kök, osv. Som att bygga nytt på ny tomt fast det står redan ett skal där, vi vill självklart behålla byggnadens ursprung då det är en maffigt byggnad.

  Men vad ska jag läsa på om för lån? Privatlån räcker inte till, bolån? men jag köper ju inte byggnaden? Byggnadskreditiv gäller vara nyproduktion?
  Jag har försökt att nå banken men det kanske går fortare här 🙂

  • Hej Sofia.

   Jag är inte 100% säker tyvärr så du får invänta svar från banken.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 23. Hej. Vi vill renovera vårt hus. Köpte huset för 1 år sedan och har lån väldigt nära 85% av bostadens värde (det pris vi köpte huset för). Tror vi amorterat ner ca 100.000 kr. Vi kommer behöva låna ca 120.000 kr. Vad är bäst att göra? Kommer vi få låna upp på bostaden eller vad komme r banken säga?

  • Hej Cajsa.

   Det bästa är om ni kan låna upp på bostaden så kontakta banken och förklara läget så får de bedöma om ni kan få låna på bostaden eller inte.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Eva.

   Det är jag tyvärr osäker på så du får fråga din bank.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 24. Hej,

  har köpt hus och Vi vill borra brunn och renovera kök och bygga en terass/ uterum. Det finns ett flertal pantbrev (tomma såklart) på ca 600.000 kr.

  Hur går det till om man vill utnyttja ett eller två pantbrev? Bostaden är inte belånad av någon bank utan kontantköpt, 1.200000.

  Betalar man av pantbreven eller löser man dem den dagen man säljer?

  Finns det några särskilda krav för att använda befintliga pantbrev?

  Vi har betalat huset genom Nordea om det spelar någon roll, men ej lånat någonting genom dem.

  • Hej Anonym.

   Du behöver bara gå till banken och ansöka om ett bolån så fixar banken så att pantbreven används som säkerhet för lånet.
   Det finns inga krav eller åtgärder som du behöver ta. Du behöver inte heller ”lösa” några pantbrev när du säljer, de följer med huset och tas över av din köpare.

   mvh admin på EKonomifokus

 25. Hej,
  Jag och min sambo funderar på köpa en gammal torp för ca 350 000kr och de kan vi betala direkt utan ta lån. Dock behövs ju torpet renoveras totalt för ca 1,5,milj och det kommer vi behöva låna för. Vilket lån passar oss bäst då?

  • Hej Jonna.

   Där får du nog ta och tala med din bank för att få reda på vilka alternativ som finns tillgängliga.

   mvh admin på Ekonomifokus

 26. Hej.
  Jag äger en bostad med stort renoveringsbehov. Huset är köpt kontant och värderat till 375tk. Då jag varit mestadels sjukskriven pga utbrändhet de sista 2 åren undrar jag nu om det finns minsta möjlighet till något lån med huset som säkerhet för att täcka en del av de stora kostnader som väntar (bergvärme, ny vattenbrunn o nytt tak är de största posterna). Redan åtgärdat ett angrepp av äkta hussvamp med att ha rivit hela bottenplan och byggt nytt (ej lånade pengar) Har ju ingen direkt fast inkomst längre utan endast sjukpenning.

  Mvh en mycket trött mamma

  • Hej Katinka.

   Det är endast banken som kan svara på den frågan.
   Du får skicka in en ansökan till banken så får du svar på din fråga.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 27. Hej!

  Jag och min man bor i ett bostadsrättshus och är mitt i ett friköp av huset. Lånet är klart för den delen och ska träda i kraft i januari. När friköpet är klart vill vi ta ett blancolån för att baka in lite krediter vi har och för en mindre renovering om 50.000. Totalt 170.000 vill vi låna.

  Kan det sätta käpparna i hjulet att vi precis köpt loss huset? Alltså på pappret ser det ut som att vi köpt ett nytt hus vilket inte stämmer eftersom vi bor kvar. Vi kommer ha belåning på huset om 80% när friköpet är klart.

  • Hej Anna.

   Det vågar jag inte svara på.
   Tar ni lånet hos den bank som ni har bolånet hos så kan de ju se hur allt gått till.
   Tar ni lånet hos någon annan bank så vet jag inte hur mycket information de kan se tyvärr.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here