Renoveringslån – låna pengar till renovering

0
286

Du kanske har hört ordet renoveringslån någon gång. I denna artikel ska vi titta närmare på vad som gäller vid dessa typer av lån samt vilket renoveringslån ska du välja när du tänkt renovera din bostad.
Ett lån för en renovering innebär oftast en bra investering ifall du renoverar smart och planerar ditt projekt ordentligt. Ett renoveringslån är i de flesta fall ett privatlån eller även kallat blancolån.
Det finns två st andra varianter av lån som du kan använda dig av vid renovering.
Nedan följer information om hur de olika lånen fungerar och en hjälp för dig att avgöra vilket renoveringslån som passar ditt projekt bäst.

Följande möjligheter finns inom renoveringslån

  • Blancolån/Privatlån
  • Byggnadskreditiv
  • Utöka bolånet för renovering

Privatlån och blancolån är fördelaktigt vid mindre renoveringar

Privatlån/blancolån är det enklaste och snabbaste sättet att låna pengar på till en renovering. Du kan enkelt och helt kostnadsfritt söka ett privatlån/blancolån hos Lendo.se.
Lendo hjälper dig att jämföra villkor och räntor från massor av olika banker och kreditinstitut samtidigt.
Du får då erbjudanden från flera olika banker som du sedan kan välja själv om du vill nyttja eller inte.
Bankerna anger vad dom kan erbjuda just dig för ränta och villkor.
Hos Lendo kan du ansöka om lån från 5000 kr upp till 500 000 kr.
Räntan på dessa lån är individuella, det är därför du behöver göra en ansökan.
Du behöver inte ange vad du ska låna pengarna till och tjänsten är helt gratis.Byggnadskreditiv och Checkkredit

Du kan med hjälp av Byggnadskreditiv finansiera renovering, tillbyggnad eller nybyggnad. Denna typ av lån används då inte bolån fungerar pga att banken inte har någon säkerhet i form av bostad. Banken kommer istället ta ut en avgift och ränta så länge projektet pågår. Man lägger sedan om Byggnadskreditiven till ett bolån när projektet senare är klart.
Du kan sedan använda valfri bank att lägga bolånet på.
Du behöver alltså inte välja den bank som givit dig Byggnadskreditivet.
Observera att detta typ av lån oftast används vid arbeten som överstiger 1 miljon kronor i totalbelopp.

Tänk på att ta in offerter från olika banker när du ska låna pengar via en Byggnadskreditiv. Fråga också vad det kostar att göra eventuella ändringar av lånet och hur mycket banken tar i uppläggningskostnad. Du kan spara tusentals kronor på att jämföra de olika bankerna. Byggnads processen bör inte dra ut på tiden för mycket då den ränta som du betalar blir lägre när byggnadskreditivet omvandlas till ett bolån.

Fördelen med Byggnadskreditiv

Den stora fördelen med denna typ av lån är att du enbart betalar ränta på det beloppet som du nyttjar. Alla fakturor som uppkommer vid renoveringen kontrollerar du och skickar sedan till banken som i sin tur betalar dessa. Du behöver därför inte veta exakt hur mycket pengar du behöver låna innan du sätter igång.

Utöka ditt befintliga bolån för renovering

Att utöka sitt bolån kan vara fördelaktigt ifall du ska låna pengar för att renovera.
Räntan och avgifterna är mycket lägre än de två förstnämnda typerna av lån.

Detta sätt att låna pengar fungerar endast ifall du har ett övervärde i bostaden, dvs att du har nuvarande lån på mindre än 85% av bostadens värde.
Den maximala belåning som får göras på en bostad är 85 %
Det kan ibland vara svårt att få ett utökat bolån ifall bostaden redan är högt belånat.
I många fall kan banken dock godkänna en högre belåning vid renovering om de beräknar att renoveringen kan höja marknadsvärdet med mer än vad ökningen av bolånet blir.
Observera också att denna typ av utökning av bolån kan aktivera ett amorteringskrav på ditt bolån som du tidigare inte haft.
Amorteringskravet gäller enligt lag ner till 50 % av marknadsvärdet på bostaden.
Du bör därför skriva ner denna punkt och diskutera med din bank.
Det kan nämligen handla om mycket pengar ifall du åker på att amortera 2 % årligen på hela lånedelen av bostaden.

Omvärdera bostaden efter renovering

Alla renoveringar medför inte att du kan höja värdet på din bostad men de flesta gör det.
Detta beror på hur kloka renoveringar du gjort. Det kan också bli svårt att omvärdera sin bostad om du lagt ner för mycket pengar på renoveringen sett till prisnivån i ditt område. Ett annat exempel är när folk renoverar en bostad som redan innan har haft ett gott skick. Omvärdering är enklast att göra ifall din renovering verkligen bidragit till en stor skillnad på din bostad.

Hitta en mäklare för omvärdering av bostaden

Du behöver hitta en mäklare som hjälper dig att omvärdera din bostad. Du behöver då en mäklare som anser att din bostad har ett högre värde nu än innan renoveringen.
En omvärdering kan även göras ifall det skett en kraftig värdeökning på bostaden på grund av generella prisökningar på bostadsmarknaden. Det finns två typer av värderingar som en mäklare kan hjälpa dig med, muntlig eller skriftlig värdering.
Banken kommer att vilja ha en skriftlig värdering av en mäklare för att kunna utöka ditt nuvarande bolån.

Du kan använda tjänsten Hittamäklare.se för att komma i kontakt med duktiga mäklare som kan hjälpa dig värdera din bostad. Denna tjänsten är helt kostnadsfri. Du kommer få priser och erbjudanden från flera mäklare på din ort. Snabbt och lätt kan du jämföra mäklarofferter helt gratis.

Fråga?

Om du har du en fråga på området kan du ställa den nedan och få svar inom 24 timmar.
Please enter your comment!
Please enter your name here