Kvar i plånboken efter försäljning av bostad – beräkna

0
Kvar efter försäljning av bostad

Du skall sälja din bostad och vill räkna ut hur mycket du kommer att ha kvar i plånboken efter du betalat skatt och löst dina lån. Oavsett om det gäller försäljning av hus eller lägenhet/bostadsrätt så räknar man på samma sätt. Många blandar in sina lån i skatteberäkningen och rör ihop det för sig. Som mäklare får man otaliga gånger nämna för sina kunder att de inte skall blanda in sina lån i sin skatteberäkning.

Kvar efter skatt och lösen av lån – försäljning av bostad

Steg 1: Räkna ut din skatt

Först och främst skall du räkna ut din skatt. Om du sålt med vinst skall du betala en vinstskatt. Om du sålt med förlust så kommer du att få tillbaka en del av förlusten på skatten. Här på Ekonomifokus finns det mycket bra artiklar och kalkylatorer som hjälper dig att räkna ut din skatt. Använd sökfältet så hittar du rätt.

Steg 2: Räkna ut hur mycket det kostar att lösa dina lån

Räkna ut hur mycket lån du har på bostaden. Glöm ej att du kan ha bundna lån som kostar extra att lösa i förtid. Att förtidslösa bundna lån kan vara kostsamt så kontakta din bank och fråga hur mycket ränteskillnadsersättningen blir om du skall lösa dina bundna lån.

Steg 3: Beräkna hur mycket du har kvar efter skatt och lån

När du beräknat steg 1 och 2 är det dags att räkna ut hur mycket du har kvar efter alla kostnader, dvs hur mycket du har kvar netto. Formeln du skall använda är:

+ Försäljningspris
+ Eventuell skatt att få tillbaka pga förlust
–  Försäljningskostnader för mäklararvode och eventuell styling
–  Eventuell vinstskatt
–  Lån
= Kvar i rena pengar i plånboken efter alla kostnader.

Exempel:

+ 2.000.000 kr (försäljningspris)
+ 0 kr (skatt att få tillbaka pga förlust)
– 50.000 kr (försäljningskostnader)
– 220.000 kr (vinstskatt att betala)
– 1.400.000 kr (lån)
= 330.000 kr kvar i rena pengar.

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten

Om man är lite ”om sig och kring sig” kan man spara en hel del pengar när man skall välja mäklare. Du använder dig av Hittamäklare.se för att samla in offerter från de mäklare som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du nyttja när du skall välja mäklare och även när du förhandlar om provisionen med den mäklare som du tänker anlita.
Det är helt gratis att använda sig av Hittamäklares tjänst och man förbinder sig inte till något när man gör en ansökan.

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here