Driftkostnad – bostad

0
Driftkostnad hus och lägenhet

Driftskostnad är det du betalar för att driva runt din bostad. I den kostnaden räknar man inte in ränta och amortering. Räknar man in ränta och amorteringar så kallas det istället för boendekostnader.

Det skiljer sig en del när man talar om driftskostnader för hus, bostadsrätter och hyresrätter. Driftskostnader varierar kraftigt beroende på hur många som bor i bostaden samt hur de lever. Om någon duschar extremt länge eller använder tvättmaskinen dygnet runt så drar driftskostnaderna lätt iväg.

Driftskostnader för friköpta hus och radhus

När man äger ett hus så räknar man in en hel del kostnader som driftskostnader.
Kostnaden kan variera extremt kraftigt beroende på hur huset är byggt, vilken typ av värmesystem det har, hur många som bor i huset samt hur de boende lever.
Följande kostnader skall räknas in som driftskostnader när man talar om friköpta hus:

 • Uppvärmning
 • Hushålls-el
 • Vatten och avlopp
 • Försäkringar
 • Sotning
 • Ev renhållning
 • Ev sophämtning
 • Ev samfällighetsavgifter och avgifter till vägföreningar
 • Övriga kostnader (tex larm, vattenfilter, underhåll av pool eller värmepump)

Driftskostnader för bostadsrätt

När man äger en bostadsrätt så ingår oftast många av de olika driftskostnaderna i den månadsavgift/hyra som man betalar till bostadsrättsföreningen. Det kan därför skilja sig kraftigt mellan olika bostadsrätter hur mycket driftskostnader de har.
I den ena bostadsrättsföreningen kan till exempel värme och vatten ingå i avgiften men i en annan kan man få betala för värme och vatten separat. Var därför noga när du räknar drift- och boendekostnader innan du köper en bostadsrätt.
Följande driftskostnader förekommer vanligtvis för en bostadsrätt:

 • Hushålls-el (ingår sällan i avgiften)
 • Värme (ingår ofta i avgiften)
 • Vatten och avlopp (ingår i ca 40-60% av alla bostadsrätter i avgiften)
 • Försäkring (bostadsrättstillägg ingår i bland i avgiften)
 • Övriga kostnader (tex larm eller underhåll av värmepump)

Hämta in offerter från olika mäklare och jämför deras tjänster

För att se vad mäklarna i just din kommun/stad kan erbjuda i form av tjänst och arvode/provision kan du nyttja den kostnadsfria hemsidan Mäklarofferter.se. Det är helt gratis att fylla i en ansökan och du förbinder dig inte till något. Du får då hjälp att samla in offerter och att jämföra olika mäklare som är aktiva där du bor. Dessa offerter kan du använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare som du vill anlita.

Mäklarofferter.se kan du även se betyg på alla mäklare från deras tidigare försäljningsuppdrag samt en topplista över de bästa mäklarna i ditt område.

Driftskostnader för hyresrätt

Även för hyresrätter kan driftskostnaden variera. I de allra flesta fall ingår värme och vatten i hyran. Om värme ingår kallas det för varmhyra. Om värme inte ingår i hyran kallas det för kallhyra. Hushålls-el är den kostnad som i princip aldrig ingår i hyran. Kostnaden för vattenförbrukningen har man mer och mer börjat avskilja från hyran och lägga som en separat kostnad som varierar beroende på hur mycket man förbrukar. Detta på grund av att man har sett att vattenförbrukningen har minskat kraftigt i hushållen när man infört individuell mätning och debitering på vattnet.
Vanliga driftskostnader för hyresrätter:

 • Hushålls-el
 • Värme (ingår i hyran för det mesta)
 • Vatten (ingår i hyran ibland)
 • Avlopp (ingår för det mesta)
 • Hemförsäkring

En normal förbrukning av hushålls-el för en person i en lägenhet är mellan 150-300 kronor per månad.

Skall du köpa bostad?

Om du skall köpa en bostad behöver du ett lånelöfte. Det är alltid prio 1 att skaffa sig ett lånelöfte innan man börjar kolla på bostäder. Hos Lånekoll.se kan du söka lånelöfte hos ca 30 st olika banker med en enda kostnadsfri ansökan. Du fyller i dina uppgifter och får sedan listat alla olika erbjudanden från de olika bankerna. Sedan väljer du själv om du vill låna eller ej. Du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Lånekoll.se och det är helt gratis.

Lånekoll kan även sänka kostnaderna på dina nuvarande lån.

Skall du sälja bostad?

Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita.
Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan hos Mäklarofferter.se

Beräkna din totala kostnad för boendet

Pris på boende:
kr
Kontantinsats:
kr
Du måste ha minst 15% i kontantinsats!
Ränta:
%
Driftkostnad:
kr
Månadsavgift:
kr

Det finns en extra regel som infördes under 2018. Den som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst (brutto) måste amortera ytterligare 1 procent av lånets totala storlek per år

Månadskostnad

6 188 kr

Belåningsgrad 80%
Lånebelopp: 2 000 000 kr
Ränta: %
Amortering: 3 333 kr
Räntekostnad: 1 855 kr
Driftkostnad: 0 kr
Månadsavgift: 0 kr

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here