Flytthjälp – Hur du hittar & väljer rätt flyttfirma

Flytthjälp - hitta och välj rätt flyttfirma

Det har blivit dags att flytta och nu är det mycket att stå i. Vilken flyttfirma ska ni välja och hur ska det här ordnas? Idag är det mycket enkelt att hitta flytthjälp online men det finns stora skillnader vad gäller priser och kvalitet. Om du ska betala för flytthjälpen är det viktigt att du väljer rätt från start!

Tack vare RUT-avdraget har det blivit billigare att anlita både flytt- och städhjälp.

Flytta själv eller ta flytthjälp?

Det här är den första frågan som alltid ska ställas. När det rör en mindre bostad kanske det inte är helt självklart att betala för flytthjälpen. Det du måste fråga dig är om du har tid och kraft. Flyttar du själv ska du ordna med transport, flyttlådor och händer som bär. Och du ska se till att allting kommer från en plats till en annan i enlighet med tidsschema.

När det gäller en större bostad såväl som tyngre mer känsliga föremål finns det stora fördelar med en professionell flytt. Det är pengarna värt då du inte själv måste lyfta och heller inte blir ansvarig för att hitta rätt flyttbil tillgänglig dagen då flytten ska ske.

Hitta den mest prisvärda flytthjälpen

Att anlita en flyttfirma är inte särskilt dyrt idag tack vare RUT-avdraget. Använd den kostnadsfria tjänsten på Dorunner.se som hjälper dig att samla in offerter från en massa olika flyttfirmor. Du får offerterna på en lista och kan sedan välja själv om du vill anlita någon av firmorna som lämnat offert eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du jämför offerter hos Dorunner.se

Driver du företag så kan du få nya kunder genom att anmäla företaget till Dorunners plattform HÄR

Ska du sälja en bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Hur fungerar en bra flyttfirma?

Det finns vissa saker som du kan kräva av riktigt bra flytthjälp. Det bör du vara väl medveten om när du ska välja flyttfirma.

Du ska få:

 • Konsultation – Du ska kunna ställa frågor redan innan du bokar in din flytt. Flyttfirman bör ha bra och tydliga svar. Det skvallrar om att de är enkla att jobba med när du väl låter dem genomföra flytten.
 • Säker hantering – Flyttföretaget ska kunna hantera dina saker på ett tryggt sätt. Om du vill få hjälp med packning ska den ske på ett proffsigt sätt så att inget slits eller går sönder.
 • Viktiga tjänster – Om du behöver hjälp med nedmontering och återmontering av möbler och annat ska du få det. Du ska kunna begära att flyttfirman ställer saker och ting på rätt plats.
 • Ett tydligt pris – Priset du får måste vara tydligt. Det ska inte tillkomma en massa avgifter som du inte var medveten om. Tag reda på om RUT-avdraget är avdraget i offerten.
 • Punktlighet – Flytthjälpen ska komma i tid i enlighet med vad som bestämts. Om inte kan det bli svårt att genomföra flytten på ett bra sätt.

Priset för flytthjälpen

Priset är inte allt med det är viktigt. Först och främst måste du vara medveten om vad du betalar för. Om två flyttfirmor har samma pris men en också ger dig flyttkartonger och packar är det ju uppenbart vilken som är mest prisvärd.

Jämför priser för flytt online men alltid med tanke på vad du får. Det kan ju vara så att du vill spara pengar på en nerskalad flytthjälp. Eller så är det tvärtom så att du vill att precis allt ska ingå och du betalar gärna lite mer för detta.

Ta in offerter och bestäm dig till sist för flyttfirman som ger den service du behöver till ett pris som du upplever som vettigt.

Hur vet du om en flyttfirma är bra?

Men hur kan du veta om en flytthjälp från ett visst flyttbolag är bra? Det finns flera vägar att gå för att ta reda på detta. Dels är det förstås så att du själv kan göra dig en god uppfattning om en flyttfirma bara genom att prata med dem. Om du får otrevliga eller otillräckliga svar kan det vara en fingervisning om vilken service du kommer att få vid själva flytten.

Du kan också läsa omdömen online. Idag är det lätt att se vad andra som har använt samma flyttfirma har att säga om den. Om du inte hittar uttalanden online kan du be om referenser. Det går också att diskutera flytthjälp och specifika flyttfirmor i forum online.

10 frågor och svar om flytt

Här är några viktiga frågor och svar om att flytta som kan hjälpa dig att komma fram till vilken typ av flyttfirma du bör anlita.

 • Hur flyttar man från ett hus?

Att flytta all inredning från ett hus är en process som kräver god planering. Saker som får betydelse för hur man flyttar är om flytten går till ett hem av samma storlek eller inte. Om det blivande hemmet är mindre kan det bli nödvändigt med förvaring för saker som inte kommer att få plats.

En bra plan för husflytten kan se ut enligt följande:

 • Datum för flytt sätts
 • Bokning med flyttfirma och flyttstädning
 • Förberedelser schemaläggs så att allt är klart till flyttdagen
 • Flyttdagen planeras noga med barnvakt för barn, mat och så vidare
 • Flytten genomförs
 • Flyttstädningen genomförs
 • Flytta utomlands?

Du kan flytta utomlands med en svensk flyttfirma som jobbar internationellt. Du kan flytta med olika transportmedel som lastbil, flyg och tåg. Utlandsflytten innebär merarbete i form av papper och tillstånd som ska till. Men det faktiska flyttandet ser ut ungefär som när du flyttar bostad i Sverige.

 • Hur flyttar man ett piano?

Med en flyttfirma som flyttar pianon! Det är tungt och komplicerat att flytta detta instrument. Välj därmed flytthjälp som vet hur man gör så att pianot inte åker i backen eller genom parketten.

 • Vad behövs för att flytta?

God planering! Utöver detta behövs det lådor att packa i, fordon att transportera i, och folk som kan bära samt montera ihop det som flyttas.

 • Kan flyttfirman flyttstäda?

Ja, det finns flyttfirmor som även kan hjälpa till med professionell flyttstädning.

 • När ska man boka flyttfirma?

I god tid! Särskilt om du ska flytta när alla andra gör det under sommar och höst i början av månaden. Kontakta helst en bra flyttfirma några månader i förväg.

 • Vad är en flyttanmälan?

När du ska flytta måste du göra en flyttanmälan till Skatteverket. Detta görs för att du ska ha rätt folkbokföringsadress. Det kostar inget med flyttanmälan och du kan göra den direkt online både för dig och för barn som flyttar med dig.

 • Vem flyttar vid separation?

Det beror på vilken typ av separation som det rör sig om. Vid skilsmässa delar man på egendom som inte är klassad som enskild egendom. Men saker som barn och var de behöver bo kan också få betydelse för vem som ska flytta.

 • Är det svårt att flytta inredningen i ett kök?

Det är inte svårt för flyttfirmor som vet vad de sysslar med. Det är viktigt att man packar på rätt sätt så att inte porslin och andra känsliga prylar går sönder.

 • Borde jag flytta?

Om du inte längre trivs där du bor eller upplever att det är svårt att få vardagen att fungera på grund av avstånd kan det vara dags att flytta. Det kan också vara tid att flytta om du är trångbodd eller tvärtom har rum som du inte behöver.

Mer att beakta då du ska välja firma

Här är några saker som du bör beakta då du ska välja flyttfirma…

 • Billigare med RUT-avdraget

Glöm inte bort att flytthjälp är avdragsgillt med hjälp av RUT-avdraget. Det innebär att du får tillbaka 50% av den kostnad som du betalar för flytthjälpen. De flesta flyttfirmor har redan dragit av RUT-avdraget i den offert du får. Om de inte gjort det kan du göra avdraget i din deklaration. Glöm inte bort att fråga om detta när du vänder dig till flyttfirman för att boka in flytten!

 • Försäkring om något skulle gå sönder

En stor fördel med att leja en flyttfirma är att flytten kommer att vara försäkrad. I varje fall då du vänder dig till ett seriöst flyttbolag. Om något skulle gå sönder under flytten kommer du att bli ersatt för detta. Förhoppningsvis kommer flyttfirman att jobba på ett försiktigt sätt, men ibland sker olyckor ändå och då är det verkligen skönt att flyttbolaget är försäkrat!

 • Olika prissättning för flytten

När du vänder dig till en flyttfirma för att få en offert kan den se lite olika ut beroende på hur prissättningen görs. Ibland kan det också vara så att du får välja. Det kan bli ett fast pris som inkluderar de tjänster som ni kommer överens om som till exempel packning. Eller så kan du välja att betala ett löpande timpris för flytten.

Vilket som kommer att löna sig bäst beror en hel del på vilken typ av flytt det rör sig om. Det kan vara väl värt att jämföra priser och vad de täcker för att välja rätt.

 • Magasinering för korta och långa perioder

Det finns som nämnt flyttfirmor som kan hjälpa dig med förvaring av sådant som du inte ska flytta med just nu. Det kanske beror på att det inte finns plats för alla möbler eller så vet du redan nu att den här flytten bara är tillfällig och du vill inte plocka med dig allting. Med magasinering får du en trygg plats för saker som du vill behålla. Ta en titt på hur priset för magasineringen påverkas av saker som hur mycket du behöver förvara och hur länge.

 • Det går att låna flyttlådor

Det är inte antingen egna banankartonger från matbutikens container eller flyttlådor som du köper från flyttfirman. Idag kan du faktiskt låna flyttlådor från flyttbolaget. Det här kan vara en tjänst som du får helt gratis och då spar du ju en massa tid på att åka omkring och leta efter lämpliga kartonger.

 • Packa rätt!

Om du frågar professionella flyttare om ett vanligt misstag som folk gör då de packar själva kommer du få svaret att de packar tungt. När du har en flyttkartong glömmer du lätt vad den kommer att väga. Om du packar den full med böcker kan du inte ens själv flytta på den men du förväntar dig att flyttaren ska klara jobbet!

Tänk också på att god planering av dina flyttkartonger kan leda till att flytten går snabbare. När det är lätt att förstå vad som ska vara i vilket rum går det snabbare när flyttbilen kommer fram. Om du dessutom har packat på rätt sätt så att vare sig ryggar eller kartongen går sönder är det en stor fördel!

Prisvärda flyttfirmor

Att anlita en flyttfirma är inte särskilt dyrt idag tack vare RUT-avdraget. Använd den kostnadsfria tjänsten på Dorunner.se som hjälper dig att samla in offerter från en massa olika flyttfirmor. Du får offerterna på en lista och kan sedan välja själv om du vill anlita någon av firmorna som lämnat offert eller inte. Det är gratis och du förbinder dig inte till något när du jämför offerter hos Dorunner.se

Ska du sälja din bostad?

När du skall sälja din bostad kan du nyttja hemsidan Mäklarofferter.se för att samla in offerter och för att jämföra de mäklarna som är aktiva i ditt område. Dessa offerter kan du sedan använda för att jämföra mäklarna och även när du skall förhandla om provisionen med den mäklare som du vill anlita. Det är helt gratis att göra en ansökan hos Mäklarofferter.se och du förbinder dig inte till något.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here