Kontrollera köparens ekonomi inför en bostadsförsäljning

Kontrollera köparens ekonomi inför försäljning av bostad

När någon lägger bud eller skall köpa din bostad bör köparens ekonomi kontrolleras innan ett kontrakt skrivs. Detta gör man för att undvika problem i efterhand. Normalt sett är det mäklaren som kontrollerar köparens ekonomi men om du säljer din bostad själv, utan mäklare, kommer du att behöva kontrollera detta själv.

Hur kollar man upp köparens ekonomi?

Så gör en mäklare: Mäklaren ber köparen att uppvisa sitt skriftliga lånelöfte (eller kontoutdrag som visar att pengarna finns) eller så kan mäklaren kontakta köparens bank och få ett OK från banken. Även mäklare kan ibland ha svårt att få information om köpare av banken på grund av banksekretessen men är det en mäklare som banken känner till väl så brukar det lösa sig.

Så gör du om du säljer utan mäklare: Som privatperson kan du inte kontakta köparens bank och ställa frågor om köparen på grund av banksekretessen. Du måste helt enkelt få ett skriftligt lånelöfte uppvisat för dig innan du skriver kontrakt med köparen. Om köparen inte skall ta några lån behöver du be att få se ett kontoutdrag som visar att köparen har finansieringen ordnad för köpet. Det sista alternativet är att köparen ber sin bankman kontakta dig via mail och bekräfta att finansieringen är ordnad för köpet.

Vad kan hända om köparens ekonomi inte räcker till?

Om en köpare inte har finansieringen ordnad kan det bli problem när bostaden skall betalas. Risken finns då att köparen inte kan betala för bostaden och tvingas bryta kontraktet. Visst, du som säljare har då rätt till ersättning av köparen för ALLA förluster du gör på grund av detta men du tvingas genomföra en helt ny försäljning av bostaden med allt det medför i form av kostnader och arbete. Dessutom finns ju risken att köparen inte har några pengar alls och då spelar det ingen roll om du har rätt till ersättning. Finns inga pengar kan du inte få några pengar.

Om affären gäller en bostadsrätt kan köparen bli nekad medlemskap och då faller hela affären. Du som säljare står då på ruta ett igen och har ingen rätt till ersättning.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här