Hem Bostad När ska man sälja bostad - årstider och månader Sälja hus eller lägenhet – vilken är den bästa årstiden

Sälja hus eller lägenhet – vilken är den bästa årstiden

0
289

Som mäklare får man ofta frågan av sina kunder, när skall man sälja sitt hus eller lägenhet? Svaret är ganska enkelt för oss mäklare som arbetat några år i branschen och fått följa de köp- och sälj-cykler som går i marknaden varje år. Det skiljer sig dock lite mellan hus, radhus, parhus och lägenheter.

Sälja lägenhet – Bästa årstiderna

Lägenheter säljer bra under nästan hela året. Den enda tid på året som man bör undvika är den tid runt jul och nyår. Det finns en vanlig uppfattning om att sommaren är en dålig årstid för att sälja sin lägenhet. Det stämmer inte. På sommaren går det alldeles utmärkt att sälja sin lägenhet och även hus. Fördelen med sommaren är att det oftast är ett väldigt litet utbud ute på marknaden. Som säljare har man få konkurrerande bostäder ute samtidigt. Detta gör att det ofta blir höga slutpriser på sommaren.

Mäklarna rekommenderar ofta sina kunder att vänta till efter semestrarna. Det är dock enbart för att mäklaren själv vill ha semester på sommaren. De mäklare som arbetar under sommaren gör ofta väldigt bra försäljningsmånader i juli och får ofta en bra start på hösten rent försäljningsmässigt.

Lägenheter säljer bra under hela året och perioderna april-juni samt augusti-september är de perioderna då det ligger mest lägenheter till salu på marknaden. Om du ska köpa lägenhet så är det under dessa perioder som du skall vara på hugget. Ibland kan någon lgh slinka obemärkt förbi i det stora utbudet och du kan kanske göra ett fynd.
Som säljare finns det en viss risk att du har stor konkurrens av liknande lägenheter på marknaden om du säljer under dessa månader. Det brukar tyvärr leda till ett lite lägre slutpris när spekulanterna har flera olika lägenheter att välja på.

Sälja hus, radhus eller parhus – Bästa årstiderna

Husmarknaden är väldigt säsongsbetonad. Det gör att det oftast kommer ut många hus till försäljning under vår och höst. Under vintern är trädgårdarna, altanerna och uteplatserna inte lika roliga att visa upp för spekulanterna. De flesta som man pratar med väntar till våren eller hösten med att sälja. Hus är ofta mer unika än lägenheter vilket gör att man oftast inte drabbas av samma konkurrens av andra hus som är till försäljning. Radhus, parhus och hus i villaområden kan ibland vara snarlika varandra så var försiktig som säljare så att du inte hamnar med din försäljning när det råder ett högt utbud på liknande bostäder.
Det brukar gå bra om det finns två stycken liknande bostäder som säljs samtidigt men när det blir tre eller fler så brukar det bli problem.

Som köpare så skall man vara lite extra på hugget under vintern. Hus lockar inte lika mycket då eftersom det känns grått och tråkigt. Suget efter att ha en altan att grilla och sola på är inte lika stort på vintern som på sommaren. Det gör att du kanske kan fynda ett hus som ser tråkigt ut på vintern men som egentligen är kanonfint när sommaren kommer.

Välj den bästa mäklaren för hjälp med försäljningen

Vi mäklare har olika god fingertoppskänsla för marknaden och du kommer därför att få olika tips av olika mäklare kring vilken årstid som du skall sälja din bostad. Se till att välja en med god marknadskännedom som kan hjälpa dig att komma ut på marknaden vid precis rätt tidpunkt så att du får så bra betalt som möjligt. Hemsidan Hittamäklare.se har en topplista över mäklarna som säljer bäst i ditt område/kommun. Hos Hittamäklare kan man dessutom helt kostnadsfritt hämta in offerter från de olika mäklarna i ditt område helt utan att binda sig till något. Dessa offerter kan du sedan utgå ifrån när du skall förhandla om ditt mäklararvode och själva mäklartjänsten med den fastighetsmäklare som du väljer.

”Den som vet mest gör bäst affärer” – Andreas H

Fråga?

Om du har du en fråga på området kan du ställa den nedan och få svar inom 24 timmar.
Please enter your comment!
Please enter your name here

Free WordPress Themes, Free Android Games