Sälja hus eller lägenhet – vilken är den bästa årstiden

6

När skall man sälja sin bostad?

 • Hus & radhus säljs bäst på våren, sommaren och hösten
 • Lägenheter säljs lika bra under hela året förutom över jul och nyår

Om du vill veta mer detaljerat varför vissa årstider är bättre än andra, läs längre ner i artikeln.

Som mäklare får man ofta frågan av sina kunder, när är den bästa årstiden för en försäljning av sitt hus eller lägenhet? Mäklare som arbetat några år i branschen och följt de köp- och sälj-cykler som går i marknaden varje år ser tydliga mönster.

Cyklerna skiljer sig lite åt mellan hus lägenheter. Marknaden för lägenheter är inte lika säsongsbetonad som den är för hus & radhus med uteplats och trädgård.

Sälja lägenhet – Bästa årstiderna

Marknaden för lägenheter är bra under i princip hela året.
Den enda tid som man bör undvika är den runt jul och nyår. Under julen så har folk fullt upp med allt annat och lägenhetsköp är inte prio ett under årets sista veckor.
Försök att undvika dessa veckor så gott det går när du planerar din försäljning.

Det finns en vanlig uppfattning om att sommaren är en dålig årstid för att sälja sin lägenhet, det stämmer inte. Det går alldeles utmärkt att sälja under sommaren. Fördelen med sommaren är att det oftast är ett väldigt litet utbud ute på marknaden. Som säljare har man under sommaren ganska få konkurrerande bostäder ute på marknaden. Detta gör att det ofta blir höga slutpriser och ibland blir det huggsexa på de få objekt som säljs.

Mäklarna rekommenderar ofta sina kunder att vänta till efter semestrarna.
Det är enbart ett knep för mäklarnas sida. De rekommenderar det för att de själva vill ha semester på sommaren. De mäklare som arbetar under sommaren gör ofta väldigt bra försäljningsmånader i juni, juli och augusti. De får även en väldigt bra start på hösten rent försäljningsmässigt när de inte tar semester under sommaren utan istället ”kör på”.

Lägenheter säljer bra under hela året och perioderna april-juni samt augusti-september är de perioderna då det ligger mest lägenheter till salu på marknaden. Om du ska köpa lägenhet så är det under dessa perioder som du skall vara på hugget. Ibland kan någon lgh slinka obemärkt förbi i det stora utbudet och du kan kanske göra ett fynd. Som säljare finns det en risk att du har stor konkurrens av liknande lägenheter på marknaden om du säljer under dessa vår- och höst-månader. Tuff konkurrens från liknande lägenheter brukar tyvärr leda till ett lite lägre slutpris på grund av att spekulanterna har flera olika lägenheter att välja på och kan vara kräsna och lite mer försiktiga.

Årstiderna – Bra eller dålig tid att sälja lägenhet

 • Vinter – Bra förutom runt jul och nyår
 • Vår – Bra 
 • Sommar – Helt okej på grund av lågt utbud
 • Höst – Bra

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Sälja hus eller radhus – Bästa årstiderna

Husmarknaden är väldigt säsongsbetonad. Det gör att det oftast kommer ut många hus till försäljning under vår och höst. Under vintern är trädgårdarna, altanerna och uteplatserna inte lika roliga att visa upp för spekulanterna. De flesta man pratar med säljer inte på vintern utan väntar istället till våren, sommaren eller hösten med att sälja.

Hus är vanligtvis mer unika än lägenheter vilket gör att man oftast inte drabbas av samma konkurrens av andra hus som är till försäljning. Radhus, parhus och hus i villaområden kan ibland vara väldigt lika varandra så var försiktig som säljare så att du inte hamnar med din försäljning när det råder ett högt utbud på liknande bostäder. Det brukar gå bra om det finns två stycken liknande bostäder som säljs samtidigt men när det blir tre eller fler så brukar det bli problem.

Som köpare skall man vara lite extra på hugget under vintern. Hus lockar inte lika mycket då eftersom det känns grått och tråkigt. Suget efter att ha en altan att grilla och sola på är inte lika stort på vintern som på sommaren. Det gör att du kanske kan fynda ett hus som ser tråkigt ut på vintern men som egentligen är kanonfint när sommaren kommer.

Årstiderna – Bra eller dålig tid att sälja hus

 • Vinter – Inte så bra
 • Vår – Bra
 • Sommar- Helt okej
 • Höst – Bra

Välj den bästa mäklaren för hjälp med försäljningen

Mäklare har olika god fingertoppskänsla för marknaden och du kommer därför att få olika tips av olika mäklare kring vilken årstid som du skall sälja din bostad. Se till att välja en med god marknadskännedom som kan hjälpa dig att komma ut på marknaden vid precis rätt tidpunkt så att du får så bra betalt som möjligt. Hemsidan Mäklarofferter.se har en topplista över mäklarna som säljer bäst i ditt område/kommun. Hos Mäklarofferter kan man dessutom helt kostnadsfritt hämta in offerter och jämföra de olika mäklarna i ditt område helt utan att förbinda sig till något. Dessa offerter kan du sedan utgå ifrån när du skall förhandla om ditt mäklararvode och själva mäklartjänsten med den fastighetsmäklare som du väljer.

”Den som vet mest gör bäst affärer” – Andreas H

6 KOMMENTARER

 1. Hej
  Vi ska sälja vårt hus och tänkte till våren men funderar nu med corona om det spelar så stor roll när på året man säljer då man läst att många verkar intresserade av köpa hus nu,,,,tänker jag fel eller hur är det?

  • Hej Eva.

   Jag tror inte att Covid-19 påverkar vilken årstid som lämpar sig bäst för att sälja.
   Jag tycker att ni skall vänta med att sälja till nästa år åtminstone.
   Som du säger är det bra tryck på husmarknaden just nu så om ni inte vågar vänta till våren så fungerar nog januari och februari också bra.

   Mvh amdin på Ekonomifokus

 2. Hej!
  Mellan vilka intervall ligger mäklararvoden när man säljer en mycket central etta i Uppsala. Hur ser rimliga konstruktioner ut?
  Lägenheten är nog ganskan enkel att sälja för 2 milj men förhoppningsvis landar slutpris som bäst på 2,2 milj.
  Hälsningar
  Hans

 3. Vi vill flytta nästa sommar (2018) från Sundsvall till Jönköping. När är det läge att påbörja försäljning av vårt nuvarande hus?

  • Hej Elisabeth.
   Ni skulle egentligen redan nu kunna ta kontakt med en mäklare och ta några bilder utvändigt på huset. Ni lägger sedan huset som kommande försäljning över vintern. När våren sedan står för dörren i april/maj så kan ni ta nya bilder och även fotografera inomhus. Sedan är det bara att köra!. Sälj under våren 2018 alltså.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here