Säljarens & mäklarens upplysningsplikt

Säljarens och mäklarens upplysningsplikt

Köparens undersökningsplikt
När ett hus eller en bostadsrätt säljs är köparen skyldig att noga undersöka bostaden. Denna skyldighet kallas för köparens undersökningsplikt och kan sammanfattas som att köparen noga måste undersöka/besiktiga bostaden och köparen kan inte kräva ersättning i efterhand för eventuella fel som går att upptäcka vid en noggrann undersökning eller besiktning.

Dolda fel
Eventuella fel som inte går att upptäcka vid undersökningen kallas istället för dolda fel och dessa kan köparen kräva ersättning för i efterhand.

Upplysningsplikt
Utöver köparens undersökningsplikt finns det något som heter säljarens upplysningsplikt. Även fastighetsmäklaren har en viss upplysningsplikt. Dessa två plikter skall vi gå igenom nedan.

Säljarens upplysningsplikt

Säljaren är skyldig att upplysa köparen om eventuella omständigheter eller fel som är relevant föra köparen men är svåra för köparen att upptäcka.

Här är det viktigt att särskilja vilken typ av omständigheter och fel som säljaren måste upplysa om och vilka som faller under köparens undersökningsplikt. Vissa saker är dock svåra för köparen att upptäcka och då bör säljaren upplysa om dessa saker för att slippa riskera att behöva betala ersättning till köparen i efterhand. Säljaren får givetvis inte heller ljuga om köparen frågar om någonting. Köparen kan inte heller kräva att säljaren skall undersöka något mer utan endast svara på frågor om sådant som säljaren redan vet om.

Säljaren måste givetvis känna till felet eller omständigheten för att en skyldighet att upplysa skall finnas. Många säljare väljer att spela dumma och låtsas att man inte känner till problemet. Tyvärr kommer man som säljare oftast undan med att spela dum eftersom det ofta är omöjligt att bevisa att säljaren faktiskt visste om problemet.

Säljaren måste upplysa om:

 • Det planeras att byggas något på tomten bredvid
 • Mindre fel på vitvaror som köparen kan ha svårt att upptäcka vid ett snabbtest
 • Fel på värmesystem
 • Fel på ventilation
 • Bristfällig mängd vatten i brunn
 • Om bostadsrättsföreningen planerar att höja avgiften
 • Större åtgärder som bostadsrättsföreningen planerar som kommer påverka ekonomin

Säljaren måste EJ upplysa om:

 • Estetiska fel – exempelvis märken i parkettgolv
 • Ej fungerande vitvaror
 • Man tror att spöken finns i bostaden
 • Någon har dött i bostaden
 • Rykten på stan om att det skall byggas något på tomten bredvid
 • Fel som går att upptäcka vid en besiktning eller ordentlig undersökning

Mäklarens upplysningsplikt

Mäklaren har en skyldighet att ge råd och upplysningar som är av intresse både för köpare och säljare. Mäklaren måste givetvis känna till informationen för att kunna förmedla den vidare.

Köparen kan dock inte förvänta sig att mäklaren skall göra eller har gjort en grundlig undersökning av bostaden. Mäklaren flyttar inga möbler, testar inga vitvaror osv, det är köparen som måste göra allt detta för att fullgöra sin undersökningsplikt.

Mäklarens upplysningsplikt omfattar allt som kan vara av betydelse för bostadsaffären. Det gäller oavsett om det är köparen eller säljaren som gynnas av informationen.

Mäklaren skall informera om iaktagelser av bostadens skick. Mäklaren förväntas göra en snabb ytlig undersökning av skicket men mäklaren är inte skyldig att göra någon mer djupgående undersökning av bostadens skick.

Mäklaren skall dessutom verka för att köparen gör en ordentlig undersökning eller besiktning av bostaden. Om bostaden är förbesiktigad och mäklaren har tillgång till protokollet skall mäklaren upplysa köparen om det. Detsamma gäller alla uppgifter om bostaden som säljaren försett mäklaren med muntligt eller skriftligt.

Även information som mäklaren känner till men som inte kommer från säljaren, skall lämnas till köparen om det är av intresse för affären. Ett exempel är om mäklaren känner till att kommunen skall bygga något på marken nära bostaden.

En mäklare har ingen skyldighet att undersöka planbestämmelser och bygglov men om mäklaren redan känner till något sådant som är av betydelse för affären skall mäklaren upplysa om detta.

Mäklaren måste upplysa om:

 • Sådant som säljaren berättat om huset, bostadsrätten & bostadsrättsföreningen
 • Allt mäklaren känner till om bostaden som är av värde för köparen
 • Allt mäklaren känner till om bostadsträttsföreningen som är av värde för köparen
 • Allt mäklaren känner till om gemesamhetsanläggningar av värde för köparen

Mäklare måste EJ upplysa om:

 • Sådant som inte mäklaren känner till
 • Rykten på stan

Planerar du att sälja din bostad?
Undvik att betala onödigt mycket för mäklartjänsten. Mäklarofferter.se hjälper dig att jämföra och att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

När måste mäklaren upplysa köpare och säljare?

Svar: Mäklaren måste upplysa om information som är av värde för köpare och säljare i god tid innan ett överlåtelseavtal eller köpekontrakt skrivs mellan köpare och säljare. Detta beror på att köpare och säljare måste hinna ta med informationen i sina beräkningar innan affären genomförs.

Måste mäklaren upplysa även om sådant som faller under köparens undersökningsplikt?

Svar: Ja, om mäklaren känner till informationen

Måste mäklaren förmedla all information som säljaren ger om bostaden till köparen?

Svar: ja

Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se.

Lånekoll jämför bolån, privatlån och billån hos upp till 30 st banker åt dig med en enda ansökan. Du får sedan en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill accepterar något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda den tjänst som Lånekoll.se erbjuder och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

2 KOMMENTARER

 1. Hej!
  Jag sålde min fars hus i maj med inflyttning den 1 augusti 2020. Köparen ställer nu krav ett halvår senare på att få ersättning för element som inte fungerar ca 5 st. Alla element fungerade när jag sålde och i huset finns även en värmepump som energikälla. Till saken hör att elementen är över 30 år. Det var sommar när han flyttade in men även september, oktober, november och december behöver man väl ha värmen på. Reperationen av elementen skulle kosta ca 10.000 och han vlll göra i godo så jag bara behöver betala 5000 kr

  • Hej Monica.

   Element som är 30 år gamla kan man som köpare förvänta sig att de kan gå sönder när som helst.
   Min bedömning är alltså att köparen inte har rätt till någon ersättning.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here