Steg 2 (sälja bostad) – Välja mäklare

Välja mäklare

Det första du bör göra är att kontakta en eller flera mäklare.
Att välja vilken mäklare du skall anlita är ett av de viktigaste valen du gör när du skall sälja din bostad. Tänk på att när du anlitar en mäklare lägger du ett väldigt stort ansvar i den mäklarens händer. Denna person skall hjälpa dig att få så bra betalt för din bostad som det bara går på rådande marknad. Din bostad kan vara värd flera miljoner kronor. Det innebär att minsta lilla snedsteg av mäklaren kan innebära att du kanske har gått miste om upp till flera hundra tusen kronor när försäljningen är över. Att bara välja den mäklare som tar det lägsta arvodet är därför en hög risk att ta. Välj den mäklaren som du tror kommer att prestera bäst vid försäljningen.

Jämför mäklare och mäklararvoden innan du väljer

HittaMäklare.se hittar du alla mäklare och de betyg som mäklarna har fått av kunderna från sina tidigare uppdrag.

På hemsidan finns det en helt kostnadsfri jämförelsetjänst där du, utan att förbinda dig till något fyller i dina uppgifter. Hittamäklare.se Hjälper dig sedan att jämföra mäklarna och att samla in offerter från mäklarna i din stad eller kommun. Offerterna kan du använda för att välja mäklare men även när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Hela den tjänst som Hittamäklare erbjuder är gratis och du väljer själv ifall du vill anlita någon av mäklarna som lämnar offert till dig eller inte.

Många människor stirrar sig blinda på mäklararvodet. Det är dock inte det absolut viktigaste i ditt val av mäklare. Läs hela artikeln för att hitta just den mäklare du behöver.
Använd Hittamäklare för att kontakta flera olika mäklare och berätta att du tänkt sälja din bostad och att du vill ha ett kostnadsfritt besök av mäklarna i din bostad. Säg att du vill ha en bedömning av rådande marknadsvärde på din bostad samt en offert på vad mäklaren tar i arvode för att hjälpa dig med försäljningen. Du vill även ha tips och råd på vad som eventuellt kan göras för att öka bostadens värde innan försäljningen.

Mäklaren kan se om det är något du kan renovera/fixa till inför försäljningen eller så kanske mäklaren har kontakt med en bra stylingfirma som kan hjälpa dig att inreda bostaden (Styling) för att på så vis öka slutpriset vid försäljningen.
Den största anledningen till att man skall anlita en mäklare är för att mäklaren skall se till att du får bättre betalt för bostaden via sin kunskap och sitt kundregister. Du skall alltså tjäna pengar på att anlita en mäklare istället för att sälja bostaden själv på t.ex. Blocket.se eller liknande. Mäklaren skall på mötet berätta lite om sig själv och varför just han kommer att göra det bästa jobbet med att sälja din bostad. Det blir nästan som en arbetsintervju.

Frågor till mäklare vid försäljning

Några viktiga punkter att hålla reda på när du intervjuar/har möte med mäklaren är:

Har mäklaren köpare till denna typ av bostad, hur många och var har mäklaren fått dom ifrån? Kommer spekulanterna från en tidigare försäljning av ett liknande objekt?

Har mäklaren god rutin av mäklaryrket?
Bra mäkleri är en konst. Rutin och yrkesskicklighet är lika viktigt här som när du tex anlitar en hantverkare.

Har mäklaren den personligheten och attityden som du söker hos en mäklare?
Läs mer om personlighetstyper.

Verkar mäklaren ha god kännedom om marknaden?

Arbetar mäklaren endast i din kommun (expert) eller arbetar har över flera kommuner?
Mäklare som endast jobbar i en viss kommun/distrikt brukar oftast besitta mer kunskap om just ditt område och de spekulanter som letar bostad där.

Det arvode som en mäklare tar ut för att sälja din bostad förhandlas fram mellan dig som säljare och mäklaren. Arvodet skall kännas bra både för dig och för mäklaren.
Be därför om offerter från flera mäklare för att jämföra dessa. Du får då en bild av hur arvoden/provisionerna är bland mäklarna i din kommun och du kan därefter ta beslutet om vilken mäklare du skall välja att anlita. Var inte rädd för att förhandla med mäklaren.

Arvodet/provisionen som man som säljare betalar till en mäklare ser normalt sett ut ungefär som något av nedanstående exempel. Siffrorna och procentsatserna i dessa exempel byts såklart ut mot andra i verkligheten när mäklaren lämnar sin offert.

Hur mycket tar en mäklare i arvode

Exempel 1:
Mäklaren tar till exempel 4% av bostadens slutpris i provision/arvode.
(Dvs. om priset på bostaden blir 1.000.000 kr så tar mäklaren 40.000 kr i provision/arvode.)

Exempel 2:
Mäklaren tar 30.000 kr i provision + 10% på den del av köpeskillingen som överstiger 1000.000 kr.
(Dvs. om bostaden säljs för 1.100.000 kr blir provisionen totalt 40.000 kr. Detta kallas för en steg-provision)

Exempel 3:
Mäklaren tar ett fast arvode om 40.000 kr oavsett bostadens slutpris.

För ytterligare jämförelser av mäklare som säljer i ditt område, besök Hittamäklare.se

Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

13 KOMMENTARER

 1. Tack för en mycket bra guide! För första gången hittar jag en artikel som visar lite exempel på mäklararvoden/provision och hur nivån på provisioner ser ut i en vanlig svensk stad.

  Hur kommer det sig att den typ av information är så svår att få tag i annar? Just nu nivån på mäklarnas provisioner menar jag.

  Mvh Tim A

  • Hej Tim.
   Jag är beredd att hålla med dig på den punkten. Det är inte alls lätt att hitta information om vad en normal mäklarprovision ligger på idag i Sverige. Det beror på att det är stora skillnader idag mellan olika mäklare. Vissa mäklare tar mycket mer betalt för sina tjänster än andra.

   Som vi nämner i vår guide så skall man dock inte stirra sig blind på arvodet/provisionen som mäklaren tar. Det viktigaste är att hitta en mäklare som gör ett bra jobb och får ut högsta möjliga slutpris för din bostad.

   Hos HittaMäklare.se hittar du en lista över populära mäklare i ditt område.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej EF.
  Hur viktigt är det att välja den mäklaren som säljer mest i ett område?
  Eller skall man kanske tänka att den personen redan har för mycket att göra?
  I min hemstad finns det en kille som säljer extremt många bostäder men på hans visningar har jag märkt att han verkar väldigt stressad. Hur många bostäder klarar en mäklare av att sälja varje månad utan att det blir för mycket?

  • Hej John.
   Du har absolut en poäng i det du säger. Att välja mäklare utefter vem som säljer mest bsotäder i ditt område behöver inte vara det som är det bästa för just dig. Det kan vara så att mäklaren tagit på sig för många uppdrag samtidigt och inte mäktar med att sköta alla uppdrag på ett bra sätt. En erfaren mäklare kan normalt hantera att ha 6-8 bostäder till salu ute på Hemnet och lyckas sköta sina uppdrag på ett galant sätt.
   Blir det mer än så kan det bli svårt att hänga med och mäklaren kommer då behöva ta extra hjälp av sin assistent.
   Du har ju anlitat en viss mäklare för att du vill att just den personen skall göra jobbet så säg till mäklaren att du inte vill att assistenten skall göra för mycket arbete i processen. Åtminstone kan du kräva att inte assistenten skall sköta någon kundkontakt under säljprocessen.

   Ibland kan det vara bättre att välja den som ligger på plats 2,3 eller 4 i topplistan över de mäklare som säljer flest bostäder.
   Topplistan hittar du på Hittamäklare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Calle.
   I princip alla seriösa mäklarfirmor erbjuder kostnadsfri hjälp med deklarationen av försäljningen om du sålt din bostad via deras firma.
   Det brukar ingår i mäklararvodet/provisionen. Kontakta mäklaren som hjälptde dig att sälja din bostad så bör du få hjälp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej.
  Jag skall välja fastighetsmäklare till försäljningen av mitt hus i Stockholm.
  Borde jag använda Hittamäklare.se då?
  Gäller samma förutsättningar som i göteborg eller Malmö till exempel?
  Gäller det även för 2017, 2018 och 2019?

  • Hej Kristin.
   Jag Hittamäklare är ett utmärkt alternativ för dig som skall välja mäklare till försäljningen av din bostad.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej, kan man ha mer än en mäklare i taget (som så att säga tävlar om att få fastigheten såld)? Är det vanligt? Vi har haft samma mäklare (en högt ansedd mäklare med mycket erfarenhet från just det området) i mer än två år och de har ännu inte lyckats sälja fastigheten till marknadsvärdet (vi har dock fått ”skambud”). Det är inte det att de är lata (de har visningar och annonserar ibland) men det börjar bli frustrerande att inte få fastigheten såld. Det är ett dödsbo och nu när vi börjar att närma oss tre års strecket så övergår ju fastigheten till att bli en näringsfastighet, vilket inte känns bra pga skattereglerna. Några tips om hur man kan göra för att sätta fart på försäljningen? Vår mäklare har föreslagit att ta bort fastigheten från marknaden i några månader, men det känns inte rätt för oss. Tack på förhand.

  • Hej Margareta.

   Ja det är fullt möjligt så länge mäklarna går med på det upplägget. De flesta mäklarna kommer nog att tacka nej till ett sådant upplägg.
   Jag har tyvärr inga andra tips till dig än att byta mäklare. Ge någon annan mäklare en chans att försöka sälja bostaden. Det kan vara bra med någon ny frisk fläkt i affären.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej!
  Mycket bra i guiden! Ett ytterligare område skulle jag önska fanns beskrivet. Det handlar om vanliga förhållanden och varianter av det avtal som jag som säljare skriver med en mäklare. Jag saknar erfarenhet, men några funderingar som uppkommer är:
  – Hur länge gäller ett avtal? Vad händer om mäklaren inte lyckas hitta en köpare jag enas med?
  – Finns gränser för hur höga krav jag kan ställa på en köpare (pris, känsla….) innan mäklaren kan hävda att jag sinkar försäljningen?
  – Hur vanligt är det med ensamrätt för mäklaren? (Ifall jag skulle hitta en intressent t.ex. via bekant.) Och hantering av den situationen.
  – Hur brukar det se ut i ett avtal ang uppkomna kostnader för en försäljning där mäklaren inte hittar en köpare?
  – Om det går trögt och fler visningar, mer annonsering… behövs, brukar det ligga på mäklarens ”kostnad” eller betalar säljaren per visning, tidsåtgång, liknande?

  Jag är alltså generellt intresserad av hur avtal brukar se ut och vad ni har för tips på vad som bör ingå, varianter, och vad en bör se upp med.
  Tack tack på förhand!

  • Hej Bobby.

   Det finns vissa lag-krav på avtalen och de flesta mäklarna använder samma standardavtal.

   – Hur länge gäller ett avtal? Vad händer om mäklaren inte lyckas hitta en köpare jag enas med?
   Svar: max 3 månader med ensamrätt. Efter dessa tre månader löper avtalet vidare med 10 dagars uppsägningstid.

   – Finns gränser för hur höga krav jag kan ställa på en köpare (pris, känsla….) innan mäklaren kan hävda att jag sinkar försäljningen?
   Svar: Nej du som säljare bestämmer helt själv om, till vem och när du vill sälja. Det finns inga krav som är för höga. Visst, om du agerar avsiktligt bedrägligt så kan mäklaren ha rätt till viss ersättning för nedlagt arbete.

   – Hur vanligt är det med ensamrätt för mäklaren? (Ifall jag skulle hitta en intressent t.ex. via bekant.) Och hantering av den situationen.
   Svar: De flesta mäklare arbetar med ensamrätt i sina avtal. Det går dock att avtala bort och vissa mäklare arbetar utan ensamrätt.

   – Hur brukar det se ut i ett avtal ang uppkomna kostnader för en försäljning där mäklaren inte hittar en köpare?
   Svar: Det vanligaste är att kostnaderna faller på mäklaren men att vissa kostnader kan hamna på säljaren om uppdraget sägs upp i förtid.
   Normalt sett brukar dock inte några kostnader tas ut från säljaren om inte bostaden säljs (förutom eventuell Hemnet-faktura som skickas direkt till säljaren från Hemnet)

   – Om det går trögt och fler visningar, mer annonsering… behövs, brukar det ligga på mäklarens ”kostnad” eller betalar säljaren per visning, tidsåtgång, liknande?
   Svar: Kostnaden är normalt densamma oavsett antal annonser och visningar.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here