Steg 7 (sälja bostad) – Budgivning

0
Sälja bostad budgivning

Nu börjar en extremt nervös period i ditt liv. Du hoppas ju på att buden ramlar in i en rasande fart medan budgivarna helst ser att det bara kommer in låga bud.
Mäklaren sitter mitt i mellan och administrerar hela processen.
Man startar normalt sett budgivningen på din bostad inom 1-2 dagar efter visningen.

Hur fungerar en budgivning när du ska sälja din bostad

Budgivningen sker oftast via sms. För dig som säljare innebär det att du får ett sms varje gång det kommer in ett nytt bud. Du kan då följa budgivningen i realtid utan att behöva prata med mäklaren i telefonen hela tiden.
Ett tips är att inte ”ligga på” mäklaren för mycket. Låt honom/henne göra sitt jobb och sköta budgivningen. Du har ju anlitat en mäklare för att de är proffs på detta.

Hur länge varar en budgivning

Budgivningen kan pågå i 30 minuter ända upp till flera dagar.
Du som säljare bestämmer när du vill att budgivningen skall avslutas. Det normala är att budgivningen pågår ända till alla budgivare valt att stanna förutom en (den med högsta budet).

Kan vinnaren dra tillbaka sitt bud

Köparen har inga skyldigheter att fullfölja sitt bud. Du som säljare får vänta tills köpehandlingarna är påskrivna, då är avtalen bindande om inga villkor i kontraktet ändrar på det. Även du som säljare kan bryta ditt accepterande av köpeskillingen/ångra dig.
Vad som helst kan hända fram tills köpekontraktet/överlåtelseavtalet är undertecknat.

Mäklarna som är bäst på att sköta i en budgivning

Budgivningen är ett viktigt moment. En duktig mäklare kan i kontakten med budgivarna få dem att känna sig trygga med affären och budgivningen. Trygga budgivare innebär högre bud. Se till att välja den mäklare som du tror kan hantera alla moment i en bostadsaffär på bästa möjliga vis. Använd hemsidan Hittamäklare.se för att samla in offerter ifrån de mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet. Tjänsten som Hittamäklare.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Gå vidare till steg 8 i vår sälja bostad guide.
Här kan du läsa hur en kontraktsskrivning går till och vad du skall tänka på som säljare.

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here