Budgivning – sälja bostad

Budgivning bostad

Nu börjar en extremt nervös period i ditt liv. Du hoppas ju på att buden ramlar in i en rasande fart medan budgivarna helst ser att det bara kommer in låga bud.
Mäklaren sitter mitt i mellan och administrerar hela processen.
Man startar normalt sett budgivningen på din bostad inom 1-2 dagar efter visningen.

Hur budgivningen fungerar när du ska sälja din bostad

Budgivningen sker oftast via sms. För dig som säljare innebär det att du får ett sms varje gång det kommer in ett nytt bud. Du kan då följa budgivningen i realtid utan att behöva prata med mäklaren i telefonen hela tiden. Ett tips är att inte ”ligga på” mäklaren för mycket. Låt honom/henne göra sitt jobb och sköta budgivningen. Du har ju anlitat en mäklare för att de är proffs på detta.

Hur länge budgivningen pågår

Budgivningen kan pågå i 30 minuter ända upp till flera dagar.
Du som säljare bestämmer när du vill att budgivningen skall avslutas. Det normala är att budgivningen pågår ända till alla budgivare valt att stanna förutom en (den med högsta budet). Du kan läsa mer om ”budgivning pågår” här.

Kan vinnaren dra tillbaka sitt bud?

Köparen har inga skyldigheter att fullfölja sitt bud. Du som säljare får vänta tills köpehandlingarna är påskrivna, då är avtalen bindande om inga villkor i kontraktet ändrar på det. Även du som säljare kan bryta ditt accepterande av köpeskillingen/ångra dig. Vad som helst kan hända fram tills köpekontraktet/överlåtelseavtalet är undertecknat.

Jag hade högsta budet men fick inte köpa?

Det är inte alltid den med det högsta budet som får köpa bostaden. Säljaren bestämmer fritt vem som får köpa och det är inte alltid den med högst bud. Ibland kan budgivarna ha olika villkor för sina bud och säljaren väljer budgivaren som kom till exempel 2:a eller 3:a i budgivningen eftersom den budgivaren har bättre villkor än den som lade det högsta budet.

Mäklarna som är bäst på att sköta i en budgivning

Budgivningen är ett viktigt moment. En duktig mäklare kan i kontakten med budgivarna få dem att känna sig trygga med affären och budgivningen. Trygga budgivare innebär högre bud. Se till att välja den mäklare som du tror kan hantera alla moment i en bostadsaffär på bästa möjliga vis. Använd hemsidan Mäklarofferter.se för att får hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som är aktiva där du bor. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet. Tjänsten som Mäklarofferter.se erbjuder är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter.

Gå vidare till nästa steg i vår sälja bostad guide.
Där kan du läsa hur en kontraktsskrivning går till och vad du skall tänka på som säljare.

8 KOMMENTARER

  • Hej T.

   Ja, det är helt upp till säljaren om det skall bli ett avslut eller inte.
   Det är alltså inte mäklaren som bestämmer, det är säljaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 1. Jag har lönat bud på 5000:- över 1.410000:- på en lägenhet eftersom jag inte vill att priset ska rusa iväg mer. Mäklaren påstår att säljaren bestämt att hon vill att varje bud ska öka med 10.000:- minst varje gång. Jag det är klart hon vill.. men hon kan väl önskningen bestämma vad köparen ska buda?? Just nu har jag ledningen med min femtusen över men mäklaren vägrar skriva det på hemsidan?! Då får väl säljaren skylla sig själv då om hon inte vill ha mina fem tusen extra. Nu har det gått flera dagar utan fler bud så egentligen har jag budat högst men budet under mig står på hemsidan fortfarande och mäklaren försöker få mig att höja 5 tusen till. Min man tycker inte vi ska ge oss. Vad tycker du?
  Mvh Pernilla

  • Hej Pernilla.

   Man får buda vad man vill.
   Men om säljaren har önskat 10.000 kr och du budar 5.000 kr så riskerar du att säljaren blir trött på dig och väljer budgivaren som kommer 2:a i budgivningen ifall du vinner.
   Hade jag varit du så hade jag följt de önskade reglerna för att inte göra sig ovän med säljaren. Regeln/önskemålet om 10.000 kr per höjning är ju ändå ganska rimligt.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Halllå! Vi vann budgivningen. Vi firade rejält då detta var vår första bostadsaffär. Sen händer det omöjliga?! Vi får ett samtal från mäklaren och SÄLJREN har valt att skriva med budgivaren under oss (50 000kr under). Hur är det möjligt och får det verkligen gå till så?? Det känns ruttet… mäklaren hade inte mycket att tilläga mer än att ”dem får göra som dem vill”…

  • Hej.

   Ja tyvärr för din del så är det så att det är säljaren som bestämmer vem han/hon/de vill sälja till.
   De kan välja en budgivare med ett lägre bud om de vill.

   Ibland kan det vara så att säljaren har någon tidigare koppling till en av budgivarna vilket gör att han/hon väljer att sälja till den budgivaren. Ibland väljer säljaren en budgivare med lägre bud på grund av att villkoren för till exempel tillträdesdatum skiljer sig mellan budgivarna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej jag har en fråga som ni kanske kan svara på…
  Hur många spekulanter brukar det vara på en visning och hur många brukar vara med i budgivningen sen?

  • Hej Johanna!
   Det skiljer sig väldigt mycket från försäljning till försäljning. Det som spelar mest roll är utgångspriset. Har man satt ett för lågt utgångspris (lockpris) så kommer det väldigt många på visning. Ibland upp emot 70-100 st sällskap. Snittet idag ligger dock runt 10 sällskap på varje visning och normalt sett så är det ca 2-4 st som deltar i budgivningen.

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here