Tillträde – Hus & bostadsrätt

tillträde hus och bostadsrätt

Tillträdet är det moment då köparen, säljaren och mäklaren träffas på banken eller på mäklarens kontor för att genomföra överlämningen av nycklar och viktiga dokument som hör till bostaden. Det är även då slutköpeskillingen betalas till säljaren. Vanligtvis tar ett tillträde ca 30-60 minuter.

När kontraktet skrivs kommer köpare och säljare överens om vilket datum som tillträdet skall ske. Det datumet man kommer överens om och som skrivs in i kontraktet är det datum som gäller. Om båda parter är överens kan man ändra tillträdesdatum efter kontraktsskrivningen men om inte köpare och säljare kommer överens så är det datumet i kontraktet som gäller.

Artikelns innehåll:
1.
Så går ett tillträde till
2. Normal tid mellan kontrakt och tillträde

3. Flytta in innan tillträdet
4. Inför tillträdet


Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik

Så går ett tillträde till:

 1. Mäklaren bokar in tillträdet med banken och skickar ut en kallelse till köpare och säljare.
 2. Köpare & säljare träffas på mäklarens kontor (eller på köparens bank) och signerar likvidavräkningen som sedan mailas till banken.
 3. Köparens bank för över pengarna till säljaren och löser bort säljarens bolån. Eventuella pengar som blir över efter att lånen är lösta sätts in på säljarens bankkonto.
 4. Banken mailar kvitton till mäklaren som överlämnar dem till köpare & säljare.
 5. Vid fastighetsaffärer postas även ett köpebrev till banken som använder det för att söka lagfart åt köparen.
 6. Nycklarna överlämnas.
 7. Tillträdet är klart.

Information om likvidavräkningen

I likvidavräkningen står alla överföringar och transaktioner som skall genomföras på tillträdet. Köparen skall ju betala in slutköpeskillingen till säljaren och om säljaren har lån på bostaden skall även de lösas bort så att köparen inte övertar lånen. Eventuella kostnader skall också regleras i likvidavräkningen.

Alla kostnader regleras så att köparen endast behöver betala den del av kostnaden som är hänförlig till tiden då köparen äger bostaden, och vice versa.

Exempel på kostnader som kan regleras i likvidavräkningen:

Om man exempelvis har tillträdet mitt i månaden, dvs den 15:e och tillträdet gäller en bostadsrätt så skall månadsavgiften regleras så att köparen ersätter säljaren för de dagar som är från den 15:e och framåt. Månadsavgiften betalas ju in i förskott så säljaren, som har betalat in avgiften för hela månaden har därmed rätt att få tillbaka en del av den summan av köparen.

I videon förklarar Magnus på mäklarsamfundet hur tillträdet går till.

💡 Planerar du att köpa bostad?
Helst skall du ha ett lånelöfte klart redan innan du går på visning. En hemsida som vi upplever är väldigt duktiga på lånelöften och erbjuder väldigt fördelaktiga räntor är Lånekoll.se. De kan även hjälpa dig med att förhandla ner räntan på befintliga lån.

Lånekoll jämför bolån och privatlån hos ett stort antal banker åt dig med en enda ansökan. Du får en lista med bankernas olika erbjudanden och du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Normal tid mellan kontrakt och tillträde

När man säljer eller köper en bostad så måste köpare och säljare komma överens om vilket datum som tillträdet skall gå av stapeln. Detta datum måste vara bestämt innan man skriver under kontraktet. Det gäller både för hus och lägenheter.

Tillträdesdatumet går att ändra i efterhand men det krävs då att båda parter är överens om ändringen. Kommer man inte överens är det datumet i kontraktet som gäller!

Ändrar man datum för tillträde så bör man se till att båda parter godkänner det skriftligt via ett tilläggsavtal. För att överenskommelsen skall vara juridisk bindande så krävs det nämligen att den finns skriftligt. E-post räknas som skriftligt och är juridisk bindande.

Hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet är helt fritt att förhandla om för köparen och säljaren. Eftersom det är helt upp till säljare och köpare att bestämma tillträdesdatum kan det ibland dröja ett år mellan kontraktet och tillträde men det kan även gå väldigt snabbt. Det finns dock tidsintervaller som är mer normala än andra:

 • Hus = Normal tid mellan kontrakt & tillträde är 3-5 månader för hus
 • Bostadsrätt = Normal tid mellan kontrakt & tillträde är 1-4 månader för bostadsrätter

Det absolut vanligaste är att man har 3 månader från kontraktsskrivningen till tillträdesdagen. Det beror på att en hyreslägenhet normalt sett har 3 månaders uppsägningstid. Det innebär att de flesta som skall lämna en hyresrätt och flyta till sin nyköpta bostad önskar 3 månader till tillträde.

Flytta in innan tillträdet

Om köpare och säljare av någon anledning vill att köparen skall flytta in innan tillträdet så går det att lösa med ett hyresavtal. Köparen får då hyra bostaden av säljaren fram till tillträdesdagen.

Man måste ha ett ordentligt hyresavtal eftersom säljaren är ansvarig för bostaden fram till tillträdesdagen. Skulle det hända något, exempelvis att en ruta krossas mellan kontrakt och tillträdesdagen så är det alltså säljaren som är ansvarig och betalningsskyldig för en ny ruta.

I teorin skulle köparen kunna första hela bostaden och sedan skulle säljaren bli skyldig att återställa allt innan tillträdet om det inte finns ett hyresavtal.

Vårt tips är alltså att aldrig lämna ut nycklarna till köparen innan tillträdet om inte ett ordentligt hyresavtal är upprättat.

Kika in våra gratismallar för hyresavtalet:

Inför tillträdet

Köparen:
Inför tillträdet skall köparen se till att allt är klart med finansieringen så att slutköpeskillingen kan betalas till säljaren på tillträdesdagen. Kontakta banken som givit dig lånelöfte och stäm av så att allt är i sin ordning.

Säljaren:
Innan tillträdet skall säljaren rensa bostaden på alla sina prylar och flyttstäda. Här är två st viktiga val för säljaren:

 • Flytta alla prylar själv eller anlita en flyttfirma?
 • Städa bostaden själv eller anlita en städfirma?
Anlita städfirma vid flytt
Anlita flyttfirma

Att städa själv innebär ett stort ansvar. Bostaden skall vara extremt välstädad. Det kan vara lätt att missa vissa delar av bostaden och att slarva när man städar själv. Slarvar man så riskerar man att få komma tillbaka och åtgärda städningen efter tillträdet. Det kan lätt bli en konstig stämning när köparen skall stå och peka och du skall städa. Med RUT-avdraget blir dessutom kostnaden för att att anlita en städfirma inte särskilt hög.

 • Läs även våra guider med en checklista, tips och råd på vad man skall tänka på inför flytten samt inför själva flyttstädningen.

💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se
hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.

Kontanttillträde – när man betalar kontant & inte tar bolån

Om köparen inte skall ta bolån tar köparens bank vanligtvis ut en kostnad för att hjälpa till med tillträdet. De tar betalt för jobbet deras personal får lägga ner helt enkelt. Detta är en kostnad som är svår att komma undan. Det behövs en bank som hjälper till med transaktionen och löser säljarens lån.

Bankerna brukar ta runt 3000 – 5000 kr för ett kontanttillträde.

Joakim har studerat fastighetsförmedling på Högskolan i Väst under 3 års tid. Med ca 10 års erfarenhet som fastighetsmäklare vill nu Joakim via sina guider inom bostad förmedla kunskap till läsarna och hjälpa dem att fatta bättre beslut vid köp av ny bostad eller försäljning av befintlig.

112 KOMMENTARER

 1. Hej
  Bor i en bostadsrätt och undrar när nya kommande inflyttade till föreningen har rätt till föreningens hemsida med inloggning?
  Är det innan tillträdde datum?
  //Lotta

  • Hej Lotta.

   Det vågar jag inte svara på med säkerhet men jag kan tycka att det är rimligt att de får inloggning i samband med tillträdesdagen alternativt i samband med att de godkänns som medlemmar i föreningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej min fråga gäller om bankerna har juridisk rättighet att ta betalt vid ett kontant tillträde?
  Jag söker lagfart själv, har papper på var mina pengar kommer ifrån, för penningstvätt lagen.
  Att göra en överföring från mitt konto till säljarens konto kan jag ju göra själv!
  Så varför påtvingas jag denna kostnad från min bank Nordea?

  Kontanttillträde – när man betalar kontant & inte tar bolån
  Om köparen inte skall ta bolån tar köparens bank vanligtvis ut en kostnad för att hjälpa till med tillträdet. De tar betalt för jobbet deras personal får lägga ner helt enkelt. Detta är en kostnad som är svår att komma undan. Det behövs en bank som hjälper till med transaktionen och löser säljarens lån.
  Bankerna brukar ta runt 3000 – 5000 kr för ett kontanttillträde.

  • Hej Elizabeth.

   Ja, vilket företag har inte juridisk rätt att ta betalt för sina tjänster?

   Det är fullt möjligt att genomföra ett tillträde utan bankens hjälp men ett sådant tillträde kommer sannolikt inte säljaren och speciellt inte mäklaren att ställa upp på.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

 3. Hej! Vi flyttade till radhus den 1februari 2022. Idag fick vi samtal från Vakin att säljaren glömt att anmäla ägarbyte för vatten vid flytten så dom har betalat vårat vatten till idag. 1/12-22. Utan att tänka på det. Men blir vi verkligen tvugna att betala vatten retroaktivt ända från februari 2022 för att förra ägarna glömt att anmäla ägarbyte? Blir en rätt stor klumpsumma. Är inte det säljarens ansvar?

  • Hej Therese.

   Jag är inte helt säker men jag tror att det står i kontraktet från när ni köpte bostaden vem som ansvarar för kostnader efter tillträdet.

   Oavsett så är det ju ni som bott där och förbrukat vattnet så det är väl inte mer än rätt att ni betalar och gör rätt för er.
   Bara för att säljaren råkat missa att anmäla ägarbytet så är det ju inte schysst av er att försöka slippa betala för ert eget vatten.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 4. Hej.är mitt uppe i försäljning av min villa.
  Det säljs med friskrivning.ej bohag och flyttstäd.. köpekontraktet skrevs på för ungefär 3 1/2månad sedan och köparen har då innan köpekontraktet kollat i huset och tomten och sedan kontraktet i stort sätt varje vecka velat komma in i huset och mätt och donat.vilket vi tyckt börjat bli lite väl jobbigt nu.då vi är mitt uppe i flytten.dessutom fick vi en vattenläcka på köksgolvet från en diskmaskin för 1 1/2 månad sedan så golvet fick rivas upp .eftersom nya ägaren kommer renovera huset för 2 milj som han sagt till oss så frågade vi om det var ok att ta bort de 35 år gamla underskåpen i köket vilket var ok för honom då han ändå ska renovera det samt sätta nytt golv. Däremot är vi införstådda med att han köper huset med ett köksgolv så nu när det har torkat efter lilla läckan så kommer vi sätta dit nytt golv av det material som vi får tag i men då började han med att det var oacceptabelt och han tyckte han skulle få pengarna för renoveringen och han bestämma vilket gplv som ska läggas från mitt försäkringsbolag(vi kommer imte få någon ersättning för ditläggning av golv) utan bekosta det själva och det blir det billigaste tänkbara som ändå kommer se bättre ut än det slitna som fanns på plats innan vattenläckan.men nu vill han se kvitton på material och vill kontrollera när golvet läggs vilket en utbildad snickare vill göra i lugn och ro. Är det fel av oss att sätta ner foten nu att det inte ska bli fler besök innan tillträdet?

  • Hej Jenny.

   Nej det är inte fel. Du kan neka fler besök.
   Gällande golvet så skall ett golv läggas som motsvarar det golv som tidigare låg där. Låg det parkettgolv skall parkettgolv läggas igen.
   Huruvida en hantverkare lägger in golvet eller inte spelar ingen roll så länge det läggs in på rätt sätt.

   Hade jag varit du så hade jag nekat köparen fler besök, lagt in ett golv som är likvärdigt med det vattenskadade och sedan hade jag inte gjort något mer. Om du lägger in golvet själv eller anlitar en hantverkare bestämmer du själv så länge det blir rätt gjort.

   Gör du så har du uppfyllt dina förpliktelser.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej .
  Finns nogåt regel att köparen kan ha andra visning innan tillträdet?
  Jag frågade säljaren för att se lägenheten innan tillträdet för att se om de har fixat saker som dom lov men säljare låt mig inte.

  Kan jag säga det är regel och jag har rätt att se lägenheten innan final betalning?

  Mvh,
  Fary

  • Hej Fary.

   Nej, det finns ingen sådan regel. Det är säljaren som bestämmer om du skall få se bostaden eller inte.

   Du behöver inte undersöka bostaden innan tillträdet, det räcker att du undersöker bostaden efter tillträdet och letar efter fel eller brister som inte fanns där när du skrev kontraktet och köpte bostaden.
   Hittar du fel eller brister i bostaden som inte fanns där när du skrev kontrakt så kan du kräva ersättning i efterhand.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 6. Kontanttillträde!

  Det måste finnas alternativ till detta!
  Jag känner en som sålde sin lägenhet i Stockholm som ”swish”ade närmare 4 miljoner!!! ( detta hände mars 2021 ) Köparen hade blivit förbannat på banken som skulle ha 5000 kr för att göra överföringen.

  Så vad finns det för alternativ för oss som köper kontant!

  • Hej Rani.

   Det går absolut att lösa det kontant utan banken men det blir krångligt om säljaren har lån som skall lösas i samband med tillträdet osv.
   Jag har ingen annan rekommendation än att betala banken för tjänsten. I min värld är det inte värt att bråka om några tusenlappar när man gör en affär på miljonbelopp.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 7. Hej, sitter i en hemsk sits med mäklaren. Jag är köpare.

  3 vardagar före tillträde (en onsdag, tillträde måndag) ringer mäklare och uppger att banken nekar kontanttillträdet. Mäklaren bokade kontanttillträde från Nordea då jag som nordeakund finansierar köpet, men min sambo har Swedbank och står på kontraktet. Denna info har mäklaren haft från start. Han uppger även att kontanttillträdet har nekats ett par gånger av systemet men inte hört av sig till oss så vi kunnat ställa det tillrätta/ överfört pengarna till min sambo i tid.

  Efter många turer har vi nu bokat nytt tillträde på banken, inte med hjälp av mäklaren, tillträdet är uppskjutet 17 dagar och med en månadshyra vi ska betala trots att vi inte bott där. (Förståeligt pga avtalet).

  Vad har mäklaren för skyldighet i det hela? Hans jobb är väl att se till att säljaren får sina pengar i tid och att köpet görs smidigt? Enligt både säljaren och mig (vi har telefonkontakt) har han i sista sekund visat att han inte gjort jobbet, är nedlåtande, ber inte om ursäkt och är svår att få svar av.

  Hjälp!

  • Hej Ilona.

   Jag är inte säker men det kan vara så att mäklaren anses ha brustit i sitt arbete och därmed blir ersättningskyldig för er ekonomiska skada.
   Mitt råd är att du kontaktaktar mäklarsamfundets kundombudsman så får du kostnadsfri rådgivning.
   Telefon: 08-83 22 66

   Mvh amdin på Ekonomifokus

Ställ en fråga eller skriv en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här