Tillträde bostad – Vad är normalt och rimligt

2

Tillträdet är det moment då köparen och säljaren av en bostad ses på banken eller på kontoret hos mäklarfirman som ansvarat för försäljningen. På tillträdet lämnas nycklarna och viktiga dokument över till köparen och slutköpeskillingen betalas till säljaren.
När man säljer eller köper en bostad så måste man bestämma vilket datum som tillträdet skall gå av stapeln. Detta datum måste vara bestämt innan man skriver ett kontrakt. Det gäller både för hus och lägenheter. Datumet går att ändra i efterhand men det krävs då att båda parter är överens om ändringen. Ändrar man datum för tillträde så bör man se till att båda parter godkänner det skriftligt. För att överenskommelsen skall vara juridisk bindande så krävs det att den finns skriftligt. E-post räknas som skriftligt och är juridisk bindande.

Normal tid mellan kontrakt och tillträde

Hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet är helt fritt att förhandla om för köparen och säljaren. Ibland kan det dröja ett år från och med att kontraktet skrivs till dess att tillträdet genomförs. Det finns dock tidintervaller som är mer normala än andra.

Vanliga/normala tidsintervaller för kontraktsskrivning till tillträde

Hus3-5 månader
Lägenhet1-4 månader

 

Det absolut vanligaste är att man har 3 månader från kontraktsskrivningen till tillträdesdagen. Det beror på att en hyreslägenhet normalt sett har 3 månaders uppsägningstid. Det innebär att de flesta som skall lämna en hyresrätt och flyta till sin nyköpta bostad önskar 3 månader till tillträde.

Mäklaren kan vara till hjälp

När du säljer din bostad så kan du antingen anlita en bra eller en dålig mäklare.
En bra mäklare kan förhandla med köparen så att du får ett tillträdesdatum som passar dig. Ett passande tillträdesdatum kan innebära många sparade tusenlappar i dubbel boendekostnad. För att välja ut en bra mäklare och slippa betala för mycket för tjänsten så kan du använda hemsidan Hittamäklare.se. Den hjälper dig helt kostnadsfritt att samla in offerter från de olika mäklarna som är aktiva i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du förhandlar om arvodet och även när du skall välja mäklare.
Hittamäklare.se kan du även se omdömen på de olika mäklarna vilket underlättar ditt framtida val av mäklare. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Hittamäklare och tjänsten är helt gratis.

 

Fråga mäklaren

Nyhet! Ska du köpa eller sälja bostad?

Nu kan du få svar med hjälp av vår "Fråga mäklaren" tjänst.
Alla frågor besvaras av en mäklare.

Just nu finns det 23 besvarade frågor.

Ställ en fråga direkt

2 KOMMENTARER

 1. Hej Ekonomifokus.
  Tack för en bra artikel.

  Jag har budgivning på mitt hus nu och deadline är imorgon.
  Som det ser ut nu kommer budgivaren som vinner att ha ett bud på 10.000kr över den andra budgivaren.

  Problemet är att vinnaren inte kan flytta in förrän om 3 månader.
  Den förlorande budgivaren kan flytta in/tillträda om 1 månad.

  Huset står tomt så det kostar mig ca 7500kr varje månad som det står tomt.
  Borde jag välja budgivaren som kommer tvåa i bufgivningen?

  • Hej Klaus.

   Man vill helst välja budgivaren som vinner budgivningen för att undvika problem.
   Jag hade valt vinnaren i budgivningen även om jag förlorade några tusenlappar på det.

   Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Använd dig av formuläret eller testa våran tjänst Fråga mäklaren.

Please enter your comment!
Please enter your name here