Tillträde bostad

Tillträdet är det moment då köparen, säljaren och mäklaren träffas på banken eller på mäklarens kontor. På tillträdet lämnas nycklarna och viktiga dokument över till köparen och slutköpeskillingen betalas till säljaren.

Så här går ett tillträde till:

 1. Mäklaren bokar in tillträdet med banken och skickar ut en kallelse.
 2. Köpare & säljare träffas på mäklarens kontor och signerar alla papper, framför allt likvidavräkningen som sedan mailas till banken.
 3. Köparens bank för över pengarna till säljaren och löser bort säljarens bolån.
 4. Banken mailar kvitton till mäklaren som överlämnar dem till köpare & säljare.
 5. Vid fastighetsaffärer postas även ett köpebrev till banken som använder det för att söka lagfart åt köparen.
 6. Nycklarna överlämnas.

I videon förklarar Magnus på mäklarsamfundet hur tillträdet går till.

Jämför lånelöften och bankernas erbjudanden
Om du skall köpa en ny bostad bör du alltid jämföra bankernas olika erbjudanden innan du väljer bank. Lånekoll.se hjälper dig med detta gratis. Du gör en ansökan och får en lista med erbjudanden från olika banker. Du väljer själv om du vill nappa på något erbjudanden eller inte. Du förbinder dig inte till något när du ansöker och det är helt gratis.

Normal tid mellan kontrakt och tillträde

När man säljer eller köper en bostad så måste man bestämma vilket datum som tillträdet skall gå av stapeln. Detta datum måste vara bestämt innan man skriver ett kontrakt. Det gäller både för hus och lägenheter. Datumet går att ändra i efterhand men det krävs då att båda parter är överens om ändringen. Ändrar man datum för tillträde så bör man se till att båda parter godkänner det skriftligt. För att överenskommelsen skall vara juridisk bindande så krävs det att den finns skriftligt. E-post räknas som skriftligt och är juridisk bindande.

Hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet är helt fritt att förhandla om för köparen och säljaren. Ibland kan det dröja ett år från och med att kontraktet skrivs till dess att tillträdet genomförs. Det finns dock tidintervaller som är mer normala än andra.

Vanliga/normala tidsintervaller för kontraktsskrivning till tillträde

 • Hus = 3-5 månader
 • Lägenhet = 1-4 månader

Det absolut vanligaste är att man har 3 månader från kontraktsskrivningen till tillträdesdagen. Det beror på att en hyreslägenhet normalt sett har 3 månaders uppsägningstid. Det innebär att de flesta som skall lämna en hyresrätt och flyta till sin nyköpta bostad önskar 3 månader till tillträde.

Viktiga val inför tillträdet

Innan tillträdet skall den som säljer rensa bostaden på sina prylar och flyttstäda.
Här är två st viktiga val för säljaren:

 • Flytta alla prylar själv eller anlita en flyttfirma?
 • Städa bostaden själv eller anlita en städfirma?

Att städa själv innebär ett stort ansvar. Bostaden skall vara extremt välstädad. Det kan vara lätt att missa vissa delar av bostaden och att slarva när man städar själv. Slarvar man så riskerar man att få komma tillbaka och åtgärda städningen efter tillträdet. Det kan lätt bli en konstig stämning när köparen skall stå och peka och du skall städa.
Med RUT-avdraget blir dessutom kostnaden för att att anlita en städfirma inte särskilt hög.

Här på Ekonomifokus finns det mycket bra guider med en checklista, tips och råd på vad man skall tänka på inför flytten samt inför själva flyttstädningen.

Mäklaren kan vara till hjälp

När du säljer din bostad så kan du antingen anlita en bra eller en dålig mäklare.
En bra mäklare kan förhandla med köparen så att du får ett tillträdesdatum som passar dig. Ett passande tillträdesdatum kan innebära många sparade tusenlappar i dubbel boendekostnad. För att välja ut en bra mäklare och slippa betala för mycket för tjänsten så kan du använda hemsidan Mäklarofferter.se. Den hjälper dig helt kostnadsfritt att samla in offerter och att jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område/kommun. Offerterna kan du sedan använda när du förhandlar om arvodet och även när du skall välja mäklare.

Mäklarofferter.se kan du även se omdömen på de olika mäklarna vilket underlättar ditt framtida val av mäklare. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter på Mäklarofferter och tjänsten är helt gratis.

84 KOMMENTARER

 1. Hej, jag och min sambo köpte ett hus och mäklaren sa att allt i huset skulle vid inflyttningen vara som det hade varit vid visningen. Problemet är att säljarna har plockat ut alla vitvaror ur huset, kyl och frys, spisen, diskmaskinen och tvättmaskinen och torktumlaren.
  Nu undrar jag vad vi kan göra åt det här?

  • Hej Sofia.

   Så kan inte säljaren göra om ni inte har skrivit in det i avtalet.
   Ni skall kräva att säljaren återinstallerar alla vitvaror igen. Om säljaren inte gör det så får ni kräva ekonomisk ersättning.

   Skriv ett mail, sms eller brev till säljaren med kravet samt ring och framför det. Ni bör framföra kravet både muntligt och skriftligt så att ni har det som underlag sedan om ni tvingas gå via tingsrätten för att få tillbaka prylarna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Hej,
  Jag har tillträde på en lgh i dagarna(!) och har fått påminnelse om dag och tid samt har mäklaren bifogat likvidavräkningen. Jag upptäcker då att siffrorna ser konstiga ut mellan handpenning och köpeskilling. När jag kollar överlåtelseavtalet ser jag att köpeskillingen skiljer. (Vi har alla skrivit under ett överlåtelseavtal med en lägre köpeskilling än vad där borde stå). vad händer i en sådan här situation!? Jag anser det helt sjukt att ingen har märkt detta förrän nu?!
  Jag har gjort mäklaren uppmärksam på skillnaderna och de menar att jag är skyldig att betala det jag budade… Kan det verkligen vara så?

  Tack på förhand

  • Hej Ann.

   Jag är faktiskt osäker på vad som gäller juridiskt i det läget men det enda rätta är att du betalar det som ni kommit överens om.
   Det vore fruktansvärt fult av dig att försöka lura dig till pengar på det viset.

   Se till att mäklaren ordnar ett nytt, korrekt avtal så att det inte blir fel inköpspris i framtiden när du skall sälja bostaden.

   Mvh admin på EKonomifokus

 3. Hej
  Jag köper ett hus utan lån och pengarna har överförts från ett Currency bolag, alltså inte en bank direct till mäklarens konto. Pengarna till köpet är i från ett hus jag sålde i Spanien. Jag har inte bott i Sverige och förstår inte vad Likvidavräkning betyder, jag har gogglat och det kommer (som vanligt!) fler förklaringar; en betalning till banken om lån som ska överföras från säljare till köpare. Och en annan förklaring som gatu uppehåll! Min fråga är eftersom jag inte har använt en bank, inget lån och jag är inte intresserad att ha något överfört till mig som pant brev, behöver jag betala likvidavräkning? Stort tack. Kristina

  • Hej Krisitna.

   Likvidavräkning = ett papper som visar vilka pengar som skall överföras.
   Själva likvidavräkningen kostar inget, det är bara ett papper.

   Lån överförs i princip aldrig mellan köpare och säljare idag.

   Det du skall betala när du köper ett hus är:
   Handpenning: 10% av köpeskillingen.
   Slutköpeskilling: resterande 90% av köpeskillingen.

   Övriga kostnader som tillkommer:
   1. Lagfart
   2. pantbrev

   Du måste ha en svensk bank tror jag.
   Annars blir det svårt att genomföra betalningen av huset.
   Du behöver ju bara starta ett konto hos en svensk bank och föra över pengarna till det kontot.
   Den svenska banken kan sedan hjälpa dig med betalningen av huset.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Hej.
  Vi ska sälja en bostadsrätt som vi köpte 1969 för 6700,kr i dag värd ca 1.2-1-5 mkr.
  Har ett lån på 400,tkr på den, och vi kommer väl att förlora stora pengar på vinstskatten på den om vi inte KÖPER nytt boende ? . och hur går det till när man säjer lägenheten då har man ju ingenstanns att bo först då kan man ju se ifall eventuellt huset/lägenheten man tittade på är kvar för innan hade jag ju inte pengarna att betala med ?

  • Hej Gordon.

   Vinstskatten ”förlorar” du ju ändå, även om du köper ny bostad och gör ett uppskov.
   Vinskatten bli då en skatteskuld som du skjuter framför dig. Du blir inte av med skatteskulden för att du gör uppskov.
   Du får dessutom betala en årlig ränta på ca 0,5% på den vinst som du skjuter framför dig till den dagen då du betalar av skulden.

   Om du har en bostad där alla dina pengar sitter investerade så behöver du ha ett lånelöfte hos banken för att köpa en ny bostad.
   Du ansöker om lånelöfte för ett tillfälligt lån till den nya bostaden. När du sedan sålt din gamla bostad kan du betala av hela eller en del av lånet med pengarna från försäljningen.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 5. Hej,
  Vi har köpt en bostadsrätt och i frågeformuläret om fel i lägenheten står det att det är en liten spricka i spishällen (induktion) men att den fungerar ändå. Förstår att detta är vår undersökningsplikt men när vi fick tillträde så märkte vi att hällen är krossad i ena hörnet, inklusive en stor spricka rakt igenom köksbänken under själva hällen, alltså har ju skadan blivit större sedan vi köpte lägenheten. Är detta något vi kan kräva ersättning för?

  • Hej Amelia.

   Jag tror inte att ni skulle få någon ersättning för det om ni skulle dra det till tingsrätten faktiskt.
   Dessutom, vad är värdet på en sådan spricka? Några hundringar max. Ni har ju inte rätt till en ny spishäll.

   Ni kan ju alltid prova att skicka ett mail eller ett brev till säljaren och be om en skälig ersättning.
   Om säljaren vägrar så tror jag tyvärr att ni får ge upp och gå vidare.

   Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej
   säljarna till det hus vi köper väntar på nybyggnation som vid tillfället för kontraktsskrivning inte hade inflyttningsdatum men ”kvartal” för inflytt. I vårt kontrakt står sista datumet för detta kvartal som inflyttningsdatum, men då säljarna lika gärna kunde fått sitt inflyttningsdatum första månaden av detta kvartal är det formulerat som ; ”inflyttning 2021-xx-xx eller inom 14 dagar efter säljarnas inflyttningsdatum.”

   Vid kontraktsskrivningen frågade jag om denna formulering och mäklaren intygade att säljarnas nybyggnation höll tiden och att datumet på kontraktet är att tolka som sista datum för inflytt. Då kontraktet skrevs över ett år innan inflyttsdatum var allas förhoppning just då förvisso att det skulle kunna ske tidigare.

   Nu har mäklaren hört av sig och kallat till inflytt 14 dagar efter kontraktets inflyttningsdatum. Vi har förståelse för att säljarna som fått inlyttningsdatum samma dag som vi har tillträde, behöver tid, men anser att det är fel att tolka det till deras rätt med 14 dagar även efter ”tillträdesdatum”. Med denna logik skulle vi ha ett svävande inflyttningsvillkor (i flera månader/år fram?) och det anser vi absolut inte att vi gått med på.

   Vad gäller?
   mvh

   • Hej Helena.

    Den tolkningen jag gör är att ert avtalade tillträdesdatum är det absolut senaste datum för tillträde.
    Tillträdet skulle alltså endast kunna tidigareläggas men aldrig senareläggas.

    Om min tolkning stämmer så har ni rätt att kräva att tillträdet hålls på det avtalade datumet.
    Om min tolkning inte stämmer har mäklaren skrivit en riktigt kass klausul. Då rekommenderar jag att ni anmäler mäklaren till FMI samt kräver ersättning av mäklaren för de kostnader som uppstår för er på grund av senareläggningen av tillträdet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej jag är köpare till lägenheten. En dag innan fick vi mejl från mäklare att den blev försenad tillträde pgv den finns personer som bo kvar i lägenheten och vägrar flytta ut. Säljare har lämnat ärende till kronofogden. Den ta så klar minst en månad. Vilken lösning passar på oss? Vi bor i hyresrätt just nu. Och vi har redan säg upp lägenheten så vi måste flytta ut. den finns bara en vecka kvar att hitta boende. Kan jag häva köp och får ersättning? Ska jag bo kvar i nuvarande lägenhet, och låt våra hyresvärd lämnar oss till kronofogden?

   • Hej Junni.

    Du har rätt till ersättning av säljaren.
    Du kan inte häva köpet men du kan kräva ersättning.

    Du skall inte bo kvar i din lägenhet och låta hyresvärden gå till kronofogden.
    Du skall magasinera dina möbler och hitta ett tillfälligt boende eller bo på hotell.
    Säljaren är skyldig att betala ALLA kostnader som du drar på dig på grund av detta (boende och förvaringskostnader osv)
    Tag kontakt med en jurist som hjälper dig. Säljaren blir skyldig att betala dina kostnader för juristen också.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   vi är påväg att köpa en bostadsrätt och vi planerar att finansera detta köp med våra privata pengar. Nu får vi reda på att det kostar pengar för att banken ska hjälpa till med en sk. tjänst som heter ”Tillträde utan bolån” då de hjälper till med tillträde och vi får en kontaktperson som vår mäklare kan kontakta. Vi har kollat med 2 olika banker – Skandiabanken vill ha 7 500 kr då de hävdar att de måste kontrollera vart dessa pengar kommer ifrån, så det inte skett några oegentligheter. SEB tar 5 000 kr för motsvarande tjänst. Personligen har jag väldigt svårt att förstå att vi ska betala banken en avgift för att använda våra egna pengar!! Som kommentar gällande argumentet om eventuella oegentligheter så borde väl banken ha kontrollerat detta när pengarna sattes in och inte nu när man vill använda dem. Hur som helst, mina 2 frågor till dig är – 1. Vet du vilken bank som har lägst avgift kopplat till denna sk. tjänst? 2. Om vi istället lånar dessa pengar från banken med obunden ränta och sedan betalar tillbaks lånet så fort som möjligt, finns det några ”dålda” avgifter kopplat till detta som leder till att vi ändå får en kostnad på motsvarande 5-7 KSEK?
   Hlsn Eva

   • Hej Eva.

    Ja banken måste använda sin personal för detta så det är egentligen inte så konstigt att de inte kan göra det gratis.

    1. Nej jag vet tyvärr inte vilken bank som är billigast

    2. Uppläggningsavgift + eventuell ränteskillnadsersättning för att lösa lånet (rörligt lån = 3 månaders bundet).
    Jag tror spontant att detta alternativet blir dyrare för er.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   Jag ska på visning på ett hus om några dagar och vill verkligen ha detta huset (känner jag åtminstone nu). Det står i annonsen att det inte gjorts en energideklaration. Det jag undrar är (eftersom säljaren är skyldig att göra en energideklaration?!) vad jag ska tänka på när jag ev ger mig in i budgivning. Kan deklarationen visa riktigt kassa siffror, till en sån grad att husköpet inte längre känns alls bra? Menar givetvis om jag skulle vinna budgivningen och säljaren vill skriva kontrakt bara efter någon dag så det inte hinner göras innan dess.

   Mvh,

   • Hej Helga.

    nej, energideklarationen är inte superviktig för ditt beslut.
    Du får ju se uppvärmningskostnader ändå i driftskostnaderna så du vet ju ungefär hur mycket energi huset gör av med ändå.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej,
   Vi har hamnat i en tvist med säljare som vill flytta fram tillträdet från 10:00 samma dag till 12:00 vilket inte fungerar för oss. I kallelsen för tillträdet skriver mäklaren 10:00 men i överlåtelseavtalet är tid ej specificerat. Vi har således anpassat utifrån det som står i kallelsen och inte blivit frågade om att ändra av tiden för tillträdet. I diskussion med mäklaren hävdar han att kallelsen (via e-post) inte är juridiskt bindande för när tillträdet ska ske.

   Vad gäller i denna situationen?

   Tack på förhand,
   Marcus

   • Hej Marcus.

    En kallelse är inte juridiskt bindande, precis som mäklaren säger.
    Båda parter är skyldiga att göra sitt bästa för att komma överens och lösa en tillträdes-tid.

    Alltså, ingen av er har rätt. Ni och säljaren får komma överens.
    Om banken endast har en specifik tid tillgänglig så får ni och säljaren anpassa er eller så får ni skicka någon annan med en fullmakt som skriver under åt er.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej. Hur funkar det när man vill köpa ett hus som redan är tomt och säljaren vill bli av med huset fort, det vill säga att vi får köpa huset bara om vi kan skriva på tillträde omgående eller om en månad, vi har 3 månaders uppsägningstid på lägenheten vi bor på, och vi kan inte säga upp lägenheten innan vi vet om vi vunnit budgivningen skulle vi då få betala hyran plus bolånet eller kan man komma överens med banken att börja betala lånet när man lämnat lägenheten? Förlåt för väldigt rörigt inlägg 🙈😅

   Mvh

   • Hej Barbara.

    Ni kan inte komma överens om att börja betala på lånet i efterhand.
    Om ni tillträder bostaden måste ni börja betala på lånet direkt.

    Ni får helt enkelt fundera på om ni har råd att betala dubbla boendekostnader under 3 månader eller inte.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej
   Min son har precis köpt hus.

   Vid tillträdet saknades bl.a.nycklar till brevlåda, garantibevis till nya vitvaror (användes som argument i objektsbeskrivningen att de var nya), el schema och en remote till garageport.

   Har vänt oss till mäklaren gällande detta.
   Vilket ansvar har mäklaren här och hur kan vi få till detta.

   Mvh
   Joachim

   • Hej Joachim.

    Mäklaren har inget ansvar.
    Säljaren är inte heller ersättingsskyldig i detta fall.

    1. Nycklar till brevlåda – ingen rätt till ersättning.
    När det kommer till nycklar skall alla nycklar som säljaren har överlämnas. Finns inga nycklar så kan inte säljaren överlämna några nycklar. Om säljaren gjort en utfästelse om att det finns ett visst antal nycklar till brevlådan så kan ni har rätt till ersättnin.

    2. Garantibevis – ingen ersättning.
    Säljaren är inte skyldig att överlämna garantibevis om sådana saknas så länge inte säljaren gjort en utfästelse om att det finns garantibevis.

    3. El-schema – ingen ersättning
    Det är upp till köparen att undersöka innan köpet om det finns ett el-schema eller inte.
    Det faller alltså under undersökningsplikten.

    4. Remote till garaget – ingen ersättning.
    Samma princip som med nycklarna. Säljaren skall överlämna de fjärrkontroller som finns. Så länge inte säljaren gjort en utfästelse om att det finns ett visst antal fjärrkontroller till garageporten så blir säljaren inte ersättningsskyldig.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tack så mycket Joakim,

   Vad kan hända om jag byter jobb just innan tillträdes datumet? Det är möjligt att jag får ett annat jobb utomlands men vi vill fortfarande köpa den här lägenheten. Kan det blir problem med banken? Jag ska få ordentligt löneökning om jag byter jobbet.

   • Hej Clara.

    Säg inget till banken bara så brukar det inte vara några problem.
    Om banken får reda på att du byter jobb så kan de neka dig lånet men det är väldigt osannolikt.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Jamie,

   Vi har varit på visning och tyckte om en lägenhet som vi är intresserade att köpa. Vi har lönelöfte från ett bank som är på 6 månader. Säljaren ville ha att tillträdet ska vara efter 7 månader. En fråga vi har är om dem kan bestämma att inte sälja längre just innan tillträdes datumet? Vi säljer också vår lägenhet nu och vill inte hamna i en sånt situation vart man har ingenstans att bo plötsligt. Vad behöver vi ha med i kontraktet för attt undvika såna problem?
   Tack för hjälpen med detta.
   MVH,
   Clarqma

   • Hej Clara.

    Det är inga konstigheter.
    Så länge inte era ekonomiska förutsättningar ändrar sig (till exempel att ni blir av med jobbet eller att er kontantinsats som ni angivit i er ansökan om lånelöftet krymper) så kommer banken att låna ut pengarna till er även efter 7 månader. Ni behöver alltså inte skriva in något särskilt i kontraktet så länge era ekonomiska förutsättningar inte riskerar att ändras drastiskt.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej! Har sålt en bostadsrätt och ska lämna över den strax! Undrar när den slutgiltiga betalningen kommer vara mig tillhanda? Har bara lån på en tredjedel av köpeskillingen
   Ska den gå direkt över så man har den på kontot och pengarna syns i samband med sista papperna syns?

   • Hej Jamie.

    Du kommer att ha pengarna på kontot antingen så att de syns i samband med med tillträdet (mötet då ni skirver papper) eller så får du in dom några timmar senare.
    Det beror på bankens clearing-tider.

    Du får dock ett kvitto av mäklaren (som får kvittot av banken) på tillträdet som bekräftar att pengarna är överförda.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej vi har sålt vår bostad o mäklaren o köparen säger att man kan träffas i lägenheten och inte i banken på tillträdesdagen är det så det funkar hur vet jag att vi får pengarna Med vänlig hälsning, en förvirrad själ

   • Hej Amina.

    Det går bra.
    Oftast träffas man på mäklarens kontor nuförtiden men att ses i bostaden går också bra. Varför ni inte kan ses på mäklarens kontor som vanligt har jag dock svårt att förstå så det får du fråga mäklaren.
    Du kommer att få ett kvitto via mail från banken när överföringen av pengarna är klar så det är inga konstigheter.

    Du kan läsa om hur ett tillträde går till här: https://www.ekonomifokus.se/bostad/salja-bostad-guide/steg-9-tilltrade-samt-utflyttning
    Där finns även ett bra videoklipp som förklarar.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Vi har sålt ett hus och flyttat in i ett annat. De har nu gått 3 månader sen detta gjordes. Huset såldes obesiktat, utan dolda fel försäkring samt friskrivningsklausul. (Vi köpte de nya huset på samma villkor) köparen tittade på huset 2 gånger innan vi skrev köpekontrakt och denne flyttade dit saker innan tillträdesdagen och denne fick komma och godkänna städningen innan de slutliga papprena skrevs och betalning skedde.
   Efter de så har personen ifråga jagat oss. De har varit fel på allt från dusch, kyl/frys och diskmaskin trots att denne vet att de är gamla vitvaror (allt från 5-10 år gamla) sen klagades de på dricksvattnet och sen att badrummet är fel gjort. (Badrummet är 14 år gammalt) och vissa saker där är ännu äldre såsom vissa delar av avloppsrör osv.
   Köparen har fått en symbolisk summa i kompensation för vissa delar av vitvarorna men nu känner ja att jag vill vara ifred! Jag vill gå vidare med mitt hus. Här finns oxå en hel del och göra men jag klagar inte på den säljaren då jag vet att jag köpt obes, utan dolda fel och friskrivningsklausul.
   Men vad ska jag göra med ”min” köpare. Jag har försökt svara snyggt och prydligt på allt men nu känner jag att jag vill faktiskt gå vidare. Denne hade lång tid på sig att besikta huset innan påskrivning av papper känner jag och jag har inte medvetet sålt ett dåligt hus! Vi har själva bott där i nästan 15 år och inte haft problem med varken de ena el de andra. Kan jag bara låta bli att svara istället? Tacksam för råd hur jag ska göra. Kan jag bli ”ditsatt” för ngt?
   Mvh Frida

   • Hej Frida.

    Du riskerar inte att bli ditsatt för något.
    Förklara för säljarna att du känner att du har kompenserat dom för alla fel nu och att de inte kan/får ringa dig om något mer.
    Gör det på ett schysst sätt först så att de förhoppningsvis förstår hur du känner.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,

   Vi har köpt hus och tillträdesdagen är i februari 2021.
   Men då besiktningen görs på Torsdag så kan det visa sig att det finns en hel del att åtgärda, som kan vara ganska bråttom. Te,x taket, källare osv.. Kan man som köpare ställa krav på säljaren att inflyttning ska ske tidigare? Eller bara pruta på priset? Eller ska vi be dom åtgärda det? Kontrakt är skrivet, och handpenningen är lagd.

   Och att tacka nej till huset är inget alternativ =)

   Tacksam för svar, Mvh M

   • Hej M.

    Om avtalet är bindande kan du inte ställa några krav alls. Då är det februari 2021 som gäller om inte både köpare och säljare vill ändra.
    Då kan du inte heller pruta eller kräva något.

    Är avtalet inte bindande ännu kan du kräva precis vad du vill och så får ni förhandla om det.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej
   Vi har lagt handpenning på en lägenhet som är i lite renoveringsbehov.
   Slipa golv och måla.
   Lägenheten kommer att vara tom fram tom tillträdet som är om ca 2 månader.

   Kan man på något sätt teckna en föräkring som gör att vi skulle kunna få utföra renoveringen innan vi flyttar in med alla våra möbler?
   (Naturligtvis då i samråd med säljare)

   Fler än oss borde varit i samma situation tänker jag.

   • Hej Nicklas.

    Nej det är komplicerat att få till ett avtal som reglerar detta om man vill ha ett vattentätt avtal.
    Det finns inte heller någon försäkring för ändamålet. Hur en sådan försäkring skulle vara utformad vet jag inte.
    Tyvärr har jag ingen bra lösning på problemet.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, har en riktigt jobbig situation som jag befinner mig i…jag skrev till dig i mejl men du bad mig skriva i en kommentar fält så jag gör det nu! …18 januari skrev jag på en kontrakt för en lägenhet ..allt såg bra ut..inga fel ..inga fukt lukt på badrummet ..jag ville ha lägenheten..så jag skrev kontrakt med lägenheten..3 veckor innan säljarna ska flytta ut ..gör föreningen status kontroll att allting ser bra ut när dom lämnar efter sig och att jag flyttar in till en fel fri lägenhet…det visar sig att dom hittar tyvärr fuktskada i badrummet och jag har tillträdesdatum den 30 april vilket är om 2 dagar …vilka rättigheter har jag i det här fallet? Fråga 1: måste jag tillträda lägenheten om jag känner mig osäker och att jag kommer bli påtvingad att renovera själv? Fråga nummer 2:..badrummet är gammal och jag vet att jag har undesökningsplikt ..men läst också att på bostadsrätter så är det inte vanligt att man tar med besiktingmän för besikta lägenheten…kan jag fällas på det här? Nummer 3: jag har det på papper skriftligt av besiktning mannen som gjorde statuskontrollen att det här skulle ej kunna upptäckas av en lekman utan mätutrustning..så hur går jag tillväga i det här fallet? ..snälla svara så fort du kan för jag har 1 och en halv dag på mig …mvh

   • Hej Daniel.

    Jag tror tyvärr att det är såpass stora summor som bankerna tar betalt för att lösa kontanttillträden om de känner att de inte kan tjäna pengar på dig på något annat sätt.
    En rimlig kostnad tycker jag är 2000-5000 kr baserat på det arbete och ansvar som de tar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej, har köpt en bostadsrätt med tillträde den 11/5. Vi skulle vilja se lägenheten igen innan övertaget när den är tom, är det möjligt?

   • Hej Mona.

    Säljaren avgör om han/hon/de vill släppa in dig innan tillträdet så du får ringa säljaren och fråga snällt.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • hejsan, stort tack för svar.

   Det jag har nu forskat mig fram till är ett nyttjanderättsavtal var det jag sökt, menar ni att det inte skulle täcka eventuella problem ? Husköparna, eller som det kallas nyttjanderättsinnehavare står för allt underhåll, räntekostnader, VA/El etc och dessutom avtalas att under nyttjanderättstiden skall de vårda fastigheten väl. Vi som säljare ser till att fastigheten är försäkrad under perioden och nyttjanderätten löper till tillträdesdaum.

   Vi kommer även reglera att om fastigheten skadas eller försämras under nyttjanderättstiden skall nyttjanderättshavarna ersätta oss för detta till fullo vid avtalets utgång.

   mvh
   Jouni

   • Hej igen Jani.

    Nyttjanderättsavtal är inte ett avtal som används för det problem som du nämner.
    Jag tror tyvärr inte att ni kan få till ett avtal så att det blir helt korrekt.

    Ni kan ju slänga ihop ett avtal och köra på det om ni vill men skulle det bli en tvist så finns det en risk att avtalet inte hjälper er.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Rättelse:

   Dvs att alla skador som sker vid renovering är _köparens_ fulla ansvar att åtgärda, samt även att köparen betalar eventuella självrisker ?

  • Hejsan,

   Vi har precis sålt ett hus med friskrivningsklausul. Huset är i stort behov av renovering innan inflytt är rent tekniskt möjlig och köparen har därför bett att komma in att renovera innan tillträdesdatum då de endast får loss den fulla köpeskilligen i samband med försäljningen av sin nuvarande lägenhet.

   Jag har förstått att vi är ansvariga för huset innan tillträdet så eventuella skador och liknande som uppstår vid en eventuell renovering är vårat ansvar. Men då en renovering för husets skick egentligen rent tekniskt skulle öka husets värde i nuvarande skick känns det som en mindre risk än om huset skulle vara i gott skick, där en halvklar renovering på ett ett finare hus skulle riskera att minska i värde.

   Finns det något avtal man kan skriva med köparen som är bindande där man i större utsträckning kunde skydda sig mot renoveringsskador, brand, vattenläckage och annat som skulle kunna orsaka stora problem innan ett ev tillträde? Dvs att alla skador som sker vid renovering är säljarens fulla ansvar att åtgärda, samt även att köparen betalar eventuella självrisker ?

   mvh/J

   • Hej Jani.

    Jag tror inte ni kan få till ett bra avtal där tyvärr.
    Jag rekommenderar alltid att man väntar till tillträdesdagen med att lämna över nycklarna.
    Då är det bättre att ni tidigarelägger tillträdet.

    Mvh admin på Ekonomiofkus

  • Hej! Vi sålde vår bostadsrätt för några veckor sedan och ska nu redan på onsdag flytta ut. Köparen får nycklarna nu på fredag av oss inne på mäklarens kontor och då avslutas affären. Jag undrar när kommer resten av pengarna av lägenhets försäljningen, nu på fredag eller senare? Det är inget mäklaren nämnt… Köparen har sedan någon vecka tillbaka betalat in handpenningen.

   Mvh Jasmine

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej ,

   Undrar hur lång tid det är mellan kontraktsskrivningen och tillträdet enligt lag ?
   Kan det dröja två år från och med att kontraktet skrivs till dess att tillträdet genomförs ?

   Vänliga hälsningar
   Sasan

   • Hej Susan.

    Det finns ingen lag för det.
    Tiden mellan kontrakt och tillträde är en förhandlingsfråga mellan köpare och säljare.
    Den kan utan problem vara två år mellan kontrakt och tillträde.

    Mvh Admin på Eknomifokus

  • Vi har köpt en brf och har inflytt i slutet av april.
   Nu har dock mäklaren hört av sig och vill flytta vårat tillträde till den fastighet då säljarnas tillträde flyttats.
   Vi har sagt att det är OK att flytta några dagar men vi kan inte vänta tills in i maj då vi ska lämna ifrån oss vår lägenhet. Vad gäller här?

   Anledningen är att personen som ska sälja sin fastighet till de som vi köper av ska flytta utomlands och just nu är gränserna stängda till det landet. Kan de som säljer till oss flytta vårat tillträde av denna anledning?
   Vi förstår att det är en speciell situation i dagsläget men vi måste trots allt lämna vår fastighet och vår köpare måste lämna sin osv osv.

   Borde inte detta vara något som ska hanteras av dem vi köper av och de som de i sin tur köper av och låta oss tillträda enligt avtal?

   Tack för ett fint forum

   • Hej Dan.

    De kan inte ändra tillträdesdatum om inte både köpare och säljare godkänner det.
    Det datum som står i avtalet är det datumet som gäller om inte både köpare och säljare kommer överens om något annat datum.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Köpekontrakt är skrivet för ca 4 månader sen, betalning och tillträde sker i mars. Köparen har varit i huset 2 gånger samt haft folk med sig.
   Om ngt händer bostaden under denna tiden tex läcka vid murstocken som vi inte sett nångång tidigare el andra saker händer som vi absolut inte kunnat förutspå. Vem är skyldig att fixa/undersöka detta? Måste vi fixa de då vi bor i bostaden till tillträde el är de köparens ansvar att kolla saker innan? (Undersökningsplikt) huset säljs med friskrivningsklausul. Men vad jag läser om sånt så verka de luddigt. Stämmer de att man måste friskriva sig specifikt för typ allt som tex ”friskriver oss från badrum, friskriver oss för skorsten osv?! Jag trodde att man friskrev sig från allt när man skrev in en friskrivningsklausul?! .
   Sen undrar jag. OM köparen ställer hit saker här innan tillträde. Och ngt händer dessa saker. Kan ju hända vad som helst eg. Råttor biter på de el huset brinner ner osv. Är de mitt ansvar som säljare att ersätta köparen om ngt händer dennes grejer?

   Vore tacksam för svar. Mvh Frida.

   • Hej Frida.

    En friskrivningsklausul friskriver er från allt ansvar förutom om ni varit oaktsamma och förstört saker på grund av det.
    Det är er köpare som får undersöka och åtgärda eventuella fel. Ni bör meddela köparen om eventuella fel eller problem dyker upp som kan medföra ytterligare skador om det inte åtgärdas.

    Om köparen ställer inte saker innan tillträde så är det på egen risk. Det har inget med bostadsaffären att göra.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej igen Andreas.
   Gäller de med friskrivningsklausul även om felet uppstått mellan vår skrivtid (köpekontrakt) och tillträde? Jag tänker de gått ca 5-6 månader och de är kanske ett fel som pågått längre men
   Jag har verkligen aldrig sett detta oxh blev hemskt ledsen. Men funderar på om man iaf ska byta tapetern el helt sonika låta de va men då kanske vi blir anklagade att vi skulle vetat om detta men de är verkligen helt utanför vår vetskap.
   Mvh Frida

   • Hej igen Frida.

    Du är fri från ansvar. Det bästa och schystaste är om du meddelar köparen detta problem så att de kan åtgärda det så fort som möjligt.
    Du kan ändå inte bli betalningsansvarig så du kan lika gärna vara ärlig och schysst mot din köpare.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej!
   Har en fråga. Jag är säljare. Huset säljs med friskrivningsklausul. Köparen har varit här ett par gånger. Köpet gjordes upp för 5 månader sen och tillträde är om 3 v.
   Jag har bott här i 14 år och aldrig sett ngt fel. Allt har vi åtgärdat men NU idag ser jag att de rann in lite vatten vid murstocken när regnet står som spön i backen. Inte så kul att slja så klart men är jag skyldig att åtgärda detta innan försäljning?
   Mvh Frida

   • Hej Frida.

    Om huset säljs med friskrivningsklausul så är du fri från ansvar så du behöver inte åtgärda något.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Min man och jag har köpt ett hus (50-50%), tillträdet är 25:e Februari. Men nu fick vi veta att våran son ska opererats den 20:e, 20 mil bort härifrån. Om det går bra, vi hinner åka tillbaka, men min fråga är, vad händer om bara en av oss kan vara med på tillträdet?

   Tack på förhand,
   Viktoria

   • Hej Viktoria.

    Då fixar ni bara en fullmakt så räcker det att en av er är med.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej.
   Enligt vad jag sett tidigare så brukar man ha valt en bank tills dagen då man skriver på ett köpekontrakt, så att de kan ha godkänt ett lån och bostaden innan pappren skrivs på.
   Jag undrar dock om det är möjligt att vänta med att välja en bank tills efter köpekontraktet skrivits på? Såklart måste man då leva med en osäkerhet om att bankerna eventuellt kan säga nej till ett önskat lån. (Jag förutsätter också att man kan betala 10% kontant.)
   Anledningen skulle vara att en av två medlåntagare vid ett kontraktsskrivande inte kommer ha en anställning och således inte kan lämna något intyg med bekräftad lön, vilket dock kommer vara möjligt något senare (ca 2 månader innan tillträde).
   Hälsningar
   Malin

   • Hej Malin.

    Nej man behöver inte välja bank förrän några veckor innan tillträdet.
    Generellt sett så krävs det dock att du har ett godkänt lånelöfte från någon bank för att kunna skriva kontrakt.
    Du kan ju se om du kan få lånelöfte hos Bluestep så att du kan skriva kontraktet. Sedan kan du välja att ta lånet hos någon vanlig bank istället när det väl är dags att låna och tillträda.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Vad är rimligt att kräva i ersättning . Jag har fått inflyttning i nybyggt bostadsförening till 20200130. Den 19/12 får vi skriftlig information att det är tvist mellan byggföretaget och byggnadsentreprenören och advokat för färdigställande av bostäderna. Tidigaste tillträde nu 20200303 evt senare. Jag ska lämna min Bostadsrätts lägenhet 20200203.
   Nu krävs magasinering av allt bohag och boende hos vänner.
   Vilken ersättning ska jag kräva av byggföretaget? Och hur gör jag det?
   MvH

   • Hej Marielouise.

    Det är inte säkert att du har rätt till ersättning. Vanligtvis står det i avtalen att viss försening får förekomma utan att du som köpare har rätt till ersättning.
    Kolla vad som står i avtalet först och främst. Att tillträdet blir försenat i nybyggen är inget ovanligt tyvärr.

    Om du anser dig ha rätt till ersättning så skriver du ett brev eller mail till byggföretaget och kräver ersättning för de extra kostnader som du fått på grund av detta. Boende, magasinering osv.
    Om byggföretaget säger nej så får du stämma dom (om du tycker det är värt det).

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vi har köpt en hus, nu vill mäklaren samt säljaren att vi gör klart allt på banken den 20 januari, eftersom hon behöver våra pengar för sitt nytt boende och betala in de senast 21:a, även det datumet har hon anlitat en städfirma, och vi skulle inte få tillgång till huset föränn möjligtvis 22-23..
   Ska man gå med på detta? I regel ska man ju få nycklar och alltihopa då man gör klart det sista på banken, (alltså i detta fall den 20:de) men nu vill dom göra såhär så att hon slipper något ”brygglån” till hennes nya bostad.

   Kan det vara en risk för oss som köpare att gå med på att vänta ytterligare några dagar för att vara snälla? huset står ju egentligen i vårat ägo då.. Behöver råd och tips.
   Mvh.

   • Hej Nina.

    Ja man skall få nycklarna på tillträdet i samband med att slut-köpeskillingen betalas.
    Jag rekommenderar aldrig att man går ifrån den principen efter som det är en onödig risk att ta.
    På tillträdesdagen övergår ju ansvaret för bostaden på er.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!

   När man gör klart affären, alltså på tillträdesdagen. Så ska ju köparens bank föra över pengarna till min bank. De pengar som blir över efter man löst lånen, kommer de in samma dag på mitt konto eller tar de 3 bankdagar som allt annat?

   • Hej Sabina.

    Samma dag.
    Banken ringer över pengarna i samarbete med mottagarbanken så de sitter på ditt konto samma dag.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • De som ska köpa mitt hus har sagt upp sitt boende å ska vars ute 1 dec
   Jag har inte fått tag på lgh än å känner stress var jag ska ta vägen om de ska in 1 dec
   Vi har inte bestämt nåt datum för inflyttn å de sa inget i förväg innan de sade upp sitt nuv boende

   Hur gör jag ….måste jag flytta ut fast jag inte fått nån llgh Finns nån lag el kan ni ge nåt råd …
   Snälla / Siv Peistorpet

   • Hej Siv.

    Om du har sålt huset så måste det stå ett datum för tillträde i avtalet, annars är det inget giltigt avtal.
    Det tillträdes-datumet gäller så länge inte båda parter kommer överens om annat.
    Har ni inget avtal så kan du såklart bo kvar i ditt hus så länge du vill, för då har du inte sålt det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej!
   Vad gäller när mäklaren och säljaren ändrar inflyttningsdatum och mäklaren glömmer att meddela köparen?
   Idag är det inflyttningsdatum 190801 men mäklaren och säljaren har ändrat till 190924 Kontrakt är skrivet med inflyttningsdag 190801.

   • Hej Ing-Mari.

    Man kan inte flytta datumet för tillträde utan att båda parter är överens om det.
    Det skall även ske skriftligt för att det skall vara juridiskt bindande.

    Om säljaren inte följer det som är skriftligt avtalat begår säljaren ett avtalsbrott och blir ersättningsskyldig.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej,

   Lånelöftet som banken utfärdar är ju giltigt i max 6 mån. Hur hanterar man det om tiden mellan kontraktsrivning och tillträde är mer än 6 mån?

   Om tiden innan tillträde är lång kan mycket hända, tex värdet på bostaden kan sjunka, räntan gå upp, skador på huset/lägenheten, etc.

   Mvh,
   Anna

   • Hej Anna.

    Lånelöftet gäller bara i 6 månader så du kan inte vara helt säker på att du får låna pengarna när 6 månader har passerat.
    Där har man ju ett litet problem om man köper något med långt fram till tillträde.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Vi sålde vårt hus i oktober 2018. Handpenning betalades som vi behövde som handpenning till vårt nya hus som ska byggas och vara klart i slutet 2019. Tillträdet till vårt gamla hus sker 3 juli 2019 och först då får vi ju hela betalningen. Ska försäljningen redovisas på 2018 års deklaration? Det är ju inte möjligt för oss att betala in vinstskatten förrän vi fått betalt. Hur gör man då?

   • Hej Ola.

    Ja det är kontraktsdatum som gäller.
    Affären skall deklareras i den deklaration som dimper ner i brevlådan nu under våren 2019.

    Men du kan vara lugn. Skatten behöver du inte betala in på ditt skattekonto förrän senast 12 november 2019.

    Mvh admin på EKonomifokus

  • Hej! Vad kan det vara för ”viktiga dokument” som ska lämnas över vid tillträdet till en br? Minns inte att jag fick några när jag tillträdde min lägenhet?
   Mvh
   Nyfiken

   • Hej Linn.

    Våtrumsintyg, garantibevis på vitvaror, instruktionsböcker osv är några exempel på dokument som lämnas över på tillträdet om de finns.

    mvh admin på Ekonomifokus

  • Tips
   1. Mäklarofferter.se - Jämför mäklarna och deras offerter
   2. Lånekoll.se - Jämför räntor på lånelöften för bolån & privatlån

  • Hej,

   Märkligt. Det är alltid upp till säljaren vem han/hon vill sälja till oavsett vem som har högsta budet. Vad är det för problem som kan uppstå menar du?
   Som jag ser det förlorar Klaus pengar på att följa ditt råd.

   Mvh Fredrik

   • Hej Fredrik.

    Enligt min erfarenhet blir det oftast bäst att välja vinnaren i budgivningen trots att det kostar några tusenlappar extra för säljaren i detta fall.
    När man ringer nummer två i budgivningen och förklarar att säljaren inte vill sälja till nummer 1 uppstår det ofta misstankar om att något inte gått rätt till i budgivningen.
    Man ökar risken kraftigt för att det skall bli strul i affären.

    Du har helt rätt i teorin i det du säger. Det är inga konstigheter egentligen, som säljer får man välja nummer två om man hellre vill det.
    Men eftersom man har med människor att göra (och det finns så väldigt mycket svårhanterliga människor där ute) så tar man en stor risk om man vänder sig till nummer två istället.
    Budgivare nummer två tror ofta att det är säljaren kompis som är budgivare nummer 1 osv osv. Misstankar om fusk helt enkelt.

    Denna bedömning gör jag efter att ha ansvarat för ca 300 budgivningar.

    Mvh admin på Ekonomifokus

  • Hej Ekonomifokus.
   Tack för en bra artikel.

   Jag har budgivning på mitt hus nu och deadline är imorgon.
   Som det ser ut nu kommer budgivaren som vinner att ha ett bud på 10.000kr över den andra budgivaren.

   Problemet är att vinnaren inte kan flytta in förrän om 3 månader.
   Den förlorande budgivaren kan flytta in/tillträda om 1 månad.

   Huset står tomt så det kostar mig ca 7500kr varje månad som det står tomt.
   Borde jag välja budgivaren som kommer tvåa i bufgivningen?

   • Hej Klaus.

    Man vill helst välja budgivaren som vinner budgivningen för att undvika problem.
    Jag hade valt vinnaren i budgivningen även om jag förlorade några tusenlappar på det.

    Mvh admin på Ekonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here