Visning av hus och lägenhet – Tips och råd

2

I princip alla vet hur en visning av en bostad går till. En säljare eller en mäklare öppnar bostaden, tänder lampor, ljus och hälsar alla spekulanter välkomna.
Vanligtvis gör även mäklaren/säljaren en notering med namn och telefonnummer till de spekulanter som dyker upp och kontaktar sedan spekulanterna via telefon 1-3 dagar senare för att stämma av intresset. Det finns dock en del saker som skiljer visningarna åt och som säljare av en bostad finns det några olika val som du måste göra.

Bokad eller öppen visning

Skall man ha en öppen visning eller skall den vara bokad?
Öppen visning innebär att det är öppet hus. Säljaren eller mäklaren får sedan ta namn och telefonnummer på plats av alla spekulanter som dyker upp. Bokad visning innebär att spekulanterna bokar in sig i förväg med sitt namn och telefonnummer.
Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Fördelen med öppna visningar är att det kan vara en lägre tröskel för spekulanterna.
Det vill säga, det är inte en lika stor grej att bara dyka upp på en visning som att boka in sig i förväg och binda upp sig på en specifik tid. Risken att man tappar spekulanter på grund av att de måste boka in sig i förväg är dock väldigt liten. Faktum är att det ofta dyker upp spekulanter på bokade visningar som har missat att anmäla sig/boka in sig i förväg.

Fördelen med bokade visningar är att man har koll på vilka som kommer på visningen.
Det är sällan en nackdel att ha kontaktuppgifter till spekulanterna som avser att komma på visningen. Om man behöver kontakta spekulanterna av olika anledningar så är det en stor fördel att ha kontaktuppgifter till de som planerat att komma på visning.
Exempel på skäl då man kan behöva kontakta spekulanter är när man måste flytta visningens tid/datum eller om man till exempel får ett förhandsbud på bostaden som man behöver diskutera/stämma av med spekulanterna hur de ställer sig till budet.
Det kan även vara så att mäklaren vill kontakta spekulanterna innan visning för att se till att de har lånelöfte klart redan till visningen för att kunna medverka i en budgivning.

En annan fördel med bokade visningar är att man kan se till att inte alla spekulanter kommer samtidigt. Med bokade visningar kan man sprida ut besökarna så att man som säljare eller mäklare kan ta sig tid och prata med alla besökare ordentligt under visningen.
Om alla kommer samtidigt blir det oftast bara en stor röra.

Vi på Ekonomifokus rekommenderar bokade visningar. Då har man bäst kontroll över hela situationen och lämnar inte lika mycket åt slumpen. Att ha tillgång till kontaktuppgifter till spekulanterna innan visning kan till och med ibland leda till att man får ett högre slutpris på bostaden.

Helgvisning eller visning på en vardag

Hur många visningar man skall ha samt vilka veckodagar de bör ligga på är även det ett viktigt val att göra som säljare. Helgvisningar i all ära men faktum är att folk är väldigt upptagna på helger med olika aktiviteter. Barnen skall spela fotbollsmatch eller mormor fyller år. Man bör därför ha minst två st olika visningar tycker vi.
Man bör även tänka lite på vilka klockslag man har visning så att man har solen på rätt sida av bostaden under visningen. En soldränkt balkong lockar alltid mer än en skuggig.

Fördelen med helgvisningar är att folk ofta kan känna sig mindre stressade på helgerna. Man har inte samma brist på tid som på vardagarna när man jobbar.
Under höst och vinter kan det dock vara ett måste med helgvisningar på till exempel hus, villor och radhus då kvällarna är mörka och det blir svårt att se hur bostaden ser ut på utsidan. Som vi nämner ovan är helgerna tyvärr ofta uppbokade med andra aktiviteter så helgvisning är inte så bra som många tror.

Fördel med vardagsvisningar är att folk oftast inte är uppbokade på en massa andra aktiviteter på dagarna. De allra flesta har möjlighet att svänga förbi på väg hem från jobbet eller smita ifrån jobbet för en visning på lunchen. Det kan därför vara en god idé att ha två st visningar på en vardag. En lunchvisning och en eftermiddag/kvällsvisning.
På lunchen kommer alla pensionärer, skift- och nattarbetare och alla som är lediga av olika orsaker. På eftermiddagens visning svänger folk förbi på vägen hem från jobbet.
En visning tar oftast inte mer än 15-30 minuter för en spekulant och då hinner man hem och kan laga mat, träna eller vad man nu vill hinna med innan det är dags att gå och lägga sig på kvällen.

Vi på Ekonomifokus anser att det bästa är att ha 2-3 st planerade visningar. En på en helgdag samt 1-2 st på en vardag. Det skall helst inte vara för många dagar mellan visningarna då spekulanter tenderar att tappa intresset för bostaden efter några dagar.
Man bör starta budgivningen 1-2 dagar efter visningarna.

Välj rätt mäklare och undvik att betala för mycket för mäklartjänsten

En duktig mäklare har koll på när det är bäst att ha visning, hur många visningar man bör ha och vilka tider på dagen som lämpar sig bäst för visningar.
För att samla in offerter från mäklarna som arbetar i ditt område kan du använda hemsidan Hittamäklare.se. Där kan du helt gratis och utan att förbinda dig till något samla in offerter från mäklare för att sedan kunna jämföra och se vilken som är bäst och mest prisvärd.
Offerterna kan du även nyttja när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

Hittamäklare.se listar även omdömen och betyg på mäklarna på sin hemsida som tidigare kunder lämnat.

2 KOMMENTARER

  1. Skulle önska en sammanställd lista över olika mäklarfirmor som anger var och ens mäklararvode ( inom ett visst spann naturligtvis) vid en viss lägenhets bostadsyta, månadsavgift, läge/område, skick, etc. Finns det?

    • Hej Annica.

      Nej tyvärr. En sådan lista går ej att göra då varje enskild mäklare har sin egen prissättning på sina tjänster.

      Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga till oss

Använd dig av formuläret nedan.

Please enter your comment!
Please enter your name here