Visning av hus och lägenhet – Tips och råd

I princip alla vet hur en visning av en bostad går till. En säljare eller en mäklare öppnar bostaden, tänder lampor, ljus och hälsar alla spekulanter välkomna.
Vanligtvis gör även mäklaren/säljaren en notering med namn och telefonnummer till de spekulanter som dyker upp och kontaktar sedan spekulanterna via telefon 1-3 dagar senare för att stämma av intresset. Det finns dock en del saker som skiljer visningarna åt och som säljare av en bostad finns det några olika val som du måste göra.

Bokad eller öppen visning

Skall man ha en öppen visning eller skall den vara bokad?
Öppen visning innebär att det är öppet hus. Säljaren eller mäklaren får sedan ta namn och telefonnummer på plats av alla spekulanter som dyker upp. Bokad visning innebär att spekulanterna bokar in sig i förväg med sitt namn och telefonnummer.
Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen.

Fördelen med öppna visningar är att det kan vara en lägre tröskel för spekulanterna. Det vill säga, det är inte en lika stor grej att bara dyka upp på en visning som att boka in sig i förväg och binda upp sig på en specifik tid. Risken att man tappar spekulanter på grund av att de måste boka in sig i förväg är dock väldigt liten. Faktum är att det ofta dyker upp spekulanter på bokade visningar som har missat att anmäla sig/boka in sig i förväg.

Fördelen med bokade visningar är att man har koll på vilka som kommer på visningen. Det är sällan en nackdel att ha kontaktuppgifter till spekulanterna som avser att komma på visningen. Om man behöver kontakta spekulanterna av olika anledningar så är det en stor fördel att ha kontaktuppgifter till de som planerat att komma på visning.

Exempel på skäl då man kan behöva kontakta spekulanter är när man måste flytta visningens tid/datum eller om man till exempel får ett förhandsbud på bostaden som man behöver diskutera/stämma av med spekulanterna hur de ställer sig till budet.
Det kan även vara så att mäklaren vill kontakta spekulanterna innan visning för att se till att de har lånelöfte klart redan till visningen för att kunna medverka i en budgivning.

En annan fördel med bokade visningar är att man kan se till att inte alla spekulanter kommer samtidigt. Med bokade visningar kan man sprida ut besökarna så att man som säljare eller mäklare kan ta sig tid och prata med alla besökare ordentligt under visningen. Om alla kommer samtidigt blir det oftast bara en stor röra.

Vi på Ekonomifokus rekommenderar bokade visningar. Då har man bäst kontroll över hela situationen och lämnar inte lika mycket åt slumpen. Att ha tillgång till kontaktuppgifter till spekulanterna innan visning kan till och med ibland leda till att man får ett högre slutpris på bostaden.

Ska du sälja din bostad rekommenderar vi att du först jämför mäklarna och deras arvoden på Mäklarofferter.se.

Helgvisning eller visning på en vardag

Hur många visningar man skall ha samt vilka veckodagar de bör ligga på är även det ett viktigt val att göra som säljare. Helgvisningar i all ära men faktum är att folk är väldigt upptagna på helger med olika aktiviteter. Barnen skall spela fotbollsmatch eller mormor fyller år. Man bör därför ha minst två st olika visningar tycker vi.
Man bör även tänka lite på vilka klockslag man har visning så att man har solen på rätt sida av bostaden under visningen. En soldränkt balkong lockar alltid mer än en skuggig.

Fördelen med helgvisningar är att folk ofta kan känna sig mindre stressade på helgerna. Man har inte samma brist på tid som på vardagarna när man jobbar.
Under höst och vinter kan det dock vara ett måste med helgvisningar på till exempel hus, villor och radhus då kvällarna är mörka och det blir svårt att se hur bostaden ser ut på utsidan. Som vi nämner ovan är helgerna tyvärr ofta uppbokade med andra aktiviteter så helgvisning är inte så bra som många tror.

Fördel med vardagsvisningar är att folk oftast inte är uppbokade på en massa andra aktiviteter på dagarna. De allra flesta har möjlighet att svänga förbi på väg hem från jobbet eller smita ifrån jobbet för en visning på lunchen. Det kan därför vara en god idé att ha två st visningar på en vardag. En lunchvisning och en eftermiddag/kvällsvisning.
På lunchen kommer alla pensionärer, skift- och nattarbetare och alla som är lediga av olika orsaker. På eftermiddagens visning svänger folk förbi på vägen hem från jobbet.
En visning tar oftast inte mer än 15-30 minuter för en spekulant och då hinner man hem och kan laga mat, träna eller vad man nu vill hinna med innan det är dags att gå och lägga sig på kvällen.

Vi på Ekonomifokus anser att det bästa är att ha 2-3 st planerade visningar. En på en helgdag samt 1-2 st på en vardag. Det skall helst inte vara för många dagar mellan visningarna då spekulanter tenderar att tappa intresset för bostaden efter några dagar. Man bör starta budgivningen 1-2 dagar efter visningarna.

Hur många besökare kommer det i snitt på en visning?

En vanlig fråga man får som mäklare är hur många spekulanter det brukar komma på visning. Det är en fråga som det inte finns något generellt svar på. Det beror helt enkelt på en massa olika faktorer. Utgångspris är en faktor. Om man sätter ett lågt utgångspris på bostaden kommer man få en jäkla massa visningsgäster. Sätter man ett lite för högt utgångspris så kanske det inte kommer någon alls. En annan faktor är vilket område som bostaden ligger i. Om det är ett populärt område kommer det fler på visningen.

Som bostadssäljare får man helt enkelt ha lite is i magen, invänta visningen och se hur många som dyker upp. Det går helt enkelt inte att säga på förhand hur många som kommer komma. Det blir bara en ren gissning från mäklarens sida om han/hon skall försöka förutspå antalet spekulanter på en visning.

Välj rätt mäklare och undvik att betala för mycket för mäklartjänsten

En duktig mäklare har koll på när det är bäst att ha visning, hur många visningar man bör ha och vilka tider på dagen som lämpar sig bäst för visningar.
För att samla in offerter från mäklarna som arbetar i ditt område kan du använda hemsidan Mäklarofferter.se. Där kan du helt gratis och utan att förbinda dig till något får hjälp att samla in offerter och att jämföra mäklare som är aktiva i ditt område.
Offerterna kan du även nyttja när du skall förhandla om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.

Mäklarofferter.se listar även omdömen och betyg på mäklarna på sin hemsida som tidigare kunder lämnat.

8 KOMMENTARER

 1. Har jag som säljare rätt att begära och veta fullständigt namn på den/de som bokar visning av min fastighet via Min Mäklare?

  Undrar Vänligen Annie

  • Hej Annie.

   Jag är osäker faktiskt men det brukar inte vara några konstigheter. Jag ser ingen anledning till varför inte mäklaren skulle vilja lämna ut de uppgifterna.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 2. Får mäklaren lämna ut en spekulationslista till säljaren innan visning där det står information om att en av spekulanterna tidigare har tackat nej till huset efter besiktning? Strider inte det mot GDPR-lagen? Är det sekretessbelagda uppgifter? Innehåller denna lista personuppgifter på spekulanterna eller är den anonymiserad?

  • Hej Sara.

   Det vet jag inte faktiskt. Men jag tror inte att det är några konstigheter eftersom det är säljaren som är uppdragsgivare till mäklaren.

   Mvh admin på Ekonomifokus

 3. Hej

  Jag har anlitat en mäklare sedan strax över två månader tillbaka. Jag har redan haft åtta stycken visningar varav de fem senaste endast till en privatvisning för en åt gången. Detta är ju väldigt påfrestande som säljare att hela tiden hålla lägenheten i rent skick. Är det normalt att en mäklare vill ha så många visningar och bör man istället vara tacksam för att det är så många?

  Jag har endast fått ett bud och detta bud var under utgångspris. Om jag säger upp avtalet med mäklaren (enligt avtal tre månader) får jag kontakta en spekulant i efterhand och sälja den privat istället?

  Mvh Anders

  • Hej Anders.

   Du skall enbart vara tacksam att mäklaren anstränger sig och gör sitt bästa för att hitta köpare till din bostad.
   Givetvis är det lite jobb för dig att hålla lägenheten städad men det får du stå ut med om du vill få sålt lägenheten.

   De spekulanter som mäklaren har hittat är knutna till mäklaren. Du kan alltså inte säga upp uppdragsavtalet och sedan sälja till någon av de spekulanter som mäklaren fixat eller som tillkommit under mäklarens uppdragstid. Om du kör en fuling och gör så ändå så har mäklaren juridisk rätt till sin provision.

   Mvh admin på EKonomifokus

 4. Skulle önska en sammanställd lista över olika mäklarfirmor som anger var och ens mäklararvode ( inom ett visst spann naturligtvis) vid en viss lägenhets bostadsyta, månadsavgift, läge/område, skick, etc. Finns det?

  • Hej Annica.

   Nej tyvärr. En sådan lista går ej att göra då varje enskild mäklare har sin egen prissättning på sina tjänster.

   Mvh admin på EKonomifokus

Ställ en fråga

Please enter your comment!
Please enter your name here