Det finns inga lagar eller regler som säger att man inte får sälja sin bostad själv, utan mäklare. Det är alltså fritt fram att sälja själv, vilket lockar många. Den största fördelen är att man slipper betala ett mäklararvode. Den största nackdelen är att man enligt undersökningar får ut ett lägre slutpris än om man säljer via mäklare. En rapport från värderingsdata visar att fastighetsmäklare får ut i snitt 26 % högre slutpris än de som säljer själva.
Artikelns innehåll:
1. De viktigaste punkterna att tänka på om du skall sälja utan mäklare
2. Guide & checklista i 12 steg – så säljer du privat, utan mäklare
3. Video: så säljer du utan mäklare
4. För- & nackdelar med att sälja själv
Klicka för att gå direkt ner till önskad rubrik
De 7 viktigaste punkterna att tänka på när du säljer utan mäklare
- Du sparar in på mäklararvodet – En mäklare tar ofta i snitt ca 40 000 – 50 000 kr i arvode för en försäljning av en bostadsrätt och ett arvode på 65 000 – 80 000 kr i snitt för en försäljning av ett hus.
- Du har inte tillgång till samma marknadsföringskanaler som mäklarna – Du riskerar därför att missa potentiella budgivare som kan buda upp priset på bostaden.
- Det är mycket som kan gå fel i en bostadsaffär – Om du inte känner dig säker på att du klarar av att göra allt juridiskt korrekt så kanske det är bättre att anlita en mäklare som hjälper dig.
- Du måste göra allt jobb själv – Det tar mycket tid och energi att sköta alla moment i försäljningen själv. Har du et välbetalt jobb kanske det är värt att lägga tiden och energin där istället och anlita ett proffs som sköter bostadsaffären.
- Enligt undersökningar får du sämre betalt om du säljer själv – Rapporten vi nämner längst upp i artikeln pekar på att en mäklare får i snitt 26% bättre betalt för bostaden än privatsäljare. Om den statistiken stämmer så är det en förlustaffär att sälja själv och det kan handla om riktigt stora pengar man går miste om.
- Du bör vara en duktig säljare – Du bör ha förmågan att få spekulanterna at känna sig trygga i affären. Trygga och glada spekulanter lägger fler bud.
- Du kan sälja själv men anlita en mäklare för pappersarbetet och bankkontakterna – Att anlita en mäklare som hjälper till med kontrakt, bankkontakter, tillträde osv kallas för att man anlitar mäklaren för ett skrivuppdrag. Ett skrivuppdrag för en bostadsrätt kostar vanligtvis ca 5 000 – 25 000 kr och ett skrivuppdrag för ett hus kostar vanligtvis ca 10 000 – 25 000 kr. Priset varierar kraftigt beroende på vilken mäklare du anlitar för skrivuppdraget.
💡 Planerar du att sälja en bostad?
Hittamäklare.se hjälper dig att samla in offerter och jämföra de olika mäklarna som är aktiva i ditt område. Offerterna kan du sedan använda när du skall välja mäklare samt när du skall förhandla om arvodet med den mäklare du vill anlita. Det är helt gratis och du förbinder dig inte till något när du gör en ansökan.
Guide & checklista – sälj bostaden utan mäklare
I denna guide går vi igenom processen, steg för steg, hur det går till när man säljer sin bostad själv, utan mäklare. Läs guiden och lär dig vad du skall tänka på under försäljningen.
1. Värdera bostaden
Bjud hem en eller flera mäklare på en kostnadsfri värdering. Mäklarna ger dig en uppskattning av vad bostaden är värd, ger dig tips på värdehöjande renoveringar osv helt gratis. Mäklarna gör detta för att de hoppas på att få sälja bostaden. Du bestämmer själv om du vill anlita en mäklare eller inte och de blir inte sura om du väljer att sälja själv istället. Låtsas som att du fortfarande funderar på om du skall anlita en mäklare eller inte så slipper du definitivt sura miner.
Är din bostad värd mer än 500 000 kr är det enligt oss bättre att du anlitar en mäklare som hjälper dig med försäljningen. Du bör kunna hitta en mäklare som gör jobbet för ett arvode runt 20 – 25 000 kr när det gäller en bostad med ett så pass lågt värde.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Hur en kostnadsfri värdering går till
Börja med att jämföra mäklararvoden
Det kommer att kosta pengar att sälja din bostad även om du gör det helt själv.
Börja därför alltid med att göra en kostnadsfri ansökan på hemsidan Hittamäklare.se. Du får då hjälp med att samla in offerter och att jämföra de mäklare som arbetar i din kommun. Offerterna kan du sedan använda för att jämföra kostnaden för dig att sälja själv gentemot kostnaden att anlita en mäklare som gör allt arbete åt dig. Du förbinder dig inte till något när du fyller i dina uppgifter hos Hittamäklare
2. Renovera inför försäljningen?
Är det något i eller utanför bostaden som bör renoveras eller fixas till innan du säljer? En mäklare kan ge dig tips och råd kring värdehöjande renoveringar och förbättringar. Bedöm sedan själv om det är värt att genomföra renoveringarna eller inte, det vill säga om du kommer att tjäna på att göra den eller om det är bättre att sälja bostaden i nuvarande skick.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Renoveringar inför försäljning
3. Besiktiga bostaden innan försäljning?
Skall du göra en så kallad förhandsbesiktning av bostaden? Att besiktiga bostaden innan du säljer den kan ofta vara en bra idé om du säljer hus. Säljer du en bostadsrätt brukar det i regel inte behövas.
En förhandsbesiktning gör att spekulanterna känner sig tryggare när de skall lägga bud på bostaden och tanken är att det därmed skall leda till ett högre slutpris.
En förhandsbesiktning kostar vanligtvis runt 18 – 20 000 kr och inkluderar då en försäkring mot dolda fel. Enbart besiktningen kostar ca 8 – 10 000 kr.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Förhandsbesiktning
4. Homestyling inför marknadsföring av bostaden
Skall du styla bostaden själv eller skall du anlita en firma som gör detta åt dig? Även om du väljer att styla själv så kan det ändå vara värt att betala 1500 kr – 2500 kr för en konsultation av en stylist. Stylisten ger dig då tips och råd på hur du kan fixa till bostaden och vad som behöver köpas in för att skapa en bättre helhetskänsla kring bostaden.
Om du säljer via mäklare kan vissa mäklare baka in en konsultation med en stylist eller en liten styling i mäklararvodet.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Styla själv inför försäljning
🔗 Läs vår artikel om: Vad kostar homestyling?
5. Fotografering
Skall du fotografera själv eller skall du anlita en professionell fotograf? Om du inte är en extremt duktig fotograf så bör du anlita ett proffs som hjälper dig. Bilderna är superviktiga eftersom det är bilderna som lockar flest spekulanter till din bostad.
Att anlita en professionell fotograf för en bostadsfotografering kostar vanligtvis ca 2 000 – 4 000 kr.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Fotografering av bostad inför försäljning
6. Annonsering
Den största hemsidan för bostadsannonsering, Hemnet.se är exklusiv för mäklare så om du skall kunna annonsera där krävs det att du anlitar en mäklare. Detsamma gäller för uppstickaren Boneo.se.
Du som privatperson kan annonsera ut ditt hus på Blocket.se, olika grupper på Facebook och du kan sätta upp lappar i mataffären. Detta är en av de största nackdelarna med att sälja privat utan mäklare. Du når inte lika mycket spekulanter. Du löper alltid risken att få sämre betalt för din bostad om du säljer den själv och detta är en av anledningarna.
När du skriver din annons och din beskrivning av bostaden är det viktigt att du till 100% håller dig till sanningen. Det kan annars bli dyrt i efterhand eftersom du riskerar att bli ersättningsskyldig till köparen om uppgifter inte stämmer.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Annonsering på Hemnet – kostnader
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Marknadsföring och annonsering vid försäljning av bostad
7. Visningar
Se till att städa bostaden grundligt så att det är rent och fräscht inför visningen. Undvik doftljus och andra doftprylar, det kan tolkas som att du försöker dölja dålig lukt i bostaden.
Ge spekulanterna utrymme att titta själva på bostaden utan att du som säljare följer efter dom vart dom än går i bostaden. Var trevlig och hjälpsam och prata inte för mycket. Ge spekulanterna utrymme att ställa frågor och även att prata med sina familjemedlemmar eller kompisar som följt med på visningen som stöd.
Att ställa fram någon skål med godis eller bjuda på något att tugga på är aldrig fel. Blodsockernivån kan påverka människors humör, se till att ingen går runt och är tjurig på grund av lågt blodsocker.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Visningar
8. Budgivning
Mäklarna har egna IT-system som styr budgivningen. Vanligtvis läggs bud via sms eller andra tekniska lösningar. Som privat säljare bör du sköta budgivningen via telefonen. Ring alla intressenter och presentera alla bud som kommer in till samtliga budgivare.
Ett bra system är att du skickar ut varje bud som du får in via sms till samtliga budgivare. Anteckna sedan alla bud på en lista med namn och telefonnummer till budgivaren. Detta gör att budgivarna kan känna sig trygga. Glöm ej att kontrollera så att budgivarna har lånelöfte hos banken när dom lägger sitt första bud. Det gör du enklast genom att fråga.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Budgivningar
Kontrollera budgivarens finansiering vid bud
Du bör kolla upp om budgivaren har finansieringen ordnad för köpet innan du godkänner första budet.
Du kan inte kontakta köparens bank och ställa frågor om köparen på grund av banksekretessen. Du måste helt enkelt få ett skriftligt lånelöfte uppvisat för dig innan du låter spekulanten lägga bud. Om köparen inte skall ta några lån behöver du be att få se ett kontoutdrag som visar att köparen har finansieringen ordnad för köpet. Det sista alternativet är att köparen ber sin bankman kontakta dig via mail och bekräfta att finansieringen är ordnad för köpet.
Det går också att vänta med att kräva ett lånelöfte eller kontoutdrag tills det blir dags att skriva kontrakt men det säkraste är att kräva det innan första budet.
9. Skriva kontrakt
Välj mellan att sköta kontraktsskrivningen själv eller att anlita en mäklare som ansvarar för allt pappersarbete. När en mäklare anlitas enbart för pappersarbetet kallas det för ”skrivuppdrag”.
🔗 Läs även vår artikel om: Skrivuppdrag
Om du vill sköta allt själv, var noggrann och lägg in alla villkor som du och köparen kommer överens om i kontraktet. Du och köparen behöver komma överens om följande uppgifter som bör stå med i kontraktet:
- Tillträdesdatum
- Pris
- Besiktningsklausul i kontraktet eller inte
- Vad som skall ingå i köpet och inte
- Övriga krav eller önskemål
- Eventuella andra tilläggsklausuler
Du bör även bifoga en objektsbeskrivning till kontraktet, dvs en beskrivning av bostaden.
Följande punkter MÅSTE enligt lag stå med i kontraktet för att det skall vara giltigt:
- Signaturer – Bägge parter måste skriva under avtalet med underskrifter, namnförtydligande, ort och datum.
- Köpeskilling – Avtalet måste innehålla köpeskillingen, dvs bostadens pris.
- Överlåtelseförklaring – Förklaring som säger att ”härmed överlåter säljaren bostaden till köparen”
- Fastighetsbeteckning (gäller bara för fastigheter)
- Bostadsrättsförening & lägenhetsnummer (gäller bara bostadsrätter)
Ladda ner våra mallar för kontraktet
Du kan ladda ner våra mallar för kontraktet om du känner att du har bra koll på allt kring kontraktet.
Disclaimer: vi tar inget ansvar för de kostnadsfria juridiska mallar och avtal som publiceras. Använd dokumenten på eget ansvar.
För några få hundralappar får du färdiga avtalspaket hos Juridiskadokument.se som gör processen enkel och trygg. De har avtal både för villor och bostadsrätter och i priset ingår hjälp med att att fylla i avtalen korrekt.
Vilka dokument skall finnas med?
När man säljer en bostadsrätt måste man ha ett överlåtelseavtal och en ansökan om medlemskap i bostadsrättsföreningen.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Kontraktsskrivning
Vad kan hända om köparens ekonomi inte räcker till?
Om en köpare inte har finansieringen ordnad kan det bli problem när bostaden skall betalas. Risken finns då att köparen inte kan betala för bostaden och tvingas bryta kontraktet. Visst, du som säljare har då rätt till ersättning av köparen för ALLA förluster du gör på grund av detta men du tvingas genomföra en helt ny försäljning av bostaden med allt det medför i form av kostnader och arbete. Dessutom finns ju risken att köparen inte har några pengar alls och då spelar det ingen roll om du har rätt till ersättning. Finns inga pengar kan du inte få några pengar.
Om affären gäller en bostadsrätt kan köparen bli nekad medlemskap och då faller hela affären. Du som säljare står då på ruta ett igen och har ingen rätt till ersättning.
10. Besiktning & andra eventuella villkor
Skall bostaden besiktigas av köparen? Om ett sådant villkor finns med i kontraktet har köparen rätt att besiktiga bostaden inom angiven tid. Om köparen hittar fel på besiktningen som inte uppdagats innan kontraktsskrivningen kan köparen pruta på priset alternativt dra sig ur affären.
Andra villkor och klausuler
I kontraktet kan man skriva in andra villkor/klausuler om man önskar. Friskrivningsklausulen är ett exempel. Det finns även villkor som gör att köpet blir svävande, dvs ännu inte helt bindande. Några exempel på sådana svävarvillkor är:
- Besiktningsklausul – köparen får besiktiga bostaden
- Försäljningsklausul – köparen får tid på sig att sälja sin egen bostad
- Låneklausul – köparen får tid på sig att fixa lånelöfte
- Klausul för bankens godkännande av bostaden – köparens bank skall godkänna bostaden
Det är väldigt viktigt att klausuler i kontraktet formuleras på rätt sätt för att eliminera risken att det blir strul och rättegångsprocesser om något går fel i affären.
11. Tillträde
Boka in ett tillträde hos köparens bank i god tid innan den avtalade tillträdesdagen. Banken hjälper er med att föra över pengarna och lösa eventuella lån som du har på bostaden. Innan ni ses på banken skall du ha städat och tömt bostaden på alla dina personliga tillhörigheter. Var extremt noga med flyttstädningen. Töm även alla utrymmen såsom förråd osv. Ett tips är att anlita en städfirma som genomför flyttstädningen. Med RUT-avdraget så blir städhjälp oftast inte så dyrt.
🔗 Läs vår djupgående artikel om: Tillträde
12. Deklarera försäljningen
Året efter försäljningen skall affären deklareras. Gör du vinst skall du betala 22% i skatt på vinsten.
De flesta mäklarna erbjuder hjälp med deklaration av försäljningen som del av deras tjänst, dvs det ingår i mäklararvodet. Säljer du privat är detta något som du måste lösa själv.
Vi har skrivit en mycket bra guide som förklara hur du räknar ut vinsten när du deklarerar en bostadsförsäljning.
🔗 Läs vår guide: Räkna ut vinst/förlust och skatt vid försäljning
Är det värt besväret?
Efter att ha läst denna artikel så inser du säkert att det kommer att bli en hel del jobb för dig om du väljer att sälja din bostad själv. Hämta in lite offerter och ta ett möte med mäklare så att du kan ställa arbetsinsatsen emot kostnaden för att låta en mäklare göra jobbet. Undersök om det är värt det. Utnyttja den kostnadsfria och förbehållsfria hemsidan Hittamäklare.se för att jämföra mäklarna och deras offerter.
Video
I detta videoklipp förklarar EFN hur det går till att sälja bostaden utan mäklare
Fördelar & nackdelar med att sälja bostad privat
Fördelar:
- Du slipper betala för mäklaren
- Det kan vara roligt att lära sig processen
- Du får en närmare kontakt med din köpare
Nackdelar:
- Du får mindre betalt för bostaden enligt statistiken
- Du får göra allt jobb själv
- Risken ökar att något går fel
- Du får sämre marknadsföring av bostaden
- Du kan inte använda Hemnet
Frågor och svar
Ja, det finns inga krav på att man måste anlita en mäklare.
Nej, inte enligt statistiken
Ja, inga lagar eller regler hindrar dig.
Ja, inga lagar eller regler hindrar dig.
Ja, inga lagar eller regler hindrar dig.
Läs även våra artiklar:
- Sälja hus – komplett guide
- Sälja bostadsrätt / lägenhet – komplett guide
- Flippa bostadsrätt/lägenhet med vinst – komplett guide
- Flippa hus – komplett guide
- Frågelista – hus och bostadsrätt
- Byta mäklare
- Får ej sålt bostaden
- Hittamäklare – omdöme & recension
- Kvar efter skatt och lösen av lån – sälja bostadsrätt och hus
- Köpa bostad utan mäklare
Tyvärr har jag kännedom till 2 tilfellen där samröra mellan mäklare och köpare har varit til nackdel för säljare. Och kommer värkligen säljarens ärliga uppgifter fram till köparen? Fastighetsmäklaren ser gärna att säljaren inte finns tilhands vid visnigar, till eksempel!
Hej Knut.
Generellt sett, ja. Men det finns givetvis dåliga mäklare också.
Det är därför det är så viktigt att välja rätt.
Mvh admin på Ekonomifokus
Tips
1. Hittamäklare.se - Jämför mäklarna och deras offerter
2. Zensum.se - Hitta lägsta bolåneäntan
Vad gör jag efter att kontrakt är skrivet?
Var registreras ägarbyte så att typ lantmäteri och skatteverk vet att huset sålts?
Hej James.
Om du sålt/köpt via mäklare så löser mäklaren allt sådant.
Då behöver du bara kontakta din bank och meddela att du köpt eller sålt bostaden.
Om du köp/sålt privat utan mäklare så måste ni boka in ett tillträde med banken.
På tillträdet skall ett köpebrev signeras och sedan skickas in till inskrivningsmyndigheten så att de kan registrera vem/vilka de nya lagfarna ägarna är.
Man kan även ansöka om lagfart med köpekontraktet om man inte vill använda sig av ett köpebrev.
Mvh admin på Ekonomifokus
När vi skulle utföra en del rot-projekt på villan för ca 12 år sedan behövde vi utöka lånen. Banken krävde att vi anlitade en värderingsman från en ackrediterad firma (som enbart arbetade med fastighetsvärderingar).
Värderingsmannen gick igenom både husets konstruktion, skicket, biytor, trädgård etc. samt alla handlingar mycket grundlig. Hen lämnade sedan en skriftlig värdering av huset före och efter tillbyggnaden, vilket banken tog del av och accepterade.
Många mäklare erbjuder numera kostnadsfri värdering av villor.
Hur ställer sig bankerna till deras värderingar?
(med tanke på att mäklarna i första hand är säljare)
Niklas W
Hej Niklas.
De kostnadsfria värderingarna är oftast bara muntliga och de kan du inte använda hos banken.
Skall du ha en skriftlig värdering av en mäklare som du kan använda hos banken får du vanligtvis betala för den
De flesta banker använder sig av och godkänner mäklarnas värderingar.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
Jag har köpt ett hus privat. Säljaren var desperat av någon anledning och sålde därför till ett pris som han senare inte var nöjd med skulle det visa sig.
Vi var överens om köpeskillingen på dagen för skrivning av köpekontrakt men det blev ett fel när det skrevs ut och det fattades en text om att säljaren åtog sig att utföra vissa renoveringar före tillträde.
Vi skrev ändå på, hade en muntlig överenskommelse om vad som skulle utföras, och handpenning betalades.
En dryg vecka senare hör säljaren av sig och vill skriva kontraktet en gång till eftersom han påstår det gamla kontraktet var ogiltigt då det inte var bevittnat (jag tyckte det lät logiskt men har i efterhand förstått att det var giltigt även utan vittnen).
Jag åker till säljaren som visar kontraktet som nu även ändrats så texten som saknades har lagts till. Däremot har säljaren även lagt till en text om friskrivning från dolda fel eftersom han anser att huset säljs under marknadsvärde. Jag blir mer eller mindre övertygad att jag måste skriva på då det gamla kontraktet var ogiltigt enligt säljaren och jag ville inte förlora min handpenning.
Dock så finns det inte heller denna dag några vittnen närvarande utan de ”vittnen” som skrivit under att dom bevittnat skrev på vid ett tidigare tillfälle och är inte med vid kontraktskrivningen.
Har jag gjort bort mig som skrev på kontraktet en gång till eller kan jag hänvisa att det första kontraktet är det som gäller då vi aldrig hävt det mellan skrivningarna och handpenningen erlades i samband med första kontraktskrivningen?
Är det andra kontraktet ens giltigt när det står falska vittnen? Eftersom det egentligen inte krävs vittnen vid köpekontrakt kanske det inte spelar roll att vittnena inte fanns på plats i verkligheten?
Bör jag påpeka detta för någon före köpebrev skrivs? Banken ska sköta lagfarten men dom bryr sig som jag förstår det inte vad som står i köpekontraktet utan är bara intresserade av köpebrevet?
Om inga dolda fel uppstår så kommer det aldrig ligga något intresse i att skapa en onödig konflikt med säljaren.
Så jag vill helst inte informera säljaren om det skulle vara så att det första kontraktet som vi skrev är det juridiskt bindande avtalet som ligger till grund för affären. Säljaren får gärna tro att det är det andra kontraktet som gäller även om det skulle visa sig inte stämma.
Först den dagen ett dolt fel uppstår skulle det kunna bli aktuellt att informera om hur det eventuellt ligger till.
MVH Leif
Hej Leif.
Vittnen behövs ej så det spelar ingen som helst roll.
Jag vet tyvärr inte vad som gäller när man skriver på två st olika kontrakt för köp av ett hus utan att först ha hävt det första.
Jag tror att det är det första avtalet som gäller och att det andra blir ogiltigt eftersom man inte kan sälja ett hus två gånger.
Jag är dock inte 100% säker så du får kontakta en jurist med din fråga.
mvh admin på EKonomifokus
Hej!
Jag har fått problem. Min Make. Han är boende på ett hem för dementa och har ärvt bostadsrätt och hus samt en halv tomt ihop med en kusin. Och kapital samt trippel av möblemang osv. Jag är dessutom hemsjukvårdad och sitter i rullstol och kan inte själv hantera försäljning, packning osv. Vi har en generalfullmakt skriven sedan 2015 där det står att jag får sälja hans fastigheter osv. Men nu står också att fastighetsbeteckningar osv. skall stå på fullmakten. Det vill jag minnas INTE stod så då vi skrev med vittnen.
Hur hanterar jag detta moment?
Och hur gör man med det praktiska i alltihop, kan mäklaren ev. axla bördan? Bort med allt bohag.
Egentligen är maken inte ansedd ännu för ej frisk på papper vilket innebär väl att han kan signera själv eller? Fönstret är öppet så att säga. Men inte för alltid så klart. Är det något hinder att jag låter transportera dokument mellan maken och mig för påskrift? Via posten eller skickebud.
Den halva sjötomten är ett problem i sig då den andre är påstridig och vill ha gratis. Den måste delas men utan det är den vårt ansvar helt. Den andre bryr sig inte och låter allt på hans sida förfalla. Vilket påverkar köpeskillingen. Kan mäklare detta också, juridiken kring delning?
Sorry för alla krångliga frågor
MVH Inge
Hej Ingegerd.
Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med din fråga.
Du får kontakta en jurist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej! Står i begrepp att sälja mitt hus som jag har ägt i 15 år. Betalade år 2003 1 miljon kr för huset. Under åren har jag lagt ned ca 1,5 miljoner i renovering och underhåll. Huset är från 1870-tal och är beläget vid en sjö med del i hamn för ev båt. Finns även två servitut för jordvärmeanläggning samt vattenkälla i skogen. Detta vatten kan kopplas in då vatten i gemensam brunn är i låga nivåer. Kan tänka mig ett försäljningspris på 5 miljoner kr.Är detta orimligt? Vet ju att det beror på köparen. Skulle även kunna tänka mig att uppsöka utländsk marknad. Vad blir ev. mäklararvode i detta fall? Kristina
Hej Kristina,
Värderingen av ditt hus har jag ingen aning om. Det får du kontakta en eller flera mäklare för att få en värdering på.
Mäklararvodet för ett hus på 5 miljoner ligger oftast runt 90-120.000 kr.
mvh admin på Ekonomifokus
Hej
Vi holder på at sälja vår bostadsrätt och vi har en mäklare. Men om vi nu hitta en person utan om mäklaren som vil köpa vår lägenhet får vi då sälja privat ?
Hej Kim.
Det beror på. Om mäklaren har ensamrätt i sitt förmedlingsuppdrag så kan ni inte sälja bostaden och slippa betala mäklaren.
Om mäklaren INTE har ensamrätt så kan ni göra det. Det står i förmedlingsuppdraget/uppdragsavtalet som ni skrivit med mäklaren.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej
jag funderar på att sälja mitt föräldrahem och till en släkting. Var vänder jag mig till att få någon sorts värdering av vad huset kan vara värt? Kan man anlita mäklare på orten att göra det? Banker?
Hej Ann-Katrine.
Ta hem två till tre olika mäklare som gör en värdering på bostaden.
Dra sedan ett snitt på de värderingar du fått och använd det värdet.
Det blir mest rättvist.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, jag har påbörjat en försäljning av min bostadsrätt och har tänkt sälja privat. Vi har skrivit papper och hon har betalat handpenning samt papper är inskickade till föreningen för godkännande. Nu hävdar hennes bank att de inte godkänner köp utan mäklare och att det ligger på mig att ordna med mäklare som då skriver nya kontrakt och gör en koll på att det inte finns lån på bostaden (det finns inga). Jag kan inte förstå hur detta kan ligga på mig utan känner att hon borde ha kollat med sin bank innan hon skrev på att hennes lånelöfte även gällde försäljning utan mäklare. Vad kan jag göra? Måste jag anlita mäklare eller är detta mer ”säljarens problem”? Mäklaren säger att de kan fixa papper för 15 000 men det innebär också att jag behöver ta ledigt en extra dag vilket blir några tusen till i kostnad som jag inte tycker att jag ska stå för.
Hej Johanna.
Din köpare är bunden av avtalet som ni har skrivit (om ni har skrivit ett avtal redan).
Om köparens bank kräver att en mäklare upprättar alla papper och avtal är det köparen som får ordna med det.
Om köparen inte lyckas ordna finansieringen så är det ju köparen som begår kontraktsbrott.
Du som säljare är alltså inte skyldig att göra något för att lösa situationen, det är din köpare som måste lösa detta för att inte begå avtalsbrott.
Antingen får hon byta bank eller så får hon anlita en mäklare som upprättar kontrakt som hennes nuvarande bank godkänner.
Mvh admin på Ekonomifokus
Men om man redan har en köpare, har förstått att hus måste energideklareras i dag?
Kan man göra detta själv då? Känns onödigt att betala 20-30 tusen om man har köpare vilket vi fått offert på.
Hej Åsa.
En energideklaration kostar endast runt 2.500 kr för den enklaste varianten som behövs.
Du behöver inte ha någon avancerad vid en försäljning utan den enklaste budgetvarianten räcker.
Mvh admin på EKonomifokus
Hej. Jag kommer att sälja min 1:a i centrala Göteborg under de kommande två åren.
Jag undrar om det är värt att göra en homestyling av lägenheten inför försäljningen?
Stylingen skulle kosta 15.000 kr.
Min lägenhet är värd ca 2,5 miljoner kr.
Hej Anna-Karin.
Ja du borde absolut styla lägenheten.
Du skall såklart ta hem stylisten på ett möte först så får hon/han göra en bedömning av din lägenhet.
Men om de anser att det bör göras så är det pengar väl investerade.
Ett möte eller en så kallad konsultation brukar ingå i mäklarens arvode. Det skall du inte behöva betala för.
Mvh Ekonomifokus
Håller med Valle
Mäklar arvoden oftast totalt orimliga och står sällan ii proportion vad de utför. Mäklaren arbetar med hjälp av mallar de har och anlitar fasta avtalade tjänster men sällan pro.fotografer utan gör detta själva med hjälp av någon kunnig på mäklarbyrån. De säljer flertal objekt under samma tidsduration och kan ibland lägga dessa objekt tex vid visning bara minuter efter vartandra. Detta gör många tidsvinster för mäklarna som de sedan debiterar styckvis till båda eller flera säljare. Mäklarna har stora rabbater hos tidningar och mediaföretag ca 60% rabatt mot andra mindre annonsörer. Vid fotografering används sk mäklarlins som ”gör” utrymmen ”större” mao faktist inte visar en ärlig bild av vad som fotograferas vilket inte är riktigt seriöst. Så hur ärligt visar de objektet egentligen då många objekt är fullständigt felaktigt värderade antingen för högt eller för lågt. I båda fallen gör det att de kan bli svårsålda och säljaren missnöjd i slutänden. Om objekt blir svårsålt kan de bli tvunget att sänkas vilket gör det ibland än mer svårsålt då det kan anses dåligt köp. Eller så är de undervärderade med lågt utrop och många bud men kanske då säljs för billigt i alla fall. Allt beroende om vad säljaren känner vid tillfället och påtryckningar från mäklaren då denne ej vill lägga mer tid. Känner personer som efter ett tag insett att huset varit helt felvärderat och sålts för billigt eftersom mäklaren pressat säljaren på att kränga fastigheten. Detta är något som säljaren kan uppleva ett bra tag efter försäljningen och då är det kört. Köparen idag är inte så lättlurad utan har ofta varit på många visningar och ser var de kan göra ”klipp”. Så jag tror inte det minsta på att man får ut mer av fastigheten om man anlitar en mäklare utan faktiskt tvärt om. Det är lättare att lura en säljare än en köpare helt klart. Om man säljer privat så fungerar Blocket mycket bra då där finns även de objekt som mäklarna säljer så det är mycket spekulanter där. Många kan då bli intresserade och kanske lägga snabbt bud då de tror att de kan göra klipp. Så får man många bud kan det vara aktuellt att då ändra till ett högre fast köp nu fast pris och då få ut vad man anser vara vad man är nöjd med. Innan du kommer igång att sälja är det mycket bra att tala med dina grannar, arbetskamrater, folk du känner eller folk du träffar på gym. affärer osv då de är riktigt bra info spridare ge dem ditt mob.nr . Ofta har grannar intresserade släktingar vänner som vill flytta nära dem osv. Som privat säljare är du inte under köplagen utan under avtalslagen och det regleras av vad du kommer överens om vid själva försäljningstillfället då kontraktet skrives och pengarna byter ägare inte vad som du angett tidigare. Ett kontrakt kan innehålla vad som helst inom lagens ramar om båda parter är införstådda, normal begåvade, läskunniga och godkänner eller frånskriver sig ansvar. Ingen skillnad mot att sälja vad som helst, då köparen har skyldighet att kontrollera vad han köper och är införstådd med kontraktet.
När man använder sig av banken för att föra över pengar och lösa lån så har banken inget ansvar för vad som står i kontraktet mer än vad som gäller lånen och vem som fysiskt äger fastigheten.
Hej Irina.
Mäklarnas arvoden baseras inte på hur mycket tid eller pengar de lägger på en försäljning.
De baseras på utbud och efterfrågan. Bostadssäljare i Sverige är beredda att betala dagens provsionsnivåer.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hejsan!
Jag håller på att gå igenom rutinerna för försäljning av en äldre villa som har varit mina föräldrars bostad under hela deras liv.
Det jag vill inflika är: att efter talat med fastighetsmäklare om både värdering, annonseringar, försäljning och deras arvoden m.m konstaterar jag följande:
Först höll jag på att ramla av stolen när jag fick höra deras första krav på arvode. När jag ville pruta och sa att visning skötte jag själv sänkte de priset med 10 000 kr. vilket även det var alldeles för högt.
Deras arvoden i förhållande till vad de utför är helt orimliga och står inte på långt när i proportion till deras antaganden. Jag har själv arbetat som konsult inom byggkonstruktion, så jag påstår mig i alla fall ha lite erfarenhet och bakgrund.
Det är bara att ta deras begärda arvode och bena upp det i vad kostnaderna finns så ser man vart det bär iväg.
Dra sedan av omkostnader för ev. besiktning, avtalsskrivning, som görs av extern jurist på bank, samt ev. annonser i tidningar och liknande. Ta sedan resten och dela med normalt konsultarvode hos motsvarande.
Ex. enligt tidigare inlägg ovan. Arvode till mäklare: 90 000 kr. avdrag för omkostnader, fotografering, ev. jurist, besiktning m.m: anta väldigt högt räknat ung. 25 000 kr. Kvar blir 65 000 kr.
Dela 65 000 kr med arvode på låt säga 1000 kr/h. Kvar blir 65 timmars arbete för mäklaren.
Alltså heltid 8 timmar heldagars arbete i 8 dagar enbart arbete för den fastigheten!
Det är ju så i normalfallet som konsulter, jurister, företag, hantverkare och övriga sätter sina arvoden!
Mäklarna som jag talat med har en benägenhet att framhäva sin fantastiska förträfflighet, experter på allt var gäller hus och försäljning och hur mycket tid de lägger ner, samt sina otroligt höga och omfattande omkostnader, som de inte kan specificera själva vid mi förfrågan.
Naturligtvis skall mäklarna ha betalt för sina tjänster, men de skall stå i proportion till vad de utför och vilken tid som de lägger ner i sitt arbete. (Som en väldigt liten bagatell kan nämnas att annonsen på hemnet får säljaren betala, men mäklare får i sin tur betalt från hemnet för att de satt ut annonsen där!)
Kontentan är att jag kommer att själv sälja fastigheten som jag genom arv blev ägare till.
Jag har gärna betalat för deras tjänster om det varit rimliga arvoden! men min tillit på mäklarna ligger väldigt lågt.
Med vänlig hälsning
Walle
Hej Walle.
Jag förstår ditt resonemang även om jag inte håller med dig.
Enligt undersökningar så får mäklare ut i snitt 10% högre slutpris på sina försäljningar än vad privatpersoner får som säljer sina egna bostäder utan mäklare.
Lycka till med din försäljning.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Jag undrar om det är skillnad på att sälja hus eller lägenhet utan mäklare nu när bostadspriserna går neråt?
Tidigare har de ju stigit hela tiden vilket gör att det blir en liten annan process med försäljningen.
Mvh Ronny S
Hej Ronny.
Det stämmer att det blir en liten annorlunda process när priserna är fallande.
Du bör dock genomföra försäljningen på samma sätt och du bör överväga att anlita en mäklare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Nu när bostadspriserna går neråt. Är det då klokt att sälja huset/lägenheten själv utan mäklare?
Det är ju inte lika kul att betala kostnaden för en fastighetsmäklare när man inte tjänar så mycket som man hade förväntat sig på bostaden.
Hej Icki.
Jag tycker det är fel att tänka så.
Jag tycker istället att man skall tänka i värde på bostaden man skall sälja.
Skall man sälja en bostad som är värd över 600.000 kr bör man anlita en fastighetsmäklare.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej, Jag ska sälja min bostadsrätt privat då jag haft turen att direkt hitta en köpare som dessutom är en släkting.
Vi har kommit överrens om pris och vi är båda väldigt flexibla gällande tillträdesdag. Han har ett godkänt lånelöfte.
I detta fall har jag svårt att motivera mig själv till att betala ett mäklararvode på 2-3%. Där av vill jag göra det själv.
Vilka risker finns det med att sälja bostadsrätten privat, utan mäklare?
Hej Carl.
Det finns inga direkta risker.
Det är viktigt att se till att köparen har finansieringen ordnad via ett lånelöfte.
Det kan vara en god ide för dig att be köparen att visa upp ett skriftligt lånelöfte innan ni skriver kontrakt om du inte litar fullt ut på din köpare.
Annars är det inga konstigheter om ni har ett ordentligt överlåtelseavtal/kontrakt som får med allt. HSB.se har bra överlåtelseavtal på sin hemsida.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
Tack för denna artikel. Den hjälpte mig väldigt mycket. Jag skall sälja min bostad privat utan mäklare och hade vissa delar av processen som jag inte riktigt hade förstått. Jag väljer att sälja privat för att undvika mäklararvodet såklart.
Det ska bli både kul och spännande men jag inser att det kommer innebära ökat ansvar och arbete.
Jag kommer annonsera min lägenhet på Blocket bostad och även via Facebook.
Vi får se hur detta går och om jag lyckas få ut ett bra slutpris.
Hej Polly.
Lycka till med din försäljning. Hoppas att du får ut ett riktigt högt slutpris!
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej!
Om man ska låna till sin bostad godkänner bankerna att man inte använder mäklare? D v s kan det vara ett krav från bankerna att köpet måste gå via mäklare?
Hej Anna.
Normalt sett brukar inte banken ha invändningar mot att köpa privat, utan att någon mäklare är inblandad.
Vissa banker har däremot sina egna regler så hör med banken vad de har för krav.
Om man köper utan mäklare brukar banken bara behöva göra en lite grundligare undersökning kring bostaden och dess marknadsvärde.
Mvh admin på Ekonomifokus
Ungefär hur mycket brukar mäklares arvode ligga på, vid försäljning av villor i Linköpings kommun? Stämmer det att de brukar ha progression på arvodet, eller vad man ska säga, så att ju högre slutpris över utgångspris desto mer tjänar de på det? Alltså om fastigheten säljs för mellan t.ex. 0-10% över utgångspris så får mäklaren en viss procentsats av det och om den säljs för 10-20% över utgång så stiger mäklarens procent? Jag är inte en eventuell säljare utan en eventuell köpare.
Hej Emelie.
Jag kan inte bostadspriserna i Linköping tyvärr men enligt svensk mäklarstatistik ligger villa-priserna strax under 30.000 kr per kvadratmeter i Linköping.
En villa på 120 kvm kostar då i snitt 3,6 miljoner kronor.
Ett rimligt mäklararvode/provision för snittvillan skulle jag säga är från 75.000 kr upp till 120.000 kr.
Jag kan tänka mig att många mäklare lämnar en offert på 2,5% i provision på en sådan villa vilket blir ca 90.000 kr.
Det stämmer som du säger att många kunder väljer en så kallad steg-provision.
Om man använder villan ovan så skulle en steg-provision kunna se ut ungefär så här:
2% på köpeskillingen upp till 3.600.000 kr + 10% på eventuell del av köpeskillingen som överstiger 3.600.000 kr.
Detta alternativ är som du säger progressivt.
Jag har aldrig hört talas om att man räknar med % över vissa nivåer så som du nämner. Det låter krångligt. Man brukar normalt sett ha fasta nivåer i kronor räknat där procentsatsen i provisionen ändras.
Mvh admin på Ekonomifokus
Hej.
När man ska sälja utan mäklare. Hur lång tid brukar det ta från det att man lägger ut bostaden på annons fram till det att man har sålt bostaden? Är det olika på hus och lägenheter?
Hej Macciato.
Tack för din kommentar på denna artikel om att sälja utan mäklare.
När du annonserar ut en lägenhet så bör du ha visningarna ca 14 dagar senare.
Budgivningen startar du dagen efter sista visningen och du bör då kunna ha bostaden såld ca 16-20 dagar efter det att du lagt ut annonsen.
När du skall sälja ditt hus utan mäklare så gäller samma förutsättningar med skillnaden att köparen ofta vill besiktiga huset efter det att man har skrivit ett kontrakt. Det innebär att köparen oftast får 1 vecka extra på sig att besiktiga huset. Köpet blir då bindande efter ca 25-30 dagar efter det att du lagt ut en annons för huset.
Mvh admin på EKonomifokus
Var mer jobb än vad jag trodde, så ska testa den länken där!
Hej Simon.
Ja det är en hel del arbete att sälja sin egen bostad.
Den tid som man lägger på försäljningen kan ibland vara bättre att lägga på något annat.
Ofta är det bättre att anlita ett proffs för att både slippa allt arbete men även att undvika de juridiska fallgropar som man riskerar att falla i om man inte har järnkoll på lagar och regler.
Mvh admin på Ekonomifokus
Finns det några studier eller liknande som visar på att det är värt att anlita en mäklare vs att sälja bostaden själv utan mäklare?
Mäklarna tar ju bra betalt och hela tanekn är väl att det i slutändad skall bli en plusaffär?
Hej Jojje.
Ja det finns studier (som jag tyvärr inte har någon källa till) som tyder på att man i snitt får 10%-15% bättre betalt för sin bostad om man säljer med en duktig mäklare. Oftast så känner sig spekulanterna tryggare med att göra en affär som går vi en mäklare och kan då oftast tänka sig att betala bättre för bostaden. Mäklare har även tillgång till spekulanter som han/hon kan bjuda in till visningen. Fler spekulanter på visningen brukar oftast leda till ett högre slutpris.
Om du valt rätt mäklare så är den personen expert på bostäder, bostadsmarknaden och bostadsspekulanter.
Med den expertisen kan mäklaren få spekulanterna att känna sig bekväma med att lägga ytterligare bud på bostaden.
Mvh admin på Ekonomifokus
Jag har funderat på att testa den där tjänsten hos Hittamäklare som ni rekommenderar ovan.
Är det 100% säkert att den inte kostar något?
Hej Snåljim.
Det stämmer. Det kostar ingenting att använda Hittamäklare.se. Det fungerar som så att mäklarna betalar för tjänsten.
När någon person gör en ansökan till Hittamäklare så får mäklarna i den kommunen betala till Hittamäklare för att få kundens kontaktuppgiter.
På detta sätt tjänar Hittamäklare sina pengar. Detta gör att det blir helt gratis för dig som privatperson och användare av tjänsten.
Mvh admin på Ekonomifokus